Држава хоће да улаже и да покаже да брине за људе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је изградња пута Студеница-Рудно коштала шест милиона евра, додајући да је држава то могла да уради, јер је данас у бољем стању него што је икада била и хоће да улаже и помогне сваком свом делу.

Извор: ТВ Пинк

"Срећан сам што сам овде. Дали смо не мали новац за пут Студеница-Рудно. И срећан сам што смо то урадили, јер је било питање тренутка када ће неко да страда прелазећи мост. Око шест милиона евра је то коштало и нема за то никаквог економског оправдања. Не постоји тај који ће вам рећи да је то било паметно улагање. А ја мислим да је било паметно улагање зато што је улагање у вас који живите овде на Голији, Студеници, Рудном", рекао је председник Вучић обраћајући се мештанима.

Председник Вучић најавио је да ће се брзо наставити са улагањима и ка Никољачи, али је поручио мештанима и да се запитају зашто то није урађено 30, 40, 50 година, и подвукао да је то урађено зато што је сада држава у бољем стању него што је икада била.

"Биће у још бољем, уколико будемо успели да избегнемо све тешкоће и све препреке које нам се на путу налазе, све оне који би да Србију на различите начине увлаче у немирне воде, само да сачувамо мир својим знањем, својом способношћу, својим радом, успећемо све то да изградимо и да решимо питање и водовода и канализације, да решимо она питања која су у многим најразвијенијим земљама одавно решена, а за које смо мислили да су само лажи политичара пред изборе", навео је председник Вучић.

Председник Вучић замолио је мештане да верују својој држави и да је поштују, поручујући да држава хоће да улаже и да покаже да брине за људе.

Захвалио им је што су га дочекали на леп начин и поручио да верује у снагу и стабилност српске државе, и да се очува мир и стабилност, додајући да живимо у свету у коме се то не подразумева.

"Плашим се да ће ствари бити још лошије, још теже и видим да су се закачили за нас, од Веслија Кларка и америчког председника Бајдена, који прича о Балкану и ономе што се збивало 99. године. Моје је само да им кажем да ми никога не дирамо, да никога нећемо да дирамо, али да Србија неће икада више бити било чији плен као што је била 99. године", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država hoće da ulaže i da pokaže da brine za ljude
Извор: Танјуг

Председник Вучић подвукао је да је Србија данас озбиљна, одговорна, да жели мир, али никоме на свету неће дозволити да угрози слободу нашег народа и слободу наше отаџбине.

Председник Вучић је у селу Рудну разговарао са мештанима, а један од њих Милован Јевремовић захвалио је на урађеном путу Студеница-Рудно и истакао да пут значи мештанима, да остану у том крају.

Житељ села Биљићи замолио је председника Вучића да се уради пут до села, на шта је председник одговорио да ће, колико данас, надлежни отићи да сниме тај пут, да виде у каквом је стању.

Један мештанин га је замолио да се уради још један локалан пут, на шта је председник Вучић замолио надлежне да забележе.

Од фудбалског клуба "Минерал 2015" добио је на поклон фудбалски дрес са својим презименом.

Људи су нам највећа брига, срећан сам што смо путем спојили Студеницу и Рудно

Извор: Танјуг

Председник Вучић изјавио је након обиласка реконструисаног пута Студеница-Рудно да је срећан због тога што су ова два места спојена путем дугим 15,3 км.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država hoće da ulaže i da pokaže da brine za ljude
Извор: Танјуг

"Срећан сам што више неће бити бојазни за децу који иду у школу и што данас имају прелеп пут. Показали смо да ова изградња нема везе са оним што политичари неретко раде, а то је да се нешто гради пред изборе ради додворавања", рекао је председник Вучић.

Навео је да у овом крају у десетак места живи само 1.200 становника, те да због тога нема великог економског оправдања за изградњу овог пута.

