Фокус Србије на грађењу мостова са целим светом

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић гостовао је у јутарњем програму "Wake Up America" на америчкој телевизији "NEWSMAX", где је, како је навео, још једном истакао да је фокус Србије на грађењу мостова, не само са земљама региона већ и са целим светом.

Извор: TVNEWSMAX

Председник Вучић рекао је да му је било задовољство да разговара са водитељем јутарњег програма "Wake Up America" Робом Финертијем и бившим изаслаником Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом о актуелним политичким питањима у региону.

"Још једном сам истакао да је фокус Србије на грађењу мостова, не само са земљама региона, већ и са целим светом", навео је председник Вучић.

Желимо јасан сигнал администрације САД и ЕУ

Председник Вучић изјавио је да се јако плаши ескалирајућих мера које је недавно предузео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и поручио да Београд очекује "јасан сигнал" администрације САД и ЕУ.

"Сада се јако плашим ескалирајућих мера које је недавно предузео Курти и плашим се да ће то поновити сутра, прекосутра, сваки дан", рекао је председник Вучић у јутарњем програму "Wake Up America" коментаришући тензије између Београда и Приштине.

Председник Вучић је у јутарњем програму америчке телевизије, где је разговарао с водитељем Робом Финертијем и бившим изаслаником САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, рекао да Курти све то ради само да испровоцира Србе и истакао да не зна шта да очекује.

"Видео сам да је амерички државни секретар Ентони Блинкен реаговао, да је ЕУ реаговала, али то није урађено довољно јако да би се Курти убедио да заустави овакве провокације", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Fokus Srbije na građenju mostova sa celim svetom
Извор: Принтскрин

На питање новинара да ли сматра да би реакције морале да буду снажније, председник Вучић је рекао да би Београд желео да види "јасан сигнал администрације САД и Европске уније.

Председник Вучић указао је да кад год треба да реагују, "небитно ко је кривац, чија је нешто кривица, увек се обе стране позивају на одговорност".

Упитао је шта је кривица Републике Србије и шта то она није урадила што је од ње тражено и оценио да када постоји тако "бирократски речник", не зна како то да се реши и то постаје прави проблем.

Председник Вучић је подсетио и на преговарачки процес између Београда и Приштине који се води посредством ЕУ и приметио да су постојале добре намере администрације бившег председника Доналда Трампа, посебно, како је нагласио, када је реч о примени Вашингтонског споразума.

"Али онда је друга страна то одбацила", истакао је председник Вучић.

Подсетио је и да је споразум из Брисела потписан пре више од 10 година и да је, према њему, Приштина имала обавезу да формира Заједницу српских општина, али је истакао да то није урадила.

На питање новинара како коментарише забринутост међународне заједнице имајући у виду да је Курти наишао на критике НАТО, САД и ЕУ и да је ЕУ рекла да обе стране ризикују своје односе са ЕУ због кризе на Косову и Метохији, председник Вучић је подсетио да је прошле недеље одржана нова рунда дијалога у Бриселу на којој је пред Републику Србију изнето пет захтева и услова.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Fokus Srbije na građenju mostova sa celim svetom
Извор: Принтскрин

"Ми смо позитивно одговорили на сваки од ових захтева, 100 одсто", рекао је председник Вучић.

С друге стране, како је указао, Куртију је постављено само једно питање, а то је да ли ће формирати Заједницу српских општина, што је и његова обавеза.

"Он није одговорио позитивно", указао је председник Вучић.

Подсетио је да је дан касније објављено саопштење шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и других у којем је неуспех дијалога окривљен Курти и његов режим.

"Али после тога смо дошли до овог позива обема странама. Ми нисмо ништа лоше урадили", рекао је председник Вучић.

На констатацију Гренела да делује као да на великим мултилатералним састанцима сви причају са Вучићем о односу Београда и Приштине и питање да ли би било боље да се прича о, како је навео, "невероватно растућој српској економији", председник Вучић је рекао да верује да је разговор о економији најбољи приступ и најбоља основа за будућност.

На питање да ли би народ Републике Србије и међународна заједница прихватили Трампа као председника ако би он поново дошао на чело САД, председник Вучић је рекао да ће Република Србија поштовати одлуке народа САД.

Председник Вучић је истакао да га за Трампову администрацију везују само добра искуства.

"Не могу да кажем ниједну лошу реч о томе", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када је био у Вашингтону, није био у лакој позицији, али да су Трампов зет и оснивач компаније "Afiniti partners" Џерард Кушнер, бивши саветник председника САД за безбедност Роберт О'Брајан и сам Гренел разговарали са српском делегацијом по два и по или три сата.

"Они су показали своју посвећеност. Они су сарађивали са нама, без обзира на то да ли смо били сагласни око свега. Нисмо.

Али они су хтели да нас саслушају и то смо много ценили. То је моје искуство и то не могу да заборавим", закључио је председник Вучић.

Остале вести