Улажемо у инфраструктурне пројекте и доводимо инвеститоре

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је на маргинама Минхенске безбедносне конференције имао много важних састанака, попут састанка са шефом британске дипломатије Дејвидом Камероном, специјалним изаслаником Стјуартом Пичом и европским комесаром Јоханесом Ханом.

Извор: ТВ Пинк

Kао и представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Председник Вучић је новинарима рекао да је имао случајан, али не кратак разговор са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, за који је оценио да је био "дужи него што је очекивао".

"Присуствовао сам и говору (потпредседнице САД) Камале Харис. Али наравно да је главна вест била смрт Алексеја Наваљног.

Поподне сам имао углавном економске теме и разговарао са инвеститорима и представницима немачке владе задуженим за економска питања", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, шта год да ради у глави му је "EXPO 2027" и неки не лако достижни циљеви за које је рекао да ће их Србија достићи, попут БДП-а и просечних плата и пензија, за шта је потребно много инвестиција.

"Верујем да ћемо то наставити. Сутра имам два састанка са Американцима - са сенаторима и увече вечеру са свим Американцима који су овде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Дан државности у четвртак обележен на достојанствен и прелеп начин.

Тражио сам од ЕБРД додатна средства за локалне и регионалне путеве у Србији

Председник Вучић изјавио је да је од Европске банке за обнову и развој тражио додатна средства по најповољнијим условима за изградњу локалних и регионалних путева у Србији.

"Ми смо пета земља по висини сарадње са ЕБРД, дакле, толико високо је пласирана Србија када говорите о висини новчаних износа", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су код ЕБРД камате увек најниже и додао да хоће да подигне свако село у Србији.

"Оно око чега сам се ја борио, а што нисам добио зелено светло од ЕБРД и око чега се борим увек, то су локални путеви. Рекао сам им да могу да замолим своје арапске пријатеље да нам дају новац под најповољнијим условима, али да је сигурније и боље због пројекта и документације, као и транспарентности процеса, да имате ЕБРД укључен у те процесе", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo u infrastrukturne projekte i dovodimo investitore
Извор: Принтскрин

"Хоћу да подигнемо свако село у Србији, хоћу да људи не виде да радимо за бројеве, већ да радимо за њих, да живимо за њих.

Хоћу да не причамо само о путу Смедеревска Паланка - Велика Плана, већ да се боримо и за сваког човека из Пиносове, из Селевца, Азање и сваког другог места, да и тим људима испред куће можемо да урадимо пут", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је за то потребан огроман новац и да смо раније већ добили одобрење од ЕБРД и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за 50 плус 50 милиона евра.

"Ја сам тражио данас да то повећамо на 200 милиона и сада ћемо видети. Али добићемо подршку уколико буде јавно-приватно партнерство за Велико село и Сланце за пројекте које радимо, да буде и за брзу пругу у чему ЕБРД учествује са 550 милиона евра између Београда и Ниша. Дакле, све то морамо да покривамо и обезбедимо финансирање, а да ниједног тренутка нам јавни дуг не пређе оно што нам је данас, а то је 52 одсто", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ЕБРД и ЕИБ воле да раде са Србијом, јер знају да неће имати проблема, јер немамо јавни дуг 120, 130 или 150 одсто БДП и знају да Србија са лакоћом враћа кредите, али истовремено постиже свој раст.

"Постиже свој развој, повећава плате, животни стандард људи и бори се за своје људе. То је оно зашто је нама и ЕБРД важан и зашто смо увек инсистирали да имамо и ММФ - да имамо ту строгу контролу и строги надзор, да никад не изађемо из ових оквира о којима сам говорио. Сад је наша трка за раст до тих 3,5 одсто ове године, а преко четири одсто сваке следеће године да бисмо могли да стигнемо да урадимо све оно о чему сам говорио. Зато улажемо у све инфраструктурне пројекте и гледамо да доведемо најмоћније фабрике из света, али не само најмоћније фабрике, већ да уложимо даље у вештачку интелигенцију, да уложимо даље у ИКТ сектор и све друго", навео је председник Вучић.

