Никада српски народ неће пристати на уцене и бесмислене оптужбе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.

Извор: РТС1

Председник Вучић је, након састанка са руководством Републике Српске, као процедуралне разлоге за то навео да је обавезно да се питањем БиХ бави СБУН јер је реч о нестабилном региону где постоје међународне снаге и "онај што га зову специјални представник".

"Они хоће да пребаце гласање са Савета безбедности на Генералну скупштину и на културу мира. Друга ствар коју су прекршили је што је у скупштини потребно две трећине, да је реч о сећању где је потребна проста већина, а чак и ако је 100 уздржаних, декларација је прошла", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, суштински разлози су јер је познато да су највећи спонзори НАТО - Немачка, Велика Британија, САД, Француска, па чак и Турска, за коју је рекао да им ваљда није лако о Јерменима да причају па се баве Србима.

"Њих 17 изузев Хрвата, да не иду да нас унижавају и да ми не причамо о Јасеновцу и српским стратиштима. Моје питање је, а што сад. Обележавате 29 годишњицу, а што нису 28, 25, 26, 30. година. Знате зашто, јер знају да ће да имају мање влада следеће године које ће то подржати, јер глобални југ расте свет се ослобађа колонијалних стега", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је његово друго питање - хоће ли та резолуција да додатно подели народе и земље у свету или ће то да буде једногласно као и сваки пут.

"Само желим да вас обавестим. Резолуција о геноциду или холокаусту да би се ограничио на Јевреје из 2005. године јер нису Немци проглашени за геноцидни народ због онога што су учинили у Крагујевцу, Краљеву или Јајинцима, већ само због онога што су учинили Јеврејима. Дакле, увек су биле једногласно усвајане. Јел ви стварно мислите да ће да буде ово једногласно усвајано", запитао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.
Извор: Танјуг

Рекао је да Република Српска није део УН и да Републику Српску не слушају чак ни у Босни и Херцеговини када има другачији стави, нити га уважавају.

"И Србија ће сама политичким невојним, политичким средствима да се супротстави свим НАТО земљама од Турске до Немачке. С тим да знамо да су нам шансе минималне, али ћемо се борити до последњег тренутка. Председник Додик је тражио да се Србија бори. Ми ћемо се борити до последњег тренутка и за сваки глас. А онда се ви правдајте како сте то донели одлуку које ће да буде 65 за, срачунајте им све ове земље, европске, што контролишу Океанију и на Северноамеричком континенту и део исламских земаља. Део, јер део свакако неће да иде уз оне који су колонијалисти и уз оне који мисле да могу да доминирају светом својим диктатима", рекао је председник Вучић.

А шта ћете радити када добијете свега 10, 15 или 20 гласова више од оних који су против, упитао је председник Вучић.

Додаје да им је притом једини противник мала Србија.

"Русија је имала свега седам гласова у Генералној скупштини. Ја вам сад кажем, ми ћемо да имамо много, много пута више", додао је председник Вучић.

Рекао је да је његово треће питање - шта то раде у региону и шта је смисао тога.

"Да прво Србима у БиХ кажете, не, ми нећемо с вама, ви сте геноцидни народ, а да вашим комшијама у Србији кажете, е, не интересују нас аутопутеви и можемо једну траку да направимо за вас геноцидаше, а ми ћемо фини и поштени да идемо у ове друге две траке. Или ћете да кажете, не, то нема везе, то је однос према прошлости, стварно? Па да вас питам из НАТО, па кад ми покренемо питање бомбардовања и агресије на Србију, па што нам причате, што се враћате у прошлост", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да је то било пре само 25 година, а сада би нас да врате 29 година уназад.

"Председник Додик је рекао неке тешке ствари, велике ствари. Ја сам замолио руководство Републике Српске да сваког дана разматрају, размишљају, да виде шта им је чинити, да морамо да покушамо готово по сваку цену да сачувамо мир, међународни поредак, јер за нас су закони међународни једина брана њиховом свеукупном насиљу, насиљу моћних који би да се пере за разне ствари у савременом свету данас. Али ћемо свакако радити свакодневно", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је коментар немачке амбасадорке јуче на брифингу у УН срамотан.

