Људи цене рад

Најновије
Извор: Дневни Аваз

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Резолуција 1244 говори о територијалном интегритету СРЈ и његовом правном наследнику што је Република Србија, али да странци из те резолуције узимају само оно што им се свиђа.

Извор: Дневни Аваз

"Свиђа им се у Резолуцији 1244 да могу да пошаљу НАТО трупе на Косово, али им се не свиђа да Србија пошаље до хиљаду својих војника и полицајаца. Па овде важи, а ово друго што треба за Србију да важи, не важи.

Тим горе по споразум, не свиђа нам се и може нам се. Много смо јаки и нећемо да вас пустимо. Кога брига за резолуцију?", рекао је председник Вучић у интервјуу за сарајевски "Дневни аваз".

Како је рекао, КФОР ће сваки пут да се позове на Резолуцију 1244, Бриселски споразум и Србија мора све да испуни од правосуђа до полиције на северу, али Заједница српских општина не може, јер можда није у складу са Уставом Косова.

"А ово ваљда јесте у складу са Уставом Србије. А ми добрим делом имамо рат у Украјини данас због тога што су се тако тумачили и Мински договори и све друго. Е супер је, једно ћу да потпишем, а друго ћу да радим", констатовао је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише убедљиву изборну победу листе око Српске напредне странке на локалним изборима у Србији, председник Вучић рекао је да протести узимају огромну енергију, али да не говоре о томе што је стварно расположење људи.

Председник Вучић истакао је да је после избора 17. децембра молио Несторовићеву листу да не губе време и да формирају владу и да је упозорио опозицију да ће изгубити са још убедљивијом разликом.

"Јер ја имам истраживања, радим то, бавим се тиме. Не, не, победићемо, говорили су. Изашли смо на изборе, у Новом Саду су се сви ујединили. Нема ко није изашао на изборе. Изгубили су никада убедљивије. Дакле, просто људи негде цене рад, као што вас казне негде, где нисте довољно тога урадили и где нисте довољно бриге показали. И ту бригу о људима мораћемо да показујемо много више у неким деловима Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић посебно је нагласио, како је рекао, идиотске упаде представника опозиције у кол центре Српске напредне странке.

"Што је проблем с кол центрима? У свакој земљи се они подразумевају. Ја им кажем људи, па ми имамо стотине кол центара. Не један, два или три, стотине. Озбиљно организована политичка организација, хоће да изведе људе за које је сигурна, да гласају за њу. Шта је проблем? Нешто противзаконито? Уместо да се бавите собом, уместо да решавате своје проблеме, ви увек тражите неке скандале. И на крају су људи то видели и препознали", рекао је председник Вучић.

Како је оценио, заједничко опозицији на Балкану је то да увек сматра да јој је време да преузме власт.

"Ево сад ћу, следећи избори су моји. То је, знате као сада када су играли Дортмунд-Реал? Реал је 14. пута освојио, неће 15. пута. И сад ћемо ми да победимо Реал. Нећеш, победиће Реал 15. пут. И следеће године као, па неће Реал 16. пут да нас победи. Можда и хоће", навео је председник Вучић.

На питање новинара како је могуће да у "диктаторском режиму има толико протеста, пиштаљки и вувузела", председник Вучић одговорио је да је он диктатор, а сви други су паметни и добри и да нема проблем са тим.

"Ту су овде сваки дан. Трче около, пуштају звучнике. Како они пређу на једну страну, ја на другу, у неку другу канцеларију да бих могао нормално састанак да одржим, али то вам је посао, то је живот", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић сматра и да постоје двоструки аршини за Србију и за ЕУ.

Председник Вучић навео је пример напада на потпредседника Странке слободе и правде Борка Стефановића и да је нападач оправдано ухапшен, јер је напад на Стефановића за сваку осуду, али да је, с друге стране, како је рекао, у ЕУ седморо њих избодено ножем током кампање за европске изборе, а да ОДИХР није изашао са никаквим саопштењем којим осуђује насиље.

"Ако можемо, мало да се иживљавамо над Србијом, посебно над Вучићем, пошто је он непослушан, он би да глуми независног и слободног, а код нас независни и слободни не смеју лепо да прођу, тако да удри мало по њима. И немам проблем са тим, само што мислим да је то све већи њихов проблем, јер људи нису ни глуви, ни слепи, ни у Европи, нити било где друго, да такве ствари не виде", поручио је председник Вучић.

С друге стране, како је рекао, не знам шта бисмо радили да сваког дана немамо 50 протеста на све могуће стране.

"Има једна занимљивост која нам је иста у Београду, Сарајеву, Скопљу. Ко год да држи протест, којим год поводом, увек сви морају да буду за тог што протестује. И није важно да ли тај нешто лаже, петља, да ли је у праву или није, колико пара тражи од државе, увек је то неправда, држава нека то плати", рекао је председник Вучић.