"Међутим, за нас је највеће оправдање брига о људима и поносан сам на то што смо ово могли за њих да урадимо и наставићемо и даље да радимо и градимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић обишао је и новоизграђени мост на реци Бревина, на путу Студеница-Рудно и том приликом оценио је да нови мост "изгледа чудесно".

"Без обзира што је много коштало, срећан сам што смо то урадили", рекао је председник Вучић.

Нови мост је подигнут на месту старог, дрвеног моста и сада по њему могу да пролазе камиони са 30 тона терета, а за стари мост председник Вучић рекао је да је било питање "тренутка када ће да падне у реку".

Краљево ће добити дијагностички центар, имаће са свих страна ауто-пут

Председник Вучић најавио је да ће радови на изградњи дијагностичког центра у Краљеву почети до краја ове године или у марту следеће.

"Јесмо обећали дијагностички центар и урадићемо га. Само што не можете у истом тренутку да имате новац за све. Али да, урадићемо га и да ли ћемо почети то ове године или у марту следеће године, направићемо. Не морају људи у Краљеву да брину", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у месту Рудно на Голији, где је обишао реконструисани пут Студеница-Рудно.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država hoće da ulaže i da pokaže da brine za ljude
Извор: Танјуг

Истакао је да ће Краљево исто тако добити и ауто-пут до Чачка.

"Као што већ пројектујемо брзу саобраћајницу Краљево-Рашка-Пазар. Као што ће до Краљева, Врњачке Бање и Трстеника и Крушевца да дође ауто-пут. Тако да где год да кренете из Краљева на коју год страну света имате ауто-пут. Као што имате и аеродром сад у Лађевцима и биће још линија одатле. Као што сад има поново и понека фабрика, а треба да видимо и за затворени базен у Краљеву", навео је председник Вучић.

Нагласио је да има пуно пројеката и много важних ствари које ће бити урађене, за шта је потребно и много пара.

На питање новинара да ли ће као неко ко је помогао у оснивању Сабора виолиниста Србије у Прањанима ове године бити домаћин и отворити ту манифестацију у августу, председник Вучић упитао је када ће бити та манифстација и рекао да ће ако не буде на неком путу или не буде имао неке важне обавезе гледати да дође на отварање.

"Ако је 16., 17. и 18. август, надам се да ћу моћи. Немој да ме држите за реч", рекао је председник Вучић.

Најмање две западне службе радиле на спречавању ископавања литујума

Председник Вучић изјавио је да не може да говори о томе које су тајне службе спречиле да Србија постане водећа земља у ископавању литијума, јер не жели да угрози позиције Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država hoće da ulaže i da pokaže da brine za ljude
Извор: Танјуг

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара Н1 зашто неће да каже које су то стране службе спречиле да Србија постане водећа земља у ископавању литијума.

"Не могу да вам говорим много других ствари, јер не желим да угрозим позицију Србије. Моја реч није необавезујућа, моја реч, осим што намеће обавезе, намеће и огромну одговорност и не желим да Србији наметнем терет додатног сукобљавања са онима који су од ње многоструко снажнији. Овако је довољно да ми знамо шта су радили", рекао је председник Вучић и додао да су то радиле најмање две западне службе.

Према његовим речима, циљ је био да Србија закасни јер, како је рекао председник Вучић, да је на време почела могао је да се отвори рудник 2026. године.

"Имали бисмо страховиту предност у односу на све друге. Овако ми ту предност тог типа више немамо. Надам се само да нећемо изгубити сваку врсту предности коју бисмо могли да имамо у односу на друге у региону. Ја знам и много других ствари ко шта ради против Србије о чему никада не говорим. Са различитих страна света. Зато што би свака моја реч значила улазак у оно што желим да избегнем по сваку цену. Желим да сачувамо и стабилност и мир у земљи да се што мање препиремо и свађамо са било ким у свету. Не само са јачима", рекао је председник Вучић.