"Шта вам је подсвест, кад је представник Мађарске саопштио да није ово најпаметнији тренутак и најбољи тренутак и да није то за српски народ и Р. Српску - па за Србију никад није време. Е нек је за вас време. Нек ви нисте починили геноцид. Све може да буде инверзно у савременом свету, ама баш све. И овде су мислили да ће сви да се тресу од страха и да брину за своје функције. Како људи не познају српски народ. И тог дана, кад будете усвајали ту резолуцију и тог дана показаћемо вам колико смо поносити. И да нас никада нећете подјармити", рекао је председник Вучић.

Истиче да никада српски народ неће пристати на све те притиске, уцене и бесмислене оптужбе.

"И тих дана позваћемо све наше грађане, и Србије и Српске, и све Србе, свуда гдегод да живе, на сваком месту, да истакну наше заставе, наша национална обележја. Дан касније, пошто нас прогласе за геноцидни народ, ћемо да истакнемо наша национална обележја, нашу најлепшу тробојку. И да им покажемо да Србију и српски народ никада неће моћи да се руше, ма колико се трудили", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.
Извор: Танјуг

Рекао је да оно шта ми морамо да радимо због инцидената који су се догодили у претходна два дана у Новом Пазару јесте да морамо да чувамо мир по сваку цену са нашом бошњачком браћом.

"Ни зашта они нису криви, они су само натерани да морају да слушају пропаганду Сарајева, као што су морали да слушају десет или дванаест година како сам снајпером убијао око Сарајева, а никад снајпер такав никакав нисам имао у својим рукама у свом животу. Објављено је 9.200 текстова о томе како сам снајпером убијао око Сарајева. Смо видите с каквим лажовима имате посла. И можете да демантујете колико хоћете, не вреди. Да би правили атмосферу жигосања Срба и свега другог. Сваку пружену руку никада нису хтели да прихвате. Није им било до пијетета, није им било до тога да се поклоните бошњачким жртвама. Није им било до тога да положите цвет", рекао је председник Вучић.

Запитао је шта је смисао тога, да ли да укину Српску или да осуде српски народ?

"Шта је смисао? Хоћете ли добити веће жаљење од Срба? Од онога које сте добили? А значи не тражите то, тражите нешто друго. Покажите нам шта је то што тражите. И оном лажову и фалсификатору што је писао књиге против Срба, Бећировићу да поручим само једну ствар, пошто се данас правио паметан па рекао није проблем у Додику него у Вучићу. Хвала ти на томе. И не знаш какав си ми комплимент дао. Ја теби тај комплимент не могу да дам. Јер ти си нико и ништа. Не радиш ово ти, ово раде Немци, Енглези и неки други. А ти си нико и ништа. Као што си увек је био, сем ситног лажова и фалсификатора", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ћемо се борити до последњег тренутка, до последње капи зноја дати све од себе.

"Па ћемо да видимо. Борба им неће бити лака. У сваком случају нас очекује тежак период", додао је председник Вучић.

Пријемом Косова избацује се Србија из Савета Европе

Председник Вучић изјавио је да ћемо се борити до последњег тренутка, иако Србију чека тежак период у коме ће се одлучивати чак и о чланству Србије у Савету Европе.

Председник Вучић је новинарима након састанка са руководством Републике Српске
рекао да они пријемом такозваног Косова у СЕ, без испуњења услова и формирања Заједнице Српских општина и свега другог, у ствари избацују Србију из те организације.

"Видећемо. Све је то у исте дане. Борићемо се око тога. Једине добре вести су економске вести, ваљда од тога се живи. И то је оно што је добро и то је оно што је важно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да ће предлог председника РС Милорада Додика упутити позиве другим Србима из региона.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.
Извор: Танјуг

"Председник Додик и његов тим, господин Стевандић и госпођа Цвијановић имали су предлоге да још неке представнике српског народа позовемо са простора бивше Југославије. Желимо да разговарамо о језику, писму и о свему другом", рекао је председник Вучић.

Истовремено председник Вучић је позвао руководство Српске да још једном добро размисле о својим одлукама.

"Ми да им уводимо санкције нећемо. Ми да идемо против Републике Српске нећемо. Делићемо вашу судбину, само вас молимо да још једном добро размислите о сваком свом потезу", рекао је председник Вучић.

