Деца доприносе својој земљи Србији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.

Извор: ТВ Пинк

"Хвала што сте данас овде и за сваки ваш осмех и радост коју сте донели овде у Палати Србија. Верујем да вам се Београд највише свиђа и поносан сам што можемо данас да вас угостимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су деца дошла из централне Србије, са Косова и Метохије, из Републике Српске и Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Велике Британије, Италије, Аустрије, Норвешке и Немачке.

"Хвала вам децо свима што сте данас овде, хвала вам што волите своју Србију, без обзира да ли живите овде или не. Ја сам раније мислио да је највећа мука за земљу када нам деца одрастају негде друго. Онда сам схватио да свако наше дете које одраста негде у иностранству, које учи школе, које се бори и зна одакле потиче, да у ствари на много начина доприноси својој земљи. Прво људи виде како су то добри људи, изгубе део лоших уверења и предрасуда које су имале у нашем народу и нашој земљи, а на крају ви сте ти који на сваком месту ширите истину о Србији и коју Србију неизмерно волите, што мало нас који смо овде одрастали можемо чак и да разумемо", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

Ко воли своју отаџбину, он увек живи у широком простору, рекао је председник Вучић и подсетио на стихове Јована Дучића.

Председник Вучић истакао је да је Београд престони град наше отаџбине, коју ми сви волимо истим жаром, срцем и племенитошћу душе, као и велики песник Јован Дучић.

Председник Вучић нагласио је да је српски народ подарио човечанству дивове науке, технике, уметности и спорта попут Руђера Бошковића, Доситеја Обрадовића, Михајла Пупина, Николе Тесле, Милутина Миланковића, Јована Дучића, Иве Андрића, Милоша Црњанског, Новака Ђоковића, Николу Јокића, великани којима се сви Срби диве и чија дела славе.

"Наша презимена красе неке младе добре људе од Лике до Аустралије, од Захумља до Канаде, од Семберије до Америке, од Далмације до Аргентине. Све нас везују, наши обичаји и језик, припадност истом народу, спаја нас наша цивилизација и њена култура", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је потписана Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

"Ви сте сви из добрих кућа, поносни смо на вас. Добри сте ђаци већ сада корисни чланови ваших заједница. Драго ми је што овде код куће, ваше куће у Београду имате прилику да се лепо дружите са својим вршњацима и што ћете стећи нове пријатеље. Било да је то у Засавици, било да је то у Великом Градишту или неком другом месту у Србији", рекао је председник Вучић и додао да му је драго што ће посетити многа места у Србији у којима нису били.

Председник Вучић нагласио је да се нада да ће се многи који не живе у Србији једног дана вратити и да све оно што науче понудите као дар својој Србији, како би помогли њеном убрзаном економском развоју и њеном још бржем напретку.

Председник Вучић поручио је министру пез портфеља задуженом за односе са дијаспором да обезбеди да петоро најуспешније деце отпутује у Лил на предстојеће Олимпијске игре како би могли да гледају кошаркашку утакмицу између САД и Србије.

"Не знам баш да ли ћемо да победимо, али борићемо се против Американаца. Да одете у Француску и да представите српску децу како из Србије, тако и из окружења. А ја се ипак надам, ко зна, чуда су увек могућа и у чуда је потребно веровати", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

Студент Марко Бркић захвалио је председнику Вучићу на свему ономе што ради за државу, али и за све људе, не само оне које живе у Србији, него и у иностранству.

Бркић је са 14 година отишао у Лондон да живи са оцем, завршио тамо средњу школу, а затим отишао у Барселону на студије, где је дипломирао пре само месец дана.

"Ја сам завршио студије и дуго година студирао и учио на енглеском језику, учио разне нове ствари, чак имао радно искуство у Барселони, али оно што сам све време размишљао и што ми је било у срцу је како могу своје стечено знање, своје искуство, своје идеје и своје контакте да вратим назад у Србију и да допринесем нашој земљи", поручио је Бркић.

Истакао је да је временом схватио да Србија све више и више напредује и да сада, захваљујући председнику Александру Вучићу, у Србији може да се живи и напредује од свог поштеног рада.

