Обострани интерес за даље унапређење економске сарадње

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Маријом Рејес Марото Иљером, која је предводила делегацију Привредне коморе Шпаније, Удружења привредника Шпаније и представника бројних компанија.

Званичници двеју делегација разговарали су о трговини, инвестицијама и перспективама за унапређење укупне економске сарадње двеју земаља, а председник Вучић је пожелео добродошлицу шпанским компанијама и позвао их да још више улажу у Србију.

Саговорници су се сагласили да робну размену, која представља основ економске сарадње Србије и Шпаније, карактерише константан раст и увоза и извоза, при чему је већ у првих осам месеци 2022. године она достигла вредност целокупне размене из рекордне 2021. године у износу од 811 милиона евра.

Председник Вучић је истакао чињеницу да се у овој години, први пут у последњих пет година, у робној размени бележи суфицит на страни Србије, као и да је у последњих пет година пласман српске робе на шпанско тржиште удвостручен и то, у највећој мери, захваљујући повећаном извозу руде бакра и концентрата.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Obostrani interes za dalje unapređenje ekonomske saradnje
Извор: Танјуг

Током састанка констатовано је да постоји обострани интерес за даље унапређење свеукупне економске сарадње. С тим у вези, председник Вучић је навео домаћу индустрију намештаја и пољопривредно-прехрамбену производњу као области са великим потенцијалом за извоз у Шпанију, при чему би, како је наглашено, Шпанија могла да постане и привредна спона између Србије и земаља Латинске Америке, посебно у области грађевинске индустрије.

Привредници из Шпаније показали су интересовање за отварање погона у Србији у области текстилне и одевне индустрије, као и за наставак инвестирања у обновљиве изворе енергије, а као перспективне области за даљу сарадњу наведене су и саобраћајна инфраструктура, енергетика, заштита животне средине, пољопривреда и туризам, са фокусом на већој промоцији туристичке понуде Србије на шпанском тржишту.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Obostrani interes za dalje unapređenje ekonomske saradnje
Извор: Танјуг

Председник Вучић је указао на то да постоји интерес за већим учешћем шпанских компанија у инвестиционом активностима у Србији уз констатацију да се Шпанија са уложених 173 милиона евра, у периоду од 2010. године до данас, налази на 27 месту страних инвеститора.

Председник Вучић искористио је ову прилику да се још једном захвали премијеру Шпаније Педру Санчезу на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и упутио му позив да поново посети нашу земљу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Obostrani interes za dalje unapređenje ekonomske saradnje
Извор: Танјуг

Након састанка, у присуству председника Вучића потписани су Оквирни протокол о финансијској и техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Краљевине Шпаније, као и Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Краљевине Шпаније за финансирање израде студија и техничке помоћи у Републици Србији.

Остале вести