Војнички посао је тежак, одговоран и озбиљан

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је данашња вежба с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024", на Пасуљанским ливадама, била посвећена пре свега беспилотним летелицама и вези које беспилотне летелице остварују са другим системима.

Извор: ТВ Пинк

Грађани су могли први пут да виде дејствовање дронова домаће произвође Комарац 2.

Председник Вучић најавио је да се очекује да до септембра имамо првих 1.000 дронова Комарац наше производње.

Председник Вучић истакао је да је поносан на оно што је видео, као и грађани Србије.

"Први пут смо могли да видимо дејствовање Комарца 2, СМ1, први пут смо могли да видимо избацивање ових 12 мина БД2 ако се не варам, дакле могли смо да видимо и доношење муниције беспосадног Малог Милоша и дејство не само митраљеско Малог Милоша већ и ракетног бацача које је било изузетно прецизно. Могли смо да видимо изузетне поготке Пасарса, Корнета, коришћење и ракета из Пасарса али наравно и топова 40 мм", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су грађани могли да виде и дејство Корнета на даљини већој од 4.000 метара и како су невероватном прецизношћу погодили непријатељске танкове.

"Изузетно и дејство Орлова и хеликоптера и свега другог што смо данас могли да видимо од наших снајпериста и специјалаца који су са великим Милошима завршавали посао. Желим да честитам свим војницима, тих 1.321 који су учествовали данас у овој вежби", навео је председник Вучић.

Како је рекао, ми ћемо морати још много да радимо и правимо још много тога, као и још много да купујемо.

"Хоћу да се захвалим и нашим мађарским пријатељима који су данас заједно са нама. Ми имамо све ближу сарадњу са Мађарском и свакој нашој вежби они присуствују и свакој њиховој ми присуствујемо. Наша сарадња је изузетна. Данас сте могли да видите и БТР возила први пут које смо добили из Мађарске и веома сам срећан због те сарадње и верујем да ће и сарадња наше две војске бити све ближа на билатералном нивоу, не улазећи у било какве војне алијансе", навео је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vojnički posao je težak, odgovoran i ozbiljan
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да су грађани могли да виде и изузетно дејство наших Гвоздика 122 мм, као и изванредно дејство Пламена 128 мм и наших Нора.

"Гађано је са 16 км раздаљени, тако да заиста сам поносан на то како је данас изгледало, али мораћемо још много да вежбамо, да радимо и још много тога да набављамо и производимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се поред производње Комараца, ради и са летелицама Врабац и Осица.

"Честитам нашим војницима уз оцену - врло добро", поручио је председник Вучић.

Нема одлуке о забрани извоза уља у Црну Гору, извезено 62 одсто више него лане

Председник Вучић рекао је да не постоји никаква одлука о забрани извоза уља у Црну Гору и додао да је Србија у првих шест месеци ове године извезла 62 одсто више рафинисаног уља у односу на исти период лане.

"Република Србија је за првих шест месеци прошле године извезла у Црну Гору 3,5 милиона литара рафинисаног јестивог уља. Република Србије у првих шест месеци ове године у Црну Гору извезла 5,7 милиона литара рафинисаног уља", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара на Пасуљанским ливадама, где је присуствовао Дану високих званица у оквиру опитно здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vojnički posao je težak, odgovoran i ozbiljan
Извор: Танјуг

Додао је да се залаже за слободну трговину и да је она за Србију од суштинског значаја.

"Ми произведемо годишње 780.000 тона сунцокрета, 70 милиона литара (уља) је потребно за нашу потрошњу, док је укупна производња рафинисаног уља је око 155 милиона литара. Ми неких 85 милиона литара можемо да извеземо неометано", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је прошлогодишња потрошња рафинисаног уља у Црној Гори била око 8,4 милиона литара.

Председник Вучић истакао је да Србија има довољно у својим резервама уља да подмири једногодишње потребе Црне Горе без проблема.

"Наше резерве су много веће од целе једногодишње потрошње потрошње Црне Горе. Ако им нешто затреба - а то не говорим због партнерских односа које имамо са властима у Црној Гори, већ због братског народа у Црној Гори - никада не морају да брину за то", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vojnički posao je težak, odgovoran i ozbiljan
Извор: Танјуг

Додао је да да је у резервама тренутно око 11 милиона литара рафинисаног уља.

"Људи у Црној Гори не морају да брину. Увек желимо слободну трговину, али увек желимо да будемо са братским народом у Црној Гори, а баш ме брига за партнере у власти у Црној Гори", поручио је председник Вучић.

Ископавања литијума неће бити без потврде да неће угрозити животну средину

Председник Вучић изјавио је да ископавања литијума неће бити још најмање четири године, као и да неће дозволити било какво ископавање док не буде потврђено да неће бити угрожавања животне средине и да је спреман за сваку стручну расправу и аргументе о томе.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара на Пасуљанским ливадама, шта је сврха његовог позива које је упутио људима у Јадру да заједнички иду на полиграф, рекао да је тиме желео да расправу о литијуму премести са терена личног на стручну расправу о тој теми.

