За нас је важно да земља настави економски да напредује

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Дубаију да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао истину на министарском савету ОЕБС-а у Скопљу, како је запад варао нашу земљу после потписивања Бриселског споразума.

Извор: ТВ Пинк

"Лавров је са изванредном тачношћу и прецизношћу дефинисао те ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, на питање новинара како види то што је Лавров рекао да Србија не може да уђе у ЕУ и отвори ново поглавље уколико не уведе и санкције Русији односно не усклади се са спољном политиком Европе, рекао да је Лавров говорио и о много важнијим стварима за Србију и српски народ.

"Нажалост, ми Срби не волимо да чујемо шта други говоре, ни када долази са запада, ни када долази са истока. Ми бисмо волели да чујемо да хоће негативно или позитивно мишљење о политичарима које волимо или не волимо и то је све. Суштински, Сергеј Лавров је све истинито рекао. Он је говорио о много важним стварима за Србију и о томе како је то функционисало од 2013. године и како су варали нашу земљу после Бриселског споразума. Како би се достигло нешто што треба да се испуни, онда се само то не би испуњавало и онда би се рекло Србима - па ето 10 година није испуњено, па ћете добити и дупло мање од тога што сте тражили. То је тачно, то се све догађа", рекао је председник Вучић.

Рекао је да се само поставља питање шта ми можемо да променимо, а да останемо не само живи, већ да сачувамо своју децу, да немамо ратове и да нам земља економски напредује.

"Пошто није лако, са изванредном тачношћу и прецизношћу је Лавров дефинисао те ствари, а моје питање је само, а шта ми можемо да променимо у свом односу", рекао је председник Вучић.

Додао је да Лавров није нас критиковао и да он, председник Вучић, не поставља тиме реторско питање руском министру спољних послова већ нама, с обзиром на то да све то зна у много горем облику него што је Лавров предочио јавности.

"Тамо је Лавров био оптужен да они ваљда Србију користе за изазивање сукоба у региону и слично, али суштина је у томе да су нама прилично везане руке и да се много боље држимо него што би било ко очекивао чувајући своју независност, суверенитет и у доношењу одлука, а не само у смислу поштовања Повеље УН и чувања наших граница", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је ситуација свакако тешка и да ће бити још теже.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Za nas je važno da zemlja nastavi ekonomski da napreduje
Извор: Принтскрин

"То потврђују и одлуке у којима они мисле да у целини Охридски споразум, или неки сматрају да би било добро да га Европска комисија уврсти као део преговарачког поглавља, а о чему сам ја говорио да може да буде онај део који смо ми јасно рекли да можемо да испуњавамо, али не може да буде део преговарачког поглавља оно што смо рекли да не може да буде испуњавано", нагласио је председник Вучић.

На питање шта они хоће испод жита да ураде, Вучић је рекао да ни не раде то испод жита пошто хоће да у потпуности легализују чланство Косова у УН, као део преговарачког поглавља.

Председник Вучић је рекао да није то битно да ли њега уцењују, већ да уцењују целу нашу земљу.

"Данас сам видео да су неки били у посети у Немачкој и кажу да ћемо све ми то да испунимо и да ће цветати руже на европском путу. Процурео је некако извештај Европске комисије у коме се каже да смо ми спремни за отварање целог кластера, са четири или пет поглавља, да смо и технички и суштински спремни у сваком смислу, што значи да смо урадили добре реформе. И Европска комисија то прихвата и признаје, али кажу да ће зависити од политичких ствари односно од разговора са Приштином", навео је председник Вучић.

На питање када иде у Брисел пошто је Аљбин Курти рекао да нема сазнања када ће се срести, Вучић је рекао да приштинска страна последњи пут није хтела да се састане са нашим преговарачем Петром Петковићем.

"Избегли су, они не желе ништа да испуне, али имају сву подршку и сав притисак је на нашој страни и то је јасно, недвосмислено и несумњиво", навео је председник Вучић.

