Замолио сам Макрона да стане уз Србију

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Француске Републике Емануелом Макроном, и замолио га да стане уз Србију на њеном тешком путу ка очувању мира и стабилности, упркос свим недаћама са којима се на том путу сусреће.

Председник Вучић је навео да је у разговору нагласио важност континуитета у решавању питања од значаја за Србију, поготово у погледу Косова и Метохије и услова у којима живи обесправљена српска заједница.

"Поновио сам да ово питање и даље треба да заузима високо место на агенди Европске уније, уз снажан дипломатски ангажман у циљу коначне реализације Бриселског споразума и формирања Заједнице српских општина, као основе за изградњу одрживог мира и гаранције безбедности за српски народ", навео је председник Вучић.

Како је додао, у разговору је истакао да залагање за дијалог остаје темељ политике Србије у регионалним односима и најважнији чинилац у решавању тешких питања која су пред свима нама.

"Зато сам замолио председника Макрона да стане уз Србију на њеном тешком путу ка очувању мира и стабилности, упркос свим недаћама са којима се на том путу сусреће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је са Макроном разговарао о горућим питањима у региону, актуелним политичким променама у европским и глобалним оквирима и о могућем утицају на Србију и њено место у датом контексту, као и о потреби за стратешком сарадњом у обликовању будуће путање нашег континента и света у целини, као и у решавању хитних питања у погледу регионалне безбедности и економске стабилности.

Остале вести