Добра и отворена размена мишљења са Олафом Шолцом

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са Савезним канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом.

Добра и отворена размена мишљења са Олафом Шолцом о свим питањима од обостраног интереса, о ситуацији на Косову и Метохији, као и о веома успешној економској сарадњи и сталном повећању трговинске размене између наше две земље.

Захвалио сам Немачкој на посвећености одличним економским односима са Србијом и великим инвестицијама које су у знатној мери допринеле брзом напретку Србије, а посебно сам се осврнуо на огромне потенцијале за улагање који су се отворили у оквиру "EXPO 2027". Изразио сам уверење да ће немачке компаније пронаћи интерес у неким од највећих пројеката чија реализација ће дугорочно допринети снажном расту Србије и повезивању целог региона.

Разменили смо мишљења и о свим деликатним питањима у контексту актуелних глобалних дешавања, а посебно смо разговарали о месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о европском путу наше земље. Подробно сам обавестио канцелара Шолца о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији, као и о упорном избегавању Приштине да изврши своје прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања Заједнице српских општина.

Нагласио сам да нам је на том, не увек лаком путу, потребна помоћ наших партнера, каква је и Немачка, те да рачунамо на наставак подршке евроинтеграцијама, као и на конкретне подстицаје који би дали нови замах наставку реформских процеса и нову енергију земљама кандидатима на ЕУ путу.

Поновио сам да се Србија доследно залаже за интензивирање дипломатских активности у контексту свих актуелних сукоба и отворених питања која оптерећују Европу и регион Западног Балкана, што је до сада увек и показивала у свим форумима и иницијативама.

Остале вести