Имаћемо огромна улагања у наменску индустрију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, да држава планира огромна улагања у домаћу наменску индустрију, као и улагања у нове фабрике.

Извор: ТВ Пинк

"Данас сам разговарао са министром финансија и премијерком и у складу са оним о чему смо причали са ММФ, ми ћемо огромна улагања да направимо у наменској индустрији, али неће то бити "бацање пара у бунар", већ ћемо уложити и у нове фабрике и да додатно видимо и око завода Мома Станојловић", рекао је председник Вучић током обиласка новонабављених средства наоружања и војне опреме, међу којима је и 11 борбених хеликоптера Ми-35П које је Србија набавила од Кипра, као и два Ербасова транспортна авиона типа ЦАСА Ц-295.

Председник Вучић је рекао да је реч о прелепим хеликоптерима који су набављени у сарадњи са Кипром.

"Погледајте ове лепотице од хеликоптера, милина је погледати на ту страну. Сада неколико њих мора да се ремонтује, а неколико да се модернизује. То ће радити наша памет, али морамо и неко додатно знање споља да добијемо", рекао је председник Вучић.

Куповаћемо оружје, и то неће угрозити финансијску стабилност земље

Председник Вучић је изјавио да ће бити настављена улагања у Војску Србије и куповину наоружања, али да то неће угрозити финансијску стабилност земље.

Председник Вучић је током обиласка војног аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, на питање новинара, да ли је планирана куповина још дронова одговорио да се купује свашта али да о томе не може да говори, али и да се производи свашта.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

"Купујемо и наставићемо да купујемо. И што се више упиру да ми објасне да не треба да купујемо, ми ћемо толико више да купујемо. И ни на који начин нећемо угрозити финансијску стабилност земље. Напротив, земља ће да напредује, економија земље ће да напредује. Све ће да напредује, а оваквих ствари биће много, много више", рекао је председник Вучић.

Потписали смо уговор вредан 311 милиона евра из наменске индустрије

Председник Вучић је рекао да је потписан велики уговор са једном пријатељском земљом у вези са наменском индустријом, вредан 311 милиона евра.

На питање медија о детаљима уговора, председник Вучић је, током обиласка војног аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, рекао да није у могућности да подели са јавношћу више појединости, али да може да каже да није у питању афричка земља.

"Потписали смо уговор од 311 милиона. Не могу да кажем још, зато што чекам да прођу процедуре код њиховог парламента и њиховог председника", рекао је председник Вучић.

Када је реч о наводу да се купује 48 хаубица, председник Вучић је навео да 48 хаубица од 155 милиметара брани једну целу земљу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

"Само да имате у виду, то је огромна поруџбина. Али, има још ствари, разговарамо и са другим земљама. Сви би желели много тога из Србије, као што и ми желимо споља да довеземо и добијемо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се нада и верује да можемо да наставимо додатну модернизацију и додатно опремање наше војске, која треба да буде гарант сигурности и безбедности наше земље.

"Кад потпишете уговоре на преко 300 милиона или на 105 милиона, као што је вредност извоза на Кипар, онда говоримо о огромним пословима, с тим што онда морамо да испоручимо све на време, што није лако. То значи да ћемо морати драстично да увећамо наше капацитете", рекао је председник Вучић.

Са 11 Ми35 српско Ратно ваздухопловство више није исто

Председник Вучић је изјавио да је за Србију као војно неутралној земљи важно да буде снажна и успешна у заштити свог неба и да ће долазак 11 хеликоптера Ми35 значајно унапредити могућности Ратног ваздухопловства.

"Ја не знам да ли ви разумете шта значи да у једном дану добијете 11 тврђава које лете, какав је Ми35. То више буквално није иста војска, већ су у питању огромне промене", рекао је председник Вучић током обиласка новонабављених средстава наоружања и војне опреме на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Истакао је да је Србија војно-неутрална земља и једина војно-неутрална земља у окружењу.

