Улажемо велика средства у развој Ниша

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на почетку изградње железничке обилазнице око Ниша да држава улаже велика средства у развој тог града и захвалио Европској унији на новчаној помоћи за тај пројекат која чине 21 одсто.

Извор: ТВ Пинк

Рекао је да ће развој железничког саобраћаја да подигне Ниш, али и целу Србију.

Председник Вучић је замолио шефа Делегације Европске уније у Србији Емануелеа Жиофреа, који је присуствовао почетку радова, да се убрзају процедуре у вези са финансирањем градње брзе пруге од Београда до Ниша.

"Молим вас да, ако можете, убрзате и да што пре завршимо тендер", рекао је председник Вучић.

Истакао је, да када будемо имали брзу пругу од Београда до Ниша, да ће се много брже путовати према Грчкој и Турској.

Путоваће се железницом од Београда до Ниша сат и 40 минута, а од Будимпеште до Ниша само четири и по сата.

Председник Вучић је додао да је сада када је долазио до Ниша видео да је баш велика гужва на ауто-путу и да је има пуно возила у транзиту.

Објашњавајући Жиофреу историјат пруге Београд - Ниш, председник Вучић је рекао да је Србија након Берлинског конгреса 1878. године преузела обавезу да изгради пругу, али да је изградња доживела велики отпор у Србији, јер је тај пројекат доживљаван као антиправославан.

"Краљ Милан је био и убедљив и одлучан да је изгради и успео је да то уради за три године. Радови су почели јула 1881. године и завршени су 1884. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао Жиофреу рекао да је видео да средства Европске уније за железничку станицу износе око 34,4 милиона евра и питао да ли би могли да дају и мало више - 37 милиона евра.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša
Извор: Танјуг

"Ово су толико велика улагања у Ниш, колико сам видео 16 милијарди и нешто је буџет Ниша и пуно значи што држава обезбеђује око 130 милиона евра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се Ниш убрзано развија и да је, када је авио саобраћај у питању пре само 10 година имао 28.000 путника, сад има 450.000 путника годишње.

Нагласио је да ће са Европском унијом бити вођени разговори како би се урадила и деоница пруге од Ниша до Прешева.

"Нама онда остаје само са Северном Македонијом да разговарамо. После тога ћемо до Солуна и Атине да стижемо невероватним брзинама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је за њега и за Владу Србије пруга Београд - Ниш један од најважнијих пројеката.

"Ми о томе смо причали са Европљанима годинама. И онда кад су нам рекли да ће да нам дају 600 милиона евра поклон, онда сам ја рекао - супер идемо да радимо. Али то ће бити, то је нова Србија, то је другачија Србија, то је све оно о чему сањамо", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је "EXPO" бити одржан 2027. године и да би било добро да пруга буде готова до 2027. године.

"Тада неће бити могуће да се стигне без два и по сата аутомобилом. Јер је све већи број возила, тако да ће сви да користе пругу", рекао је председник Вучић.

Такође је рекао да ће железничка обилазница бити за брзину возова до 160 км на сат и да је део пруге Ниш - Димитровград.

Подсетио је да се ради деоница и до Брестовца дуга 23 километара.

"Остаје нам према Лесковцу и Врању да завршимо, идемо да изградимо комплетну пругу Ниш - Београд. Завршавамо сад Нови Сад - Суботица, читав овај део од 108 км и када то завршимо, а мислимо да завршимо за три и по до четири године максимално, онда ћемо да имамо нешто што је невероватно, нешто што нисмо ни сањали да је могуће да имамо", рекао је председник Вучић.

Додао је да је идеја да се ради део од Панчева до Суботице, плус Врбас - Сомбор 53 км.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša
Извор: Танјуг

"Са Европљанима ћемо да наставимо преговоре око обнове пруге Ваљево - Врбница. Од Ресника до Ваљева смо урадили и остаје нам Ваљево, Пожега, Ужице, Прибој, Пријепоље и доле до Врбнице", рекао је председник Вучић.

Европска унија за пругу Ниш - Димитровград Србији поклонила 80 милиона евра

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић рекао је да је Европска унија Србији за изградњу пруге Ниш - Димитровград поклонила 80 милиона евра и 35 милиона евра за обилазницу око Ниша у дужини од 22,5 километара.

