Часно и поштено смо заступали своју земљу

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку, где се састао са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, да су анализирали све што је било на ванредној седници СБ УН о ситуацији на Косову и Метохији.

Извор: ТВ Вести

"12 или 13 од 15 чланица Савета безбедности недвосмислено изразило неслагање са потезима Аљбина Куртија, а посебно око динара", рекао је председник Вучић.

"Анализирали смо све оно што је било синоћ. Мислим да је била важна седница СБ да ми видимо у којој се нелакој позицији налазимо, не због понашања Приштине, већ због тога колико другачије од онога што ми мислимо један значајан део света мисли.

Али наравно да видимо и колико имамо стварних пријатеља, који су уз нашу земљу", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Нагласио је да је важно то што је 12 или 13 од 15 чланица СБ недвосмислено изразило неслагање са Куртијевим потезима, а посебно око динара.

"То су за нас важне ствари, то су добре поруке. Борили смо се, мислим, часно и поштено заступали своју земљу и то је оно што смо могли. Да је ситуација једноставна, наравно да није и у геополитичким трвењима, у геополитичким сукобима, то је нешто што вам увек доноси додатни притисак и сви би да се обрачунавају са мањима, пошто већ са великима не могу. А онда са друге стране морате да бринете о својим проблемима, морате да бринете и о нашем народу на КиМ, где немате ефективну власт, да њих не угрозите, да њихове животе сачувате, да их истовремено финансирате, да могу да преживе, да будуће генерације виде своју будућност на КиМ. Тако да у нелаким, у неједноставним, условима ми смо урадили оно што је било могуће", рекао је председник Вучић.

Каже да је са Гутерешом разговарао о геополитичкој ситуацији, као и о ситуацији у региону.

"Чини ми се висок степен сагласности постигли смо по многим питањима и научио сам многе ствари о неким кретањима у свету, он је искусан човек и много тога добије, много тога и сазна, тако да мислим да је било врло корисно", рекао је председник Вучић.

Резолуције ЕП дођу и прођу, срамота опозиције остаће вечна

Председник Вучић изјавио је да резолуције Европског парламента дођу и прођу, али да ће срамота опозиције остати вечна.

"Резолуције дођу и прођу, али њихова срамота ће остати вечна. Тако се нико од нас није понашао када смо били у опозицији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је то што је део опозиције тражио усвајање резолуције Европског парламента о изборима у Србији "израз немоћи партија бившег режима".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Časno i pošteno smo zastupali svoju zemlju
Извор: Принтскрин

Према речима председника Вучића, те странке желе да их неко са стране доведе на власт.

"Важнија им је каса и да им рука буде у меду, него будућност Србије", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је листа окупљена око Српске напредне странке победила на изборима које је опозиција тражила писаним путем.

"Странке које су кукале у Европском парламенту су тражиле од мене у писаној форми да распишем изборе и претиле ако то не учиним", рекао је председник Вучић.

Говорећи о резолуцији ЕП, истакао је да у њој за "бруталну примену силе према студентима" Србију оптужују земље у којима полиција "убије бога у сваком ко седне на асфалт и похапси по две хиљаде људи".

"А наша полиција је два сата и 15 минута трпела најтеже могуће нападе. Четири полицајца су теже повређена. Силом су покушали да упадну у једну од најлепших зграда Скупштину града Београда", рекао је председник Вучић.

На питање везано за то што је посланик Ђорђе Станковић у Стразбуру тражио подршку да СНС на изборе излази са својим представницима, а не да се крије иза имена председника Србије, и да ли би тако нешто могло да се деси, председник Вучић је рекао да је видео клип, али да је у том обраћању приметио једну другу реч.

"То да тражи да се моје име обрише је потпуна бесмислица, а за њих још већа срамота да их онај кога у својим медијима називају криминалцем, убицом, вишеструким повратником, са лакоћом побеђује", рекао је председник Вучић и додао да је важно ипак нешто друго.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Časno i pošteno smo zastupali svoju zemlju
Извор: Принтскрин

А то је да је ако нам помогнете да скинемо Вучићево име онда вам гарантујемо да ћемо да победимо Вучића у неким срединама, рекао је председник Вучић.

"Коме ти то гарантујеш? Јесу ли то они тражили од вас да морате коначно да испуните све то због чега је уложен новац у вас, да морате да склоните оне које би народ у Србији да остави на власти, па да ви дођете да бисте испоручивали резултате неком другом, а не својим грађанима", рекао је председник Вучић и додао да га то више брине од осталих бесмислица.

Председник Вучић додао је да опозиција треба да каже и да ли им је то сметало кад им је Тадић носио све листе.