Како је рекао, модернизација Србије мора да буде брза и снажна уколико желимо да опстанемо.

Очекујем да Немци буду оштри према нама поводом Косова и Метохије

Председник Вучић изјавио је да ће се сутра сусрести са многим водећим немачким политичарима, али да очекује да ће они, поводом Косова и Метохије, бити оштрији према Београду.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo u infrastrukturne projekte i dovodimo investitore
Извор: Принтскрин

"Ја увек очекујем да они буду оштрији према нама, а надам се да неће бити тако и надам се да ће можда моћи за нијансу боље да нас разумеју, али да они промене свој став - неће никада", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, Немачка неће променити свој став према Косову и Метохији.

"Да не продајемо маглу нашем народу као "промениће они свој став" - неће. Неће га никада променити, само је питање желе ли да разумеју нашу позицију и до којих граница желе ту позицију да разумеју", нагласио је председник Вучић.

Навео је да сутра треба да разговара са Петером Бајером, чланом одбора за спољну политику Бундестага, са шефом ЦДУ-а Фридрихом Мерцом и другима.

"Видео сам Кристофа Хојзгена данас и разговарао са њим, видео сам Ишингера и разговарао са њим. Видео сам и све ове из економског сектора. Имаћу сутра страшно важан разговор са Маркусом Зодером, који је данас отварао конференцију у Минхену.

Он је изузетно популаран и моћан, велики домаћин", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли може да издвоји најважнији састанак који је имао током данашњег дана, председник Вучић је рекао да је постојао један, али да не може да говори о њему.

Како је рекао, тај састанак био је од изузетне важности, како за њега, тако и за Србију.

"Састанак се тицао економског просперитета Србије и надам се да ћемо у релативно скором периоду имати добре вести за грађане Србије", поручио је председник Вучић.

Чуо сам да је Британија упутила "оштро писмено" Приштини

Председник Вучић изјавио је да нико на Минхенској безбедносној конференцији није срећан због последњих поступака Приштине, везаних за забрану динара на територији Косова и Метохије.

"Чуо сам да је чак и Велика Британија прилично "оштро писмено" упутила по том питању. Нико није срећан због онога што Приштина ради, али ја нисам од оних који би вам саопштавао велике вести док не будемо имали нешто и не будемо могли да покажемо нешто нашем народу да смо успели да урадимо", изјавио је председник Вучић одговарајући на питање новинара шта је на Минхенској безбедносној конференцији чуо о поступцима Приштине везане за забрану динара.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo u infrastrukturne projekte i dovodimo investitore
Извор: Принтскрин

Истакао је да се новац некако мора доставити Србима на Косову и Метохији.

"Новца имамо, само што нам неко не да да га доставимо нашим људима. Решење, овако или онако, мораћемо да пронађемо", додао је председник Вучић.

Такође се запитао зашто је такав потез, попут забране динара, некоме био потребан, зашто неко жели да провоцира и шта мисли да тиме дугорочно постиже.

"Нисам сигуран да су добар пут изабрали, али свакако је то веома тешко за нас. Пре свега тешко за наш народ на Косову и Метохији", навео је председник Вучић.

Ако се власт у Београду не формира до крајњег рока, биће нови избори

Уколико се Скупштина града Београда не формира до крајњег рока - 2. или 3. марта - биће одржани нови београдски избори у року од 45 до 60 дана, изјавио је председник Вучић и истакао да је то питање закона, а не нечије политичке воље.

"У складу са тим, дакле, у периоду од 18. априла до не знам ког маја, или ће неко да изабере председника Скупштине, па да се добије још месец дана, па да буде до краја маја или почетка јуна да се одрже избори", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су то законски рокови.

