Србија има добре јавне финансије

Најновије
Извор: Принскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу, на пословном Савету Француска - Србија, да Србија има добре јавне финансије, да је наша земља додатно унапредила рејтинг, као и да смо сада на корак од добијања инвестиционог рејтинга.

Извор: Танјуг

"Веома сам срећан што можемо да анализирамо шта смо урадили у последње време и да ли смо 100 одсто задовољни резултатима нашег рада. Увек могу да кажем да смо могли боље, али је много боље него што је било бар када је у питању укупна трговинска размена између Србије и Француске", рекао је председник Вучић на састанку са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника, "MEDEF International".

Председник Вучић је истакао да је Србија код агенције "Standard end Purs" унапредила свој рејтинг и да је сада само на један корак од инвестиционог рејтинга и да бисмо га вероватно и добили да смо држава чланица НАТО или ЕУ.

"Већ бисмо тај рејтинг добили од тих великих кућа за оцену кредитног рејтинга. Истовремено, стање наших јавних финансија је заиста добро", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да јавни дуг у Србији износи 48,5 одсто БДП, а да је очекивани ниво буџетског дефицита 2,2 одсто.

"Није битно да ли ће ићи до 2,5 одсто, али не и више од тога ове године, што говори о стабилном окружењу и о добрим приликама. У фебруару смо имали стопу раста БДП од 5,9 одсто, уз велики раст индустријске производње за коју постоји флеш процена да је била у првом кварталу 4,4 одсто. То би било много боље него што смо очекивали", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Србија спровела многе реформе, пре свега државних предузећа.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ima dobre javne finansije
Извор: Принтскрин

"Има много других ствари у другим областима, укључујући владавину права, које треба да побољшамо. Данас имамо 11.125 људи који раде у оквиру француских компанија у Србији, у 339 француских предузећа која послују у нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће Србија и Француска проширити сарадњу у многим областима и подсетио да ће Србија бити домаћин специјализованог "EКSPA 2027." године

"Не ради се само ту о младима, спорту и игри. Ми користимо тај сајам као кишобран да изградимо читаву државу, да градимо нове ауто-путеве. Србија гради брзу пругу и мала Србија је држава са највећим бројем километара у изградњи брзе пруге у целој Европи. То показује колико смо посвећени томе да постигнемо најбоље резултате до 2027. А постоји огроман простор за многе француске компаније да учествују", нагласио је председник Вучић.

Потребна сарадња са бројним француским компанијама

Председник Вучић изјавио је да је Србији потребна сарадња са бројним француским компанијама и као један од примера навео Београдски метро, за који је рекао да ће за њега морати да се нађе оператер.

Председник Вучић је на почетку пословног савета Француска - Србија рекао да је потребна и сарадња са компанијама за изградњу депонија, управљање отпадом и свим осталим, и да се са њима склопе велики уговори на дуги низ година.

Како је објаснио, Србија није у стању да управља тим системима због чега се ту отвара доста простора за француске компаније.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ima dobre javne finansije
Извор: Принтскрин

"Такође се радујемо будућој сарадњи на пољу вештачке интелигенције и дубоко смо захвални Француској која нам је помогла да председавамо овим партнерством за вештачку интелигенцију које је за нас од највеће важности. Такође смо јуче почели да разговарамо са ЕДФ-ом о стратешком разговору о нуклеарној енергији, о нуклеарним реакторима, јер знате да је то зелена енергија. Није у питању само зелена енергија, већ енергија која ће створити одржив систем за Србију. У супротном, за 20 година нећемо моћи да снабдевамо довољно електричне енергије не само нашу индустрију, већ и наше становништво", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, ради се о огромним инвестицијама, али Србија је спремна да блиско сарађује са Француском.

Председник Вучић је подсетио на узајамно поштовање две земље и два народа и истакао да цени не само француска предузећа, већ и Французе у Србији.

Веома смо близу потписа уговора за набавку Рафала, захвалност Макрону

Председник Вучић изјавио је у Паризу, на пословном Савету Француска - Србија, да смо веома близу потписа за уговор о набавци нових француских борбених авиона Рафал.

"Имам нове вести, са компанијом "Daso (Dassault)" смо веома близу потписивања великог уговора о куповини Рафала. И о томе смо синоћ разговарали са председником Еменуелом Макроном", рекао је председник Вучић.

Додао је да је дубоко захвалан Макрону што нам је омогућио да учествујемо у том процесу и што је био од велике помоћи по том питању.

"Али не само то, ми ћемо проширити нашу сарадњу на свим различитим нивоима", рекао је председник Вучић.

Остале вести