Нама је потребан мир и одговоран приступ

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у обраћању грађанима да је промена геополитичких околности допринела да дође до сада најоштријег приступа западних земаља према Србији и питању Косова и Метохије.

Извор: РТВ Пинк

"У договору са члановима Владе, желим да говорим више о стратешким, а не о тактичким и дневно политичким стварима. Сви смо претходних дана видели прву верзију, а која се не разликује много од друге верзије у различитим медијима тзв. француско - немачког плана, који више није француско - немачки план, већ много више од тога", рекао је председник Вучић.

Каже да нико није хтео да говори о контексту и околностима и ономе са чиме се Србија суочава.

"Када гледате неки папир увек је лако да пронађете безброј замерки, а у овом папиру није лако пронаћи нешто чиме бисмо били одушевљени, већ напротив. Међутим важно је, разговори су били једни од најтежих у последњој деценији, јер сам у свим учестовао од када је премијер био Дачић, никада то овако није изгледало. Питање је зашто и шта је то што данас прави разлику.

Управо чињеница да су промењене геополитичке околности, велика је нервоза, Европа је дефакто у рату, ма шта год они говорили", рекао је председник Вучић.

Истакао је да зато нема толерисања било каквог искакања у политичком смислу.

"И са друге стране, желе да у свом дворишту, а Западни Балкан, наравно и Србија, јесу њихово двориште, да ту буде све онако како они желе. Поставља се питање шта је још допринело да се изађе са овако оштрим приступом и са дозом хитности од стране европских званичника подржаних од Вашингтона; комплетан регионално - европски контекст је такав да у претходних неколико месеци после избијања руско-украјинског сукоба, напада Русије на Украјину - да је то постало један од највећих проблема за Србију", навео је председник Вучић.

Каже да је то зато што смо на радару свима, јер нисмо увели санкције Русији, али и због сталних инцидената које је Курти изазивао желећи да испровоцира да уђемо у сукоб и да Србија буде крива.

Предлог прихватило и 5 земаља које нису признале Косово

Председник Вучић изјавио је да је пет западних изасланика дошло у Србију са планом направљеним пре 60 дана, а који је у међувремену признат од свих земаља Европске уније, чак и оних пет које нису признале лажну независност Косова и Метохије.

Како је рекао, те земље су гласале за тај план јер им је речено да експлицитно нема признања "Косова".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

"Дошли су да нам предоче свој план, без икакве кривице Србије, нисмо никоме ништа урадили, а они су дошли, показали план, а затим 13. децембра на франкофонском скупу, сви прихватили план и пет земаља непризнавача, јер су им објаснили да нема експлицитног признања и иако су прикрили чињеницу да постоји имплицитна обавеза да се не противимо уласку "Косова" у Уједињене нације", рекао је председник Вучић.

Тако је тај план, не званично, али дефакто постао нови преговарачки оквир, истакао је председник Вучић.

"Нама нема напретка уколико будемо радили мимо Европе, или ако не сарађујемо по том питању", рекао је председник Вучић.

Навео је да му је у разговору са петорком у другој реченици речено да морамо да прихватимо план и ако га не прихватимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем, а затим и повлачењем инвестиција и економским мерама које ће нанети штету Србији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Принтскрин

"То је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао", рекао је председник Вучић.

Додао је и да Приштина тражи сукоб јер жели да увуче Србију у сукоб са НАТО, а како би избегла формирање Заједнице српских општина.

"Људи су хапшени ни због чега, због санитетске опреме, пуцано је на децу због бадњака, запад је скочио јер је Рада Трајковић седела на клупици два сата, а не јер је Делевић изрешетан или јер су нападнута деца. Морамо да разумемо да су они осудили Србију за барикаде, а нису хтели да чују зашто су то урадили. Ми смо за то криви, а не шиканирање и напади на Србе, одузимање права Србима. То је њихова визура", рекао је председник Вучић.

Рекли су ми у другој реченици шта нас чека ако не прихватимо план

Председник Вучић је рекао да му је током састанка са дипломатском петорком три пута речено са чим ће се Србија суочити ако не прихвати нови план за Косово и Метохију.

