Поносан сам на нашу Србију и све што смо урадили

Најновије
Извор: Служба за информисање СНС

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће новоизграђена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је током тестирања пруге специјалним возом Немачких железница рекао да ће се, када пруга буде отворена, стизати од Београда до Суботице за само сат и 10 минута.

Додао је да ће током данашњег тестирања брзе пруге воз достићи брзину од 200 километара на сат.

"Имали смо данас тешку дискусију са мисијом ММФ-а, али смо на добром путу. И имаћемо сутра или прекосутра велике вести за Србију. То је оно чему смо се надали деценијама", рекао је председник Вучић.

Брза пруга Нови Сад - Суботица велика ствар, за 2 год. Београд - Будимпешта за 2 сата и 40 минута

Председник Вучић је рекао да је изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице велика ствар за читаву Србију, као и да очекује да ће Мађарска свој део пруге завршити за две године, када ће се од Београда до Будимпеште путовати два сата и 40 минута.

Председник Вучић је, током тест вожње од Београда до Суботице рекао да Србију, после повезивања са Будимпештом, очекује и даље повезивање преко Ниша до Солуна, као и до Истанбула, али да је за то потребно да се обезбеди новац.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Brzu prugu Novi Sad - Subotica otvaramo 24. novembra
Извор: Служба за информисање СНС

"Изградњом ове пруге све се мења. Повезивањем са Будимпештом очекујемо раст броја туриста", рекао је председник Вучић.

Говорећи о изградњи пруге, председник Вучић је рекао да је све рађено по највишим стандардима, да је пруга изграђена тако да неће бити буке током вожње и да су станице на траси веома добро уређене.

Председник Вучић је подсетио да су људи некада били против возова, говорили су да ће "гвоздена змија да уништи шљивике", исто као што и данас говоре, како је додао, да ћемо имати "наранџасту косу због литијума".

Председник Вучић је навео да "сањамо велике снове" и да их остварујемо.

Говорећи о финансијској ситуацији у земљи, председник Вучић је рекао да јавни дуг на данашњи дан износи 46,5 одсто БДП и указао да јавне финансије не смемо да уништимо, јер их градимо од 2014. године.

Разговараћемо са Кинезима о изградњи банатске пруге

Председник Вучић изјавио је да ће са амбасадором Кине у Србији Ли Мингом разговарати о изградњи банатске пруге од Панчева до Суботице.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam na našu Srbiju i sve što smo uradili
Извор: Служба за информисање СНС

"Рекао сам нашем пријатељу Ли Мингу, да решимо питање финансирања банатске пруге од Панчева преко Опова, Зрењанина, Милошева па ћемо да продужимо до Кикинде, али и да скренемо код Чоке према Суботици. Тиме бисмо спојили Северну Бачку и Средњи Банат са Београдом, са Јужним Банатом и Београдом. И није нам то ни прескупо, имајући у виду стање наших јавних финансија", рекао је председник Вучић током тест вожње на новој деоници брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

Председник Вучић рекао је да сматра да је та пруга чак и боље урађена него Београд-Нови Сад.

"Воз сада иде 200 километара на сат. Зато што су ову пругу боље радили, него чак Београд-Нови Сад, нећете чути буку. Ово сада што чујете је тест воз. Зато ви чујете нешто. Иначе, да идемо возом какав је Соко не бисте ништа чули", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да се на 80 километара пруге развија брзина од 200 километара на сат, а на свега 28 км се иде спорије и да је урађено 12 станица: Нови Сад, Сајлово, Руменка, Кисач, Змајево, Степановићево, Врбас, Мали Иђош, Жедник, Суботица, Бачка Топола, Наумовићево.

"У станицу Суботица је уложено 55 милиона долара, а у станицу Нови Београд ће бити уложено 40 милиона долара", навео је председник Вучић.

Говорећи о капиталним улагањима, председник Вучић рекао је да нам је проблем ниво дефицита, јер имамо толика улагања да људи из ММФ-а кажу да пропорционално величини и пропорционално снази буџета Србија има убедљиво највећа капитална улагања.