"И мислим да сва ова деца треба, иако студирају тамо, имају прилику да живе у иностранству, да мисле на нашу отаџбину и да у неком тренутку испланирају да се овде и врате, и врате то знање и помогну овој држави", поручио је Бркић.

Он је захвалио министру Ђорђу Милићевићу, који је, како је рекао, успео да организује кампове и који свој деци овде пружа пуно едукативног материјала, како би усавршили српски језик.

Желимо да увећамо простор за сарадњу са азијским и афричким земљама

Председник Вучић рекао је да Србија жели да увећа простор за још ближу и у потпуности институционализовану сарадњу са афричким и азијским земљама, како је истакао, са земљама са најбрже растућих континената и да простор који постоји за напредак и српске привреде у сваком смислу и у сваком погледу увећа, убрза и да се ангажује много више на тим просторима.

"Са лакоћом смо то препустили оног тренутка када смо помислили да нам није потребна сарадња, већ испуњавање налога неких сила које су велике и које могу да одлучују о томе ко ће бити на власти, а ко не. Испустили смо све оно добро што смо некада имали, а много предузећа наших је радило у тим земљама, на тим континентима, много тога доброг донело у нашу земљу, вратило добар део профита и верујем да у будућности можемо и кроз ту сарадњу и кроз стипендије за момке и девојке из Африке и Азије да правимо мостове између нас и влада тих земаља са поменутих континената", изјавио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

Председник Вучић навео је да ће у договору са Министарством спољних послова држава за следећи буџет припремити веће фондове за сарадњу коју Србија припрема са афричким и азијским земљама.

"Лично ћу учествовати у неколико великих турнеја по Африци и Азији. Такође бићу домаћин великом броју председника који ће долазити са та два континента", рекао је председник Вучић.

Лаж да сам три пута хтео да разговарам са Путином, а он то одбио

Председник Вучић изјавио је да су поједини медији пласирали лажну информацију да је три пута хтео да разговара са председником Русије Владимиром Путином, а да је Путин то одбио.

"То се никада није десило и то нема један или два или двеста извора. Не постоји такав извор. Никада се није догодило. Никада у претходних 12 година колико обављам важне државне функције - није се догодило да сам желео да разговарам са председником Путином а да нисам добио тај разговор. И обрнуто, имамо традиционално добре и пријатељске односе и међусобно поштовање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара како реагује на писање листа Нова у вези са посетом заменика министра спољних послова Руске Федерације Александра Грушка да је Грушко одмах после њиховог састанка отишао и да се њему, Вучићу, Путин не јавља, као и да прокоментарише оптужбе како дели народ и крши Устав.

Председник Вучић нагласио је да то међусобно поштовање које има са Путином подразумева да када неко жели разговор - да га увек добије.

"Никада се није догодило супротно. Што се тиче кратког останка у Србији, господина Александра Грушка, а то је три дана у Србији, па колико треба да остане - 33 дана? Ја када идем останем дан и по максимално. Некада и пола дана. Нигде не остајем по три дана. Човек је био три дана у нашој земљи. А пошто кажу завршио разговор са мном па напустио земљу, само да видите о каквим лажима ми говоримо. Тог дана је имао разговор после мене са још неким, да ли са Аном или Милошем, а онда и са Марком Ђурићем трочасовне консултације. Три сата им је трајао разговор", рекао је председник Вучић.

Запитао је како може да одговори на те лажи.

"Онда кажу - ти си тај који дели народ и кршиш Устав. То да ли кршим Устав одлучују они? О томе одлучује Уставни суд ове земље уколико сте поднели одговарајуће писмено Уставном суду, да утврди јесам ли прекршио Устав или не. То да ли делим народ? Ја мислим да они покушавају да поделе народ, али је народ довољно паметан па не прихвата такве инсинуације, лажи и бесмислице којима се служе. Ево ја их питам преко кога и када сам покушао да разговарам са председником Путином, а да он то није хтео. Ево покажите ми то - ја више нисам председник Републике", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да су исто тако медији објавили у Црној Гори како је забранио извоз уља у ту земљу и да је то демантовао чињеницом да је Србија прошле године у првих шест месеци извезла 3,5 милиона литара уља за Црну Гору, а ове године у истом периоду 5,7 милиона литара уља или 62 одсто више.

