Наш посао је да осигурамо мир и стабилност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је, упркос суштинским неслагањима међу државама чланицама Савета безбедности Уједињених нација, несумњиво незадовољство поводом поступака премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија опипљиво.

Међу представницима Сједињених Америчких Држава, Француске, Кине, Русије и другим, истакавши да је Куртијев "главни и коначни циљ" да протера све Србе са Косова и Метохије.

Председник Вучић рекао је, у интервјуу за Павловић тудеј, да је "било очигледно да земље чланице Савета безбедности Уједињених нација нису уопште биле срећне због Куртијевих акција, зато што то није корак ка деескалацији.

"Баш супротно", указао је председник Вучић.

На питање у вези са главним закључцима са седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећене Косову и Метохији и да ли се ситуација можда полако помера ка више разумевања за српску позицију, председник Вучић одговорио је да не може то тачно да каже, али да може да потврди да је "без сумње, најмање 13 од 15 држава чланица Савета безбедности Уједињених нација приметило да Куртијеве једностране одлуке, посебно у вези са питањем српске валуте, нису добродошле, нису биле добре и не доприносе миру и стабилности региона".

Председник Вучић истакао је важност тога што је имао прилику да изнесе податке и конкретне бројке које расветљавају "прогон српског народа на Косову и Метохији и стварање неподношљивих услова за живот Срба на Косову".

Председник Вучић истакао је значај могућности да се обрати државама чланицама Савета безбедности Уједињених нација и "објасни нека питања".

Осврћући се на то што је на седници Савета безбедности Уједињених нација Курти оптужио Србију да превози џакове новца на север Косова и Метохије за финансирање разних криминалних активности, председник Вучић рекао је: "Тада смо рекли, то је урадила овлашћена и специјализована британска компанија и људи су били запањени када су то чули. Нису могли веровати у првом тренутку када сам споменуо име компаније, а то је Хендерсон. Знали су да говорим истину. И видели сте да је Курти после тога заћутао и након тога није то споменуо".

На питање да ли након поруке Савета безбедности Уједињених нација Куртију и поновљених позива Сједињених Америчких Држава верује да ће влада привремених приштинских институција суспендовати своју одлуку, председник Вучић одговорио је да не верује.

"Курти се нада великој победи на изборима које ће ускоро расписати. И то је његова идеја. Курти је идеолошки негде у периоду пре 80 година, као најбољи наследник политике Енвера Хоџе, анархиста, марксиста, идеолошки веома јако усмерен против Србије. Без компромиса. Компромис је лоша реч за њега. Без уступака, и наставиће против српског народа како би их све протерао са Косова. Не сумњам у то. И знам да је то његов главни и коначни циљ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да у светским медијима има много измишљотина, много неистина против суверених и националних интереса Србије, а као најбољи пример навео је случај Сандуловић.

Истичући значај седнице Савета безбедности Уједињених нација, председник Вучић рекао је да је то била "добра платформа и добра прилика да реагујемо правилно и одговорно", додајући да верује да смо то успели.

У одговору на питање у вези са његовом проценом Куртијеве тактике избегавања у светлу излагања шефице УНМИК-а Каролине Зијаде о убедљивим доказима о показивању Куртијевих једностраних акција које подстичу регионалну нестабилност, председник Вучић рекао је да је изјава Зијаде била релативно оштра, али истинита.

"Она је веома забринута због ситуације на Косову. Није то могла сакрити. Није хтела то да сакрије. И наравно, Куртију се то није свидело. Уопште није желео да је помиње, јер Курти мрзи присуство Уједињених нација тамо. Он, заправо, мрзи Уједињене нације као институцију, као организацију", навео је председник Вучић.

Курти је, како је рекао председник Вучић, "инсистирао само на НАТО-у, НАТО-у и ништа осим тога, покушавајући да се додвори Сједињеним Америчким Државама, покушавајући да их поново превари".

"Али верујем да Сједињене Америчке Државе то овога пута неће прогутати и да ће наставити са својим оправданим притиском на њега како би само избегле даље ескалације на терену", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација говорио о циљаном етничком насиљу над Србима на Косову и Метохији, посебно у случајевима убистава деце и других цивила.

На питање да ли је неко рекао нешто о случајевима о убиствима деце и других, председник Вучић рекао је да није и да то никада није допрло до међународне јавности.

На питање због чега, одговорио је: "Зато што се не уклапа у наратив".