"То већ постаје проблем. Муку мучимо са дефицитом који не сме да пређе три одсто. А немојте да сметнете са ума, да ми сад имамо три-четири године обавезе и за Рафале. То су огромне обавезе, то су огромне промене у земљу, али гледаћемо да то све завршимо. Због Експа не смемо да забрљамо, јер смо превише почели. Не смемо да потрошимо превише, а морамо да завршимо све главно", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam na našu Srbiju i sve što smo uradili
Извор: Служба за информисање СНС

Председник Вучић оценио је да је веома тешка година, али да је Србија урадила велике ствари.

"Ја се надам веома добрим и важним вестима у наредних 48 сати, али не смем ништа никоме да кажем. Сазнаћете у петак увече или суботу ујутро", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је веома важно да се подигну мање општине као што су Нови Бечеј, Житиште, Сечањ те у Јужном Банату попут Пландишта и Алибунара, као и да се подигне Бела Црква.

"Размишљали смо и о мосту преко најширег дела Дунава, који спаја два дела Србије, а то је мост Бела Црква-Рамска тврђава. Тада би од Вршца до Великог Градишта било око 15 км вожње", рекао је председник Вучић и додао да би то много значило и за туристе и за све али сада нема пара за то и да се не може све урадити.

Председник Вучић навео је и да је питање када ће бити реконструисана пруга Врбас-Сомбор, која нам је према његовим речима веома потребна.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да уговорен део од Бачког Брега до Сомбора, на шта је председник Вучић у шали рекао "све си решио само паре ниси нашао".

Председник Вучић је стигао возом на станицу у Суботици и кренуо у обилазак Станичне зграде. Председник Вучић је на кинеском поздравио раднике и пожелео им срећан рад.

"Много лепо изгледа, чисто и уредно. Ово овде, сада имате 12 станица. Врбас видели сте како величанствено изгледа. Стварно је невероватно, када се будете водили Штадлеровим возовима, биће као да лебдите. Осећај је невероватан. Ми смо то брже урадили него Мађари. За две године ће нам требати 2 сата и 40 минута од Београда до Будимпеште. Стварно се поносно осећате. Постоје многе ствари које нисмо могли да сањамо - многе ауто-путеве, овој брзој прузи. Ја сам захвалан нашим кинеским пријатељима зато што без њих ми не бисмо овакву брзину развоја могли да постигнемо. Уз помоћ Кинеза ми смо ову пругу завршили годину дана раније. Пруга ће бити отворена 24. новембра, годину дана пре рока", рекао је председник Вучић.

"Ми смо данас прешли 108,1 километара новоизграђене пруге, која је завршена годину дана пре рока. Видели сте све завршене модерне железничке станице. И ова станица отворена давне 1862. године, коначно је модернизована. Ја имам једну велику примедбу, овде морамо имати натписе и на мађарском језику, као и зашто данас није са нама овде Балинт Пастор. Неће вам се станица отворити док не буду натписи и на мађарском, прво на српском, мађарском, а затим на енглеском језику. Поносан сам на нашу Србију и све што смо урадили, то нико не може да нам одузме", рекао је председник Вучић и додао да се мора много улагати у Банат.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam na našu Srbiju i sve što smo uradili
Извор: Служба за информисање СНС

"Надам се изванредним вестима за нашу земљу у наредних 48 сати. Сазнаћемо најкасније у суботу ујутру", рекао је председник Вучић.

Брза пруга Нови Сад - Суботица биће пуштена у рад годину дана пре рока

Председник Вучић је изјавио да ће деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра, што је годину дана пре предвиђеног рока и најавио да ће се за две године, из Београда до Будимпеште, стизати за два сата и 40 минута, односно за сат и по из Суботице до мађарске престонице.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је, током обиласка завршних радове на станичној згради Железничке станице у Суботици, рекао да је ова пруга важна како за Суботицу, тако и за Мађаре који живе у нашој земљи.

"Уредили смо са Мађарима да се не стаје на граници, него да буду и једни и други цариници у Београду и Будимпешти. То је наш билатерални договор са Мађарима, који су Европљани прихватили. Нема чекања, јуримо преко границе и то је то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да ће такозвани зелени коридори са ЕУ и Мађарима, уколико их добијемо, бити подстицај даљој сарадњи Србије и Мађарске.