"Битно је да ми увек будемо довољно способни, довољно мудри, довољно паметни и довољно јаки да сачувамо своје небо и своју земљу. И бићемо све снажнији и бићемо све јачи. Поносан сам на нашу војску и поносан сам на огромна улагања која остварујемо, да при томе не подижемо јавни дуг земље у односу на бруто домаћи производ и наставићемо то да радимо", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

Додао је да се ћутало о тој набавци док опрема није стигла у нашу земљу.

"Сад можемо да се похвалимо, све је у нашој земљи. Стигле су и ракете, стигле су и муниције за топове, стигло је све што треба, тако да сад можемо да покажемо и то је сада много већа снага", нагласио је председник Вучић.

Рекао је да ће хеликоптери бити другачије обојени, пошто је боја у којој су за медитеранске земље, а да ће бити префарбани у маскирне боје које користи наша армија.

Присутни официри Ратног ваздухопловства (РВ) истакли су да, што се тиче оперативне способности РВ, сада имају могућности да могу да подржавају копнене снаге и специјалне снаге, док транспортним хеликоптерима могу повећати мобилност и у сваком тренутку једну пешадијску чету разместити у било ком делу територије Републике Србије.

"Заиста овако никад није било опремљено Ратно ваздухопловство. Ми-35 је чудовиште од хеликоптера", рекли су официри, док је председник Вучић додао да долазак 11 таквих хеликоптера много значи и на украјинском ратишту, а камоли за Србију.

"Само да имате у виду колике су размере појачања за Војску Србије, то нису слаби хеликоптери. И то смо платили, више од пола ако се не варам, нашим оруђем", рекао је председник Вучић.

Разгледајући борбени авион Орао и опрему за њега, председник Вучић је рекао да увек имамо на располагању пуну ескадрилу Орлова који могу да полете.

"Увек рачунајте да вам лети око две трећине, али ми их имамо да у сваком тренутку могу да полете најмање десет. Што је веома веома озбиљно оружје", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

Председник Вучић је упознат са новим оружјем за Орла, које је стандардно главно противоклопно оружје НАТО пакта, противоклопна вођена бомбом од 250 килограма.

Наглашено је да Орлов топ испаљује 3.600 граната у минути.

Такође председнику Вучићу је показана и ракета ВРВЗ-200, пројектил од 100 килограма, којим су на гађањима погађана бурад, а треба да погоди зграду.

Како је речено председнику, завршетак развоја те ракете требало би да буде за девет месеци и оне ће авиону омогућити знатно већу способност преживљавања пошто ће уместо да гађа мете са 800 метара или 1,5 километара, моћи да их гађа са 40 километара.

Војска набавила два транспортна авиона који су попут "мерцедеса С класе"

Председник Вучић је рекао да је Војска Србије значајно унапредила капацитете са два нова Ербасова транспортна авиона типа ЦАСА Ц-295, који су попут "Мерцедеса С класе".

"Куповином ова два авиона побољшава се превоз терета и људи и могућност 50 одсто побољшања. Волим да кажем, до сада смо имали Антонов, имамо још увек Антонов 24, то је Мерцедес 123, ауто наше младости. Ово је Мерцедес С класе, 2023.", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић ушао је са представницима Војске Србије у један од два Ербасова транспортна авиона, а који у основном саставу могу да приме 70 војника и терет или 48 падобранаца или 7 медицинских екипа, уколико то буде потребно.

Председник Вучић је додао да смо овим значајно поправили наше перформансе и да сада припадници Војске могу да се пребаце без преседања на било које место, где су мировне мисије.

Председник Вучић је додао да је важно да се што више ради, да војници знају да користе опрему и да се усавршавају.

Председник Вучић је упитан и да прокоментарише колико је улагање у опремање Војске Србије и рекао да не може да каже, али да у буџету директно пише колико се одваја за Министарство одбране, али и да постоје и други начини улагања из текућих буџетских резерви.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

Председник Вучић је подсетио и каква је ситуација раније била када су у питању хеликоптери.