"Ја мислим да то довољно говори више од свега и када сам рекао да није никакав проблем, пошто данас у резервама имамо око 11 милиона литара рафинисаног јестивог уља овде, што је за 35 одсто више него што је њихова свеукупна годишња потрошња и да кад год хоће могу да рачунају на то и да није велики проблем. Онда наравно више нема одговора. Лаж је прошла. Ви не можете да стигнете свакога дана да одговорите на сваку лаж", рекао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што Драган Ђилас напада шефа европске делегације овде у Србији Емануела Жиофреа, који је отворио Европску кућу у Србији и каже да није идеја заправо отварање те Европске куће, него да свака кућа у Србији буде европска, а да то није могуће док год је он, Вучић, на власти, као и да тражи заједно са Европом некако да утиче на то да га сруше са власти заједно са Европљанима, председник Вучић рекао је да нема времена за губљење како би коментарисао политичке противнике.

Мој сан је најразвијенија Србија у овом делу Европе, а Курти сања ратове

Председник Вучић изјавио је да су његови снови успешна и економски напредна Србија која ће бити убедљиво најразвијенија у овом делу Европе, али да је веома поносан на нашу војну индустрију и да ће наставити да наоружава Војску Србије да би била одвраћајући фактор.

Коментаришући текст премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Њујорк тајмсу да се Србија наоружава и да тесно сарађује са Русијом, председник Вучић рекао је да се Војска Србије наоружава мало више него што би Курти волео, а много мање него што би он волео.

"Као што се они наоружавају, односно наоружавају их од Турака преко Немаца до Американаца много више него што ја волим, много мање него што би он волео. А те његове бесмислице о томе ко жели рат, он је једини који жели рат, пошто цео живот чезне да обуче униформу и да глуми на Балкану малог Зеленског", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да му се та жеља неће остварити, пошто тзв. Косово никакве везе нема са сувереном територијом и независном територијом, а Украјина је ипак међународно призната територија.

"Тако да он може да чезне за ратовима. Наши снови су различити, његови снови су ратовање, а моји снови су успешна, економски напредна Србија, Србија која ће бити убедљиво најразвијенија у овом делу Европе и толико су нам снови различити да не можемо да се споразумемо", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће Србија куповати све што је потребно да би била одвраћајући фактор у односу на тако агресивне типове као што је Аљбин Курти.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

"И наставићемо са тим. Добро нам иде. Ми најбоље правимо и најбоље купујемо. Ми смо поносни на нашу војну индустрију и нико неће никада моћи да нам забрани да развијамо нашу војну индустрију и да унапређујемо нашу војску. Али све то радимо само да бисмо одвратили овакве типове као што је Аљбин Курти и њему слични", закључио је председник Вучић.

Ускоро највећа луксембуршка инвестиција у Србији, омогућиће наставак раста

Председник Вучић рекао је да је Србија добила најаву највеће луксембуршке инвестиције за производњу графенских наноцеви које се користе у производњи елетричних аутомобила, која ће додатно оснажити земљу убрзањем привредног раста.

Председник Вучић истакао је да ће у наредном периоду бити доведен велики број инвеститора, као и да ће у наредних 20-ак дана у Крагујевцу почети производња електричног аутомобила.

"Веома сам срећан због тога и то ћете и ви сазнати за неколико дана када вест буде обелодањена у Италији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се ради о великим стварима које Србију гурају напред, као и да је важно да чувамо мир и стабилност.

"Верујем да тиме дајемо кључни допринос, упркос хибридном рату лажима и дезинформацијама које се свакодневно пласирају о Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се то ради с циљем да Србија буде увучена у регионалне сукобе и да се против на различите начине злоупотреби и оно што се догодило и оно што се није догодило.

Председник Вучић навео је да ће земља због тога морати чешће да реагујемо и да говори шта је стварно, а шта није.

