Морамо да водимо рачуна о себи и јачамо војску

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас током обиласка фабрике привредног друштва Борбени сложени системи у Пљакову код Куршумлије у којој се производе оклопна борбена возила "Лазар" и "Милош", да морамо да поведемо рачуна о себи и јачамо војску и одбрамбене капацитете земље.

Извор: Танјуг

"Ми морамо да поведемо рачуна о себи, о сопственој војсци. Очигледно је да је време изазова у геополитичком смислу пред нама. Хоћемо ли умети да се поставимо на најбољи могући начин и да у тим нелаким временима сачувамо и мир и људе, али и земљу, као и да одвратимо сваког потенцијалног агресора? То је велико и важно питање за нас", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да у сваком случају нашу војску морамо да наставимо да јачамо и наше одбрамбене капацитете да снажимо.

"Морамо да поставимо у неким фабрикама и бољи корпоративни менаџмент. Морамо да радимо још много више и још много много да уложимо", истакао је председник Вучић.

Председник је питао колика је просечна плата у фабрици и добио одговор да је повећана за 15.000 динара и да сада износи са топлим оброком око 94.000 динара.

Представници фабрике су рекли да та фабрика сада ради по највишим европским стандардима.

Председнику Вучићу је речено и да је планиран још један погон за монтажу, тако да ће се ту и склапати возила - "Милош" и "Лазар".

"Све што произведете данас има купце и са лакоћом проналазите купце, сви хоће све што можемо да произведемо. Сви хоће оружје, оруђе и возила. Није питање цене, већ да ли можете да произведете", нагласио је председник Вучић и истакао да пре свега треба да јачамо нашу војску и одбрамбене капацитете.

Инсистирао сам да се радницима куршумлијске фабрике повећају плате

Председник Вучић поручио је радницима фабрике "Борбени сложени системи" у Куршумлији да је он инсистирао да им се повећају плате, захвалио им се на труду и раду и додао да ће плате бити и веће, јер ће и фабрика радити много више.

"Хвала на труду и раду и да још вредније и марљивије радите.

"Ја сам инсистирао да вам повећају плате, знао сам да имају простора, јер сам знао колико су новца добили од државе. А вас молим да се заиста посветите раду у овој фирми, и ово није крај повећаваћемо и даље плате", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ова фирма има будућност, да ће радити још много више.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da vodimo računa o sebi i jačamo vojsku
Извор: Танјуг

"Радиће још много послова, шириће своје објекте и капацитете, а плате ће вам бити неупоредиво боље. Зато вас молим да љубоморно чувате свој посао, љубоморно чувате своје радно место, али да се борите за своју земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић им је указао на то да обављају један важан посао за целу државу, све грађане и замолио их да то наставе да раде.

"И заиста вам хвала на труду и енергији", рекао је председник Вучић.

Увек су постојали људи који су се сваком туђинцу улагивали

Председник Вучић изјавио је да су у Србији, још од турског доба и Немаца, постојали људи који су се сваком туђинцу улагивали, али да је јуначка Србија увек умела да их препозна, презре и изабере прави пут.

Председник Вучић је новинарима као пример навео једног представника опозиције који је данас однео цвеће на споменик жртвама НАТО агресије и рекао "да се никад не понови да држава жртвује људе".

"Па да ли то мислиш и за Први и Други светски рат, Први и Други балкански рат? Да ли смо и онда били криви? Храброст и одважност не значе тим људима. Ево онај се позива на Динка Шакића, усташког злотвора који је побио стотине хиљада Срба. И замислите, не смете да кажете ништа, јер ако кажете нешто, водите хајку против неког. Таквих је људи у Србији увек било. Али је већинска Србија, јуначка Србија, увек добро умела да их препозна, да их презре и да изабере свој најбољи пут, једини могући пут, пут слободе, тако да то ће бити и у будућности", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da vodimo računa o sebi i jačamo vojsku
Извор: Танјуг

Додао је и да је то њихов посао, да то раде сваки дан.

"И данас сам слушао неке нападе приватне, толико лудачки и бесмислено да немам речи, с њихове стране и немам речи нити снаге да одговарам", рекао је председник Вучић.

Мораћемо још више да улажемо у Војску

Председник Вучић рекао је да ће још више морати да се улаже у Војску Србије.

