Гледам 10 година унапред, бринем о будућности наше земље

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.

Извор: ТВ Пинк

"Грађани Србије су некако навикнути, то им је постало уобичајено и на жалост готово да није вест. Код нас недавно је био немачки канцелар Шолц, пре тога је био председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, говорим само о највећим лидерима света, сада долази председник Макрон. У међувремену много лидера, и тек ће долазити. Ускоро стиже и председник Израела (Исак Херцог), много ћемо посета имати, председника Казахстана, много важних посета, много важних долазака", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Рекао је да ће учествовати и на предстојећем глобалном форуму у Чешкој.

"И дан после чим крене председник Макрон назад и ја летим за Праг, за Париз. Много важних ствари", рекао је председник Вучић.

Рекао је је да, што се тиче посете француског председника, имамо много споразума, много ствари на којима радимо.

"Један од њих и споразум са француском електрокомпанијом. Трудимо се да пронађемо решење да за седам, осам или 10 година не будемо земља без електричне енергије. Многе ће земље имати проблеме са електричном енергијом. Нама тек долазе електрификација од пруга до аутомобила електричних и пуњача, неопходних свуда, до 5Г мрежа. Кад смо ми хтели да уђемо у 5Г мреже, да будемо пре осталих, они су говорили како ће то нама да спржи главу, да нам спржи земљу итд. Сад кад су сви увели 5Г мрежу, некако се ућуткаш, све ти стручњаци који су сад постали важни и паметни за литијум и све друге ствари", рекао је председник Вучић.

Навео је да напорно радимо и на уговорима за набавку француских авиона Рафал.

"И уколико успемо, још то није завршено и напорно радимо данима, као и сви у војсци, и господин Мали и ја и сви наши тимови око уговора за Рафале. А да не причамо о политичком значају о самом доласку председника Макрона, нашем европском путу, економији Србије, свим важним сигналима", рекао је председник Вучић.

У првој половини септембра у Подриње ћу на седам дана преместити канцеларију

Председник Вучић изјавио је да очекује да у првој половини септембра оде у Подриње и тамо премести канцеларију председника Републике на седам дана, где ће примати и стране званичнике.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"И тамо ћу да примим и све странце и све домаће и све друге. Радићу оданде, разговарати са народом", рекао је председник Вучић.

Говорећи о покушајима опозиције да обори власт, рекао је да је опозиција отворено признала да стоји испред протеста у вези са литијумом.

"Погледајте машинерију лажи. Погледајте како то једна лаж другу сустиже. Од тога на ком степену кључа сумпорна киселина, па да ли је подземни или површински рудник. Једна другу лаж сустиже. Ја им кажем, чекајте људи, две године имамо, разговараћемо тек, да видимо. Ја немам појма о многим стварима", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће тек разговарати са људима и да то представнике опозиције посебно нервира.

"Сад ћу да идем у које год село ми падне на памет и разговарам, идем у села у Подрињу да разговарам са грађанима", рекао је председник Вучић.

Додаје да га људи највише питају када ће пут да им се изгради или обнови.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"А што се свега другог тиче, питају људи - можемо ли ми од тога да имамо нешто, као и хоћемо ли ми да будемо здрави јер су нас ови преплашили. Ја кажем не знам, видећемо. Не знам, видећемо, нећемо да радимо ако неко неће да буде здрав. Видим сад да их (оне који су против литијума) научници и експерти буквално растурише. Растурише све њихове лажи у парампарчад. Али тек ћемо да видимо, полако", рекао је председник Вучић.

Истакао је да мора да седне са људима из Рио Тинта и да их пропита мало.

"Па да видим да ли варају или не варају", рекао је председник Вучић.

Бесмислица да Макрон долази због складиштења нуклеарног отпада у Србији

Председник Вучић изјавио је да нико није наиван да поверује у "бесмислице" појединих медија да француски председник Емануел Макрон долази у Србију због договора о складиштењу нуклеарног отпада на територији наше земље.

Председник Вучић рекао je да се о томе никада није разговарало, да постоји Закон који то спречава и да то није интерес Србије, али да се разговарало на његову иницијативу о сарадњи са ЕДФ-ом, јер сматра да нећемо имати струју.