"Очекујемо велико убрзање и напредак у изградњи на прузи Београд - Ниш у месецима пред нама, посебно јужног дела, ближе Нишу од Сталаћа, Ђуниса ка Нишу. Последње је Београд и Паланка. Када пруга буде завршена стизаће се од Београда до Ниша за 40 минута. Електрични возови моћи ће да иду 160 километара на сат, а обилазница је саставни део пруге Ниш - Димитровград", рекао је председник Вучић.

Додао је да то није мали новац за нашу земљу и да би било нефер да ту врсту захвалности не искажемо.

Председник Вучић је рекао да када је пре 143 године почела изградња пруге, људи су говорили да краљ Милан који је поставио темељац сребрним будаком у Топчидеру прави антисрпске пруге, да је воз "антисрпски ђаво" и да се и данас те исте речи понављају.

"Исте речи и реченице слушам сада и слушао сам пре девет година када смо почели да градимо Београд на води", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša
Извор: Танјуг

Нагласио је да ће изградња обилазнице око Ниша, с обзиром на то да се на 50 места пресецају пут и пруга, спасити животе многих становника Ниша.

Обилазницом око Ниша пишемо историју и мењамо лице Србије

Председник Вучић изјавио је да се изградњом железничке обилазнице око Ниша пише историја и да се прави другачија, модернија и богатија Србија, а посебно југ земље.

Председник Вучић је рекао и да буџет Ниша износи око 130 милиона евра, а да обилазница кошта више него целогодишњи буџет тог града.

"То желим да кажем да би људи у Нишу знали колико цела Србија улаже у Ниш сматрајући Ниш значајним, колико улаже и цео југ Србије и колико Европска унија разуме да нам је важно да ствари мењамо на југу", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša
Извор: Танјуг

Навео је да је за Србију веома важно да имамо стопу раста међу највећима у Европи, због чега је важна и агенда раста и да се ураде реформе.

"Да добијемо могућност не само за тај новац. Од тих шест милијарди о којима је говорио (Жиофре) на Србију отпада негде између милијарду и петсто или милијарду и петсто педесет милиона. Мислим да би сразмерно величини и значају Србије требало да буде више, али хвала свакако на том новцу", рекао је председник Вучић.

Навео је да када у земљи имате већи раст онда омогућавате земљи да својим грађанима обезбеди већег плате и пензије, што је од пресудног значајан.

Председник Вучић је рекао да се данас пише историја и као што људи говоре о нечему што је неко урадио пре 143 године, тако ће него говорити за 140 година шта се урадило.

"Мењамо лице Србије, правимо другачију, модернију Србију. Посебно богатији југ Србије који је увек много заостајао, а данас ту разлику и те како смањујемо", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је плата у Нишу пре 12 година била 316 евра, а да је данас 794 евра, и навео да то није довољно али да је свакако много више.

"Зато је потребно да наставимо да радимо, да се боримо, да сви заједно радимо са свима који земљи могу да помогну", рекао је председник Вучић.

Замолио је Жиофреа да размисли и колико новца би Европска унија могла да поклони за пругу Ваљево - Врбница, па да се размисли ко ће радити ту пругу.

"Срећан сам што је фирма из Врбаса добила овај посао. Европска унија вас је изабрала на тендеру. Убрзо ћемо да видимо како сте урадили ту пругу до Суботице и да онда овде направите најбоље резултате", рекао је председник Вучић.

Почетак радова симболично је означен покретањем машина.

Поносан сам нивоом наших инвестиција, све се ради транспарентно

Председник Вучић изјавио је да је поносан нивоом наших инвестиција и да се све ради транспарентно.

Одговорио је на питање новинара да ли мисли да је све око инвестиција транспарентно за јавност, јер има замерки да некада нешто иде мимо закона и по посебним процедурама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša
Извор: Танјуг

"Мислим да јесте транспарентно. Знате, кад свој посао обављате поштено и када вас не интересује да узимате паре, али се радујете сваком пројекту и немате баш никакав проблем ни око чега. Такав вам је случај са мном", рекао је председник Вучић.

