Срећан сам што сте прихватили ову аргументовану и цивилизовану расправу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић одговорио је на тврдње амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на "Свесрпском сабору" представљају напад на Дејтонски споразум и државне институције БиХ и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина централним властима, а не ентитетима.

Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да је "баш интересантна" била критика партнера из америчке амбасаде у Сарајеву по питању Свесрпског сабора одржаног у суботу, и то, како је оценио, веома успешног и добро организованог на радост нашег народа.

"Међутим, рекао сам да ћу да поставим нека питања. И ви сте чули, већ много пута сви, и у Србији, и у Босни и Херцеговини, и у целом региону једну синтагму која гласи дух Дејтонског споразуму. Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум нисмо гарант провођења, јер кажу да то не пише нигде, већ смо само потписник, и ако би дух тог потписа управо то значио, ја не бих да се бавим ни духом, ни духовима. И упутићу ћу вам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазили Дејтонски споразум, за наше партнере из америчке амбасаде у Босни и Херцеговини", навео је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су Дејтонским мировним споразумом регулисане надлежности централних власти и ентитета.

"Моје прво питање за њих је како, где и од када негде пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима. Наиме, тачком 3 Устава БиХ, анекс 4. Дејтонског споразума, предвиђено је да све државне функције овлашћења која нису изричито додељене институцијама БиХ припадаће ентитетима.

А чланом 3.1 наведене су надлежности институција БиХ, спољна политика, спољнотрговинска политика, царинска политика, монетарна политика, финансирање установа и међународних обавеза БиХ, политика усељавања, избеглица и азила, провођење кривичних закона, односи с Интерполом, међународна комуникација, саобраћај између ентитета и контрола ваздушног саобраћаја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић констатовао је да се, као што се види, нигде не помињу ни јавна имовина, ни јавна својина.

"Те вас молим, драги партнери из америчке амбасаде, да ми конкретно одговорите како сте дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима као што јасно пише у Дејтонском споразуму, а због чега сте између осталог учествовали у изазивању кризе на простору БиХ. Истовремено, очекујем да ми одговорите, као што сте већ у неколико наврата рекли да то има везе са споразумом по питању сукцесије из 2001. године које је ступио на снагу 2004. године", додао је председник Вучић.

Поручио је и да на то не одговарају јер би, како је рекао, било много глупо.

"Сукцесијом се регулишу права и обавезе држава чланица насталих на простору БиХ, а не како ће јавна својина или јавна имовина бити распоређена унутар једне од држава чланица настале распадом Социјалистичке федеративне републике Југославије", рекао је председник Вучић и поновио молбу да му на ово једно просто питање, а тако много важно одговоре, јер сви у региону већ годину и по дана губе по питању имовине на којој инсистирају.

"Много сам срећан што сте прихватили ову аргументовану, цивилизовану и без икаквих увреда добру расправу и уверен сам да ћете ми пружити одговор. Где то пише. То је моје питање", поручио је председник Вучић.

Остале вести