"Да нисмо сачували угаљ, ми данас не бисмо имали струје. Били бисмо у ужареним становима и кућама и не бисмо знали како да преживимо, само да смо послушали оне паметњаковиће који су пре пет година тражили да укинемо угаљ и да укинемо наше руднике. Ја морам да гледам 10 година унапред, не зато што хоћу да будем на власти или део власти, већ зато што озбиљни људи на такав начин посматрају будућност своје земље. Ја мислим да је страховито важно да ми разговарамо о нуклеарним капацитетима, да покушамо да пронађемо решење у томе, јер без тога не видим решење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ћемо радити Бистрицу да би могли да добијемо више енергије и да добијемо балансираност енергије, односно да радимо на тзв. обновљивим изворима енергије, јер је увек, како је рекао, потребан тај баланс енергије.

Председник Вучић је као пример неистина навео писање одређених новина о "прљавим пословима СНС-а" и као један од њих навели Железару.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"Немам никакав проблем да сваки посао у Србији буде тако прљав, јер је то частан, чист и најлепши посао које је Србија могла да уради. Железара је нас коштала скоро 12 милиона долара сваког месеца да бисмо исплатили плате радницима који нису радили. Нашли смо стратешког партнера, 5.000 људи данас ради у Железари и још 10.000 породица индиректно од тога живи. Железара је наш некада први, некада други извозник. Дакле, изузетан допринос даје за развој наше земље, развој наше привреде. Они то називају прљавим пословима. Па нисам ја измислио Железару", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Железара је спас за Смедерево, као што је Линглонг спас за Зрењанин, а Зиђин за Бор.

"То су инвестиције које нас спасавају, као што нас немачке фабрике са 82.000 запослених спасавају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да се дичимо страним директним инвестицијама за које, како је рекао, напорно и тешко радимо.

"Ми имамо 63 одсто укупних страних директних инвестиција у последње четири године на Западном Балкану. Због тога јесмо претекли све и због тога јесмо најуспешнији", нагласио је.

Према његовим речима, опозициони лидери желе да претворе Србију у изоловано острво на којем се ништа неће радити нити градити.

Молба Влади да повећање минималне зараде буде скоро 14 одсто

Председник Вучић изјавио је да очекује да се у наредна два дана заврше преговори око раста минималне зараде у 2025. години и да је његова молба Влади Србије да то повећање буде скоро 14 одсто, како би први пут минимална зарада покрила минималну потрошачку корпу.

"Ја бих много волео, пошто смо израчунали да би била покривена минимална потрошачка корпа која је око 53.500 динара, када би то било могуће, а то би било баш велико повећање минималне зараде од скоро 14 одсто и молим Владу да још једном то сагледа", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је то свима у Влади Србије рекао у лице.

"Дакле, сигуран сам да би синдикати били задовољни, радници пре свега би били задовољни, обични људи би били задовољни. Е сад, послодавци не могу да буду незадовољни, држава на себе преузима добар део тих трошкова, пре свега кроз већи део неопорезоване зараде, дакле, и на друге начине, тако да верујем да су то важне теме и много тога значајног је пред нама и надам се и уверен сам да ћемо успети да наставимо оваквом стопом раста, да можемо за 11 одсто да увећамо пензију и да од 1. децембра буду исплаћени пензионери", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да се нада да у наредном периоду можемо по први пут у историји Србије да добијемо инвестициони кредитни рејтинг од бар две велике светске рејтинг агенције - Фич и "Standard and Purs"

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"И ако бисмо то успели, то би било од изузетног значаја, а све ово је корак ка томе", рекао је председник Вучић.

Опозиција реагује на задржавање певачице, а ћути на хапшење Срба на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да су сви опозициони политичари реаговали раније данас на задржавање хрватске певачице Северине на уласку у Србију, а да никада нису реаговали када је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти хапсио Србе на Косову и Метохији.

"Сећате ли се да су икада они били на страни Србије? Шта год да је Курти урадио против Срба, за хапшење преко 60 Срба и то само у последњих неколико месеци. Никада нису реаговали ни на једно хапшење", рекао је председник Вучић.

Додао је да опозиција није била ни на страни Немање Берића, који је ухапшен у Хрватској, јер је у свом аутомобилу певао песму Баје Малог Книнџе.

"Ћутали су и ниједно саопштење од њих није отишло по питању Немање Берића. Берић није задржан два сата или 15 сати. Већ 15 дана. И малтретиран је, ни због чега. Због тога што је објавио на својој фејсбук страници како пева песму Баје Малог Книнџе", рекао је председник Вучић и истакао да "нико реч није рекао".

