Председник Вучић разговарао телефоном са председником Републике Казахстан

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Републике Казахстан Касимом Жомартом Токајевим о свим питањима од значаја за обе земље.

Посебно о билатералним и економским односима, сарадњи у областима енергетике, инфраструктуре, војне индустрије и пољопривреде, као и о актуелној геополитичкој ситуацији.

Председник је захвалио Казахстану на принципијелном ставу у погледу територијалног интегритета Србије, истакавши узајамну приврженост поштовању норми међународног јавног права.

Током разговора, договорено је да седница Мешовитог комитета за сарадњу буде одржана у најскоријем року, како би се додатно конкретизовала сарадња у областима од заједничког интереса.

Једна од тема била је EXPO 2027, а посебно потенцијал за сарадњу на великим пројектима који ће додатно допринети брзом развоју наше земље. Председник је истакао да је Србија посебно заинтересована за искуства Казахстана у организацији ове изложбе, имајући у виду да је EXPO у Астани поставио нове стандарде у конципирању и реализацији овако комплексног и престижног догађаја.

Председник Вучић је нагласио да Србија придаје велики значај стратешком партнерству са Казахстаном и потврдио посвећеност даљем јачању политичких, економских и културних веза између двеју земаља, као и спремност за проактивну сарадњу на различитим нивоима, у циљу додатног унапређења заједничких интереса и циљева.

У том контексту, двојица лидера разговарали су о огромним потенцијалима за улагање компанија из Казахстана у Србији, као и за ширење сарадње у областима од обостраног интереса, као што су инфраструктура, војна индустрија и пољопривреда.

Председник је поновио позив председнику Токајеву да посети Србију током 2024. године, чиме би нашој земљи учинио велику част и дао нови замах односима двеју земаља.

Остале вести