У УН сам говорио из главе и срца

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ће имати изузетно важан састанак са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичом о учешћу Србије у заједничком приступу ЕУ у политици према сировинама и заштити животне средине.

Извор: РТВ Пинк

"Сада имамо у нашој мисији изузетно важан састанак са потпредседником ЕК Марошом Шефчовичем око нашег учешћа и придруживања ЕУ око сировина, минерала, метала и свега другог. Да имамо заједнички приступ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће то бити веома важно за неке будуће владе - да се ради заједно са Европљанима, од заштите животне средине до искоришћавања свега онога што постоји у Србији.

Председник Вучић је подсетио да је имао у Њујорку и веома важан састанак са председником Јужне Кореје Јун Сок-Јолом са којим је разговарао о сарадњи у области дигиталне технологије и пољопривреде, као и о потенцијалним инвестицијама корејских компанија у Србију.

"За мене је од огромног значаја то што је ово наш други сусрет, имали смо билатерални састанак у Давосу, Кореја је четврта азијска економија, десета економија света, дакле једна од највећих економских сила. Они су у ствари подигли централну Европу и Словачку и Мађарску и Пољску и Чешку, а посебно су Словачка и Мађарска добиле огроман део инвестиција из Кореје", рекао је председник Вучић.

Пренео је да су разговарали о подршци Кореје Србији у дигиталној технологији и пољопривреди, али и око сарадње у аутомобилској индустрији.

"Причали смо и о "EXPO 2027." године у Београду и њиховој кандидатури за град Бусан за "EXPO" и позвао сам председника Кореје да посети Србију. И када завршим са Шефчовичем, то ће бити последњи састанак у Њујорку и назад за Београд", рекао је председник Вучић.

Нисам наредио подизање борбене готовости, то су редовне активности војске

Председник Вучић је изјавио да није наредио подизање борбене готовости, али да су редовне активности војске нешто појачане.

"Нисам наредио подизање борбене готовости. То су наше редовне активности и ништа више од тога. Ми смо у једном тренутку подигли борбену готовост на највиши ниво. Тада је било много хиљада припадника наше војске. То се у овом тренутку не дешава, али су редовне активности нешто појачане", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара о колони оклопних борбених возила Војске Србије која је примећена на путу ка Копненој зони безбедности.

Додао је да ће, уколико буде долазило до дизања борбене готовости, јавност о томе бити одмах обавештена.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U UN sam govorio iz glave i srca
Извор: Принтскрин

"Наше је да нашу војску обучавамо, да наша војска буде снажна, да има много више вежби, много више гађања, покрета и активности", навео је председник Вучић.

Говорећи о састанку са кинеским потпредседником Хан Џенгом, рекао је да је током разговора покренуо питање Косова и Метохије због потенцијалне седнице Савета безбедности Уједињених нација.

"Али и због свега онога што не могу у потпуности да разумем, а тиче се напада Приштине и свакодневних притисака на српски народ и исељавања. Верујем да ћу у октобру имати могуће до сада и најважнији састанак са председником Сијем, где ће на моју молбу, уверен сам, једна од изузетно важних тема бити и Косово и Метохија", рекао је председник Вучић.

Ситуација са Косовом и Метохијом није лака, кад имате посла с неким ко није рационалан

Председник Вучић изјавио је да ситуација у вези са Косовом и Метохијом није лака и да је зато врло забринут.

"Врло сам забринут, јер кад имате посла са неким ко је рационалан, ко је разуман, да не изговорим ту реч ко је нормалан, онда увек можете да постигнете компромис. Кад имате посла ко све то није, онда је тешко да сагледавате будућност на реалан и објективан начин и да знате шта вам следи.

Овако остаје страх, јер никад не знате шта ће некоме сутра да падне на памет ко није сасвим рационалан", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање како је протекао јучерашњи састанак са специјалним изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, председник Вучић је одговорио:

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U UN sam govorio iz glave i srca
Извор: Принтскрин

"Протекао је. Разговарали смо, и тако. Не знам тачно ни шта бих вам одговорио, не могу ја да критикујем Лајчака, ја бих тиме пребацивао кривицу на неког другог. Пошто знам да ни он није у лакој позицији, јер најлакше је свима да окриве њега, да окриве (Жозепа) Бореља или неког другог, нису ни они криви, нису они ти који доносе кључне одлуке, оне се доносе у Берлину, Паризу или Вашингтону. То је потпуно јасно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је разговарао и са другим представницима САД, али као што је и јуче рекао није добро да све увек буде за јавност.

