Србија у Бриселу за нормализацију односа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са шефом делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, којег је обавестио о најважнијим тачкама споразума из Вашингтона и о току разговора у Бриселу и нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине кључна.

Посебна тема разговора била је европска перспектива Србије.Разговарало се и о предстојећем Годишњем извештају Европске комисије и о важности да нова Влада убрза ЕУ реформе, посебно у области владавине права.

Такође сe разговаралo и о предстојећем економско-инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан, којим је предвиђено да се земљама региона помогне у суочавању са кризом насталом због пандемије Ковид-19, као и о њеним економским последицама, те начинима да се конструктивна сарадња Србије и ЕУ и у том смислу додатно унапреди.

Председник Вучић се пре свега захвалио амбасадору Фабрицију на значајној подршци 
коју Европска унија пружа кроз економски, политички и вредносни допринос напретку Србије, те додао да је политика наше земље у целости усмерена ка миру и стабилизацији региона и даљем брзом економском развоју.

Председник Вучић је додао да ће се Србија и у Бриселу залагати да дође до нормализације односа Београда и Приштине, како би и Србија и цео регион Западног Балкана могли да наставе да граде добру будућност. Председник је истакао да чланство Србије у Европској унији остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије, што се, између осталог, показало и током борбе против пандемије Ковид-19.

"Србија је изузетно захвална ЕУ на помоћи, али и на солидарсности коју је показала према Србији не само од када се заједнички боримо са последицама Ковид-19, него и за подршку у свим осталим ситуацијама“, рекао је председник Вучић и додао да ће се заједничка борба против пандемије наставити уз учешће Србије која је и у најтежим тренуцима показала изузетну солидарност и са своје стране.

Амбасадор Фабрици је поручио да Србија има пуну подршку Уније у борби против Ковид-19 и подстакао Србију да настави борбу против коронавируса, те додао да је Србија доказала да је њен здравствени систем издржао терет и да треба да настави да ради у том правцу. Он је посебно истакао да нико не зна колико ће ова криза трајати, али да је важно да снажан заједнички одговор постоји и да Србија и ЕУ остају поуздани партнери и у свим даљим активностима усмереним ка сузбијању последица пандемије.

Наглашавајући значај заједничког деловања и солидарности са ЕУ, председник Вучић се захвалио на снажној подршци у процесу европских интеграција од стране држава чланица ЕУ и додао да континуирани сусрети и разговори у овом формату „отварају нове могућнопсти за размену мишљења и подстицање даљих активности“.

Председник Вучић је истакао да Србија посебно уважава приступ Уније према Западном Балкану, имајући у виду да је ова тема за ЕУ један од приоритета и поред других важних питања са којима се Европа данас сусреће.

Две трећина наше трговинске размене везано је за земље ЕУ, укупна робна размена са ЕУ прошле године износила је готово 26 милијарди евра, навео је председник и додао да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси нашег друштва, посебно у области демократизације и владавине права. Амбасадор Фабрици је истакао да је Србија већ блиска економији ЕУ, те да је 70 одсто директних страних улагања дошло из ЕУ“ и да је више од 60 осто размене реализовано управо са земљама Уније.

Извор: Танјуг


"Снажна економија ЕУ значи и снажнију српску економију, рекао је шеф Делегације ЕУ у
Србији и додао да Унија остаје посвећена даљој подршци Србији на путу ка пуном чланству.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија наставља да се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње и додао да је у том смислу политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Амбасадор Фабрици је истакао да ће Европска унија наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност Србије реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за приступање.

Остале вести