Додао је да грађани многе реализоване пројекте нису могли ни да сањају, а посебно ову брзу пругу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam na našu Srbiju i sve što smo uradili
Извор: Служба за информисање СНС

"Није се ни причало о томе, да ћемо овако да идемо, да ћемо бити бржи од Мађара и у извођењу радова и у припреми завршетка радова, али и да имамо бржу пругу него они који су свакако развијенији и успешнији од нас", рекао је председник Вучић.

Суштине је у томе да смо ми уз помоћ Кинеза ову пругу завршили годину дана раније", рекао је председник Вучић и додао да је са наше стране најзаслужнија помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Анита Димоски, која је водила пројекат.

Надамо се изванредним вестима за 48 сати у области финансија

Председник Вучић је рекао да се нада изванредним вестима за нашу земљу у наредних 48 сати, што би, како је рекао, био крешчендо нашег финансијског успеха, али да ће то моћи да објави тек у петак увече или у суботу ујутро.

У изјави новинарима након обиласка завршних радова на Железничкој станици Суботица, председник Вучић је рекао, говорећи о брзој прузи Нови Сад - Суботица, да је поносан на Србију и све што је урадила.

"Поносан сам на све што смо направили и то је нешто што нико неће моћи да нам одузме. Ово је невероватан успех, ово се не гради сваких годину дана. Овде је огроман новац био потребан, наставићемо да радимо, много морамо у Банат да улажемо", најавио је председник Вучић.

Додао је да ако се буде обезбедио новац ускоро, кренуће да се гради пруга од Панчева преко Опова, Зрењанина, Милошева, до Кикинде и левим краком, односно западним и северозападним ка Суботици да се повежу и Чока и Суботица.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam na našu Srbiju i sve što smo uradili
Извор: Служба за информисање СНС

"Много бисмо урадили, а онда нам остаје после Сомбор, Врбас, 53 километра да и Сомборци, људи из западног Бачког округа дођу до брзе пруге. Касније и Сомбор, Суботица, али много, много пара то захтева, тако да видећемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио на огромној посвећености пројекту изградње пруге свима који су у њој учествовали.

"Направићемо велику прославу 24. новембра. Верујем да ће нам се придружити и (мађарски премијер) Виктор Орбан, ако буде могао. Заједнички смо ово договарали, ред је да заједнички прославимо. Доћи ће нам и министар велике владе Народне Републике Кине овде да заједно са нама овај успех прослави. Тако да 24. новембра народе спремајте се из Београда до Суботице за сат и десет", поручио је председник Вучић.

У Србији се не примењује сила, а у ЕУ кад неко заузме пругу пребију га и ухапсе

Председник Вучић је изјавио да се у Србији не примењује сила над онима који протестују, док је у ЕУ другачија ситуација где се, када неко заузме пругу, учесници протеста пребијају и хапсе.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара у Суботици, где је обишао завршне радове на згради Железничке станице, како коментарише изјаву хрватског посланика у Европском парламенту Гордана Босанца да ЕУ не сме да ћути над "репресијом коју Вучић спроводи у Србији над противницима литијума".

"Каквој репресији? Они окруже зграду Председништва и ништа не радим осим што их гледам. Какву сам репресију вршио? Је л то што сам однео у та села интерактивне табле, компјутере, таблете, је л то репресија? Нигде их пипнули нисмо, заузимали су нам пруге, пипнули их нисмо", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да тако није у ЕУ, где када неко заузме пругу, они га пребију и хапсе више пута.

Председник Вучић је додао да би се забринуо да нас је похвалио неко из Хрватске.

"Тако да ја разумем, они виде да Србија више није јадна, мала и без шансе за успех и земља која ће само да клечи и извињава се као у нека старија времена, па ајде боље да то сатремо у корену. Напредак Србије више нико не може да заустави. А ми да се сукобљавамо с њима нећемо, није ми посебно ни стало да им одговарам", рекао је председник Вучић.

Србија има најбољи кредитни рејтинг у региону, резултат одговорне економије

Председник Вучић рекао је данас да Србија има најбољи кредитни рејтинг у односу на земље у региону и истакао да је то резултат одговорне економске политике.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће новоизграђена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је, обилазећи завршне радове на обнови станичне зграде железничке станице у Суботици, рекао да разговор са делегацијом ММФ-а предвођеном шефом мисије у Србији Доналом Мекгетигеном није био лак, али да је од суштинске важности за Србију, као и да се његов исход очекује за 10 до 12 дана.