Додао је да увек остаје питање да ли нешто може да буде боље или брже или да ли се због нечега губи време.

"Једино што мене мучи у разговору са Европљанима је то што понекад чекамо по годину и по две дана да почну радови управо због процедура. Али ако имате сумње на корупцију дајте да хапсимо те одмах", истакао је председник Вучић.

Одговарајући на новинарско питање како држава може да помогне да се добију нови комерцијални летови који би пуно значили за југ Србије, рекао је да се ради на томе и да ће бити још изненађења.

Опозиција боље да не гледа истраживања, СНС преко 51 одсто

Председник Вучић изјавио је да је боље опозицији да не гледа последња истраживања, јер показују да он има подршку бирача на историјском максимуму, а СНС 51 или 52 одсто.

На питање новинара у Нишу како коментарише данашњу насловну страну листа Нова - да се Вучић уплашио да ће изгубити 10 одсто бирача, рекао је:

"Јесте ли видели нека истраживања последњих седам дана? Било које? За ове који о томе говоре, боље је да их не гледају. Ја се не хвалим истраживања, већ из њих учим. Гледам чиме су људи незадовољни, трудећи се да то код себе исправимо. Али, бројеви моји лични су вероватно на историјском максимуму, а за партију којој припадам су преко 51 одсто, дакле чак и 52 одсто, што није уобичајено, јер ретко се то дешава када је неко на власти преко 12 година. А о другима нећу да говорим, мало је то огромна разлика, па не желим да им убијам морал".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša
Извор: Танјуг

На питање да ли су му се извинили из Нове због тврдњи у вези са руским министром Александром Грушком пошто су те тврдње сви демантовали, председник Вучић је рекао да нису и да то није ни очекивао.

"Смисао свега је за мене био само да докажем ко говори истину, а ко лаже и ништа више", рекао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што председавајући Председништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић већ по свету лобира и тражи гласове за нову резолуцију против Србије, а Зукан Хелез прети дроновима, председник Вучић је поручио:

"Нека се они баве резолуцијама и дроновима, ми ћемо се бавити пругама, путевима и развојем".

Упитан да ли на европском првенству у фудбалу навија за Шпанију као и већина Срба, зато што је једина држава која није признала лажну државу "Косово", председник Вучић је рекао:

"Не бих да говорим зашто, али да, навијам за Шпанију".

Задовољан сам великим бројем гласова у Нишу, упркос кампањи неистина

Председник Вучић рекао је да је задовољан великим бројем гласова који је листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила на изборима за одборнике Скупштине града Ниша 2. јуна упркос, како је оценио, кампањи неистина.

"Али то указује и на проблеме са којима смо се ми суочавали и за које смо сами криви - од ароганције и бахатости многих од нас у односу према грађанима, до тога да нисмо довољно бринули о њима", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је огроман број људи препознао велике пројекте и све оно што је у претходном периоду урађено у Нишу, и додао да 45 одсто гласова колико је листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила није мало, а да би та листа на данашњи дан добила 52 одсто.

Председник Вучић је додао да примедбе треба уважити, али да не може да се каже да неко одвлачи паре из Ниша, а не доноси.

"Ако рачунате да можете да издвојите до пет одсто буџета Ниша за велике инфраструктурне пројекте, било би вам потребно 12 година само за једну обилазницу. Немојте да вам причам да је ово невелико улагање у односу на све друго што Ниш добија.

Хоћу да Нишлије знају, у овом тренутку и Београд и Нови Сад већим делом финансирају Ниш него обрнуто", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је најлакше водити кампању "Мрзим Београд" посебно на југу Србије и у Поморављу.

"Ми данас као земља улажемо много у југ Србије, много више него икада. Од ауто-пута Ниш - Димитровград, ауто-пута до Прешева, ауто-пута према Куршумлији, Мердару, Грачаници и Приштини. Завршавамо пругу до Брестовца и даље идемо ка Прешеву", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће железничка обилазница спасити велики број живота и убрзати транспортне и логистичке капацитете, и захвалио Европској унији на средствима које је издвојила за тај пројекат.

Остале вести