Према његовим речима, то би било исто као када би Србија хапсила оне који певају песме Томпсона што је, како наводи председник Вучић, 90 одсто Хрватске.

"Ми морамо да се разликујемо од њих у свему. И то не мало да се разликујемо, него много да се разликујемо. Јер, сачувај ме Боже, да водим државу у којој ћемо да хапсимо свакога ко пева Томпсонове песме. Сачувај ме Боже оне државе која хапси свакога ко воли Бају Малог Книнџу. С њима нешто није у реду и ја нећу да ми будемо такви", рекао је председник Вучић.

За 12 година никада нисмо забрањивали демонстрације

Председник Вучић изјавио је да се нико није суочио са толиким бројем демонстрација као он, за 12 година колико је на власти, али да актуелна власт никада није забрањивала окупљања, нити забрањивала било коме да било шта каже.

Одговарајући на питање о изјави новинарке Тамаре Скрозе да би све било другачије да неких људи нема, председник Вучић рекао је да је код нас у Србији све другачије, окренуто наопачке, као и у целом свету.

"Као што је литијум био шанса века, а данас је смак света из њиховог угла", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је на власти 12 година и да су за то време демонстрације трајале бар пет.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"Никада нисмо никоме забранили да негде шета. Никада нисмо забранили некоме да нешто каже. Нисмо им чак бранили ни да упадају у државне органе и институције. Само смо морали да их избацујемо после тога када би то кренуло и да уништавају и нарушавају интегритет лица које се тамо налазе. Од РТС-а, Скупштине Србије, Градске скупштине, два сата смо трпели њихове језиве нападе на Градску скупштину да бисмо их онда потерали кући итд. Нисмо их дирали, ни када су нам блокирали путеве, међународне саобраћајнице, возове, железничке пруге и све друго“, рекао је председник Вучић.

Како је рекао, онда би замолили демонстранте да оду одатле или да се мирно склоне да би обезбедили нормалан живот и уставом гарантовану слободу кретања за наше грађане.

"У исто време, у свим западним земљама, када би се нешто слично догодило, бога би убили у њима. По 700 и 800 ухапшених од Холандије, Немачке, сваке друге земље. 700 и 800. Сећате се како су Грету Тундберг носили када је испред неког рудника нешто залепила за бетон или седела“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да, када се говори о слободи окупљања и изражавања, не треба сметнути са ума да су они 2008. године, када су жалили да демонстрирају и само да прошетају до РТС-а и председништва Србије, били претучени, а Ранко Панић је лично претучен.

"И сви дан данас о томе ћуте. Зато што је све обрнуто. Највеће слободе када дозволите, ви сте диктатор. Што мање слобода има, то сте већи демократа и то су вам уста пуна демократије. И то је принцип који данас влада како год окренете“, поручио је председник Вучић.

Како је рекао, иста је ситуација у свету, који се, како сматра, води тренутним интересима.

Како је председник Вучић рекао, 2015. и 2016. године још су Европа и Америка били, и даље је, то најбоље место за живот у свету, и били су доминантни са стопом раста, напретка, технолошком супериорношћу и свим осталим, а онда се у Давосу први пут 2016. или 2017. године појавио председник Кине Си Ђинпинг који је по први пут пригрлио глобализацију, тржишну економију, потпуно отворене границе, све оно што су биле западне вредности од тамо 50-тих година прошлог века до данас.

"Како је он то учинио после 65 година, долази до тога да баш то за шта су се залагали, пошто увек причају о вредностима, престаје да буде доминантна вредност и више нико не говори о тржишној економији, више нико не говори о народном капитализму, већ о строго контролисаним процесима у којима конкуренти морају да буду заустављени. Зашто? Зато што су ти конкуренти малигни, ти конкуренти су зли и ми ћемо њих да зауставимо, да затворимо своја тржишта, да се боримо против свих, јер ми смо донели одлуку да су ти други лоши", навео је председник Вучић.

Како он сматра, исто је и када слушате о слободи изражавања, окупљања.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"Да није, жалосно, било би смешно. Жулијана Асанжа и Едварда Сноудена није родио нико у Кини, већ су прогоњени од стране оних који би требало да их заштите. Најбољи је пример, Павла Дурова из 2018. године, Руси су покренули неки благи поступак против њега. Тог тренутка 26 организација као што су Фридом Хаус, Хјуман Рајтс Воч и друге, је потписало захтев руској држави да се не играју са главом и да не крше слободу изражавања. Прошло је само шест година, потпуно је нормално да тај човек буде ухапшен, потпуно су нормални захтеви за гашењем Телеграма, што ће се на крају и догодити у западном свету", констатовао је председник Вучић.