"Нисмо имали више од 10 хеликоптера - а да су могла да полете, а сада имамо 60. При томе, раније су били 10 пута лошији. Ово је за ватрену моћ, ови хеликоптери су чудовишта. Није пријатно ономе против кога ови хеликоптери иду, само да их чују", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да сада имамо пола хеликоптера из Русије, док пола долази из НАТО, а да се на њих, како је рекао, "качи" српско оружје.

Истакао је да, уколико Војска буде задовољна набавком борбених хеликоптера Ми-35П са Кипра, да ће их набавити још.

Сачекаћемо формалне разлоге Словеније за недавање агремана Ђорђевићу

Председник Вучић је рекао поводом навода у медијима да Словенија није дала агреман кандидату Србије за амбасадора у тој земљи в.д директору Поште Србије Зорану Ђорђевићу, да ће држава сачекати како би видели који су то формални разлози, те да ће реаговати у складу са тим.

Упитан да коментарише текст словеначког "Дела" да Словенија није дала агреман кандидату Србије за амбасадора Зорану Ђорђевићу због "формалних препрека безбедносне природе“, председник Вучић је рекао да су му неки из безбедносних служби рекли да је то утицај Драгана Шолака на доносиоце политичких одлука у Словенији, али да им он не верује.

"За мене је немогуће да један тајкун може да има политички утицај на озбиљне доносиоце политичких одлука. Могуће је да постоји други разлог", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

"Сачекаћемо да видимо који су стварни формални разлози и у складу са тим држава ће реаговати", нагласио је председник Вучић.

Шест хеликоптера Ми-35П биће модернизовано и употребљиво до јануара

Председник Вучић је рекао да су новонабављена средства наоружања и војне опреме огромно појачање за Војску Србије и најавио да ће шест борбених хеликоптера Ми-35П бити модернизовано и употребљиво већ крајем јануара 2024. године.

"Дошли смо да вам представимо 11 Ми-35П хеликоптера, од којих ће шест бити модернизовано у првој фази до краја јануара, до краја лета још пет преосталих, а онда идемо на другу фазу модернизације ових првих шест који ће бити потпуно употребљиви већ крајем јануара, дакле за месец и по два", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је то огромно појачање за Војску Србије и да ће наставити то да раде, да ће морати још хангара да граде.

"Мислим да смо мало када у нашој историји могли оволико нових средстава да покажемо у једном дану. Овде сте могли да видите 22 радара која смо купили, видели сте овде један симулатор а то деценијама Србија и Југославија нису купиле", рекао је председник Вучић током обиласка новонабављених средства наоружања и војне опреме, међу којима је и 11 борбених хеликоптера Ми-35П које је Србија набавила од Кипра, као и два Ербасова транспортна шпанска авиона типа ЦАСА Ц-295 у две различите верзије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Принтскрин

Истакао је да ти авиони могу да превезу 70 војника или 48 падобранаца под пуном падобранском опремом, да имају и две рампе са стране за искакање падобранаца, што значи да могу много брже да искоче на борбену површину по потреби.

"Заиста је реч о модерним и веома добрим авионима и захвалан сам нашим шпанским пријатељима на сарадњи, као и француским партнерима на веома доброј сарадњи и компанији 'Талес'. Видели сте што су нам Немци представили нови Х145, за који кажу да је тиши и бољи него што су претходни. Иначе, веома поуздани и веома добри Х145 хеликоптери, још десет комада треба да нам стигне до септембра следеће године", рекао је председник Вучић.

Тражићемо додатни пријем војника, посебно у специјалне јединице

Председник Вучић је изјавио да ће тражити додатни пријем војника, посебно у специјалне јединице.

Председник Вучић је рекао да припадници ових јединица имају високе плате и да се нада да ће додатна појачања у јануару мотивисати оне који воле војску да се пријаве.

"То ће бити одлично привлачно за све оне који су родољубиво оријентисани, а и који желе наравно пристојно да живе служећи својој отаџбини", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио свим партнерима на томе што су омогућили да Србија оснажи војне капацитете.