Како је навео, током обраћања јавности, рекли су му у другој реченици да Србија мора да прихвати тај план.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Принтскрин

"А ако га не прихватите јер ми сматрамо да мора да буде прихваћен цео нови преговарачки оквир за пут ка Европи, суочићете се са прекидом европских интеграција, са заустављањем и повлачењем инвестиција, са свеобухватним мерама у економском и политичком смислу који ће нанети велику штету Србији", додао је председник Вучић.

Истиче да му је то поновљено још три пута током састанка, као и то да је он сваки пут снажно реаговао на то.

Према његовим речима, то је оно што њега брине иако се неће десити за месец, два дана, али хоће за три, шест месеци или годину дана.

Председник Вучић је рекао да се прошлих дана могло чути како је он издајник, као да је он писао план.

"Одувек сам сматрао да је замрзнути конфликт најгоре могуће решење јер ћемо имати убијање и рањавање Срба готово на дневном нивоу. Сматрао сам да је важно да тражимо компромисно решење и сматрам да треба да га тражимо и у будућности.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Сви они добровољни даваоци туђе крви, који нам говоре само да прође време, па да још не знам колико Срба буде рањено, а да они лепо живе овде, а да Србија не може нигде напред, нека размисле шта су добро донели Србији", поручио је председник Вучић.

Упитао их је зашто нису добровољно давали своју крв 2004. године када је био погром или 2008. године када је тзв. "Косово" прогласило независност.

Истиче да и даље сматра да је важно да се ради на компромисном решењу и додаје да не верује да је то могуће са Аљбином Куртијем.

"Али, нисмо ми ти који њих бирамо, нити можемо да утичемо тако да морамо да разговарамо са свима и да тражимо решења јер нам је потребан мир са Албанцима и одговоран приступ", рекао је председник Вучић.

Следи борба за Заједницу српских општина

Председник Вучић изјавио је да сада следи велика борба за формирање Заједнице српских општина и истовремено оценио да га брине то што не постоји рационалан приступ решавању косовско-метохијског проблема.

Рекао је и да ће покушавати да говоре да, од 22 принципа (Заједнице српских општина), 21 није у складу са Уставом тзв. "Косова" и да неће то да ураде, али очекује да то у наредним месецима коначно буде завршено, напомињући да је видео одлучност Американаца.

Истакао је да је за Србију важно да буде формирана Заједница српских општина, наводећи да та заједница не може да буде невладина организација.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Принтскрин

"Она има 22 принципа и не може да буде невладина организација. Потписао је са мном Иса Мустафа, (тадашњи) председник приштинске владе. У тим принципима постоје циљеви, организациона структура, да има скупштину, председника, администрацију", навео је председник Вучић.

Како је рекао, циљеви Заједнице српских општина су јачање локалне демократије, пуни надзор у области образовања, у области примарне и секундарне здравствене и социјалне заштите, омогућавање развојних активности.

"Имате јасну одредбу која говори о праву, не неке друге државе, већ Србије да финансира функционисање и рад Заједнице српских општина", подвукао је председник Вучић.

Навео је да га брине то што не постоји рационалан приступ решавању проблема, додајући да је то приметио у разговору са представницима најмоћнијих земаља.

"Шта год да сам изговорио, засновано је на чињеницама, схватио сам да је истекло време за разум, нико не жели ни да ме слуша, не мене, никога од нас. Они имају своју агенду, то је пораз Русије и све што се нађе на путу биће почишћено", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија жели компромис и разговоре на сваком месту, да обе стране морају да чине уступке, али је проблем када једна страна може да ради шта хоће и да за то буде награђена.

Председник Вучић је подсетио да је Приштина добила безвизни режим са Европом, пријем њихових папира за Европску унију, улазак у Савет Европе, да ли за шест месеци или годину дана, свеједно.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Како је рекао, Србија у међувремену мора да разговара са европским посредницима, Албанцима, да проналази компромисна решења у различитим областима, од енергетике до дипломата, таблица.

