Свечани дочек за председника Србије у Берлину

Најновије
Извор: Информер

Председник Србије Александар Вучић допутовао је Берлин, где ће се састати са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел. Председнику Србије на аеродорму Тегел приређен је свечани дочек.

Председник је у Берлин допутовао на позив немачке канцеларке, а како је најављено, биће дочекан уз највише војне почасти у седишту шефице немачке владе.

Очекује се да ће главне теме састанка бити билатерални односи, регионална питања, као и европске и економско-политичке теме.

Вучић је синоћ рекао да у Берлин иде како би од немачке канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

Vucic
Извор: Информер

"Желим да видим како Меркелова гледа на то. Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије - казао је он на конференцији за штампу после састанка са председником Европске комисије Жан-Kлодом Јункером.

Kако каже, за њега је велика част што ће бити у Берлину и што ће разговарати са Меркеловом, а захвалан је на томе што је данас 43.000 људи у Србији запослено у немачким компанијама, а било их је 17.000 када је он постао премијер. Најавио је да ће се тај број даље повећавати "из дана у дан", јер ће он у наредних два или три месеца отворити три или четири немачке компаније.

Економска сарадња са Немачком напредује, политичка је добра, подвукао је председник Србије. Вучић је најављујући овај сусрет за Меркелову рекао и да је "најважнији и највећи европски лидер".

Након посете Берлину, Вучић ће у четвртак боравити у Софији, где ће састати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и лидерима Западног Балкана.

Остале вести