Сарадња са Француском може много тога да донесе Србији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић је заједно са председником Француске Емануелом Макроном, на крају његове дводневне посете Србији, открио плочу поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла" у Београду.

Извор: Танјуг

Председник Вучић је истакао да је аеродром имао у првих шест месеци ове године раст броја путника од 13 одсто и изразио очекивање да ће већ ове године број путника премашити девет милиона.

"Наш је задатак био да до 2027. године то буде укупно 10 милиона, верујемо да ће то бити много раније. Све то не бисмо могли да имамо да "Vansi erports" није на изузетан, одговоран и озбиљан начин урадио свој посао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио председнику Макрону на томе што је готово два дана провео у Србији, као и што није био само у Београду већ је посетио и Нови Сад.

"Хоћу да вам кажем велико хвала и за ангажман француске компаније. Београдски аеродром у првих шест месеци ове године бележи раст од 13 одсто, говоримо о броју путника и ми очекујемо да већ ове године цифра, односно број путника премаши девет милиона", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је београдски аеродром данас потпуно другачији.

"Десетоструко је модернији, много лепши, много садржајнији него што је био раније и то не бисмо могли да урадимо без огромне инвестиције и предвиђених 730 милиона евра, на шта је по уговору била обавезна француска компанија. Срећан сам што ову плочу данас овде можемо да откријемо и покажемо како наша сарадња може много тога да донесе и Србији, а верујемо и француској компанији која ће умети да заради у наредном периоду. И за наше грађане ово је велика вест и верујем да ћемо још много тога морати на аеродрому да урадимо да достигнемо циљани ниво од 15 милиона путника у годинама које су пред нама", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Saradnja sa Francuskom može mnogo toga da donese Srbiji
Извор: Танјуг

Још једном је захвалио Макрону на посети.

"Видим да сви у свету коментаришу само Рафале, хвала на поверењу које сте указали Србији. Хвала на вашој доброј вољи да са нама проведете време и хвала вам на гостовању и части коју сте указали нашој малој земљи. Поносам сам на наше пријатељство и још једанпут вам се захваљујемо и желимо да се што пре вратите овим фалконима у нашу Србију и једва чекамо нову прилику да вас срдачно дочекамо", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Saradnja sa Francuskom može mnogo toga da donese Srbiji
Извор: Танјуг

Макрон: Француска је пријатељ Србије, као и ја лично

Председник Емануел Макрон поручио је на крају дводневне посете Србији да је Француска пријатељ Србије, као и он лично и захвалио председнику Србије Александру Вучићу на гостопримству.

"Имали смо разговоре на стратешком нивоу у свим секторима, привредним, културним, и мислим да смо могли суштински да унапредимо односе између Француске и Србије", рекао је Макрон на церемонији откривања плоче поводом завршетка радова на модернизацији и проширењу аеродрома Никола Тесла.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Saradnja sa Francuskom može mnogo toga da donese Srbiji
Извор: Танјуг

Обраћајући се новинарима на аеродрому, Макрон је нагласио да је задовољан свиме што је урађено на аеродрому.

Истакао је да је последњи пут био у Београду 2019. када је могао да стекне увид у радове широких размера, као и да су радови завршени упркос ковиду, инфлацији и геополитичкој ситуацији.

"Одлучили сте 2018. да укажете поверење Вансију, хвала вам на поверењу. Желим да захвалим свим екипама, инжењерима и техничарима, српским и француским, и свим партнерима који су допринели да аеродром данас изгледа онако како изгледа. Аеродром је данас много већи, добио је интернационалну димензију и Француска жели да настави да буде поред Вас, да буде уз Вас. Велико ми је задовољство што сам данас овде поред Вас и што сам могла да видим све што сте урадили", рекао је Макрон.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Saradnja sa Francuskom može mnogo toga da donese Srbiji
Извор: Танјуг

Он је захвалио на указаном поверењу, што је Србија дала Француској тај пројекат.

"Ми смо могли да Вам покажемо шта знамо, наше вештине, наше знање да Вам пренесемо. Хвала Вам за то што сте нам указали поверење. Господине председниче, ово је прилика и за мене да Вам захвалим на овој посети и желим да Вам кажем да је Франциска пријатељ Србије и ја лично сам пријатељ Србије", поручио је француски председник.

Остале вести