Финансијска моћ једне државе у томе да може да помогне својим грађанима

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да се финансијска моћ једне државе огледа у томе колико може да помогне својим грађанима, а да тиме не повећава стопу јавног дуга у односу на БДП, да народу даје више новца и то је одговорно понашање државе.

Председник Вучић је коментаришући изјаве да "финансијска немоћ државе кошта 20.000 динара" рекао да је то финансијска моћ, као и да би могли много више да дају новца, али да мора да се размишља о трошењу новца, због тога јер не знамо какви су изазови пред нама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Za nas je važno da zemlja nastavi ekonomski da napreduje
Извор: Принтскрин

"Увек су могући сукоби, а могуће је да дође до сукоба у Јужној Америци, па може избити још један сукоб негде другде. Онда ће нам криза бити не само у области енергетике, већ и у многим другим областима, која ће бити много већа него што је данас. И опет ће Србија морати као држава да реагује, као што је реаговала током корона вируса, током миграција, током сукоба у Украјини и на различите начине. Тако да, увек је потребно да имате добру резерву", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да су наше девизне резерве на историјском максимуму, као и златне резерве и да на рачуну Републике Србије имамо скоро 5 милијарди евра.

"Не можемо ми да банкротирамо, тако речено. Колико смо ми далеко од банкротства. Не бих да кажем, много развијеније земље су много ближе банкротству од Србије, много развијеније европске земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарао и са директорком Међународног монетарног фонда Кристалином Георгиевом, која је истакла да је врло задовољна ситуацијом у Србији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Za nas je važno da zemlja nastavi ekonomski da napreduje
Извор: Принтскрин

"У трећем кварталу наша стопа раста је била 3,6 одсто, укупно мислим 2, 2 одсто до сада, што значи да са таквим растом ће бити негде 2,6 - 2,7 одсто до краја године, мало више од онога што смо предвиђали. После оне ревизије плана, следеће године значајно више од тога, што значи да ћемо имати простора за нова повећања плата и пензија. Данас иде 20.000 динара за пензионере, много сам срећан због тога, они су то заслужили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су од данас активне и ефективне студентске картице и да је 90.000 картица валидирано, док се преко 100.000 студената пријавило.

"За средњошколце верујем да ће до краја следеће недеље добити новац, то јест њихове мајке, односно самохрани родитељи, односно старатељи. Дакле ми ћемо по нешто пребацити локалним самоуправама, а оне ће до петка верујем извршити своју обавезу и исплатити средњошколцима та примања", рекао је председник Вучић.

Није кажњиво звати људе из телефонских центара

Председник Вучић рекао је да није кажњиво звати људе из телефонских центара током предизборне кампање и оценио да је то део озбиљне кампање свуда у свету.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Za nas je važno da zemlja nastavi ekonomski da napreduje
Извор: Принтскрин

"Како ви мислите да не чујете никада грађане, да не разговарате са грађанима, већ да само поставите камеру испред себе и да се обраћате себи и да кажете "А сад вам ја кажем овако или онако и то је то". То је део озбиљне кампање у свакој земљи на свету и ништа више од тога", навео је председник Вучић.

Говорећи о критикама за телефонске центре, председник Вучић је рекао да га критикују људи који би да спрече сваку врсту кампање, зато што, како је он оценио, немају своје политичке странке које би могли да ураде било шта.

На коментар новинара да представници опозиције често мењају мишљења у својим наступима, председник Вучић је рекао да они мишљења мењају, између осталог и под утицајем амбасада.

"Нека мишљења мењају сами, што није лоше, добро је када напредујете, а нека мишљења им мењају неки други, кад седну тамо на канапе код неких од амбасадора, јер они виши ниво не достижу. А онда су срећни као деца када одатле изађу и онда изађу са њиховим мишљењима", навео је председник Вучић.

Остале вести