Бранимо слободу, свој народ и своју земљу

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да велике земље предузимају невероватне ствари и износе застрашујућу аргументацију како би убедиле друге да гласају за резолуцију о Сребреници, са циљем да се Србији и српском народу наметне морална и политичка одговорност и осуда са свим последицама које из тога произилазе.

Извор: РТС 1

"Немамо ми шансу да победимо, све је борба, невероватне ствари које предузимају да би убедили људе, а аргументација је застрашујућа, то је ваљда научено како су колонијалним методама управљали слабијим и мањим земљама, па мало да наставе да то раде на исти начин", истакао је председник Вучић за РТС.

Додао је да се ради о томе да велики и силни мисле да имају право да раде како хоће и шта хоће, а да је наше да се супротставимо.

"Морамо да бранимо слободу, своју слободу, свој народ, свој образ, своју земљу. И то радимо", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је једно разочарење већ стигло, од Грчке, председник Вучић је рекао: "Нисам сигуран како ће они да гласају, али не искључујем могућност да подрже резолуцију. Њихов избор, они су суверена земља, али је важно да ће људи у складу са оним како ће земље да гласају, знати какав је њихов однос према Србији, као и многих земаља које ће бити против Србије, које то раде не би ли се додвориле овима који су најмоћнији, а не зато што имају стварна уверења", навео је председник Вучић.

Истакао је да нико од њих не може да одговори на неколико основних питања.

"Зашто ова резолуција? Коме служи? Зашто у овом тренутку? Шта се тиме постиже? Хоће ли то донети више деоба, подела или уједињавања људи? Хоће ли то довести до мира и стабилности или до даље нестабилности и још отварања незалечених рана из прошлости? И на то не можете добити ни конкретан одговор, нити позитиван одговор", навео је председник Вучић и истакао да ће све бити лошије.

"И када поред свега доносите одлуку да гласите за тако нешто, онда ћете да нам држите предавање како су дивни црногорски амандмани којима се у ствари јасно каже да не постоји народ који је колективно одговоран. Људи, ми можемо бити све, а немојте да нас третирате као будале. Могао сам ја то да прихватим и да изађем пред грађане Србије и да кажем ево - успели смо људи, победили смо као што су сви увек у прошлости радили", навео је председник Вучић.

Како је рекао, тако би само лагао себе и своју земљу.

"Изабран сам од народа и грађана да штитим нашу земљу, да штитим и чувам нашу Србију и да не лажем народ. И зато сам рекао, схватио сам каква је превара јер ће, неки баш позивајући се на те амандмане што ће да стави у онај део који они зову објашњење зашто су гласили објашњење, рећи да су то урадили управо због тих амандмана", рекао је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да велике земље предузимају невероватне ствари и износе застрашујућу аргументацију како би убедиле друге да гласају за резолуцију о Сребреници, са циљем да се Србији и српском народу наметне морална и политичка одговорност и осуда са свим последицама које из тога произилазе.
Извор: Принтскрин

Додао је да то ништа не мења и да је његово питање, а где иначе пише да је могућа колективна одговорност.

"Пошто кажете да је индивидуална, ја ћу вам рећи каква је то одговорност - не може да буде колективна кривична одговорност. Може да буде морална, политичка, а касније на основу тога да производе неке друге одговорности, попут права на накнаду штете, на ратну репарацију и тако даље. Као што су већ најавили и Конаковић и многи други. А ја вас питам ако је одговорност индивидуална, против кога доносите резолуцију? Срам вас било све заједно. Што лажете, што не говорите истину", рекао је председник Вучић.

Додао је да су сви већ осуђени или ће бити осуђени.

"У чему је проблем? Је вам је потребно саучешће и пијетет? Па то сте све добили. А шта вам је потребно? Па потребна вам је морална и политичка осуда српског народа, јер сте прво правили индивидуалну кривичну одговорност да бисте рекли ко је крив за рат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да сада хоће да нам наметну да сносимо комплетну моралну и политичку одговорност са свим другим последицама.

Испод 100 гласова за резолуцију о Сребреници значиће огромну поделу

Председник Вучић изјавио је у Њујорку, где ће се у четвртак у Уједињеним нацијама гласати о резолуцији у Сребреници, да ће све испод 100 гласова "за" значити огромну поделу.

"Разговарао сам са нашим пријатељима, они очекују преко 100 гласова "за" од 193 земље, ми очекујемо да имају мање од 100 гласова "за", све што буду имали испод значиће огромну поделу и добар део муслиманских земаља неће ући, које се плаше њихове реакције, и то им је јасан сигнал да су они против, неће ући на гласање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић каже да Србија трпи ударце испод појаса, али да Србија и даље стоји и бори се, и наставиће да се бори.

"Ми нисмо геноцидан народ, а то је једино што хоће као закључак да извуку, а онда ће два дана после тога разни тобож наши пријатељи који ће да гласају "за" да хвале Србију за нешто и да говоре, долазимо да сарађујемо, напашће некога ко ће да каже, сад ћемо да тражимо накнаду штете - јер ће рећи, то не може", навео је председник Вучић.
Како је додао, све те дечије игре, све ће то да покушају, али српски народ никада неће заборавити ко се како понашао.