"Не можемо да спречимо улазак у Савет Европе, ни у НАТО, иако сам рекао да ако од нас очекују аплаузе, неће их добити, али ми то не можемо да спречимо. Оно што можемо је да разговарамо како да подижемо степен поверења између нас и Албанаца, да изградимо позицију за будући дуготрајни мир; да ли ћемо успети, то је друга ствар", рекао је председник Вучић.

Наредних дана обавестићу посланичке групе о детаљима европског плана

Председник Вучић рекао је да ће у наредним данима позвати све представнике посланичких група како би их упознао са свим детаљима европског плана.

"Оно што је важно, то је да ћу већ наредних дана позвати да обавестим, јер не могу да отворено говорим, јавно, о свим детаљима, све представнике посланичких група које желе да чују. И обавестићу их о томе како је то све текло. Шта се иза свега крије, шта су намере, правићемо праву институционалну транспарентност, тражити значајнију улогу парламента и Владе", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да "народ не мора да брине", јер ништа није потписано.

"Нити смо шта потписали нити негде има наш параф. Ми смо само суочени са чињеницама, али ми сами морамо да будемо фер и да разумемо да је важно и да покушавамо да налазимо компромисна решења", рекао је председник Вучић.

Оценио је да се неће "ни данас ни сутра, ни за месец, ни за три, догодити било шта".

"А када будемо суочени са тим коначним захтевима, онда ће се о томе изјашњавати Народна скупштина, можда и народ, можда и сви други. Кад кажем сви други мислим и на све друге институције политичког система Србије и целокупно српско друштво", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Истиче да је увек обавештавао и слушао мишљење и Српске православне цркве и свих осталих верских заједница на територији Републике Србије.

"У сваком случају, пред нама је тежак период и биће нам потребно више труда и много више рада и енергије, како би све то превазишли на најбољи могући начин", оценио је председник Вучић.

Нагласио је да је веома важно да Србија покаже свима да је опредељена за мир.

"Да покажемо да се залажемо за мир у региону, да покажемо да су све оптужбе о томе како ћемо неког да нападамо биле лажне и бесмислене и да ми покажемо шта је то што очекујемо у будућности и да се за то боримо", закључио је председник Вучић.

Рекао је и да тренутна ситуација утиче на све, а да ће у наредним данима морати да се бави и другим питањима као што је спуштање инфлације иако су показатељи Србије бољи од других земаља.

"Да прођете боље од једне Румуније на тржишту обвезница је невероватан успех. Наши подаци су бољи. Наш јавни дуг ће бити испод мастрихтског нивоа од 60 одсто. Јавни дуг у еврозони је 94 одсто", рекао је председник Вучић.

Морамо да изађемо из "сопствених балона неистина"

Председник Вучић је изјавио у обраћању грађанима да се сада многи у Србији праве наивни и чуде како то да западне земље третирају "Косово" као државу, пошто су изашли са таквим планом за Косово и Метохију, и поручио да морамо да изађемо из "сопствених балона неистина" које смо сами направили.

"Добио сам безброј порука, кажу ми људи, неки добри, а неки се праве да ништа не знају, иако у Србији сви знају све; па кажу они да САД, Немачка и Француска, третирају "Косово" као државу. Па, добро јутро Колумбо, то смо говорили када смо били у школи. Зар сви у Србији хоће да се праве тако наивни", упитао је председник Вучић.

Истакао је да треба да изађемо из "сопствених балона неистина" које смо направили и тога да смо једини и сами себи довољни у свету, јер нисмо.

Председник Вучић је поручио да морамо да разумемо каква је наша и њихова позиција и да разумемо и када се не слажемо са нечим колика је њихова, а колика је наша снага.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је и Слободан Милошевић до последњег тренутка мислио да ниједна бомба никада неће пасти, јер су га сви уверавали да се то неће десити.

"Неки стручњаци који нас данас критикују, по чијем налогу је довео (Вилијема) Вокера и сагласио се са доласком Вокера за шефа ОЕБС-а. То је радио Небојша Вујовић и остали, што данас све знају", навео је председник Вучић.

Додао је да је Милошевићу требало неколико дана да се освести да бомбе падају по Србији.