Биће нам боље на Балкану када сами будемо разговарали о проблемима

Председник Вучић изјавио је да ће се стање на целом Балкану смирити када народи буду узели ствари у своје руке и када сами буду решавали своје преблеме, без мешања странаца.

"Нама ће се смирити стање на целом Балкану и све ће бити другачије оног секунда када ми будемо узели ствари у своје руке и сами будемо решавали своје проблеме", рекао је председник Вучић и нагласио да је увек спреман да разговара чак и кад му се не мили.

Председник Вучић нагласио је да ће бити боље када не будемо имали никаквог посредника у разговорима и када кажемо "хајде да се нађемо где хоћете - хоћете у Горажду, хоћете у Бања Луци, Нишу, у Грудама или било где".

"Хајде да разговарамо о проблемима, али да будемо сами", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је проблем у томе што нам странци никада нису дали да сами између себе разговарамо и зато што је део бошњачког руководства увек мислио, како је рекао, "на својој страни имамо Америку, Немачку и не знам кога, па ћемо њих да користимо као батину против Србије и Срба".

На питање новинара поводом саопштења америчке амбасаде у Сарајеву, која је тврдила да закључци усвојени на свесрпском сабору представљају напад на Дејтонски споразум, председник Вучић упитао је на основу чега и ког акта тврде да имовина припада централним властима БиХ, а не ентитетима.

"Покажите ми да имовина припада централним властима (БиХ). Покажите ми тај акт где то пише, ја ћу да вам кажем, не пише нигде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се они који тако тврде позивају на споразум о питањима сукцесије, те упитао какве то везе има са сукцесијом, додајући да она одређује шта припада Србији, Словенији, Хрватској, БиХ, Северној Македонији, Црној Гори.

"Какве то везе има са односима унутар БиХ, јер се то решава оним што је у односу на овај закон лекс специјалисом, односно Дејтонским споразумом. Ту јасно стоје надлежности које припадају централним властима, а све оне које не припадају томе одлазе на ентитете. И где то пише да може да буде како ви тражите, па не пише нигде", рекао је председник Вучић.

Објашњавајући да се не може позивати на споразум о сукцесији, председник Вучић навео је пример да би то било као када би нека породица добила наследство и да онда неко са стране хоће да уређује како ће унутар те породице да се подели.

"То се одређује неким другим споразумом и неким другим актом, али кога брига за то. Чим им се нешто политички не свиђа, е ово је лоше ово нам се не допада", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да само тражи да Срби као народ, као политички субјект имају иста права као и други и да се поштују потписани споразуми.

"Што се тиче Дејтонског споразума, странцима је засметало то што смо ми инсистирали на изворном Дејтонском споразуму, јер они знају да су га прегазили већ 50 пута, али ја имам друго питање за њих, за наше партнере из америчке амбасаде", рекао је председник Вучић и поставио питање о имовини.

Председник Вучић рекао је и да је добро да са америчким партнерима имамо ту врсту формалне, суштинске и правне дискусије, јер ћемо тако многе ствари разјаснити и разграничити.

Након подсећања новинара на свесрпски сабор, председник Вучић навео је да су и Бошњаци имали своје окупљање, а које се код Срба зове саборовање, и нагласио да су сви приметили да нико из Србије ни на који начин није реаговао нити је имао било какав проблем.

"Је л' вам неко дао неку тешку реакцију на то што су се окупљали Бошњаци? Нико. Људи су се нашли код Шадрвана, прошетали, разговарали о проблемима, тражили већу помоћ и подршку. Ја сам рекао, хоћу да пружим још већу подршку и помоћ", навео је председник Вучић.

Никакав проблем са тим нисмо имали, рекао је председник Вучић и дода да је на скупу био Усаме Зукорлић и још неки државни секретари.

Председник Вучић подсетио је да је био и за то да се гради ауто-пут Сарајево-Нови Пазар, односно Сјеница, Дуго Поље како би се решили проблеми људи и како би за нешто више од два сата могли да стигну из Пазара у Сарајево.

Председник Вучић нагласио је да је циљ да се сви повезујемо и подсетио да је у том циљу била и његова идеја Отворени Балкан. Додао је да ипак све што дође из Београда или неко мисли да долази из Београда наилази на општу мржњу.

"А шта би томе фалило, али није ни важно, јер би то било добро и за Србе и за Бошњаке", рекао је председник Вучић и додао да је увек говорио отворите границе, пустите људе.

"Сви знамо где су наше међународне границе. Нико не доводи у питање границе БиХ ни Србије, осим што би понеки у Босни да доводе наше границе у питање супротно Повељи УН, али говоримо о тренутном формалном стању ствари", додао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да морамо још много путева и инфраструктурних објеката да изградимо, да је Србија изградила најлепшу школу у Сјеници од 16 милиона евра, да се гради клинички центар, као и клиничко-болнички центар Нови Пазар.

