Србија је гасоводом "Балкански ток" обезбедила енергетску стабилност и безбедност

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић отворио је јутрос, нешто после шест сати, у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод у Србији, Балкански ток, од бугарске до мађарске границе.

Извор: Танјуг

Вучић је честитао извођачима на огромном послу који је добро урађен и пожелео срећну Нову годину.

"Велико хвала, ово је за нас од огромног значаја за индустрију и напредак српске привреде и за све становнике наше земље. Честитам свима који су радили. Ово је важан дан за нашу земљу", рекао је председник.

"Нека гас крене и да будемо још успешнији и желим вам добро здравље, живело пријатељство Србије и Русије", поручио је.

Председник Александар Вучић истакао је да је Србија гасоводом “Балкански ток” обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора.

Вучић је у Госпођинцима казао да се са тог места разводи гас кроз систем примарног и секундарног гасовода.

Председник Србије Александар Вучић на отварању гасовода "Балкански ток".
Извор: Танјуг

Указао је да гас преко тог гасовода набављамо по цени до 155 долара, уз много ниже трошкове транспорта, него преко другог гасовода преко којег смо се до сада снабдевали.

Вучић је подсетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по нашој територији.

“Само на то смо трошили 48 долара. А сада ће то коштати између 12 и 14 долара. Мислим да су то значајне уштеде. Стратешки ово је веома важно за нас”, рекао је он.

Имајући у виду високу цену изградње гасовода, повољна околност је, каже председник, што ћемо заједно са партнером наплаћивати транзитну таксу и тако исплаћивати те трошкове.

Председник Србије Александар Вучић на отварању гасовода "Балкански ток".
Извор: Танјуг

"Овим гасом обезбеђујемо енергетску сигурност и добијамо могућност да привучемо додатне инвеститоре", рекао је.

Вучић је најавио да ће гас бити доведен још у многе општине у којима га нема, чиме ће додатно бити привучени сви који желе да отворе фабрике.

“Нама предстоји још много посла, али ово гарантује извеснију и бољу будућност. Не знам како ће ићи између Русије и Украјине око трговинског споразума, али Србија је уз помоћ руских партнера успела да осигура снабдевање своје територије ", објаснио је.

Преко гасовода кроз Србију гас ће ићи ка Мађарској и БиХ, а постоји могућност и ка другим земљама у региону.

За 10 или 15 дана предлози за значајно снижење цене прикључка на гас

Председник Србије Александар Вучић најавио је јутрос да ће врло брзо, већ за 10 или 15 дана, бити изнети предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији.

Председник Србије Александар Вучић на отварању гасовода "Балкански ток".
Извор: Танјуг

"Већ од понедељка ћемо да видимо, заједно са представницима Владе и Србијагаса, да пронађемо решење и да прикључак кошта значајно мање", рекао је Вучић, након отварања гасовода "Балкански ток" у Србији.

На питање новинара када ће се плаћати прикључак на гас по цени од 780 евра, као што је раније најавио Србијагас, Вучић је рекао да локалне самоуправе сада узимају највише новца за прикључак на гас на име такси и да грађани зато одустају да издвоје новац за прикључак на гас и да их то изађе око 1.200 евра.

"Глупа нам је политика већ деценијама да скупо наплаћујемо прикључак на гас, јер онда људи не желе да се одрекну око 1.200 евра, јер им то изгледа скупо, иако би им то било јефтиније него три године да троше за чврста горива. Зато ћемо да дамо то по најнижим ценама, јер ћемо опет да имамо више новца".

Напоменуо је да Србијагас сада даје на три рате, на три године, да се плати за прикључак, али да је опет висока цена.

"Желим да објаснимо локалним самоуправама. Желимо да почнемо да наплаћујемо гас у већој мери, пошто ћемо сада, када имамо више гаса, кроз његову наплату обезбедити више новца. Да не говорим о томе да ћемо имати чистији ваздух", нагласио је Вучић.

Истакао је да је гас најчистије гориво.

"Већ за 10 или 15 дана очекујте нове предлоге и верујем да ће Влада најбрже могуће да прихвати нове мере које ће олакшати грађанима куповину гаса", рекао је он.

Вучић је нагласио да мора да се доведе гас у Ваљево и да ће онда доћи нови инвеститори и да само ту треба уложити између 50 и 60 милиона евра.

Такође, каже да се мора довести гас и до Владичиног Хана и да би онда Теклас отворио ту и другу фабрику.

Остале вести