"У сваку историјску читанку и уџбеник неће ући оно што су они хтели, већ ће ући херојска борба Србије", поручио је председник Вучић.

У петак ће Срби бити поносни на своју земљу, јер није погнула главу

Председник Вучић рекао је вечерас да ћемо у петак у неке земље бити разочарани, док ћемо друге славити, али без обзира на то, Срби ће бити поносни на своју земљу, јер је она слободна и слободарска земља.

"У неке ћемо бити разочарани, неке ћемо да славимо, али ћемо уздигнуте и усправне главе ићи свуда по свету, јер цео свет зна да је Србија слободна и да је слободарска држава и да њом нико не управља, ни даљинским управљачем, ни мејлом, ни факсом, ни конопцима. Знаће да се Србија супротставила бахатима, великима и моћнима, не због тога што јој је нешто потребно, не због тога што је нешто крива, него зато што је чувала слободу и свој образ", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је рекао да чврсто верује да ће Кина бити против резолуције о Сребреници и да ће, ако тако буде, све бити другачије за Србију.

"Не морам да вам кажем колико ће то нама да значи. Ја верујем и уздам се и уложио сам сву своју енергију, снагу, знање, поштовање према Народној Републици Кини. Ја не смем ни да вам кажем шта би за нас значило само да Кина буде против. Све је другачије после тога. Све је другачије и са причом о резолуцији и са причом о свему другом", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће и вечерас имати вечеру са кинеским пријатељима.

"Верујем и уздам се у њихов глас против, као што они увек од нас могу да чују шта мислимо о Тајвану, а мислимо да постоји само Народна Република Кина и нико и ништа друго, тако да је то ствар на Народној Републици Кини, председнику Сију кад и како хоће да решавају своје унутрашње ствари", поручио је председник Вучић.

На молбу да прокоментарише то што су председник Републике Српске, али и други политичари, попут Жељке Цвијановић, слали писма УН и упозоравали на штетност резолуције о Сребреници, а Милорад Додик је чак рекао да је то пут ка нестајању БиХ, Вучић је одговорио да Србија поштује међународно јавно право и да је за нас Босна и Херцеговина међународно призната држава.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да велике земље предузимају невероватне ствари и износе застрашујућу аргументацију како би убедиле друге да гласају за резолуцију о Сребреници, са циљем да се Србији и српском народу наметне морална и политичка одговорност и осуда са свим последицама које из тога произилазе.
Извор: Принтскрин

"А то што БиХ се отворено антисрпски поставља и што доносе одлуке против једног народа, чак и једног од своја три конститутивна народа, то је њихова ствар, у то нећемо да улазимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија неће да мења свој став који се тиче поштовања међународно-јавноправних норми, јер то је, како је рекао, једино светло оружје које ми у својим рукама имамо.

"То су право и истина и са тим ћемо наставити да се боримо. У емоционалном смислу могу разумем шта Срби мисле данас, али ми морамо да се понашамо одговорно и озбиљно. То јесте да поштујемо међународно право и то јесте једина наша снага", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће му у петак бити тешко, када бахати и моћни буду славили усвајање резолуције, али да ће сваког од њих моћи да погледа у лице и очи.

"Видећете како ћу уздигнутог чела да ходам кроз УН и изненадићу вас са још неким ситницама и где год да живе, Срби ће бити поносни на своју земљу, име и презиме, и никада нико, ма како год покушавали, слагали и обмањивали, право да будемо свој на своме, да волимо свој српски род и своју Србију неће моћи да нам одузму", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучћ је рекао да је предложена резолуција УН о Сребреници отворила Пандорину кутију и да ће Србија коспонзорисати сваку резолуцију о геноциду која буде била предложена, јер се, како је рекао, мора сазнати истина ко је све и када починио геноциде.

"Отворена је Пандорина кутија. Сад сам са Небензјом завршио разговоре. Руси ће ићи са геноцидом над совјетским народом. Чујем и да Белоруси имају своје идеје, али видећемо да ли ће ићи са једном или две резолуције", рекао је председник Вучић и додао да истина мора да се сазна, ко је све чинио геноциде и кад је чинио геноциде.

"Ми нисмо желели да идемо у прошлост, али су нас вратили 29 година, па ћемо ми сад неке да враћамо 70-80 година у прошлост", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли предлагачи резолуције разумеју какве последице резолуција може изазвати, председник Вучић оцењује да јесу и додаје да је Србија упозоравала да ће доћи до нових тензија у региону.

"Сви све разумеју и они из Америке ЕУ, Канаде и ЕУ, све разумеју. Сви они који листом гласају против нас. Сви они разумеју и знају шта раде. Не знају шта ће тачно с тим. Али знају - "много смо јаки, много смо моћни - може нам се". Може вам се. Све може да се учини. Али ничија до зоре није горела", рекао је председник Вучић.

Остале вести