"У сваком случају, верујем да смо направили велике кораке у агенди раста и у ономе што се назива политиком приступања јединственом европском тржишту", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се очекује да у наредних пет дана можемо да завршимо још једно битно питање како бисмо били спремни за отварање Кластера 3 у процесу евроинтеграција.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

"Сасвим смо спремни за улазак у агенду раста и да се кандидујемо за првих финансијских транши", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да нас у наредних месец дана очекују посете великог броја представника најзначајних земаља, међу њима и представнике афричких земаља, као и да ће представници Србије ллично учествовати у неколико великих турнеја по Азији и Африци.

"Желимо да увећамо простор који постоји за напредак српске привреде и ближу и потпуно институционализовану сарадњу са афричким и азијским земљама, најбрже растућим континентима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће наредне две недеље за нас бити веома значајне, јер ћемо имати много значајних посета, као и да нас очекује Самит европске политичке заједнице.

"Очекујем да у наредних месец дана угостимо и представнике највећих европских држава", рекао је председник Вучић.

Важни разговори са Грушком, ја сам покренуо питање муниције

Председник Вучић рекао је да је са замеником министра спољних послова Русије Александром Грушком у Београду имао важне разговоре и консултације, а да је једна од 23 теме била извоз српске муниције, а не оружја.

"Ја сам покренуо питање не оружја, већ муниције, јер ми оружје, осим Кипру и Азербејџану и у неке географски далеке земље Африке и Азије, нисмо на тлу Европе извозили. Имамо огромне захтеве за Пасарсима, Норама, тенковима нашим, и за свим другим, и ништа од тога не дамо. Зато што ја као врховни командант не дозвољавам да било шта од тога буде било где извезено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић тако је одговорио на питање да ли је тема разговора са руским дипломатом била извоз нашег наоружања Украјини и да је руска страна забринута због тога наводећи да са Русијом имамо добре односе.

Што се тиче муниције, додао је председник Вучић, ми од тога морамо да живимо и то је тема коју је покренуо.

"Они су покренули многе друге теме, од железнице, Ђердапа, до присуства у Швајцарској на самиту, до свега другога, али ја сам био тај који је покренуо ово питање. Тек толико да вас обавестим, само да имате у виду да је реч о још једној неистини и ништа више. И говорили смо о томе и разјаснили све", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из региона и дијаспоре и истакао да та деца на много начина доприносе својој земљи Србији и захвалио им на томе.
Извор: Танјуг

Одговарајући на питање новинара да ли заиста има контакт са руским председником Владимиром Путином, пошто се стиче утисак да председник Републике Српске Милорад Додик много чешће путује у Русију, председник Вучић рекао је да је и он имао позиве за сваки од тих форума на којима је Додик био.

"Сматрао сам да није време и да није тренутак, чувајући тешко стечану позицију Републике Србије, да будемо једина европска земља која није увела санкције Руској Федерацији. То је била моја одлука. Хвала нашим руским пријатељима на позиву", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је са руском страном имао важне разговоре и важне консултације по свим питањима.

"Бескрајно им хвала на подршци коју су нам пружили за резолуцију у УН. Ја мислим да они дугују велику захвалност Србији што је то једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији. То није ни Мађарска, то није ни Босна и Херцеговина", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, у складу са тим, труди се да наш брод који се налази, како је рекао, у не тако доброј ситуацији, уводим у мирну луку.

"Чувајући наша традиционална пријатељства, чувајући земљу на Европском путу, без икаквих санкција, без ичега. Упркос захтевима свих оних које ви подржавате, који су тражили санкције лично против мене и против ове земље, никада се то није десило у претходних 12 година и то је био наш избор", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, у Србији је 60 одсто људи који су на руској страни, 20 одсто на страни Запада и сви они сматрају да су тиме на страни Србије, а он чини, како сматра, оних 20 одсто грађана Србије који не мисле да је покорност или послушност према једној од великих сила услов да желите добро Србији.

"Ја сам председник Србије. Суверене и независне земље. Успешно, веома, веома успешно водим брод који се зове Србија. Економски најбржи напредује у целој Европи. У миру. Без икаквих санкција од било кога. На европском путу, чувајући своје пријатељство и са Русијом, унапређујући га и унапређујући своје пријатељство и са Народном Републиком Кином. Мало ко то у свету може, мало ко то у свету успева. Наставићу то да радим још ове три године", поручио је председник Вучић.

Остале вести