"Ми ћемо бити истрајни у томе, без обзира на покушаје дискредитације и нападе који долазе од многих других који не воле снажну Србију. И уверен сам да ћемо у томе имати успех, а ја се захваљујем народу Србије који је увек био уз своју војску и који је желео да види снажнију војску", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће следеће године бити уложено више него ове, а да је ова година несумљиво била рекордна у историји Србије по питању улагања у нашу армију и војску.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Принтскрин

"Још много тога припремамо, радимо на нашим дроновима, са нашим дроновима, нешто купујемо. То су сад велики проблеми, али решавамо их као што видите успешно и наставићемо то да радимо", појаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио и изградњу нових хангара за оружје, јер их и даље има недовољно.

"Ми смо све ове хангаре последњих година изградили. Нама су сви авиони и хеликоптери стајали на пољу, били изложени корозији, а и даље нам недостаје хангара, тако да ћемо и то морати да градимо", рекао је председник Вучић.

Опозиција губи на изборима, јер није ништа понудила

Председник Вучић је изјавио да ће опозиција на предстојећим изборима изгубити убедљиво, јер ништа нису понудили грађанима осим политике мржње.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је на питање новинара да прокометарише насловну страну Данаса која имплицира на могућу крађу избора у Београду и то што се ту каже - што је крађа флагрантнија, то су вероватнији протести, као и да ће опозиција позвати грађане да изађу на протесте, али да прво морају да знају да су победили на тим изборима, рекао да опозиција такве ствари мора да прича јер ће изгубити на изборима, па морају да нађу алиби за своју неспособност.

"Цела кампања им је - крив си Вучићу што си жив, мајка ти је неморална, отац није твој, син је холограм, а ти си лудак и болесник", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju
Извор: Танјуг

Запитао је шта су грађани од опозиције чули у кампањи осим претњи како ће да бију представнике власти.

Како ћемо да их покрадемо, када ће имати пет пута више чувара на гласачким кутијама на изборима него ми, запитао је председник Вучић.

Ваљда ће они нас да покраду или полазе од себе, јер знају како би они то радили, додао је председник Вучић.

"Политика мржње није политика, морате људима да понудите нешто да бисте задобили њихово поверење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да се 40 стручних људи вратило из иностранства у Институт за физику, што је огромно појачање, као и да се такав напредак види и у војсци и другим областима.

Напоменуо је да се опозиција бави тиме што Словенија није хтела да прими новог амбасадора Србије и додао - грчка трагедија, као да смо сви глупи па не знамо зашто је то.

На питање новинара како коментарише то што у истом листу један пензионер Драгослав Јовановић говори да му је писао 20 пута и сматра да Србија мора да стане да би се очистила од корова, председник Вучић је рекао да не зна о чему се ради и да не би онда било фер да одговори на то.

Председник Вучић је поручио да држава мора да буде уређена и да се бори за то и да ће прочитати писмо тог пензионера.

"Све је у праву, ево прихватам крив сам за све", додао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што редитељ Горан Марковић говори да је руља са трибина постала владајућа елита, председник Вучић је рекао:

"Ја сам био део трибине, нико други, пошто знам све са трибине, и једне и друге трибине, и северне и јужне у мојој генерацији. Нико други није био део трибине. Можда би отишли некад на запад, али од ових момака или од ових људи у политици, нико други није био део трибине са мном. Баш нико други. Не знам што говоре у множини кад сам у питању ја. Кажете, зликовац је Вучић, то ђубре је дошло са трибине. Дошао сам и са факултета и са трибине".

Председник Вучић је рекао да је то део његовог живота из младости и да се тога не стиди.

Истакао је да не мисли да су на трибинама све нечасни људи и будале као што неки то хоће да представе и додао да он никада није био привођен, иако је био део трибине.

"Какве то везе има са тим како водите земљу", запитао је председник Вучић и додао да опозиција заговара елитизам и поделу на подобне и оне који смеју да буду све па макар били 50 пута неспособнији и оне који су способнији, а не смеју да буду ништа.

"Ја се залажем за то да способност дође до изражаја и да свако има једнаку шансу", поручио је председник Вучић.