"И неће било чија политичка воља да руши институције Србије и да руши законе наше земље, зато што су они помислили да су много паметни, да себе назову моралнима, а колико су морални, нећу вечерас да коментаришем", додао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли је неко од европских званичника поменуо изборе у Србији, рекао је да су му честитали.

Поводом јучерашњег саопштења иницијативе ПроГлас о минималним условима за одржавање нових избора, међу којима је и захтев да име Александра Вучића не буде ни на једној листи ако није кандидат, председник Вучић је рекао да ти услови показују колики је степен знања људи који се обраћају јавности, и са друге стране колики је степен бахатости.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ulažemo u infrastrukturne projekte i dovodimo investitore
Извор: Принтскрин

"Они данас имају увид у бирачки списак. Свако од вас и данас има увид у бирачки списак. Може да провери и за себе, што се тих партија тиче, увек могу тражити, могу гледати шта хоће и да раде шта хоће. Никад ништа неће да ураде, осим што, као што знате, су лагали да на неким адресама попут оног у оквиру Клиничког центра, не живе људи, а живе и десетине, и стотине. Тако су живе људе проглашавали мртвима. Знате, кад мртвог прогласите за живог је страшно, али кад живе прогласите за мртве, то је још страшније", рекао је председник Вучић.

Прокоментарисао је да је у складу са законом да било која листа или покрет носи било чије име.

"Ми смо одлучили нема избора ако Вучић буде учествовао или ако се његово име појави. Прво, хвала вам на томе што потврђујете моје речи да ме никада нећете победити. То је поштено признање, коначно да сте показали да имате трунку морала, да бар то признате. Што се друге ствари тиче, у складу са законом је да било који покрет, било која листа носи било које име, и то у складу са законима које су припадници, чланови тог ПроГласа и странака које су они подржали донели, а не ми", рекао је председник Вучић.

У разговору са Камероном важна тема било Косово и Метохија

Председник Вучић изјавио је да је имао отворен и коректан разговор са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном о четири важне теме, а да је Косово и Метохија било једна од најважнијих.

"То ми је била једна од најважнијих тема, имали смо четири теме данас са Британцима, важна тема и добар разговор, отворен, не лак, али добар и коректан", рекао је председник Вучић.

Додао је да је са Камероном поред ситуације у региону разговарао и о билатералним и економским односима.

"Причали смо о УК Фајнансу са којим смо добро радили и око Моравског коридора. Разговарали смо и о улагању у обновљиве изворе енергије", рекао је председник Вучић подсећајући да је својевремено покренуо иницијативу и за мале модуларне нуклеарке, када су вођени разговори са Ролс Ројсем.

Председник Вучић је рекао да се сада покрећу све те теме, јер ће Србија трошити два до три пута више струје за неколико година.

Додао је да је катарски министар за енергетику Сад бин Шерида Ел Каби пре неколико дана рекао да за пет година неће бити гаса као што га има данас из различитих разлога.

"Гас ће бити велико, много моћније, јаче и снажније оружје него што је данас. Чули сте да су рекли да нафту не треба избацивати зато што вам се нафта не свиђа, јер је прљав извор енергије, јер се пластика прави од нафте, а нема ниједног електричног аутомобила без пластике", навео је председник Вучић.

Додао је да и Србија у складу с тим мора да води рачуна где ће да произведе три пута више струје.

"Ми једва ово сад успевамо и то захваљујући гасним електранама које смо у последњем тренутку увели и довољно гаса обезбедили", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да струје у Србији има довољно, да је јефтинија него што је била и да је и даље међу најјефтинијим у Европи, али да је са повећаним развојем неће бити довољно и да зато морају да се обезбеде додатни извори енергије.

"Постоји још много ствари око којих разговарамо - око минерала, истраживања нафте у будућности и многих других ствари на територији Србије", рекао је председник Вучић напомињући да су овакви скупови прилика да се разговора са великим бројем људи и да се брже ради.

Остале вести