"Биће и 100 милиона евра на крају, биће један од најлепших у целом региону", рекао је председник Вучић и оценио да нико није толико градио и радио од Тита до данас за наше грађане и Србе и Бошњаке.

Председник Вучић додао је да постоје главе које размишљају да могу да учине све што им падне на памет, да узму три општине, али сматра да уместо тога треба разговарати о бизнису и шта можемо да направимо.

Председник Вучић подсетио је да је, када је постао председник владе просечна плата у Србији била је 329 евра, а у БиХ 372 евра.

"Сада је просечна плата у целој БиХ 655 евра, а за исти месец овде у Србији 828 евра. Па да само питам како се то променило за 10 година? То је небо и земља. Ми смо заостајали 15 одсто у платама, а сада имамо 20 одсто веће плате. За само 10 година. А при томе стопа јавног дуга Србије, која је чланица Еуростата, је испод 50 одсто, а у Европи је 90 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је Србија, при томе, изградила више километара ауто-пута.

Како председник Вучић сматра, управо је зато најлакше рећи да је он снајпериста са Требевића или Јеврејског гробља.

"Ако нађете тај снајпер, ја више нећу бити председник Србије", поручио је председник Вучић и нагласио да је проблем што постоје они који деценијама креирају такве и сличне лажи.

На констатацију новинара да има Бошњака који признају да од доба Јосипа Броза Тита није урађено за Санџак као у његово време, председник Вучић одговорио је да је у Карајукића Бунарима био три пута, а да никада раније нога ни једног политичара тамо крочила није из Београда.

"Живимо заједно, ту ћемо морати да живимо и наредних 500 година. Шта је ту проблем? Само што неки људи неће да разумеју. Има код нас нешто, и код нас Срба и код Бошњака. Све што смо себи опростили, оном другом нисмо. А тако лако себи све опростимо, оном другом никад низашта на свету ништа опростили не бисмо", констатовао је председник Вучић.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, председник Вучић рекао је да он никада није говорио о правној природи самог акта већ да га занима због чега се то питање потеже у овом тренутку и да ли би такав потез могао да донесе помирење у региону.

"Различите смо аргументације користили. Нисте могли код мене да слушате причу о правној природи самог акта. Ја сам постављао три питања суштинска. Прво, зашто у овом тренутку, ком је потребно и шта доноси та резолуција", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да разуме да је за Бошњаке важно да се говори о страдању њиховог народа.

"Погнућу главу сваки пут пред жртвама Сребренице и немам никакав проблем да то кажем. И на страну, и уопште нећу да причам о томе да ли је некад неко дошао па погнуо главу пред српским жртвама у Братунцу, на овом или на оном месту. Уопште није. У овом тренутку оставите по страни", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се његово друго питање односи на помирење у региону, односно на питање да ли је та резолуција донела помирење.

"Под број три - што отварате Пандорину кутију? Због тога ћемо сада да имамо још проблема у будућности и у региону, јер ће да следе предлози резолуција и о Јасеновцу, али и многим другим местима. Јесам ли ја у праву или они", питао је председник Вучић.

Председник Вучић упитао је и како је "малена Србија" успела да убеди 109, односно 108 држава које нису хтеле да гласају "за".

"Ниједна од њих не негира шта је то што се догодило у Сребреници. А што ви мислите, да ли су сви луди у 108 земаља", истакао је председник Вучић и навео да су ти људи постављали исто питање које и он поставља.

Председник Вучић оценио је и да је тема толико незгодна, тешка и болна, да је логично да је највећи број људи био уздржан, односно да је или био уздржан или је напустио седницу.

"Кад изузмете ових 19 који су били против, попут нас, додајете још 20-21, ових који су напустили, видећете да су ти који су напустили и ти који су били уздржани - били најбројнији. Бројнији од оних који су били за", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да су то људи који су схватили да је реч о политичком моменту који није добар и који ништа добро неће донети региону, а који нису хтели да говоре или да негирају било шта.

"Молим људе да разумеју нашу позицију. И није то питање да ми мрзимо Бошњаке, па смо то радили. Најмање се тицало Бошњака, ми смо најмање о Бошњацима говорили. Ми смо више говорили о Немцима и о свима другима", истакао је председник Вучић.

Одбацујући неке тврдње да се Србија меша у унутрашња питања БиХ, председник Вучић навео је да се са друге стране Србија оптужује да се на њу врши утицај, и у том контексту поменуо Русију и Владимира Путина оцењујући то као "лупетања".

"Ви сваки дан говорите да овде утичу Путин и Русија на не знам шта. О чему причате? Две и по године нисам причао са Путином. Срео га на 20 секунди у Пекингу и ништа више", рекао је председник Вучић.

Остале вести