Грчке компаније су добродошле у Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на отварању Српско-грчког пословног форума, којем присуствује и председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис, да су грчке компаније добродошле у Србији, и позвао грчке финансијске институције, а посебно банке, да поново покажу интерес за српско тржиште.

Извор: Танјуг

Председник Вучић нагласио је, у Палати Србија, да Србију са Грчком повезују емоције и истинско пријатељство и да Срби воле Грчку.

Председник Вучић нагласио је да треба имати рационалан приступ у нашим односима у будућности и изразио уверење да заједнички може да се уради много тога.

"Мораћемо да радимо више и да се боримо за сваку и грчку и српску компанију, да се боримо и за наш улазак на грчко тржиште у различитим областима, али да привлачимо што је могуће више грчких компанија овде. Ја сам зато не случајно замолио премијера Мицотакиса, иако знам да је то питање тржишног пословања, да замоли и грчке финансијске институције, посебно грчке банке, да поново покажу интерес за српско тржиште, јер је данас Србија другачија", нагласио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на отварању Српско-грчког пословног форума, којем присуствује и председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис, да су грчке компаније добродошле у Србији, и позвао грчке финансијске институције, а посебно банке, да поново покажу интерес за српско тржиште.
Извор: Танјуг

Такође, истакао је да је Србија раније имала проблем са НПЛ-овима, то јест проблематичним кредитима са грчким банкама од чак око 30 одсто.

"Та времена су давно иза нас, давно прошла, имајући у виду значај и могућност грчког инвестирања у Србију, било би веома важно када бисмо имали додатне финансијске институције које би могле то да подрже. Ми ћемо да гарантујемо пуну и правну и политичку и сваку другу сигурност, уверени смо да финансијски подаци стања јавних финансија Србије довољно снажно говоре о нашем трајном опредељењу, да то остане тако довољно снажно", навео је председник Вучић.

Желим да кажем свим представницима грчких компанија - добродошли сте у Србију, поручио је председник Вучић.

"Ово што смо ми предвидели да радимо, то се неће завршити 2027. године. То ће бити само један замајац. Само један замајац где ће апетити постојати све већи. Када изградимо један ауто-пут, увек бисмо почињали нова два. Када изградимо пет, увек почињемо нових 10. Томе нема краја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија све то успева да уради уз високу стопу раста.

"Били смо по томе број један у Европи у ковид години, чини ми се са минималним минусом од 0,7 одсто. И тада је тај, рекао бих, убрзани развој додатно кренуо. У наредним годинама желимо да чак и прогнозе Међународног монетарног фонда (ММФ) моћи да превазиђемо", рекао је председник Вучић и оценио да је ММФ конзервативан када су у питању процене.

Председник Вучић додао је да су из тог разлога важне нове инвестиције и улагања изградња нових инфраструктурних објеката, али и улагање у дигитализацију земље и у научно-технолошке паркове.

"Ја ћу да будем сасвим отворен према вама, иако ће се наљутити многи из грађевинског сектора у Србији. Ми немамо довољно капацитета да то изградимо. Када дамо нашим компанијама да граде одређене секције ауто-пута, увек имам велику наду, огромна очекивања, али и страх, хоћемо ли да стигнемо, хоћемо ли да завршимо на време. Сад смо у трци са временом и не смемо да се играмо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је неопходна инфраструктура за одржавање "EXPO 2027". мора да буде завршена до 1. децембра 2026. године.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на отварању Српско-грчког пословног форума, којем присуствује и председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис, да су грчке компаније добродошле у Србији, и позвао грчке финансијске институције, а посебно банке, да поново покажу интерес за српско тржиште.
Извор: Танјуг

"До тога нам је остало мало више од две и по године. Морамо да радимо даноноћно. И зато је потребна и ваша подршка и ваша помоћ", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је у плану још десетине великих инфраструктурних инвестиција за које још увек нису урађени ни пројекти, а који морају бити завршени.

"Сав страх ми је везан за ово да ли ћемо успети или не? Поставили смо високо лествицу, а до сада смо успевали готово у свему што смо од великих ствари говорили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је у Србији тренутно присутан велики број радника, али да га посебно радује што се по први пут из иностранства враћају и грађани Србије.

"Имамо 21.000 људи који долазе, што из региона, што из Европе, а враћају се чак и из Канаде. Из Немачке чак 1.164 људи се вратило. Из Швајцарске 595, а мислим да се вратило из Аустрије нешто више од 1.000. Како се повећавају плате у Србији, како се повећавају прилике, људи почињу да се враћају у земљу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да Грчка има већи бруто домаћи производ него Србија и да су људи у Србији свесни колико је Грчка оспособљена када су у питању инфраструктурни пројекти.

"Чудесно је погледати како изгледа око Атине. Честитам вам на овоме што сада радите у Солуну, око метроа. Очекујем да добијем позив за отварање метроа у Солуну и мислим да ће то бити један од најлепших у Европи", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да очекујемо да ће до краја 2028. или 2029. године и Београд отворити прву линију метроа.

"Али тек смо кренули у стварне радове и верујем да ћемо се суочити са бројним проблемима. И зато имамо још много тога да учимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је потребно урадити још доста тога пре следеће седнице Високог савета и по питању трговине, али и транспорта и логистике.

"Укупан део транспорта, транспортне индустрије у ЕУ је на нивоу пет одсто БДП, а у Србији је на свега 3,8-3,9 одсто. Ми морамо да подигнемо наше логистичке и транспортне капацитете у целини. Такође потребно је да разговарамо и о енергетици, али и о путној, железничкој инфраструктури", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је и да сарадња у туризму може бити унапређена.

"Морамо да урадимо више како бисмо привукли грчке туристе, не само у Београд, већ и на Копаоник, Златибор, наше планинске центре. Ја мислим да није потребан посебан позив српским туристима у Грчку, али никад није на одмет да се то повећа, посебно зато што Срби троше све више новца", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да нећу бити задовољан уколико трговинска размена између Србије и Грчке буде милијарду или милијарду и по евра.

"Ја верујем да ми у наредне три године треба да поставимо циљ на три милијарде, па кад пређемо две милијарде да кажемо да смо нешто урадили, али да и даље нисмо задовољни како бисмо развој могли додатно да убрзамо", закључио је председник Вучић.

Остале вести