Мој говор може да осуди ко хоће, али не може да оспори чињенице

Председник Вучић рекао је да његов говор пред Генералном скупштином УН може да осуди ко год хоће, али да нико не може да оспори да је говорио истину.

"Само ме интересује шта тачно није тачно у мом говору. Је'л донета одлука о бомбардовању без одлуке УН. Је'л донета одлука о признавању независности Косова директно у супротности са резолуцијом 1244 УН", рекао је председник Вучић на питање новинара да прокоментарише критике у Приштини његовог говора пред УН и захтев да говор осуде САД и ЕУ.

Председник Вучић је истакао да како год причали и тумачили те чињенице не могу да пренебрегну.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U UN sam govorio iz glave i srca
Извор: Принтскрин

"Ако желите да говорите о чињеницама морате онда да кажете и шта није тачно. Ја нисам говорио увредљивим језиком. Нисам никога ни поименце поменуо. Али сам говорио недвосмислено о томе шта се збивало, ко је кривац и како се сада ствари мењају и како се позиције и принципи мењају у складу са дневно политичким потребама. Ја стварно мислим да сам рекао од А до Ш апсолутну истину, али волео бих да ми било ко каже шта није истинито", истакао је председник Вучић.

Додао је да је говорио од срца, али и из душе целог српског народа и грађана Србије.

Нико не може да оспори чињенице у мом говору, Србија неће трпети последице

Председник Вучић изјавио је у Њујорку да без обзира на реакције које је изазвао његов говор у Уједињеним нацијама нико није могао да оспори изнете чињенице и изразио уверење да Србија због изречене истине не може да има последице.

"Говорио сам из срца, из главе, истину што је за мене најважније зарад историје, а да ли ћу зато имати личну главобољу, готово извесно да, али верујем да Србија неће имати било каквих негативних последица. Не можете због изречене истине да трпите такве последице", рекао је председник Вучић.

Додао је да су неки били ужаснути његовим говором, а други пресрећни.

"Видим да су многи ужаснути мојим говором, неки су пресрећни - из Африке, Азије, Латинске Америке, добијао сам чак похвале од оних од којих то нисам очекивао. Видео сам да су неки ужаснути, па су ми то пребацивали, па сам разговарао са њима. Али оно што нико није могао да оспори то су чињенице", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U UN sam govorio iz glave i srca
Извор: Принтскрин

На констатацију новинара да је његов говор имао и те какав одјек и на питање да прокоментарише изјаву бившег амбасадора САД у Београду Вилијема Монтогомерија да је у праву када каже да су САД и њени савезници заобишли УН у вези са Косовом и Метохијом, председник Вучић је рекао: "То сви знамо".

Председник Вучић је рекао да је Монтгомери коректан човек и зна да су то о чему је говорио чињенице.

Сада се, како је рекао, поставља друго питање, а то је оно што је Монтгомери за крај рекао, нешто о чему српски народ мора да размишља.

"Да, да све сте у праву, рекао је, али може ли да се врати време, немогуће је. Размислите шта је могуће да извучете највише, извуците, то је суштина”, цитирао је председник Монтгомерија и додао да ни ми Срби нисмо увек довољно рационални.

Председник Вучић је, коментаришући изјаву министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље да он "инспирише криминалне групе да бацају бомбе", навео да је Свечја "човек који жели да хапси и онога ко жели да оде на литургију у Грачаницу".

"Он јури људе да им скине мајице само зато што на њима пише "Предаја није опција", хапси Србе јер мора Куртију да испоручи дневну дозу ухапшених или рањених Срба", рекао је председник Вучић.

Менендез је највећи албански лобиста, сада ће све полако излазити на видело

Председник Вучић рекао је у Њујорку да је јасно да је амерички сенатор Боб Менендез, који је оптужен за коруптивне радње, "плаћена страна Албанаца" и да ће све то сада полако излазити на видело.

"Реч је о човеку који је најмоћнији албански лобиста и не постоји нико ко је био лошији према Србима и ко је обављао прљавији посао у корист Албанаца од Боба Менендеза", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Менендез покушавао да лобира и на Кипру и у Грчкој за признање независности тзв Косова "јер је веома утицајан и у Никозији и Атини".

