Поносан сам на све што смо урадили у УН

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић који се тренутно налази у Њујорку, дао је ексклузивни интервју за Информер телевизију о свим најважнијим темама.

Извор: ТВ Информер

"Не могу да говорим о невероватним успесима, ништа у политици не дође после једног дана. Када видити Кинезе они не говоре одмах о изградњи фабрика, већ се оне изграде. Не можете ствари да решите за један дан, нема великих успеха за један дан и све се може исправити и покварити. Србија има своју препознатљиву позицију у свету. Нама треба равнотежни приступ у свету и ми морамо да размишљамо шта је најбоље за нас. У десетинама разговорима са светским лидерима обновили смо односе са Тувалуом, Кирибатијима. Имаћемо и дипломатску канцеларију и са тим делом света и јачаћемо наше политичке позиције. Није нам лака политичка позиција и неће тећи мед и млеко тако лако. Морамо да се боримо за нове инвестиције. Они су говорили да треба да се супростави Кини, али ми са Кинезима немамо проблем. Држава Србија има шест милијарди евра на рачуну", рекао је председник Вучић.

У овом тренутку имамо тачно 6 милијарди евра на рачуну. Земље које су седам пута веће од нас немају толико. Али не можемо да трошимо те паре како хоћемо, морамо да смањимо јавни дуг, рекао је председник Вучић и осврнуо се на ситуацију на Блиском истоку.
"Наравно, главна тема је Блиски исток. Америка ће, сасвим сигурно ко год да победи, неће имати толику подршку која је била и раније, ускоро ће изаћи ново истраживање. Али Блиски исток је главна тема, имам за једно пола сата сусрет са Бењамином Нетањахуом, пробаћу нешто да сазнам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић говорио је за Информер и о исходу рата у Украјини, али и о руској економији.

"На крају ће мир бити, зато ће бити борба јака за свако село. Биће достигнут Корејски сценарио и то неће имати решење 10, 20 или 30 година и то ће бити суштинско решење за сукоб у Украјини. Велика истраживања су се десила у САД, њима је тек на деветом месту питање Украјине. Америка ће се у Украјини јако борити против Русије, али ће и гледати своје интересе. Глупо је потцењивати руску војску, а потценили су и руску економију која није осетила последице", рекао је Вучић.

О сусрету са Илоном Маском

Председник Вучић је током интервјуа подсетио и на пријем који ће се догодити у поноћ у УН, али је и причао о сусрету са Илоном Маском, америчким милијардером.

"Информер је једина телевизија која ће преносити пријем у поноћ, која ће нормална телевизија преносити политику у то време.

Доћи ће нам и Гренел и Хари Свовел и имаћемо обе стране политичке струје у САД. Доћиће нам људи и из Емирата и многи други, поносан сам да можемо да привучемо многе из УН. Илон Маск је био на првој вечери где су добили награде и Мелони. Мелони је хвалила Србију код Маска, мало сам причао и са њим. Разговарао сам са људима који су финансијски најмоћнији у свету. Видимо велику утакмицу Америке и Кине", рекао је председник Вучић.

Биће борбе за свако село и сваки град

Председник Вучић говорио је о ситуацији у Украјини и Русији. Како је навео, има много проблема у свету, али није изненађен.

"Поред нуклеарних претњи, Путин и одговор нукеларним оружјем изазвало је велику пажњу, али је вештачка интелигенција у предности и изазива интересовање. Тако да ћемо морати да утростручимо или удвостручимо производњу електричне енергије у наредних 10 година, а то много изискује времена и новца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Америка увек бити снажна против Русије, али ће морати да сагледава и своје положаје.

"Сви говоре о свом миру, а то је победа над противником, и довољно је било да чујете председнике разних земаља, а они то виде као пораз Русије. Сви отворено говоре о томе, а на крају ће мир бити, зато ће бити борба за свако село и сваки град, што ће трајати 10 година рецимо без каквих решења. Тако ће сада да буде, на достигнутим линијама, али ће то бити суштинско решење. Европа не може да издржи, а у Америци то није главна тема. Миграције, економски и здравствени проблеми су у предности, а тек на 9. месту је питање Украјине", рекао је председник Вучић.

"Руси имају сада, уз све проблеме, не показују да се са тим суочавају. Наравно да имају економске проблеме, али да ли су показали да су жилавији, што се економије тиче, да. Не потцењујемо њихову војску, наравно, очекивало се да ће руска економија брже да потоне, искористили су своје ресурсе да подигну своју војну и наменску индустрију, и то је оно што Русију држи економски.

На питање да ли ће бити мира, председник Вучић је рекао да још увек није очигледан крај.

"Питање је шта ће бити са Курском области, али да ће долазити до убрзавања пред изборе у Америци. Трамп је видео да Американцима није важна тема, рецимо то је у Србији значајнија тема него у Америци. И он је имао увид у то истраживање", рекао је председник Вучић.

Морамо нашем народу да поставимо будућност

"Америка предњачи, Европа заостаје и питање је како ће да надокнади. Србија је мала, Америка и Кина представљају 44 одсто укупне светске економије, кад додате Индију и Јапан, Немачку и Француску, Канаду, Италије, Шпаније... Када све то ставите, све је то мало, а можете мислити колико је Србија мала, нама смо важни, морамо нашем народу да поставимо будућност и да ускочимо у тај добар вагон напретка у будућности, али морамо да осигурамо довољно енергије, јер вештачка интелигенција буквално срче енергију, то је много струје која се троши", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да све кошта пуно, поготово вештачка интелигенција, и да је потребан напор и огромне паре за напредак.