"То вам није сметало. Што вам смета, кад ваљда вам је лако да побеђујете, ако имате најгоре који воде листу", рекао је председник Вучић.

"Та колонијална кметска свест, потреба да се додворавате страном фактору, та потреба да увек проналазите кривце у свом народу, у својој породици, а да вас странци рукоположе и да они буду ти који ће да воде политику није од јуче и увек је постојала у српском народу, али је слободарски дух увек био надмоћан, увек имао огромну предност и подршку народа", казао је председник Вучић.

Тако да, тај, нагласио је председник Вучић, колонијални приступ, поданички приступ, никада не може да победи слободарски дух у нашем народу.

Видећемо како ће сад Приштина да реагује на поруку САД

Председник Вучић изјавио је да ће се сада видети како ће, после најновијих порука Сједињених Америчких Држава везано за укидање динара, Приштина да реагује.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Časno i pošteno smo zastupali svoju zemlju
Извор: Принтскрин

"Ми анализирамо оно што су представници више земаља говорили, чини ми се да је мој утисак, оно што сам синоћ рекао био исправан, тако да видећемо сад даље, видећемо после најновијих порука где Американци траже одлагање од четири месеца како ће на то Приштина да реагује. Мислим да те ствари нису неважне", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, између осталог, тако одговорио на питање да ли је добио поруке од светских лидера или неког другог о томе како је протекла седница, те да ли је било подршке или притисака, уз констатацију да су они вероватно анализирали његов говор.

Председник Вучић је навео да притисци постоје на дневном нивоу, али не због тога, пошто се седница већ завршила.

Србија се налази на европском путу, иако многи желе да јој уведу санкције

Председник Вучић рекао је да Србија са Бриселом има онолико коректне односе колико су потребни, да он са свима разговара и поручио је да се Србија налази на европском путу, иако се многи из Европе и српске опозиције "здушно боре" да јој се уведу санкције.

"И они из опозиције и многи из Европе. Зато што не желе Србију снажну и јаку, посебно им се не допада снажна српска привреда", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да би добио Нобелову награду за мир "само када би признао независно Косово и да каже да Србија уводи санкције Русији", али истиче да је његова визија "Србија у будућности".

"Моја визија је шта је то што можемо да урадимо за "EXPO 2027" и зато позивам људе да се ми вратимо на наш посао. И да ми бринемо о томе шта ми можемо да урадимо за своју земљу. И да вам поштено кажем, баш ме брига за све друге", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Časno i pošteno smo zastupali svoju zemlju
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је истакао да неће да служи никоме ни у Бриселу, нити било којој другој земљи, већ само "својој земљи и свом народу".

Сметња сам онима који би да колонизују Србију

Председник Вучић изјавио је да је поносан на чињеницу да представља сметњу онима који би, како је рекао да колонизују Србију и који би да други одлучују у име Србије.

"Поносан сам на то што нећу да водим њихову политику, већ водим српску политику. Српска политика је будућност Србије", изјавио је председник Вучић на питање новинара да прокоментарише тврдње опозиције да последња резолуција Европског парламента није усмерена против српског народа, већ против њега.

Председник Вучић је нагласио да том резолуцијом њему ништа нису урадили, а да је опозиција у Европском парламенту, како је рекао, олајавала своју земљу и уништавала њен имиџ.

"Као председник Србије служићу интересима свог народа, никоме и никада ником другом. А што се њих тиче, мислим да су овим што су радили у Стразбуру све показали. Знате, они су тражили заустављање финансирања Србије, заустављање изградње пруга и путева по Србији. Због својих јефтиних партијских и личних интереса. Никада то не бих урадио својој земљи. Никада то нисам урадио и никада то нећу да урадим. И то прави огромну разлику између нас", рекао је председник Вучић.

Како је рекао председник Вучић, верује да је опозиција у Стразбуру није радила ништа часно.

"Како год окренете, нису радили ништа часно и добро за нашу земљу, а ови други, из Европе, они су радили свој посао", рекао је председник Вучић.

На питање шта мисли о томе што је председник привремених косовских институција Аљбин Курти из Њујорка одлетео у Северну Македонију да учествује на панелу на коме ће бити и Драган Ђилас, председник Вучић је одговорио да је сигуран да ће Ђилас жестоко да му се супротстави, а да само ми то нећемо моћи да чујемо.

"Биће заједничка резолуција против диктатора на Балкану, Александра Вучића, то ће сви да потпишу. Али да се не види да су баш један испод другог то потписали, то је то. Панел ни о чему, као и све друго о чему причају је ни о чему. Знате, морате да добијете поверење свог народа", закључио је председник Вучић.

Остале вести