Стојимо снажни и поносни што смо представљали земљу храбрих

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку да ће усвојена резолуција о Сребреници изазвати поделе, не само у региону одакле долази, већ и у Уједињеним нацијама.

Извор: РТС 1

"Никада се није десило у Генералној скупштини Уједињених нација да гласање о питању геноцида није донето једногласно, ово се дешава по први пут, јер су неки људи хтели да искористе своју велику политичку моћ и да политизују ову важну тему и то су и учинили. Нема везе колико смо дуго упозоравали да цео процес треба да буде транспарентан и инклузиван, али нису нас саслушали", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су 84 земље гласале за резолуцију, док остале присутне нису гласале за резолуцију и да у било ком националном парламенту овакав акт не би успео.

"Ово је једино место на свету где је такав документ донет. Људи из неких земаља су истицали значај амандмана као њихов значајан допринос, али то је био само значајан допринос већој конфузији. То су радили само да би сачували свој образ и заварали неке чланице", рекао је председник Вучић.

Поносан сам што сам имао прилику да браним право мале земље

Председник Вучић поручио је да је поносан јер је имао прилику да пред Генералном скупштином Уједињених нација брани право мале земље и да јавно и гласно говори против оних веома моћних, а да притом није вређао никога, као и да се поклонио жртвама.

Додао је да сматра да резолуција, када је реч о легитимитету, није успела.

"Када је реч о вашој великој победи или великој победи оних који су гласали за, не бих имао шта друго да додам. Желим само да кажем да ти људи који су желели да стигматизују српски народ, нису успели и никада неће успети. Желели су да ставе жиг на наше чело и нису успели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је још једном поновио питање правне одговорности и упитао зашто су спонзори инсистирали да резолуција није усмерена против народа када су против одговорних за Сребреницу већ донете осуђујуће пресуде.
"А која је сврха ове резолуције? Једина намера је да се стави морална и политичка кривица на једну страну и на један народ. На људе Србије и Републике Српске као дела Босне и Херцеговине. То је била једина намера", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на Генералној скупштини Уједињених нација, на којој се гласа о резолуцији о Сребреници, да је то високополитизована резолуција и позвао све земље чланице да не гласају за њу.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је за говорницом Генералне скупштине Уједињених нација поручио да је стајао пред представницима чланица као поносан и достојанствен припадник српског народа, који је кроз историју прошао кроз најтеже ратове и највише пропатио у региону југоисточне Европе.

"Почевши од сутра, ми ћемо почети дијалог са нашим бошњачким сународницима унутар Србије, зато што имамо значајну бошњачку мањину и ми не само да ћемо одржати и задржати мир и стабилност земље већ ћемо побољшати и унапредити наше односе", поручио је председник Вучић.

На крају се захвалио свима који нису гласали за резолуцију, али и онима који су је подржали, јер су, како је рекао, отворили очи Србији.

"Много хвала и српском народу који је био уједињенији више него икада. Никада ништа није могло боље ујединити српски народ од оног што се овде данас дешавало. Стојимо снажни и поносни што смо имали прилику да представљамо земљу храбрих", рекао је председник Вучић.

Остале вести