Кина је преузела улогу да буде водич и лидер за земље у развоју. Ја ћу да тражим и молим наше да пошаљемо наших 300-400 најпаметнијих ученика да их лепо обучавају. То је најмање што можемо да урадимо. Јер хоћемо да уложимо у знање али да ти људи остану у Србији, потписаће уговор, да уложимо паре, а да оду из земље.

Због тога што им се не свиђају резултати, кажу да ће блокирати да се не копа литијум

Председник Вучић прокоментарисао је поступке опозиције, као и протесте.

Због тога што им се не свиђају резултати, кажу да ће блокирати да се не копа литијум, али нико то не гледа, нико то не слуша.

Када кажемо да ће плата бити 100 хиљада, неко се убаци и каже "е, не, треба да је 120", а ми израчунамо колико може да се подигне. Тако они доживљавају политику, можете да делите плате онолико колико је реално, можете да тражите од људи да разумеју оно што је политика да бисмо могли да напредујемо даље. Али то бацање Устава, то ме не занима, рекао је председник Вучић.

Додао је и да је Ана Брнабић борац и да се не секира о дешавањима у Скупштини.

Председник Вучић је рекао да у опозицији доживљавају политику као натпис на једном споменику "овде лежим ја, а читаш ти, а волео бих да читам ја, а лежиш ти".

"Бесмислена је прича о Титу. Потпуно је друго време и не можете да их упоређујете. Тито је био успешан да, увек се више ослањајући на запад, успевао да Југославију прикаже као независног политичког учесника. Не видим шта је у томе лоше. Ми не можемо да се поредимо са Алжиром, Мароком, Египтом... Али они могу да нам буду пријатељи", рекао је председник Вучић.

"Више мрзе Републику Српску, него што их било шта занима за њихов интерес, али морате некога мрзети уместо да нешто радите. Они су водили целу операцију, после најава да ће бити склоњен Титов гроб и зато сам реаговао у Београду, јер људи знају да се то неће десити. Али сам знао да ће нама у пријатељским земљама причати. Моја изјава се појавила 24 сата касније, а ја сам одмах реаговао. И онда су их питали нисте нам добро рекли, видели смо Вучићеву изјаву. Не морам да поштујем Броза, али могу да поштујем његово време, и најмање 35 година наше важне историје. Он је оставио и значајан углед Југославије и то је све", додао је председник Вучић.

Нама у Сарајеву неће ни одговор да објаве

Председник Вучић истиче да је Денис Бећировић Србију напао бесмисленим лажима.

"Нама у Сарајеву неће ни одговор да објаве. Они сами знају да лажу, сви знају да лажу, али шта их брига, они ће да терају своје.

Целу операцију су овде водили после најаве да ће Титов гроб бити уклоњен. Зато сам реаговао брзо и рекао да се то неће догодити. Онда су потпуно полудели јер су људи видели моју изјаву", рекао је председник Вучић.

За Бећировића додаје да је објавио књигу о "четири српска геноцида".

"Ви можете да разговарате са неким ко нешто лаже и зна да лаже, а не можете са неким ко је после година понављања лажи почео у њих да верује. Шта да разговарам са њима? Он тврди да је Србија починила геноцид над БиХ у Првом српском устанку!

Иначе се јежим тих теорија завере. Те лудости нас враћају у средњи век, али овакве лудости и завереничке теорије које слушамо из Сарајева... Зар је он нешто много опасан, па ми да ратујемо? Годину дана нам причају како ће да купе један хеликоптер и сад прича да ћемо да ратујемо. Шта ће да раде Србији са два хеликоптера? Ништа! А шта ће Србија да ради вама? Па, ништа. Неко лудило ту постоји, нашли су неке бошњачке Миловане Бркиће, неке лудаке који их воде у том смеру", рекао је председник Вучић.

Њих не интересује Србија већ само долазак на власт

"Није њима проблем КиМ, него Александар Вучић. Није да ли ћемо имати струје, када долази неко у Београд да врши притисак на Србију, "Аха, Александар Вучић се хвата за главу", али њих не интересује Србија већ само долазак на власт, јер знају да имамо више пара и да могу да покраду и више него пре 10 година, никаквог другог смисла", рекао је председник Вучић.

Ускоро ћемо имати лек за рак и многе друге ствари

"Ускоро ћемо имати лек за рак и многе друге ствари, тада ће животни век бити продужен и до 90 година. Мораћемо да радимо више, да напредујемо више, јер држава не може да плаћа толики број година пензију. Мислите да је Богом даном да имамо стабилан динар, никада нисмо до 2012. године имали, први пут у историји имамо стабилан динар 12 година. Захваљујући систему, али то није дато, лако ће поново да униште и покраду", рекао је председник Вучић.

Мисле да ће убедити народ у своје бесмислице и лажи

На крају људи цене резултат, као и свуда у свету. Неће сиротиња за њих да гласа, и мисле да ће да их убеде у своје бесмислице и лажи, али људи имају своје новчанике, знају шта се дешава. Али постоји део људи који живе веома тешко и идемо да решавамо листе чекања, питање да ли ће се то решити ускоро, а гаде ми се они који говоре како су решили проблем у Нишу, тобоже. Али шта да се ради, људи воле да лажу. Биће потребно једно 15-ак дана да се састави програм око листе чекања да се помогне нашим људима", истакао је председник Вучић.

Остале вести