"То је моја намера, пошто читам сад сваки дан и слушам у свим вашим медијима, узели сте паре, лобисти сте ове фирме или оне фирме. Ја сам председник Републике. Поносан на ту чињеницу. Никада нисам узео паре ни од кога, а не од неке стране фирме да за њу лобирам. Ја лобирам само за Србију", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је три године слушао најгнусније лажи о томе да је учествовао у афери Јовањица, које су престале, како је рекао, тек када је једна новинарка рекла да је то лаж.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vojnički posao je težak, odgovoran i ozbiljan
Извор: Танјуг

Председник Вучић нагласио је да су се неки одазвали позиву на одлазак на полиграф, а да неки, који су продали земљу, нису.

"У стању су да говоре по митинзима, али су стрпали паре у џепове. Баш од Рио Тинта. А ја сам спреман пре свега због себе и због јавности. И немам проблем да то буде и пред камерама Н1 да одговорим на питања око увезаности са Рио Тинтом. Јесу ли ми дали новац? Нисам никада један динар примио на било који начин", рекао је председник Вучић.

Додао је да је позвао на полиграф јер је био мотивисан тиме да, како је рекао, предупреди најгнусније и најодвратније лажи и да би вратио ствари на терен који није личан.

"Него да разговарају стручњаци. Него да разговарамо о томе. Ви хоћете да кажете да желим да уништим животну средину, напротив. Нећу им дозволити да било шта раде док не буде загарантовано да ће људи моћи нормално да живе без угрожавања животне средине", поручио је председник Вучић.

Али зато ћу, додао је председник Вучић, предочити планове шта ће добити људи у целој Рађевини.

"Хоћу да им покажем колико новца могу да зараде и да добију. Колико може буџет Лознице да буде већи. Колико могу богатије да живе. Колико нових послова могу људи да добију. Колико плате могу да им буду веће. Па нека људи процене. Немамо проблем са тим", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vojnički posao je težak, odgovoran i ozbiljan
Извор: Танјуг

Додао је да ископавања литијума неће бити још најмање четири године, а да за сваки велики пројекат треба храброст.

Председник Вучић рекао је како су многи критиковали пројекат Београд на води, а да захваљујући њему, Београд има двоструко, па и троструко више туриста него што је имао, и да је то постала омиљена дестинација свих туриста.

"Сваки пројекат захтева храброст, захтева визију. Ово је наша велика шанса. Много смо их пропустили и пропустили смо их зато што сам ја погрешио и зато што су нас неке стране службе надиграле пре две или три године и то се више не сме дозволити. Али сам спреман за сваку стручну расправу, да мој тим и тим људи из владе, изнесу шта су то и економски, али и аргументи који се тичу заштите животне средине и свега другог", поручио је председник Вучић.

Циљ извиђачких активности сагледавање оперативних способности Војске Србије

Председник Вучић рекао је да је циљ појачаних извиђачких активности у правцу Србије био да се сагледају оперативне способности Војске Србије у ширем смислу.

Председник Вучић је после војне вежбе на Пасуљанским ливадама на питање новинара, шта стоји иза извиђачких активности у околини Србије и да ли има сазнања да ли су барјактари који су дизани из Приштине или из Тиране рекао да су били приштински барјактари из Ђаковице и да су били подигнути 5. и 20. јуна.

"Ми смо их гледали као на длану и да је неко друго време, не би се дуго задржали у ваздуху. Пошто је то простор под контролом КФОР- а, ми поштујемо простор под контролом КФОР-а. Тако да, они раде свој посао, ми радимо свој посао. То за нас не би био велики безбедносни проблем. Одмах да вам кажем. То за нас би био никакав проблем да дефинишем на тај начин", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић одговарајући на то што поједини војни аналитичари кажу да је циљ био српска противваздушна одбрана, рекао је да је циљева било више и да о њиховим циљевима не би говорио.

"Ми смо их јуче анализирали. Свакако, сагледавање оперативних способности наше војске у ширем смислу. У ужем бих могао и детаљније да говорим", додао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су обновљени ресурси техничког науоружавања "зоља", "оса" и "стрела", као и да ће држава наставити да јача војску и мотивише младе да се баве овим позивом.

"Ми ћемо даље да радимо на томе, да снажимо војску", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да држава има десетине хиљада "зоља".

На коментар генерала у пензији Здравка Поноша да безбедност грађана Србије није угрожена због појачаних извиђачких активности, председник Вучић наводи да у време када је он био генерал војска није била опремљена колико је данас.

"Имамо хиљаде "оса" и "стрела" и свега другог чије смо ресурсе обнављали", рекао је председник Вучић.

Када је реч о беспилотним летелицама, председник Вучић наводи да их тренутно има око 30, али да ће их бити још.

Председник Вучић рекао је да недовољно интересовање за војску постоји, јер је војнички посао тежак и озбиљан, а посебно је слаба попуњеност у Београду и Војводини.

"С тим проблемом се суочавају и Енглези, Немци, Американци, Руси, као и Украјинци. Посебно у овим немирним и тешким временима које долазе са различитих крајева света, људи се теже одлучују", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је на држави да мотивише младе да се баве војничким позивом, не само финансијски већ и решавањем свих других проблема.

"Верујем да ћемо успети у томе", поручио је председник Вучић.

Остале вести