"Од 2014. године сам тражио присуство ММФ-а у Србији, јер је 2011. године напустио земљу и било је јасно да нам следи пропаст и да су финансије утонуле у бунар. Без присуства ММФ-а, потрошили бисмо девет милијарди евра, што би био крај наше земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да би до тога дошло неадекватном финансијском политиком.

Председник Вучић је подсетио да од 2014. до 2017. године нису повећаване плате и да због тога сада имамо плате које и даље могу да расту.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће новоизграђена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра.
Извор: Танјуг

"Најтежу политику сам водио. Мене је Путин питао како сам успео да опстанем, а да људима смањимо плате. Имамо не лак период, све ово ми плаћамо, јер ово није донела вила са небеса, већ неко мора да плати и ми плаћамо. Погледајте шта је све Суботица добила у протеклих 10 година - фабрике, обновљену синагогу, путеве, пруге, све што је раније било маштарија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је државно руководство успело све да обезбеди, али да сада мора да се води рачуна о јавним финансијама.

"Нећу да оставим задужену земљу када ми истекне мандат", истакао је председник Вучић.

Говорећи о најновијим економским показатељима, Вучић је рекао да, према новој методологији Евростата, јавни дуг Србије на данашњи дан износи 46,5 одсто БДП-а, а да је у време када је постао председник Владе он био 79 одсто.

"Ја нисам радио и градио да бих јео хлеб наше деце у будућности. Због тога смо спроводили тешке мере", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да нека давања морају да буду смањена како би финансије остале стабилне, као и да је веома битно да прогноза раста ММФ-а за Србију буде три одсто, како "бисмо могли да држимо дефицит".

Говорећи о трошковима, председник Вучић је рекао да земља ипак мора да одваја средства и за одбрану земље и осврнуо се на родитељски додатак који ће за годину дана коштати 120 милиона евра, а којих неће бити на приходној страни.

"Видели сте и колико имамо и паметних и будала у Скупштини, па што они нису повећали давање за децу", упитао је председник Вучић.

Наш циљ да Мађари остану да живе у Србији, разговараћу са Пастором

Председник Вучић изјавио је данас, коментаришући изјаву председника Савеза војвођанских Мађара Балинта Пастора да се противи увођењу обавезног војног рока јер ће то довести до исељавања Мађара, да је циљ да Мађари остану да живе овде у Србији и да ће Пастора првом приликом позвати на разговор.

"Наш циљ је да Мађари остану да живе овде у Србији, а ми морамо да се руководимо и базичним принципима припремљености за одбрану земље баш као што све земље на свету то раде", рекао је председник Вучић у Суботици, где је обишао завршне радове на згради Железничке станице.

Председник Вучић је истакао да ће у међусобном договору бити пронађена решења која ће да буду најбезболнија.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће новоизграђена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је додао да је његово пријатељство са Иштваном Пастором градило нашу земљу и односе са Мађарском у последњих 12 година, а да ће однос са Балинтом Пастором градити односе између две земље у будућности.

Не могу да победе они који су најгори у овој земљи

Председник Вучић изјавио је поводом изјаве Драгана Ђиласа да ће опозиција "победити Вучића без помоћи споља", да у Србији не могу да победе они који су најгори у земљи.

Ђилас је изјавио раније у интервјуу за недељник Радар да ће Вучић бити побеђен без помоћи било кога "споља" и додао да актуелна власт, како је рекао, тренутно има око 47 одсто гласова и подршке бирача.

Председник Вучић је рекао да то слуша већ 12 година.

"Неће ме победити, то сам вам рекао још пре 10 година. Сам ћу да одем, а надам се да неће моћи да победе они који су најгори у овој земљи, као ни оне које мислим да подржим и којима мислим да помогнем на предстојећим изборима. Живи били, па видели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је до сада он сваки пут био у праву.

"Бар је 10:0 по том питању, а видећемо да ли ће бити 10 :1 или 11:0, верујте победнику на реч", поручио је председник Вучић.

