Српска кућа у Паризу је есенција Србије

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Српска кућа у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић рекао је, приликом отварања Српске куће, да је то павиљон који представља срце Србије од јула ове године, а налази се у Парку нација заједно са још 13 земаља.

"То ће бити уникатни српски хаб како би се видело српско наслеђе. То је путовање у есенцију Србије где видите сва наша достигнућа. У срцу павиљона је скулптура, дрво живота у којој се налазе српски преци који су постали ослободиоци. Ово је круна свега нашег и дужност да представимо све наше корене који ће осликати нашу будућност и представљати нас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је Српска кућа представљена са најбољом технологијом на најбољи могући начин.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Српска кућа у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа.
Извор: Принтскрин

"Овде видимо и слике Надежде Петровић, једне од најистакнутијих сликара, радове Тесле и Милутина Миланковића. Виде се наша најважнија достигнућа, као и достигнућа појединаца који представљају Србију. Можете да пробате и укусе Србије које су припремили млади и талентовани кувари, који ће спремити најпознатија јела и пића. Ово је незаборавно искуство укуса и мириса", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је поносан, јер се Србија налази међу малим бројем земаља којима је пружена могућност да на овакав начин представе своју културу.

Како је рекао председник Вучић, у оквиру Српске куће, биће организован богати културни програм у којем ће учествовати уметници из наше земље.

"Позивам све да посете Српску кућу и лично се увере у богатства Србије, као и да дођу у Београд 2027. године на Експо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изразио је захвалност француским пријатељима због отварања Српске куће.

"Верујем да ћемо ускоро моћи да узвратимо правим, великим гостопримством председнику (Француске Емануелу) Макрону", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је противник великог издвајања новца, али да је срећан што земљу приказујемо на овакав начин.

Говорећи о Олимпијским играма, председник Вучић навео је да су српски спортисти до сада узели више од 186 медаља и да очекује да се то настави.

"Очекујем велики број медаља. Сигуран сам да ћемо остварити велике резултате и велике победе. Ништа тако брзо и тако једноставно Србију не уједини као што то чине наши спортисти и њихови успеси", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Српска кућа у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић додао је да му је жао што сутра, због државних обавеза, неће присуствовати кошаркашој утакмици наше репрезентације.

Ристер: Српска кућа симбол спремности Србије да ојача односе са Француском

Француски министар за спољну трговину Франк Ристер изјавио је да отварање Српске куће у Паризу показује спремност Србије да ојача односе са Француском.

"Ова кућа је још један симбол ваше спремности да ојачате односе између Француске и Србије. Један пример ваше спремности за то је чињеница да сте одабрали ово место да сместите вашу Српску кућу је такође добар симбол онога што ми желимо да постигнемо на Олимпијским играма ове године у Паризу", рекао је Ристер.

Како је навео, чињеница да је Србија толико уложила у Српску кућу је велика част Француској.

Олимпијске игре су одлична прилика да се приближе различите нације, додао је Ристер и истакао да Србију сматра једном од спортских нација.

Он је навео да је требало да посети Србију прошлог јуна, али да је посета одложена због политичке ситуације у Француској, али да му је посета Србији из 2020. године у лепом сећању.

"Однос Србије и Француске доноси сјајне перспективе за будућност, и Ви господине председниче и председник Макрон сте симболи тога", рекао је.

Он је истакао да је прва посета француског председника Емануела Макрона Србији 2019. године била важна за унапређење односа две земље које су након тога имале бројне контакте на високом нивоу.

"Трговина наше две земље је утростручена од 2010. године и Француска покушава да продуби наше економске везе", рекао је он.

Подсетио је да је недавно потписан Меморандум о разумевању између Владе Србије, Вансија и компаније Суез који се тиче постројења за пречишћавање вода у Великом Селу, првом те врсте у Београду.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Српска кућа у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа.
Извор: Принтскрин

"Желим да поменем динамичност наших културних веза, што показује француско присуство као почасног госта на Сајму књига у Београду пре неколико месеци", рекао је Ристер.

Он је такође навео да су француске компаније заинтересоване да учествују у специјализованој изложби "EXPO 2027" у Београду.

"Видимо се 2027. године када ће Србија бити домаћин специјализоване изложбе на тему спорта и музике, француске компаније ће радо учествовати у том великом пројекту", рекао је Ристер.

Према његовим речима, Србија и Француска обележавају 185 година дипломатских односа а спорт је изузетно важан део тих односа.

"Француска и Србија деле исту страст за спортом и желим да одам почаст неким од најпознатијих спортских личности који су написали историју наше две земље - Божидару Маљковићу председнику српског Олимпијског комитета и бившем тренеру кошаркашког клуба Лимож, Марини Маљковић држављанки Србије и Француске и тренеру кошаркашке репрезентације Србије и Наташи Ковачевић сјајном играчу и симболу спорта у нашим билатералним односима", рекао је он.

Додао је да кошарка игра кључну улогу у пријатељству две земље али је и рукометаш Никола Карабатић почео са рукометом у Србији као дете а после је наступао за Француску, напомињући да је и Новак Ђоковић изградио снажне везе са Француском посебно на Ролан Гаросу.

Пожелео је српским спортистима успех на Олимпијским играма и, како је навео, да освоје више медаља него на ОИ у Токију.

Остале вести