Поштоваћу Устав, која је политика оних који ми са скијања соле памет

Председник Вучић истакао је да се у европском плану за решавање косовског питања не спомињу Уједињене нације, осим што се каже да их нећемо спречавати при уласку у међународне организације.

"Ми не можемо да спречимо улазак "Косова" у Савет Европе, јер немамо већину, борили се колико год или не, а борићемо се", рекао је председник Вучић одговарајући на питање Н1 да ли је то што Србија не може да спречи чланство Косова у УН, Савету Европе, НАТО, оно што га највише забрињава и што је посебно тешко прихватљиво за Србију.

Председник Вучић је додао да ни у НАТО не можемо да спречимо улазак, јер нисмо чланица НАТО и Србију не пита нико ништа.

"То је мени речено, а што се тиче УН то је друга прича и веома ћу бринути о томе и када кажем веома бринути о томе, то значи поштовати Устав Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао шта је политика и циљ оних који један дан кажу за њега да је велеиздајник, иако ниједан од тих планова није његов, нити је учествовао у њиховом састављању.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

"Разумео сам да сте за Европу, да сте отворени, да желите модернизацију Србије, а изгледа да нисте или је довољно да је неко против своје државе, против Србије, што ће да закамуфлира тако што ће да каже да је против Вучића. Није овде ништа Вучић урадио, ни добро, ни лоше, осим што сам имао ужасне разговоре", рекао је председник Вучић.

Додао је да је морао да се бори док је неко скијао по Словенији, па је морао да слуша како му "скијаш из Словеније" соли памет како треба да се бори за Косово и Метохију.

"Питам шта је политика, шта је циљ, да ли ви који сте велики јунаци, добровољни даваоци крви, што не одосте једну ноћ у Качаник да преноћите, изађите из стана који вам је држава дала на Дедињу, отиђите до Качаника и покажите народу колико га волите", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поручује политичким противницима да не може да изда Косово по 5.000-ти пут и наводи да једном може нешто да се изда, а да он није могао да изда нешто што су они дали на тацни 2008. године, а он успео да га врати у жижу јавности - европске и светске.

"Хајде сада, поново се вратите на скијање, држава вам омогућила, немојте да паметујете, има ко ће да брине за државу", поручио је председник Вучић политичким противницима.

Договорили смо на влади тактичке потезе, заштитићемо грађане и државу Србију

Председник Вучић изјавио је да су на данашњој седници владе, којој је присуствовао, договорени тактички потези - ко ће шта да преузме на себе и како ће то да изгледа и поручио да ће свакако бити заштићени и грађани и држава Србија.

"Верујем да је то једини могући пут, јер ако је избор тај да са једне стране имамо изолацију, санкције овакве или онакве, али нема горих санкција од повлачења инвестиција, што ми је три пута директно изречено у лице, или ћемо са друге стране да прихватамо све одмах, што значи и "Косово" у Уједињеним нацијама", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Рекао је да је он за пут компромиса колико је могуће.

"Али, добио сам неколико честитки од америчких председника о међусобном признању, али се ипак данас више не говори о међусобном признању. Ипак смо нешто померили ствари. Чак се овде и не говори о нашем одобравању уласка "Косова" у Уједињене нације, јер можемо да гласамо и против, али бисмо дефакто прихватили њихово чланство, односно помогли другима да могу то да изгласају. Наше је да покушамо да компромисом дођемо до нормализације односа у којима ће Срби на Косову и Метохији моћи да живе нормално и не брину за своју децу, да могу да иду у школу и да их нико не хапси и не малтретира", навео је председник Вучић.

Поручио је да ће чувати државу Србију и њену целину, јединство и све друго.

"Биће веома тешко, зато сам веома уплашен и имаћемо тешке дане већ у другој половини ове године. Видео сам огромну одлучност код мојих саговорника. Верујем да ће то бити веома тешко, да то тешко бреме и време избегнемо. Али, наше је да се боримо и покушамо, а тада ја знам шта ћу да одлучим, али не у име Србије, пошто би то било противно Уставу, јер ће у име Србије одлучивати други надлежни државни органи и евентуално грађани. А ми ћемо до тада да се боримо да мењамо приступ свему, а у шта веома сумњам", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Додао је да је изабран за председника највише захваљујући гласовима жена, више од 60 одсто, мајки, сестара, супруга.

