Важно је да очувамо српски језик и културу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, после пријема деце српске националности из Северне Македоније, да су му гости пренели да им се највише у Београду свидео храм Светог Саве и "Зимска бајка" и да је срећан због тога и додао да му је јако важно да се очувају српски језик и култура.

Извор: Танјуг

"Деца су срећна што у Северној Македонији воле Србе и што су Срби популарни као народ, а Србија популарна као земља, треба најближе односе да имамо", рекао је председник Вучић новинарима после пријема.

Председник Вучић рекао је да је замолио своју сарадницу Сузану Пауновић да са министром финансија Синишом Малим организује да деца оду на врх Куле и да виде обе реке и како је Београд диван.

"За нас је важно да деца чувају српски језик, српску културу заједно са њиховим наставницима. Језик је суштина свега. Велики немачки народ, када год је био угрожен, он се враћао свом језику. И нису случајно најпознатији Немци, Гете, Шилер, браћа Грим, чувајући немачки језик и културу чували будућност народа. Нама су српски језик и српска култура изузетно важни", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, кад год имамо тешке тренутке и велике политичке притиске, оно што нико не може да нам забрани, то је да чувамо језик којим говоримо, наше ћириличко писмо, нашу културу, наше братство, наше заједништво са нашим народом.

"То не може нико никада да нам забрани и то је нешто што морамо да радимо. Ја сам срећан кад видим ову децу која се радују доласку у Храм Светог Саве, која се радују напретку Београда и Србије", рекао је председник Вучић.

Брутално мешање у унутрашњу политику Србије се наставља

Председник Вучић изјавио је да ће објавити елаборат ко се и како мешао у изборе у Србији без обзира што то, како је рекао, неће бити лака ствар.

"Ми ћемо, пошто су говорили да ја и тај сат (који је поклонио Милош Земан) нећу да поклоним и за те друге бесмислице - да нећемо рећи ко се како мешао, да правимо озбиљан елаборат и без обзира на то што то неће бити лака ствар за нас да се објави, објавићемо када завршимо.

Али то брутално мешање у унутрашње ствари Србије и њене изборне процесе се наставља и могу да кажем, са нешто смањеном жестином, и даље траје, али немамо ми ту шта да кријемо и немамо чега да се стидимо, те ћемо објавити, нека се стиде они који су се тако понашали, веома неодговорни и неозбиљни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао, одговарајући на новинарско питање у Председништву, у вези са "мешањем Немаца у изборе у Србији".

Председник Вучић је рекао и да је сат који је добио од Милоша Земана поклонио дечаку Јакову Јовановићу из Готовуше.

"Он је рођен у 2 сата и 35 минута у Грачаници, у нашем породилишту, и он постаје власник. Надам се да ће га чувати, баш као што његови родитељи чувају Готовушу", рекао је председник Вучић.

Остале вести