"Оно што је за нас важно да знамо, то је да без војске нема државе и зато ћемо морати да улажемо још више у војску", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је просечна плата у јануару била 819 евра, а да у марту очекује да буде преко 850 евра.

"У сваком случају, није то лако ни за послодавце да измирују обавезе на време, да плаћају све порезе на време, а да плате том брзином расту. Мора да буде засновано на реалном економском расту. Тако да, то су важне ствари", рекао је председник Вучић.

На констатацију новинара да је то прва фабрика изграђена у Куршумлији након 40 година, председник Вучић рекао је да је сигуран да ће се она даље развијати.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da vodimo računa o sebi i jačamo vojsku
Извор: Танјуг

"Сада можемо да гарантујемо да ће наредних десет година бити посла за људе. Најмање десет година. Ионако нико ни о чему другом не размишља, него како ће да ратује. Дакле, да можемо да продамо све, коме год хоћемо", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање каква је динамика наоружавања српске војске из иностранства, председник Вучић подсетио је да је Србија окружена НАТО земљама и да је "ноћна мора" то како стиже оружје из иностранства.

"Свако од њих кад му падне на памет и на цивилним возилима и на свему другом се иживљавају, пошто морате чекати једно годину дана да докажете да камион који сте купили за превоз било чега, да неће да добије борбену употребу, а ако би нешто могло да има борбену употребу, онда нема шансе да то извучемо", рекао је председник Вучић.

Председнику Вучићу је у име радника уручена макета "Милоша 2" , и на тај начин му захвалили на свему што чини.

НАТО показао да је све време радио заједно са Приштином

Председник Вучић изјавио је да то што је баш данас на годишњицу НАТО бомбардовања Србије тзв. Косово добило статус придружене чланице НАТО, ништа посебно не значи, јер је то и до сада било суштински, али да показује да су све време радили као уигран тим и само глумили "доброг и лошег полицајца".

"Они то воле на датуме, за њих су датуми значајни. Зато су оне наше беднике натерали да испоруче Милошевића на Видовдан. Зато су данас донели одлуку о Приштини као придруженом члану парламентарне скупштине НАТО. Зато ће опет да изаберу неки посебан дан када ће да их приме у Савет Европе. А све то тобож проводећи санкције против Приштине", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише тај потез НАТО.

"Можете мислити санкције у којима им дају визну либерализацију", додао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da vodimo računa o sebi i jačamo vojsku
Извор: Танјуг

"Придружени члан парламентарне скупштине НАТО-а, то је један степеник више од онога што су били до сад. Чланство у Савету Европе - тешке те санкције. И то вам само показује да су све време радили као уигран тим, да су све време радили заједно и да су само глумили доброг и лошег полицајца и ништа више од тога. Колико год да смо мали, колико год да нисмо паметни, како и колико су они паметни, ипак идиоти нисмо", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да ће ипак живети Србија и да они не разумеју да је за нас Србе слобода већа и преча од ваздуха.

"Већа и преча од свега. И да ћемо увек умети да сачувамо и одбранимо слободу и свог народа, и небо и земљу своје Србије", поручио је председник Вучић.

Проверавамо да ли се још земаља мешало у наше изборе

Председник Вучић рекао је вечерас да је једна страна земља сигурно стајала иза, како је навео, бруталног мешања у децембарске изборе у Србији, додавши како Србија тренутно проверава да ли је било још земаља које су се мешале у изборе.

"Никаквих проблема нећемо имати са тим да о томе кажемо. Ја сам представнике те земље већ обавестио у усменој форми, али чекам да имам све доказе", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара да ли је добио одговор на писмо које је послао, о мешању стране земље у српске изборе, додавши да чека да добије још доказа о томе.

"Од финансирања различитих организација, до финансирања различитих лажних пројеката, где су паре служиле само да кроз проточни бојлер прођу до оних који организују демонстрације, до оних који организују обуке за опозиционе активисте. Замислите да то неко други ради у некој другој земљи. Они су се жалили на руско мешање у унутрашње ствари за некакве много, много ситније ствари", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da vodimo računa o sebi i jačamo vojsku
Извор: Танјуг

На питање новинара да прокоментарише изјаве Виоле Фон Крамон и Борка Стефановића у којима тврде да је председник Вучић слагао како ће Србија напустити Савет Европе, председник Вучић је навео да је само рекао како постоји таква могућност и да ће је Србија размотрити.