Приметио и је, како је рекао, и језиву кампању која је постојала у Босни и Херцеговини која је додатно организована уз подршку неких других служби око тобож припадника Војске Србије тамо све док им нису рекли да је то у складу са процедурама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država hoće da ulaže i da pokaže da brine za ljude
Извор: Танјуг

"Та два дана, то је била најпрљавија кампања против Србије. Буквално ширење мржње", рекао је председник Вучић и приметио да Србију желе да представе као милитаристички настројену и која жели да осваја по региону.

"Не, не желимо. Једино желимо да оно што имамо у Србији, да то припада Србији. И сад је велика борба за нас, зато што би сви хтели нашу сировину. Можете да направите фабрику батерија, катода, па онда извезите. Не можете да извезете сировину. И зато ћемо бити под додатним ударима. То вам је као кад из Уганде узимају кафу, Уганда добије једну осмину укупних парија која је дала сву кафу", рекао је председник Вучић.

Свакоме ко прати шта ради Србија је јасно да нисмо ничији пиони

Председник Вучић изјавио је да је свакоме ко прати шта ради Србија јасно да наша земља није ничији пион, ни амерички, ни руски, нити било кога другог.

Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара после обиласка места Рудно да прокоментарише наводе бившег америчког и НАТО генерала Веслија Кларка да је Србија руски пион на Балкану и да Вучић жели да створи Велику Србију.

"Моја порука господину Кларку је - свако ко прати шта ради Србија, јасно му је да ми нисмо ничији пиони. Али како нисмо руски, тако нисмо ни амерички. И никада нећемо бити. Нити било чији други. Овде живи слободарски народ, који је увек поштовао, више од свега ценио и гинуо за своју слободу. Јер је знао да нема прече ствари од слободе. Слобода је од свих ствари најпреча. И то би било добро, да је ту лекцију још и 1999. савладао. Србија неће да служи никоме. И ни једној великој сили. Србија ће да служи само свом народу", поручио је председник Вучић.

Како је рекао председник Вучић, Весли Кларк је оставио свој "неизбрисив" траг на Балкану, који нису били ни путеви ни пруге, већ, како је истакао, убијање српског народа и деце током агресије 1999. године.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Država hoće da ulaže i da pokaže da brine za ljude
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да се он увек директно обраћа и да нема портпарола и навео да би, да му је идеја да ствара Велику Србију, он то јасно рекао.

"Мени је драго да они уживају у нападима на Србију, то значи да смо оснажили и ојачали. И да при томе морају да се служе неистинама, јер то вам је додатни доказ да су прилично немоћни у својој мржњи и лошем односу према нашој земљи", оценио је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву америчког председника Џозефа Бајдена, који је рекао како је НАТО бомбардовање 1999. била интервенција да се спречи етничко чишћење Албанаца на Косову и Метохији, председник Вучић одговорио је да је Бајден рекао оно што је званична интерпретација свих западних сила које су учествовале у агресији на Савезну Републику Југославију.

"Нисам ја човек који би по том питању и по било којем другом питању могао тим великанима да држим лекције, али имам једно питање - које је више облик друштвене свести, морал. А добро ако сте тад спречавали етничко чишћење, иживљавајући се на једној малој земљи, над једним малим народом, вас 19, великих, моћних и јаких, па како исто тако вам не пада на памет да се иживљавате и да уђете одмах да нападнете Русију кад је ушла на територију суверене међународно признате Украјине, па да их уништите и да спречите освајање територије, све то што о њима говорите", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић упитао је како то кад Русија упадне у Украјину западне силе кажу да је то агресија, а кад они упадну на територију Србије, онда то за њих није агресија, него је спасавање.

"Чега? Кога? Али добро, то су историјска питања, нама су потребни добри односи са свима. Градићемо их и са Американцима и са Русима. Осим што их молим да једну малу лекцију о Србима и Србији науче, то је да слободу волимо више од свега и да не желимо да будемо понизни и да се додворавамо било коме", закључио је председник Вучић.

Остале вести