"Радио је све што је могао против нас. Када видите тај начин, тај језиви стил у ком нема аргументације, али попут копца и јастреба стално кидише на своју мету било је јасно да је он плаћена страна Албанаца и сада ће све то полако излазити на видело", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U UN sam govorio iz glave i srca
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да ће се сад у истрази против Менендеза "тек видети многе ствари".

Кад се вратим у Београду пишем одговор на писмо опозиције

Председник Вучић рекао је да ће када се врати у Београд из Њујорка почети да пише одговор опозицији на писмо које су му упутили тражећи расписивање избора и додао да не разуме зашто неки политичари морају увек да буду против своје земље само зато што нису добили функцију.

"И да видимо, када ћемо на те изборе. Сигуран сам да ћу их обрадовати, па они су сада направили тај савез за победу или како се зове. Они иду да победе и они су велики фаворити.

Огромну снагу у народу имају. Ми нисмо, није лако управљати земљом у тешким ситуацијама и морате да се бавите важним државним питањима, а они не морају ничим да се баве сем просипањем мржње и твитовањем", рекао је председник Вучић.

Они јесу велики фаворити, приметио је и додао да ће народ рећи своје.

Председник Вучић је истакао и да не разуме зашто неки политичари у Србији имају потребу да буду против своје земље и свог народа само зато што нису добили функцију.

"Та потреба да будете увек против своје земље, зато што доњи део ваших леђа није задовољан сопственом позицијом - за мене је то невероватно", рекао је председник Вучић на новинарско питање да прокоментарише тврдњу бивше функционерке СНС Зоране Михајловић да се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи састајала са много значајнијим људима од Вучића попут првог заменика саветника за националну безбедност САД Џона Фајнера.

Председник Вучић је истакао да је баш данас разговарао са Фајнером више од два сата.

"То говори о њима. Причали су да нисам био са Бајденом, а био сам. Нисам био с Фајнером, а био сам два сата са Фајнером.

Као деца су. Не знају шта ће од беса и мржње. А није рекла с ким се Османи није све видела - ни са председником Јужне Кореје, нити са потпредседником Кине", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да ће Фајнер ускоро доћи и у Србију.

"И шта ћемо сад с тим. Још једна од безброј лажи. Баш као и сат, за који су рекли да кошта 500.000 евра, а кад покажете да кошта хиљаду онда "ајде да слажемо нешто ново"", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио грађанима Србије да је важно да знају да држава није играчка, и да се они који је воде боре за Србију, сваког дана, на сваког месту.

"Нешто радите где медији нису присутни, нешто где јесу. Али ви сте ти који морате да имате најширу слику и најшири видокруг и најдужи и најшири поглед да разумете све проблеме са којима се ваша земља суочава. И да знате која су места на којима то решавате, и да гризете, да се борите сваког дана на сваком месту да где год вам се појаве рупе које се отворе да их зачепите.

Некада успевате некада не, али морате да се борите даноноћно и то је оно што радимо и хоћу да људи то знају, ми то не препуштамо случају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су он и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић имали још састанака, са различитим политичким представницима и да су изабрали да не говоре све.

На питање новинара да прокоментарише објаве на друштвеним мрежама да је на Генералној скупштини УН наводно говорио у празној сали, председник Вучић је рекао да су то свакодневне лажи као оне попут вредности његовог ручног сата.

"Попут Фајнера, попут свега, и сад празне сале. Уопште није важно, сала је била попуњена пристојно и боље него што сам очекивао. То кад пустите снимке од прошле или претпрошле године, то уопште није важно.

Да вас подсетим, прошле године када сам говорио, нека је било петоро, или 205 људи у сали, мој говор је прошле године био најгледанији и најчитанији у целом свету уз говор Володимира Зеленског. Па ваљда је то смисао?", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је сигуран да уколико се то постави на онај начин као прошле године, да ће његов говор бити најчитанији.

"Или опет, уз говор Зеленског. Тако да не разумем шта ти људи раде и не схватам смисао, осим што је нечији посао да по цео дан напада своју земљу - није то напад на мене. То је као када игра ваша репрезентација па сад да ли је овај играо у Звезди или Партизану, кога брига. Сви ваљда морају да буду један тим. Када овде иступате ваљда цела Србија мора да навија за онога ко представља њене ставове. Али не, они су увек, не против мене, него против Србије", рекао је председник Вучић.

То што се такви који износе оптужбе о њему служе лажима, додао је, није никаква новост и на то су људи у Србији већ научили, као и да то није ни приметио нити га је брига.

Остале вести