Не видим никакве сукобе, иако их Курти провоцира сваки дан

Председник Вучић изјавио је да је тачно предвидео шта ће се и када догодити у Украјини и на Блиском истоку, а да Србији не види никакве сукобе иако их Аљбин Курти провоцира сваки дан.

"Ја не видим никакве сукобе, иако их Аљбин Курти провоцира сваког дана. Ми морамо да снажимо, да идемо напред, да гурамо ствари напред, да чувамо свој народ, да се боримо за његове интересе, за нашу државу на Косову и Метохији, за наш народ на сваком месту. Али свако има право да мисли шта жели", рекао је председник Вучић новинарима на питање да прокоментарише изјаву италијанског министра одбране Гвида Крозета да је, поред сукоба на Блиском истоку, у страху и од косовске кризе.

"Рат је последња ствар која би требало да нам се догоди и надам се да нам се никад неће догодити", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је предвидео догађања на Блиском истоку и у Украјини.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће новоизграђена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице бити отворена 24. новембра.
Извор: Танјуг

"Иако сте ми се сви смејали и говорили да сам "драма квин" пре два месеца више се нико не смеје. И као што видите, најтежа ситуација и у Украјини, најтежа ситуација и на Блиском Истоку", рекао је председник Вучић.

Разговор најбољи начин решавања проблема, нећу подлећи притисцима

Председник Вучић изјавио је говорећи о протестима пољопривредника и просветара, да је разговор најбоље решење када постоји неко незадовољство и да је његова филозофија да никада неће да трпи групе за притисак, те да се нада да ће и просветари и пољопривредници који су ових дана протестовали на крају бити суштински задовољни.

"Причао сам претходних дана са премијером Вучевићем и другим људима из Владе Републике Србије. Ми дајемо ненормално много новаца за пољопривреду, дајемо три пута више него што је то било пре 10 година и то мерено у еврима, а не у динарима", рекао је председник Вучић после обиласка завршних радова на станичној железничкој згради у Суботици, одговарајући на питање новинара о протесту пољопривредника.

Председник Вучић додао је да је раније говорено да би било добро да дођемо до пет одсто буџета уложеног у пољопривреду, а сада смо дошли до 7,3 одсто и указао да су издвајања све већа, али да мере нису добро таргетиране, јер се, како је рекао, све даје у ратарство, а мање иде за сточарство и оно што нам више доноси, а то је воћарство и повртарство.

"И оно што стварно не може да се поднесе, што није фер према држави, то је да ко год штрајкује увек су сви на његовој страни и кажу "дајте", а притом немој случајно да си то одузео од мене. Па од неког морам да одузмем ако ћемо то да дамо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да се они који критикују државу и њена давања из буџета не разумеју у порезе ни у буџет, ни у то чиме држава може или не може да располаже.

Председник Вучић је изјавио да је држава код просветара направила грешку и додао да повећање од 12 одсто јесте велико, али да "власт мора да се правда као да смањује плате", при чему се све догађа у ситуацији када је годишња инфлација 4,2 одсто.

"Сигуран сам да ће пољопривредници бити задовољни, као и просветни радници. То су коректни, поштени, одговорни људи. Али ја само молим људе у Србији да се не понашају као групе за притисак. То, као изашли смо на улице, натераћемо их да прихвате. Нећете. Боље ћете то разговором да решите. И сваки проблем ћете лакше и боље да решавате разговором. Свима то кажем, идите, разговарајте до изнемоглости", нагласио је председник Вучић.

Наводећи колике су 2012. године биле плате наставника и, са друге стране, учитеља и разредних старешина без додатака, рекао је да су једне биле 41.000, а друге 43.000 динара, а да ће сада бити 98.000, односно 104.000 динара.

Председник Вучић указао је и да су у претходних 12 година плате расле за 218 одсто, а да је инфлација износила 82 одсто.

"Погледајте колика је то огромна разлика у расту плата и нивоу расте инфлације, колико је суштински растао животни стандард и то захваљујући доброј политици Владе Републике Србије и државе. Само што то нико неће да призна, јер увек је лакше нешто негативно да се каже", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да је он увек за разговоре и да никада није нити ће доносити одлуке под притисцима са улице.

Остале вести