"Како можете објаснити - из њиховог угла - због чега смо створили такву лажну државу? И како објаснити да у тој држави, наводно, или стварно, постоје ствари које само умањују углед оних који подржавају Албанце у стварању, било "ентитетског" са наше тачке гледишта, било са њихове тачке гледишта - још једну албанску државу на Балкану. И зато им то није требало. Али сви су прихватили сваку могућу причу о Бањској. И то је постала највећа прича кад смо ми у питању. То је оно што се добро уклапа. То је то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће и убудуће наводити случајеве 470 етнички мотивисаних напада на Србе.

"То је моје обећање. И то је моја обавеза. То је нешто што је за мене обавезно", истакао је председник Вучић.

Говорећи о камиону британске компаније са новцем намењеним Србима на Косову и Метохији који су пресреле тзв. косовске полицијске снаге, председник Вучић је, на питање да ли је имао прилику да се позабави овим питањем са британском владом Ришија Сунака, открио неке увиде.

"Не, нисам разговарао са њима јер верујем да би они подржали Куртија", отворено је рекао председник Вучић.

Рекли би: "ОК, убудуће ће вам пребацивати евре", додао је председник Вучић и приметио да "шта год да радимо, они су увек били на страни Куртија".

Истакао је да је Велика Британија традиционална подршка Албанцима на Косову и Метохији.

"Али и они, морам да будем веома фер и да признам, чак и они су говорили да нису баш задовољни Куртијем", рекао је председник Вучић осврћући се на изјаву амбасадора Џејмса Кариукија на седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији, који је осудио владу у Приштини због тога што је показала "недовољну пажњу" за утицај на мањинске заједнице.

"Бар нису били задовољни техничким питањима", рекао је председник Вучић говорећи о изјави британског амбасадора у Савету безбедности.

На питање како оцењује сагласност у Савету безбедности Уједињених нација која се протеже од Сједињених Држава до Русије, од Уједињеног Краљевства до Кине, као одговор на Куртијеву једнострану одлуку да суспендује српски динар, председник Вучић рекао је да "никоме нису потребна нова жаришта", да "никоме нису потребни нови проблеми, нова ескалација на Западном Балкану, ни Сједињеним Америчким Државама, ни Русији".

"И верујем да је то био један од разлога зашто су се сви залагали за деескалацију и мир у региону. То је можда био једини случај - све остало о чему бисмо могли разговарати у будућности, звучаће другачије, имаће различите алате и различите закључке са различитих страна", рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише чињеницу да ће Сједињене Америчке Државе дати Приштини 246 пројектила "џавелин", председник Вучић рекао је да је то њихова одлука још пре догађаја у Бањској.

"Разговарао сам о томе (џавелинима) са помоћником државног секретара за европска и евроазијска питања, господином О’Брајеном и свима осталима. Одлуку су донели и пре него што се догодила Бањска. Е, то је њихова одлука. Они знају да имамо јака оклопна возила, јединице и све остало. Урадили су то намерно. То је њихова одлука, са којом се не слажемо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да су Сједињене Америчке Државе светска сила број један, а да Србија, као мала држава, треба да учини колико може да им се приближи и да у будућности боље сарађујемо.

"Било да ћемо се увек слагати са њима или не, не сумњам да то неће бити случај, али колико год можемо да учинимо да изградимо поверење међу нама, то ће бити боље за нашу земљу", додао је председник Вучић.

Осврћући се на сложену геополитичку ситуацију и своје разговоре у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, председник Вучић оценио је да је "заиста тешко", да је у свету пуно ратова и геополитичких сукоба и "нервозе међу најважнијим људима и најважнијим државама света да нико ништа не може предвидети", о чему је, како је рекао, разговарао са секретаром Гутерешом.

"Све је прилично непредвидиво. Нико не зна шта би се могло догодити. А наш посао је да осигурамо мир и стабилност у региону и веће стопе раста. То је мој сан. И то је оно што ћемо урадити", истакао је председник Вучић.

На питање да ли је прошло време једностраног наратива, председник Вучић одговорио је да се "никад не зна" и да се нада да је тако.

"Постоје ствари које су важније од једностраних, пристрасних или непристрасних наратива и то је оно што ми радимо. И надам се да ћемо сви разумети да је потребно да једни друге поштујемо. И да би компромис требало да буде добра реч за све нас, укључујући велике силе", изјавио је председник Вучић.

На питање коју конкретну поруку председник Вучић жели да пренесе председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену како би олакшао решавање изазова са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији, председник Вучић одговорио је да "верује да бисмо релативно лако могли наћи заједнички језик за барем неке мале ствари које можемо заједно решити".

"Велике ствари и разлике би остале или задржале се, али мале ствари ће моћи да се реше врло брзо. Са наших последњих сусрета носим само лепе успомене и верујем да ћемо имати прилику да се поново сретнемо", рекао је председник Вучић.

Остале вести