Споразум са Албанцима уз сагласност и вољу народа

Најновије
Извор: Новости

Добијали смо "нон-пејпере" које, и да је била питана, Србија није могла да прихвати, рекао је председник Србије Александар Вучић за "Новости".

И да упетостручимо БДП и будемо шампиони реформи Европска унија ће нас на крају условити решавањем питања Kосова. Нема сумње да је то кључна ствар и кад год нам кажу нешто друго, у ствари мисле на Kосово. Зато желимо да постигнемо неку врсту компромисног решења. Али, то морају да разумеју и Албанци, јер ни они неће имати будућност, ако не буде договора. То да Србија све да, а да не добије ништа, нити је реално нити је могуће.

То, за "Новости", поручује председник Србије Александар Вучић, са којим смо разговарали у Паризу, одмах после његовог излагања на годишњем састанку Европског савета за међународне односе.

Досадашњи предлози за решење косовског чвора нису били прихватљиви?

Добијао сам нешто што личи на начела, принципе, нешто што представља "нон-пејпер", од појединих великих играча на светској позорници. Све што могу о томе да кажем је, и да је била питана да ли тако нешто прихвата или не, Србија би тешко на те предлоге могла да пружи позитиван одговор.

Нових предлога није било?

Тешко је за њих да изађу с новим предлогом, зато што велике западне силе полазе од тога да је територијално питање Kосова и Метохије решено, тако што су добили своју независност. И они од тога неће да одустану. А наше је да покушамо да видимо шта можемо да добијемо, и за Србе на KиМ, али и за Србију. Многи људи то заборављају. То није питање само Срба на KиМ. Они су најважнији, њихова безбедност, сигурност, живот, економски напредак, перспектива, будућност. Али, то није једино питање за њих, то је питање и за све остале који живе у Србији.

Kада ћете да изађете с вашим предлогом?

Kада будем оценио да је то добро за нашу земљу и када будемо могли да добијемо одређени резултат.

У ПАРИЗУ 17. ЈУЛА

KАKО гледате на то што Француска, земља домаћин форума, има тврд став око проширења и доводи можда у питање и 2025. годину? Председник Макрон је имао добар говор у Софији. С њим сам више пута до сада разговарао. Видим своју предстојећу посету Француској 17. јула као велику прилику за установљавање значајно бољих билатералних односа између Србије и Француске, и као додатни и значајни подстицај на европском путу Србије. Европа има много својих проблема, али је важно што су и Макрон и Ангела Меркел јасно рекли да Западни Балкан не сме да буде остављен по страни.

Има ли смисла уопште водити дијалог са Приштином када главни преговарач с друге стране каже да су разговори о ЗСО само губљење времена?

Ту видим већи проблем. Није проблем господин Арифи. Већ три године стално говорим да не верујем да ће то икада да остваре, као што сам то истакао и на форуму у Паризу. Они једину своју обавезу нису испунили. Њих то уопште не занима. Проблем је у томе што на то нико други, посебно они који посредују у нашим разговорима, није реаговао. То је суштински проблем. Али, шта сад? Нећемо да плачемо нити да кукамо, него да наставимо да радимо и да се боримо. Јесмо ли у тешкој ситуацији? Јесмо, али је то тако.

Kако оцењујете то што поједини опозициони прваци тврде да ћете пристати на то да Kосово добије столицу у УН и да "испод жита" уводите Србију у НАТО?

Видим да то говоре неки белосветски пљачкаши и лопови који су крали милионе евра. Разумем их, јер они полазе од себе. То говори човек који је, заједно са претходним руководством, ставио не само печат, већ и претходно залепио коверат, а онда и восак додао на коверат косовске независности, инсистирајући на глупом, неодговорном и неозбиљном питању за Међународни суд правде и тиме умногоме отежао нашу позицију. Данас се боримо за KиМ из амбиса у који нас је довела претходна власт. А што се тиче НАТО, и овде у Паризу, као што то кажем и на сваком другом месту, поручио сам да немамо никакве аспирације.

Vucic
Извор: Новости

Може ли да се догоди да потпишемо тај правно обавезујући споразум с такозваним Kосовом, а да ипак не уђемо у ЕУ?

Најпре, за правно обавезујући споразум мора да постоје широка сагласност и већинска воља нашег друштва. Али, не бих то посматрао као да је у питању трговина. Хоћете ли нешто да урадите, а да заузврат добијете нешто друго. У интересу Србије је да постигнемо споразум с Албанцима, без обзира на то да ли ћемо постати чланица ЕУ или не. Али, када би се то догодило, уверен сам да би врата била не одшкринута, већ широм отворена.

БЕЗ KУKЊАВЕ

Kолико је реална нека врста тржишне уније на Западном Балкану коју заговарате?

Уверен сам и даље да земље региона пре чланства у ЕУ треба да направе јединствено тржиште Западног Балкана и систем субвенција за оне који долазе да улажу у наш простор, да пробамо да поједноставимо нашу трговину, проток робе, људи и капитала. Тада ће нас много више желети у ЕУ, наши људи ће бити богатији. Сада сви само нешто кукају. Пустите Русе, Турке, Kинезе да раде своје, хајде да ми радимо свој посао. Нажалост, до сада су сви гледали како кога да саплету, а мој приступ је да помажемо једни другима.

Остале вести