Водимо самосталну политику у интересу грађана Србије

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да још није добио ниједну реакцију на свој говор на Генералној скупштини Уједињених нација.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је, на питање о реакцијама, рекао да званичници вероватно сада између себе причају како је заостао у прошлости и шта није смело да се изговори.

"То све мисле и мале земље. Сада вероватно кажу био је један изговорио је име свих њих. Нико ми није рекао да сам био оштрији нити очекујем да ће неко то да ми каже", рекао је председник Вучић.

Добар састанак и разговор са Гутерешом о Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да је имао добар састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешеом и да га је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији.

"Имали смо добар састанак, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изузетно поштује Србију и разуме позицију Србије и ми смо му захвални што је увек показивао поштовање према нашој земљи и што истиче њену важност и на Балкану и у Европи и поштовање принципа на којима почивају Уједињене нације", рекао је председник Вучић.

"Ми смо рекли да ћемо подржавати његову агенду реформи Уједињених нација у будућности и да смо изузетно захвални за сваки допринос који је до сада пружио за остварење принципа Уједињених нација и изградњи мира широм света", нагласио је председник Вучић.

Такође, рекао је да су имали добар разговор око Косова и Метохије и да га је упознао са свим ситуацијама.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да још није добио ниједну реакцију на свој говор на Генералној скупштини Уједињених нација.
Извор: Принтскрин

"Сада идем да се нађем са потпредседником Кине Женгом и после тога са Лајчаком и после имамо наступ на америчким медијима, на "Newsmax"-у и ту ћу вероватно видети наше пријатеље из Републиканске странке овде. Дуга је ноћ", додао је председник Вучић.

Исказао сам огромну забринутост и страх због могућих догађаја на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да је имао и незваничне сусрете са представницима Сједињених Америчких Држава којима је, како је рекао, изрекао и исказао своју огромну забринутост, помало и страх због могућих будућих догађаја на Косову и Метохији.

"Имао сам и незваничне сусрете са многим представницима Сједињених Америчких Држава, о томе не желим јавно да говорим и њима сам изрекао и исказао своју огромну забринутост, помало и страх због могућих будућих догађаја на Косову и Метохији, јер све оно и датуме како бирају, и све што раде, и језик који користе, претње које изговарају, хапшења наших људи свакога дана, чини ми се јасно и недвосмислено говори какве су Куртијеве намере. То је најважније, све ове приче, мање-више", рекао је председник Вучић.

На констатацију да је његов говор у дебати на Генералној скупштини Уједињених нација превазишао локал, односно да његове речи нису биле упућене само локалној јавности, председник Вучић је рекао да је зато и говорио на страном језику, да неко лакше то прочита и да не мора посебно то да преводи.

"Жао ми је због људи у Србији, кажу ми да је РТС то прилично лоше урадио, извињавам се људима, није моја кривица. Шта ћемо сад, да се убијем, не могу. Не мислим да је било каква намера у питању, само јавашлук и уобичајена неприпремљеност. Ништа више од тога. У теорије завере одавно не верујем, иако понекад су ти теоретичари завере једном у сто пута у праву што не значи да то не треба тумачити као изузетак", рекао је председник Вучић.

Србија једна од ретких која сме да каже истину и како ствари стварно стоје

Председник Вучић изјавио је да је Србија једна од ретких земаља која сме да каже истину и како ствари стварно стоје.

"Наше је било да кажемо шта је истина, да то остане записано у историји, да то буде на понос нашем народу - да смо једна од ретких земаља и један од ретких народа који је смео да говори истину и да каже како ствари стварно стоје", рекао је председник Вучић.

"Да ли ће то да допринесе било чему - неће, али ће свакако да, у једном смислу, оснажи позицију Републике Србије, а то је да знају да знамо и да одлично разумеју да ми разумемо и да не покушавају, мислећи да не схватамо или да не разумемо о чему се ради, да добију нешто што није могуће", рекао је председник Вучић.

Додао је да се, по том питању, неће променити став оних којима, како је рекао, међународно право није нешто на шта се позивају увек, већ само када им одговара.

"Ја сам све рекао што стварно мислимо и оно што стварно радимо. Имамо своју политику. Ја не могу да будем неко ко ће да се хвали: "Преписали смо 100 одсто ваших аката и то је наша политика". Да, Србија има своју политику. Народ и грађани Србије имају своју владу која у њихово име води политику", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да још није добио ниједну реакцију на свој говор на Генералној скупштини Уједињених нација.
Извор: Танјуг

Истакао је да је поносан на то што Србија има самосталну политику, као и да долазе нека друга времена.