Србија не мења став по питању увођења санкција Русији

Председник Вучић изјавио је да Србија не мања став по питању увођења санкција Русији и додао да нашу земљу нити је ко уцењивао нити може да је уцењује.

Председник Вучић је на питање Танјуга да ли је услов председника француске Емануела Макрона за добијање Рафала било увођење санкција Русији или нешто друго, ако је било услова, и да ли ће Србија уводити санкције Русији, поновио став Србије по том питању који се није мењао од како је почео сукоб у Украјини.

Према његовим речима, тај став важи и данас.

"Србија се поноси својим ставом. И Србија је мала по својој величини и по броју становника. Велика по свом срцу. Србија није и неће променити свој став. Нити је ко уцењивао, нити ко може да је уцењује", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је слушао како је било уцене због дописа на Скају.

"Тим криминалцима из Србије могу да поручим да никада нисам био на Скају, нити на било чему другом. Лажовчине једне који бисте сопствену земљу да уништите", прокоментарисао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је са Макроном имао пријатељски сусрет и да је поносан на резултате посете који иду у корист Србије.

О позиву Квинте: Видео сам да неки покушавају да држе придике

Председник Вучић изјавио је поводом саопштења Квинте која позива да Срби преиспитају одлуку да неће да учествују у смени градоначелника на КиМ, да је видео да неки покушавају да држе придике.

"Гледајте докле тај безобразлук иде. Дакле, Курти организује изборе. На тим изборима изађе 3,4 одсто, пре тога спроводи безброј акција против српског народа. Хапси људе, малтретира. Туку, рањавају људе. Изведу 'генијалне' изборе и они нам кажу - није проблем, само прихватите да учествујете на изборима, они ће одмах да поднесу оставке", пренео је председник Вучић.

А онда кад прихвате, додаје председник Вучић, они кажу, нећемо да поднесемо оставке.

"Ми кажемо, па добро, шта сад хоћете од нас? Па кажу, поднесите само петицију, морате да скупите чак 20 одсто од укупног броја уписаних бирача. Морате да скупите потписе да би петиција била валидна уз све те Куртијеве преваре тамо, где вам каже да вам пола нису важећи и тако даље. Ми све то прикупимо, а онда они кажу, не, не, а сада учествујете на референдуму, а на референдуму треба да добијемо 50 плус 1 од укупно уписаних гласова", рекао је председник Вучић.

Потом је додао да нема 50 одсто Срба који тамо живе, а при том су уписали још 862 људи.

"И Српска листа им каже, ово је бесмислено, и они на све то, после избора на које је изашло 3,4 одсто, после свега што су урадили, кажу - Београд је крив. Срам вас било више. Погледајте се у огледало, лажови једни", поручио је председник Вучић.

Србија заједничка кућа Срба и Бошњака, морамо да поштујемо једни друге

Председник Вучић рекао је да мир нема цену, а да је Србија заједничка кућа и Бошњака и Срба, и да морају да поштују једни друге.

"За нас мир нема цену. И једни и други морамо да разумемо да је Србија наша заједничка кућа, да заједнички морамо да живимо, да радимо, градимо, да поштујемо једни друге, и празнике једних и других", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се на крају рамазанског поста у Новом Пазару догодио инцидент, када су 21 камион и шлепери довезени у део града у којем махом живе Срби.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.
Извор: Танјуг

"И било је врло ружно. Било је бацање бакљи и према касарни у Новом Пазару. Срби су узнемирени, али су узнемирени и Бошњаци. И да будем сасвим отворен, ни Србима није било најпаметније то што смо као народ прећутали шта се дешавало за Бадњи дан, када је прављен ватромет највећи икада у Новом Пазару, па су неки сада мислили да је ово одговор. Али никада Срби нису ишли у бошњачка насеља, али свеједно", рекао је председник Вучић и додао да су и Бошњаци и Срби грађани Србије.

Истакао је да ће отићи да разговара са Бошњацима, које је назвао пријатељима и комшијама.

Гласање у УН о резолуцији о Сребреници планирају 2. маја, борићемо се

Председник Вучић рекао је да подносиоци нацрта резолуције о Сребреници планирају гласање о њој у Генералној скупштини УН, 2. маја и навео да су смислили "трик" да то гласање буде простом већином, што, како је рекао, смањује шансе Србије.