"И обећао сам им да ћемо чувати мир и стабилност, обећао сам целој Србији поштовање Устава Србије и на Уставу сам се заклео и то ћу да чиним и убудуће", поручио је председник Вучић.

Петорки сам у лице рекао шта ћу преузети на себе, шта може, а шта не

Председник Вучић је изјавио да је разговор са петорицом представника међународне заједнице био веома тежак и напет, али да је био довољно снажан да им у лице каже све шта ће преузети на себе, шта може, шта не може, али је и нагласио да је, након свега што је чуо од њих, потребно покренути разговор унутар друштва.

Председник Вучић је рекао да није знао да ли да се ухвати за главу, да ли да напусти просторију или да уради нешто треће када је видео да аргументи не пролазе, да ће Србија бити суочена са визама, повлачењем инвестиција, изолацијом.

"Грчевито сам морао да доносим одлуке у том тренутку, јер су рекли мораш да кажеш - рекао сам шта може и шта не може", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија мора да разговара, да учествује у дијалогу, да настави свој европски пут, не зато што обожава лицемерје Европе о поштовању повеље УН, резолуција већ зато што би Србија била изгубљена да буде изолована.

"Као председник не бих никада пристао да водим земљу у изолацију", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Додао је да жели оним забринутим патриотама и како је рекао, "добровољним даваоцима туђе крви" да поручи да је био довољно снажан да у лице петорици великих каже шта ће преузети на себе.

Председник Вучић је рекао и да када о овоме говори зна шта ће се догодити и нагласио да Србија жели компромис, разговоре, дијалог.

"Желимо конструктиван приказ да покажемо на сваком месту, обе стране морају да чине уступке, али је проблем када видите да једна страна може да ради шта хоће и да буде награђена", рекао је председник Вучић и нагласио да је Курти награђен безвизним режимом, пријемом кандидатуре за чланство у ЕУ, СЕ.

Подсетио је да су представници међународне заједнице увек говорили да је Курти тај који прави проблеме, али да су у свим документима окривљивали Србију.

Нагласио је да сада долазимо до тога да прво иде формирање Заједнице српских општина, и да је могуће да ће је формирати, сада када постоји нови преговарачки оквир.

"То је била тешка расправа у цивилизованим оквирима, тешка и напета, схватио сам да ништа није важно, да аргументи не пролазе... Знам да ћемо са тим морати да се суочимо и зато морамо да покренемо разговор унутар нашег друштва", рекао је председник Вучић.

Додао је да не може да прича о разговорима који су вођени, јер би тиме угрозио позицију Србије.

Рекао је да се многи питају да ли је могао да изађе напоље, али да сви треба да знају последице, да би питање недеље било да нам укину безвизни режим.

"Друго што би нам се догодило је то да не би било инвестиција и дошло би до њиховог повлачења", рекао је председник Вучић и додао да не може да слуша оне "препаметне" који тврде да се то неће догодити, јер имају интересе овде.

Подсетио је да су инвеститори, чак њих 99 одсто, напустили Русију у року од 15 дана.

Подсетио је да Немци запошљавају 80.000 људи у Србији а остало Американци, Французи, Италијани још толико, да се од средстава којима се пуни буџет исплаћују плате, пензије.

Поручио је да је на нама да радимо више и боље, да радимо на реформама правног и медијског система.

Сада држе придике, а ћутали када је проглашена независност Косова

Председник Вучић прокоментарисао је изјаве појединих опозиционих лидера у вези са Косовом и Метохијом, оцењујући да су се неки дрзнули да држе придике, а ћутали су када је проглашена независност тзв. "Косова".

Поводом саопштења коалиције НАДА на чијем је челу Милош Јовановић да "издаја никада не прође некажњено", председник Вучић је одговорио да су у праву и да то људи не забораве, додајући да зато (Милош) Јовановић и није на власти.