Нигде нећу да идем из Србије, нити да се склоним

Председник Вучић изјавио је да његовим политичким противницима највише смета то што их се не плаши и поручио да неће нигде да иде из Србије.

"Много тога сам из куће понео, вероватно и доброг и лошег, као и свако од нас. Тачно је да ме једним делом и улица васпитала. Ја сам се окренуо од улице, вратио у клупе на факултету, када су моји другови пуцали један на другог. И тада је један смртно страдао, и тада сам завршио са улицом на сваки начин", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да му политички противници не могу ништа, као и да он није неко ко је било када прибегао насиљу од када је на власти, нити против било кога било шта злоупотребљавао.

"Њима смета то што би они да виде да се ја њих плашим, да ћу ја негде да се повучем, да ћу ја негде да се склоним, да ћу негде да побегнем од њих. Ма нећу нигде да идем. Рођен сам у овом граду, овде ћу да умрем. И бићу поносан због свега онога што сам за земљу урадио, јер ја видим резултате. Неће бити у стању не да окрече, неће бити у стању да обиђу све што сам изградио. Ни путеве, ни пруге, ни куће, ни зграде, ни градове, ни села. Неће бити у стању месецима и годинама мостове које сам изградио да обиђу. Само што ја не умем да се хвалим", нагласио је председник Вучић .

Рекао је да је много новца споља уложено како би се он скинуо са власти.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"Много новца, милијарде су уложене против мене. Они не могу да поднесу да постоји неко ко је храбар и ко неће да им устукне ниједног секунда и кога не могу да варају на шибице како су учили", навео је председник Вучић.

До децембра 2025. године просечна плата 1.000 евра

Председник Вучић изјавио је да ће у Србији до децембра 2025. године просечна плата бити 1.000 евра, што значи и већу куповну моћ.

"Наш скок плата и пензија је увек значајно већи него што је инфлација, која зависи и од скока цене нафте. Инфлацију ћемо да држимо, биће четири одсто, ја мислим, у јуну. После тога је смањујемо даље. Наш је циљ да она иде испод три одсто. А кад вам је инфлација на годишњем нивоу три или четири одсто ви повећате за 8 одсто, значи да сте за четири одсто реално увећали животни стандард људи. Верујем да ће плата просветним радницима бити значајно већа него свима другим у јавном сектору", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ми морамо да се запитамо да ли радимо више.

"Последњи ми је мандат, тако да сам слободан да о томе говорим. Нешто што се зове у савременом свету, дигитална лењост, постоји и код нас. Посебно у државној администрацији. У Америци већ негде око два сата и 40 минута људи троше време на послу. Код нас је то негде око три сата и 10 минута по проценама. Онда израчунајте колико нам је мало време у административним пословима. И онда се питамо зашто људи неће да буду занатлије, без обзира што могу да добију много већу плату. Па зато што морају много више да раде и много више радних сати да утроше да би то зарадили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ћемо зато морати тиме да се позабавимо.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је ће поред посете председника Француске Емануела Макрона 29. и 30. августа у Србију ускоро доћи и председници Израела и Казахстана.
Извор: Принтскрин

"Зато ми имамо проблем са "оpen space" канцеларијама овде у Србији. Сви хоће да имају своју канцеларију, нико неће да га други контролише шта ради. И то је чак посебно проблем у Влади, владиним институцијама, председништву, свуда, Скупштини, на сваком месту", рекао је председник Вучић.

Производима са специјалним ценама додатно се смањује сиромаштво

Председник Вучић изјавио је да је много срећан јер ће у среду бити представљени производи који ће имати специјалне цене, јер ће се тиме додатно смањити сиромаштво.

Председник Вучић рекао је да је то иницирао премијер Србије Милош Вучевић са чијим је кабинетом радио његов кабинет, као и да је важно да се тиме додатно помаже најсиромашнијим људима у Србији.

"Показујемо бригу о њима, али истовремено значајно повећавамо просек плата, али мање од онога како би се неки радовали, а ја се не радујем, зато што видим да имамо мање сиромашних и мање оних који ту плату примају. То је између 99.000 и 115.000 људи. Некада је то било и 500.000 и 600.000 људи који су примали минималац. Данас је тај број ипак много, много мањи", закључио је председник Вучић.