Рекао је да пред сваке изборе слуша о организовању нереда и поручио да ће бити онако како народ буде гласао и хтео и да ће такви резултати и бити признати, као и да демократија у Србији неће бити угрожена од било каквих насилника, а да је на народу да изабере своју будућност.

На питање како види то што је Понош рекао да ће Србију променити онај народ који се не задовољава паризером, председник Вучић је рекао да није тада представио само паризер већ 24 производа са нижом ценом, као и да је јео паризер пред камерама јер су сви рекли да он то не једе, а после како грађанима нуди паризер.

"Да ли има краја тим бедним триковима осим да обмањујете јавност и нисте у стању ништа да понудите", запитао је председник Вучић опозицију.

Нагласио је да током кампање није говорио лоше о било чијој породици политичара бившег режима, за разлику од њих.

"Не мислите ваљда да знам о њима мање него што они знају о нама. Трудим се да водимо чисту и одговорну политику", рекао је председник Вучић.

Запад да учини више од издавања саопштења због забране Србима на Косову и Метохији да гласају

Председник Вучић изјавио је да верује да ће међународна заједница учинити нешто више од издавања саопштења због одлуке председника привремених приштинских институција Аљбина Куртија да забрани Србима на Косову и Метохији да гласају на изборима 17. децембра.

"Требало је бити политички слеп и не видети шта Курти ради", рекао је председник Вучић на питање новинара да прокоментарише одлуку Куртија на коју је раније упозоравао.

"Као што сам рекао генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, сачекаћемо да видимо да ли ће и саопштење да издају, где ће рећи да је то противно демократским начелима", рекао је председник Вучић и додао да је и саопштење под знаком питања, али да остаје да се види да ли ће га бити.

"За Србе постоје једна, а за Албанце друга правила, када је у питању однос тих сила које су "породиле" независност тзв. Косова, а нама остаје да се боримо за очување међународног поретка и своју земљу и њено очување", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је став пет земаља Европске уније које нису признале једногласно проглашену независност тзв. "Косова" чврст и нагласио да је уверен да се он неће променити.

"Свих пет земаља Европске уније чврсте су у опредељењу да чувају међународно јавно право и да поштују међународно правне норме", рекао је председник Вучић на питање новинара какви су ставови остале четири државе Европске уније по питању косовске независности и да ли су подједнако чврсти као Кипра чији је председник то поновио и током јучерашње званичне посете Београду.

"Уверен сам анализирајући сваку од тих земаља да су њихови ставови веома чврсти - Шпанија и Кипар најснажније, али исто тако и Словачка, Румунија и Грчка су наши искрени пријатељи, не видим било какву бојазан што се њиховог односа према Србији и повељи Уједињених нација тиче", рекао је председник Вучић.

Вучићевић је након несреће поступио морално и по прописима

Председник Вучић нагласио је да су државни органи поступили професионално по питању саобраћајне незгоде у којој је учествовао власник Информера Драган Ј. Вучићевић, и оценио да се Вучићевић у целој ситуацији након несреће понашао у складу са прописима и моралним начелима.

Вучићевић је како је председник навео, поступио како то налаже ситуација, стао је, помогао девојци, сачекао полицију, урадио алко тест који је показао да није возио под дејством алкохола.

Отишао је и у болницу, посетио је (повређену особу) два пута, додао је председник Вучић.

"Урадио је све што треба и у моралном и правном смислу", рекао је председник Вучић на молбу новинара да прокоментарише удес који је направио Вучићевић, а у којем је лакше повређена једна девојка.

Председник Вучић је додао да је Вучићевић издао и саопштење у којем је навео да је крив и да је сада све на надлежним органима који су поднели кривичну пријаву и који ће радити у складу са законом.

Председник Вучић је искористио питање везано за саобраћајну несрећу да апелује на све возаче да воде рачуна када возе, посебно када су услови тешки.

Подсетио је да је тог дана када се десила и саобраћајна несрећа у којој је учествовао Вучићевић у Београду било 14 удеса и да су срећом сви били лакши.

Остале вести