Србија ће се борити и никада неће моћи да покоре, како је истакао председник Вучић, слободарски српски народ.

"Нашу тробојку нећемо само у срцу да носимо, већ на сваком месту, и биће најпознатија и најпопуларнија застава отпора у целом свету", изјавио је председник Вучић одговарајући на питања новинара о промени процедуре гласања у УН, после сусрета руководстава Србије и Републике Српске у вили Мир.

Навео је да ће вероватно 17. априла нацрт бити предат УН и да ће се променити систем гласања, па ће уместо двотрећинске већине, сада бити довољна проста већина.

"То није чак ни проста већина. То је од оних који нису уздржани. А за претпоставити је да ће највећи број бити уздржаних.

Дакле, ти што су уздржани не подржавају резолуцију, или било који други општи правни акт", рекао је председник Вучић.

Додао је да су шансе Србије мале, поготово што има, како је навео, доста држава у региону које ће подржати резолуцију, јер једва чекају да се, рекао је, додворе западним силама.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.
Извор: Танјуг

"Па онда гледајте колико тога морамо да стигнемо, преко слободарских народа у Африци, Азији, Латинској Америци...

Али борићемо се, радићемо даноноћно, нећемо спавати", поручио је председник Вучић.

Истакао је да Србија неће ићи у ратове, већ ће се супротставити политиком.

"И видећете, малена Србија о јаду ће да забави све ове велике силе, које желе да донесу акт којим ће да ту једну малу и слободарску земљу казне", поручио је председник Вучић.

Поновио је да ће Србија на гласању добити многоструко више гласова него Русија, која је својевремено добила седам.

Додик: У Сребреници није било геноцида, покушај сатанизације српског народа

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да није било геноцида у Сребреници, додајући да је геноцид "измишљена форма" која служи покушајима да се "сатанизује читав српски народ".

''Геноцид је измишљена форма којом су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде које су биле на судовима у Хагу пребаце колективну одговорност на један народ, српски народ'', рекао је Додик током обраћања из виле ''Мир'' у Београду.

Додик је истакао да је иницијатива на нивоу УН покренута мимо процедура, да је везана за питање Сребренице и да је директно рушење могућности заједничког живота у БиХ, додајући да су они који су покренули процедуру ''лажно представљали БиХ'', а да су представљали само бошњачку страну.

''Директно су уперени против Републике Српске и српског народа у целини. Све то се вешто користи у тренутку дешавања у Гази, где су страдања далеко већа и надмашују све познато у последње време, али је намера да се фокус задржи искључиво на Републици Српској и српском народу'', рекао је Додик.

Додик је најавио организовање протесног митинга у Бањалуци 18. и 19. априла.

''Народна скупштина ће донети одлуке, мислим да уколико дође до одлучивања по овоме што се, кажем опет, мимо процедура покреће, да ће Република Српска напустити одлучивање у БиХ, и не видим никакав смисао да останемо саставни део БиХ. Ми ћемо наш статус тражити и регулисати на начин да самостално покушамо наставити даље. Јер, ако неко покушава упорно да свали кривицу на један народ, а тражи да ми живимо с њима, то је заиста нешто што је апсурдно и не води никаквом помирењу'', рекао је Додик.

Додик је истакао да је у Сребреници убијено око 3.500 Срба и око 4.100 Бошњака.

''Страдање Срба је одбачено као такво, а само се фаворизује прича о страдању Бошњака. То је једна спекулација и превара коју су смислили да би оправдали бомбардовање које је НАТО вршио мимо одлука Савета безбедности и других надлежних институција. Све се ради у једном следу игнорисања и историјских чињеница и чињеница на терену, а наравно и без жеље да се изгради савремена будућност'', рекао је Додик.

Додик се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што помаже у решавању овог проблема.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.
Извор: Танјуг

''Наравно да ћу све учинити да, до петог маја, када имамо наш Васкршњи сабор, убедим председника Вучића да подржи све одлуке које ће Република Српска да донесе поводом овога. Председник Вучић је могао да се не бави овим питањем, ја сам му захвалан, јер знам да није као у нека бивша времена, када смо долазили овде и када је за мање ствари било мање спремности да се помогне и разуме Република Српска'', рекао је Додик.

Остале вести