"Ја сам на то поносан, али ако очекујете да ће то да помера куле и градове - неће, али наше је да радимо своје, да чувамо своје, па долазе нека друга времена", навео је председник Вучић.

Нагласио је да се светом шири баук слободе и независности, те да је то могло да се чује током говора неких лидера пред Генералном скупштином Уједињених нација.

"Полако се тај ветар слободе и мирис слободе осећа свуда у свету. Баук слободе и независности се поново шири светом и неће то бити лако да се заустави", закључио је председник Вучић.

Није питање да ли сам ја задовољан говором већ људи у Србији

Председник Вучић изјавио је да није битно да ли је он задовољан својим говором на Генералној скупштини Уједињених нација, већ да је једино битно да ли су задовољни грађани наше земље.

"Ако они јесу, ја сам поносан. Морам увек да водим рачуна о свим аспектима и последицама, али истовремено да говорим истину. Мислим да сам све то урадио, захвалан сам и мом тиму који ми је помагао у томе. Ја сам јутрос у четири, пола пет будио и Марка и Тијану, они су ми помагали, али увек се нешто промени у последњем тренутку", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да још није добио ниједну реакцију на свој говор на Генералној скупштини Уједињених нација.
Извор: Принтскрин

 Додао је и да се нада да није разочарао људе у Србији.

Менендезове оптужбе на мој рачун говоре само то да лопови од себе полазе

Председник Вучић рекао је да је сенатор Сједињених Америчких Држава Боб Менендез, који га је оптуживао да је имао везе са криминалним клановима, а који је недавно ухапшен због сумње да је примао мито, "највећи албански лобиста у америчком конгресу" и истакао да "лопови увек од себе полазе".

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише хапшење сенатора и оптужбе које је раније износио на његов рачун, рекао да "лопови од себе полазе и опозиција у Србији исто прича".

"Он је највећи албански лобиста, косовски лобиста у америчком конгресу и било вам је наравно јасно по страсти, по начину, по језику који је користио да то није за џабе. Сад ухватили лопова, шта да радите, сада спроводе федералну истрагу над њим. Лопови увек од себе полазе, тако вам је и у Србији, причају о Јовањици и о сваком другом лоповлуку, баш они који су опљачкали наш народ и све то друго радили. Па полазе од себе, знају да су на власти да би они то радили, па замишљају да бих ја то радио", рекао је председник Вучић.

Милановић позвао у УН да признају Косово - сви баш потрчали

Председник Вучић изјавио је, поводом позива председника Републике Хрватске Зорана Милановића да све чланице Уједињених нација признају тзв. независно "Косово", да су баш сви стали у ред да послушају Милановића.

"Видим и ових 100 земаља стало у ред да послушају Милановића, гурају се, видите иза угла, има да кажу - позвао нас Милановић па стојимо да потпишемо за независно "Косово". Видела жаба да се коњ поткива, па и она да каже нешто по том питању", рекао је председник Вучић на питање новинара како коментарише позив Милановића.

На питање новинара од чега полази опозиција која је јутрос потписала споразум о сарадњи и његовом рушењу, што су пренели сви хрватски медији и где је веза између српске опозиције и хрватских медија, председник Вучић је рекао да "ваљда желе исто" и да би и сам то радио на месту једних и других.

Додао је да имају исте циљеве, али да им ништа не замера.

"Моја мајка је говорила прво скочи па реци хоп, а они вичу победа, хоп, хоп 20 пута, само никако да скоче. Победа је када пребројите гласове", рекао је председник Вучић.

На питање где је запело код иновативних лекова пошто опозиција каже да се не издвајају средства за лекове већ за стадионе, председник Вучић је рекао да се за разлику од њих који нису ни динара издвајали ни за ретке болести нити за иновативне лекове, никада већи новац није издвајао и за то.

"Али се сада, за разлику од њиховог времена када су били на власти, издваја и за стадионе, цркве, болнице, путеве и пруге, научно-технолошке паркове и друго. За све што они нису имали ни воље, нити пара, пошто су само хтели они да буду богатији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на питање какав одјек очекује након поруке за говорницом Генералне скупштине Уједињених нација да они који су извршили агресију против Србије данас држе придике о територијалном интегритету Украјине, позвао политичаре земаља које су 1999. године бомбардовали Србију да му објасне да је последњи тренутак, ако уопште постоји било каква шанса, да од политичара прошлости постане политичар будућности.

"Да схватим да не треба да се осврћем, и да оне који мало више и мало боље слушају доведу тамо где је потребно", рекао је председник Вучић.

Председник Србије је рекао да на поруку портпарола Европске уније Петера Стана да Заједница српских општина треба да буде формирана што пре може само да каже - добро јутро Колумбо.

Остале вести