Председник Вучић је рекао да не воли да користи реч издаја, али да воле да је користе они који су пустили браћу Мазреку, Куртија и све остале, а да ништа не добију за узврат.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у обраћању грађанима да је промена геополитичких околности допринела да дође до сада најоштријег приступа западних земаља према Србији и питању Косова и Метохије.
Извор: Танјуг

"Када ћутите и сакријете се у мишју рупу, када вам убијају народ, руше и спаљују цркве као 17. марта 2004. године, када ћутите 2008. године као заливени када прогласе независност "Косова" и једино што се уради одржимо један молебан, а онда се дрзнете да неком другом држите придике и предавање, како би требало да се понаша", прокоментарисао је председник Вучић.

Председник Вучић је коментарисао и изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића који је рекао: "Ми треба да притиснемо актуелну власт и у Скупштини и на уличним протестима да држава Србија одбије ултиматум Запада или Вучића да поднесе оставку ако је то за њега превелики терет".

"Што се тиче ових других који кажу Вучић да се повуче ако не може, у праву сте, Вучић не може, али господин Обрадовић, можете мислити те државе коју би водио Бошко Обрадовић како би то изгледало и у шта би се та држава претворила у року од 24 сата", рекао је председник Вучић.

Додао је да се Драган Ђилас који је поменуо владавину права чак одговорније понашао од других.

"Господин Ђилас је рекао владавина права, то је велика заблуда, можда му је то у том тренутку излетело, није желео да вређа, чак се одговорније понашао од других, али да вас подсетим када причате о владавини права, то сте нам говорили 1999. године у кампањи 2000. године да је косовско-метохијско питање демократско", подсетио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су тада говорили да ће то решити чим смене Слободана Милошевића.

Председник Вучић је навео да су пошто смо имали “демократску државу и владавину права рушили цркве и протеривали људе".

"Прекините да правите шалу и да правите неозбиљне примедбе. Само их је било брига за геополитичке интересе и да све своје грешке могу да покрију нашим одлукама", рекао је председник Вучић.

На тврдње да је дошао на власт на питању Косова и Метохије, председник Вучић је одговорио да је до промена у земљи дошло због много ствари, пре свега небриге за Косово и Метохију, а што је још важније, због економски разорене Србије и закатанчених фабрика.

О медијској кампањи у региону: Размислите зашто им сметам

Председник Вучић је рекао да му није проблем да издржи лажи које се пласирају о њему у региону, јер је научио и навикао, али је позвао грађане да размисле колико и зашто смета онима који, како је рекао, морају толико масно и гнусно да лажу.

Председник Вучић је то рекао поводом писања медија у региону да је тукао заробљенике у Петрињи, да је изнад Сарајева носио пушку, али и коментаришући изјаву Вилијама Вокера да треба основати специјални суд за њега.

"Када сам први пут тражио да одем у Јасеновац појавила се та прича ја био заробљеник, а Вучић ме тукао у Петрињи. Ја никад у животу нисам био у Петрињи, ни као беба нисам прошао кроз Петрињу. Је л’ ви разумете шта то значи у међудржавним односима да такве ствари лажете?", упитао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nama je potreban mir i odgovoran pristup
Извор: Танјуг

Онда су, како је рекао, почели да измишљају да је дошао као млади радикал у Сарајево.

"Ја нисам био тада радикал, постајем радикал тек у јуну 1993. године. Појма немају, измишљају све што стигну. Онда видите на једној слици мене с кишобраном, на другој видите са стативом за камере, помагао сам страначком камерману у том тренутку, каже видите он се миче из кадра, мора да је пушка. Ви не верујете какве глупости морате да слушате и какве лажи. Прекините да лажете", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, кад кажете покажите ту пушку, немају шта да вам покажу зато што лажу.

"Онда смо дошли до овог великог пријатеља опозиционих лидера Вилијама Вокера на чије је инсистирање дошао на Косово. Он би сад специјални суд за мене пошто сам вероватно ратни злочинац, тако да сам прво тукао заробљенике у Петрињи, убијао снајпером у Сарајеву, на крају сам завршио са убијањем по Косову како каже Вокер", рекао је иронично председник Вучић и позвао грађане да размисле колико им, како је рекао, "мета таквих лажи смета".