У односу на 1999. БДП, плате и пензије неупоредиво веће

Председник Вучић изјавио је да су и плате и пензије неупоредиво веће у односу на 1999. годину, а да је БДП многоструко већи.

Одговарајући на питање новинара да упореди 1999. и садашњу ситуацију, председник Вучић је рекао да је БДП многоструко, више од 10 пута већи него тада.

"Плате и пензије су неуопоредиво веће, и ми то увек заборавимо. Што се војске тиче, нису то упоредиве категорије. Тада су биле друге бројке што се људи тиче, али што се оруђа тиче наши су јунаци гинули у авионима против радара, јер су били хероји. Данас би губици сваког потенцијалног агресора били стотинама, хиљадама пута већи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да мора да се настави даље да се јача и развија земља.

На питање како стоје ствари са ММФ-ом, председник Вучић истакао је да стоје добро.

"Као што рече шеф ММФ-а, Србија добро стоји, отпорна, код нас је то стабилно, сигурно, чврсто. Не очекујем никакав проблем", рекао је председник Вучић.

Потребна су нам најмање четири модуларна нуклеарна реактора

Председник Вучић изјавио је да су Србији потребна најмање четири мала модуларна нуклеарна реактора, јер ће Србија до 2050. године имати четири пута већу потрошњу струје него сада.

На питање новинара о најављеном укидању мораторијума на нуклеарну енергију у Србији, председник Вучић је рекао да Србија нема ни знања, ни пара за класичне нуклеарке које коштају између 11 и 13 милијарди евра.

"Ми тај новац у овом тренутку једноставно немамо, како год да обезбеђујемо финансирање. И ту ћемо покушати са Мађарима да се договоримо око Пакша, да пробамо да добијемо пет, шест или седам одсто учешћа. И то бисмо платили и скупље од онога колико реално кошта, само да бисмо могли одмах да добијемо могућност да рачунамо на ту количину електричне енергије", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ћемо до 2050. године трошити четири пута више електричне енергије него што трошимо данас.

"Па вас ја питам само како ћемо рецимо да обезбедимо у Крагујевцу електричну енергију. Имате дата центар, имаћете још један дата центар, имаћете још један суперкомпјутер, имаћете производњу електричних аутомобила, како ћемо да обезбедимо струју, из чега?", запитао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да убрзано радимо са Американцима на великим соларним површинама, које могу да имају сталну снагу од 1.000 MW, плус балансирање енергије, још 200 MW, али да то није стварних 1.000 или 1.200 MW, већ 350 до 500 MW, чак и мање, јер нема сунца сваки дан, као и да је слично и са ветром.

"Рачунали смо да су нам потребне најмање четири мале модуларне нуклеарке које су сад постале популарне и које раде или покушавају да раде најразвијеније земље. Све то у дугом штапу, на жалост, јер ми немамо технологију, немамо знање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је споменуо добру иницијативу Божидара Ђелића из 2008. године која није заживела.

Како је рекао, он је увидео да ће Француска бити у великој предности захваљујући електричној енергији из нуклеарних електрана и да је био у праву јер Француска данас има једину озбиљну предност у односу на друге европске земље управо из енергије коју добија из нуклеарних електрана.

Председник Вучић сматра да су нуклеарне електране апсолутно безбедне.

"Суштина је у томе да наравно да се неће десити никада ништа јер сви о томе воде рачуна, као што сте видели чак и у Запорожју, где се није десило ништа. А то је много велика, једна од највећих у Европи нуклеарки, иако тамо буквално бесни рат између две војне суперсиле", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да нећемо моћи да се ослонимо на увоз струје довека.

На питање о одлагању нуклеарног отпада, председник Вучић је одговорио да о томе не зна ништа, али да није то његов посао.

"Мој посао је да обезбедим да људи имају довољно струје и да обезбедимо довољно начина да финансирамо пројекте који су од животног значаја за нашу земљу. А не само да учествујемо у бесмисленим кампањама о којима ћемо нешто да критикујемо само да бисмо критиковали", поручио је председник Вучић.

Остале вести