Привлачење страних директних инвестиција за Србију приоритет

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са представницима Мисије Међународног монетарног фонда у Србији са којима је разговарао о капиталним улагањима и финансирању пројеката у оквиру инвестиционих планова везаних за свеобухватни програм раста "Скок у будућност - Србија 2027".

Тема састанка са представницима ММФ-а, које је предводио шеф мисије у Србији Донал Мекгетиген, била је и јачање енергетског сектора, а председник Вучић изразио је очекивање да у наредним годинама тај сектор постане један од кључних генератора убрзаног напретка Србије. Тиме би се, према речима председника Вучића, обезбедила енергетска стабилност земље и поставио темељ за снажан развој стратешке инфраструктуре.

Представници ММФ-а истакли су да се економски раст Србије наставља, док се инфлација смањује, као и да су резерве на рекордно високом нивоу, што говори у прилог јаким макроекономским показатељима и отпорности српске економије. Они су додали да је присуство страних директних инвестиција велико, те да су оне јаке, различите и отпорне. За то су, према речима представника ММФ-а, заслужне чврста макроекономска политика, макроекономска стабилност и изузетан географски положај Србије.

Председник Вучић истакао је да је за Србију од највећег значаја да настави са трендом снажног привлачења страних директних инвестиција, док се упоредо ради на подизању показатеља економске стабилности, реформама у систему јавних финансија, али и ширењу државног портфолија у областима инвестирања као што су напредне технологије и вештачка интелигенција, зелене енергије и дигитализација.

Остале вести