Нашли смо ново налазиште злата - у првих 100 у свету

Председник Вучић је изјавио да је у Србији пронађена још једна локација са златом, на којој га има много више него у Жагубици.

"То је један од првих сто највећих налазишта злата у целом свету, а можда и бољих него у целом свету", рекао је председник Вучић и додао да не може да прецизира где се то место налази, јер би се сви тамо сјатили.

Председник Вучић је додао да тачну локацију знају само он и још једна особа.

"Не покушавајте да сазнате док не почнемо да радимо свој посао, јер кад се сазна следи скок цена по 10 и 50 пута", поручио је председник Вучић и изразио жаљење што је Србија пропустила прилику да искористи налазишта литијума.

Додао је да ће сви радити најбоље што могу без обзира на то што нас чега тешка година, посебно јун, јули, август и септембар.

"Из ове коже не можете, преживела је Србија и у много тежим ситуацијама, али се надам да ће победити тако што ће знати да сачува свој живот и своју децу", рекао је председник Вучић на крају обраћања јавности поводом преговора о Косову и Метохији.

Знам шта је моја дужност ако треба да купим време за државу

Председник Вучић је изјавио да је ово његов последњи мандат на функцији председника Србије, да се не би либио да поднесе оставку ако би требало да купи време за државу, али је додао да сада није време за то.

"Не мислим да је било који човек исувише важан за неку државу. Ми смо сви смртни и зна се на колики период можемо да будемо изабрани", рекао је председник Вучић на питање да прокоментарише то што се јуче помињало у јавности да би у једном тренутку могао да се одлучи за оставку и да ли је то заиста опција.

"Ово је свакако последњи мандат, знам шта је моја дужност, када је у питању држава, буде ли потребе да на било који начин сачувам државу и да јој у неком тренутку купим неко време не бих се либио", рекао је председник Вучић и додао да сада није тренутак за то.

Додао је да зна да многи не верују да је тачно то што говори, јер полазе од себе и кажу да му је власт све.

Навео је и да за разлику од њих нема ни милијарде ни милионе ни имовину у иностранству.

"Живим за државу и ја сам војник државе и оно што буде интерес државе у датом тренутку то ћу да урадим, немам никакав проблем са тим", рекао је председник Вучић.

Додао је да је његова већа брига од свега стање у Украјини, односно да ће се сукоб проширити.

"То се неће смиривати. Само ће да се шири. Видите да то више није само Русија-Украјина, па мала помоћ. Сад се то раширило, ускоро ће, плашим се, да се рашири и на неке друге територије. Наше је да то не буде на нашој територији", рекао је председник Вучић и нагласио да ће у таквим условима захтеви само јаче и оштрије бити постављани пред Србију.

Према његовим речима, све ће тећи онако како је рекао, док не дођемо у ситуацију и до тренутка када будемо морали да се изјаснимо.

Зато је нагласио да је важно да људи буду јединствени и да знају да држава води рачуна о земљи.

Председник Вучић је послао поздрав Србима са Косова и Метохије и рекао да зна да они верују њему и својој држави.

"Није питање само где се налазите и каква природна богатства имате, већ какво руководство имате", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на питање поводом писања "Frankfurter algemajne cajtunga" да запад нема шта да понуди Приштини и Београду и да им је једини циљ да затворе "небрањено крило" док рат у Украјини траје, рекао да нема сумње да нам је рат у Украјини донео велику несрећу и то у сваком смислу.

"Мислим да је питање онога што могу да понуде, оно са чим сам се суочавао пре два дана био само штап или батина. Али морамо да будемо фер и да кажемо да је Европска унија највећи инвеститор и донатор у Србији и да ћемо добити 600 милиона гранта за брзу пругу до Ниша", рекао је председник Вучић.

Додао је да зато ствари морају да се сагледају на фер и поштен начин.

"Они су дошли са штапом, а верујем да ће у будућности бити и неких бољих вести. Тражио сам различите ствари и подршку и помоћ Европске уније. Видећемо", рекао је председник Вучић.

Остале вести