Сачуваћемо нашу земљу и наш народ

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујорку да се плаши да ситуација на КиМ полако измиче контроли, али да ћемо се борити да заштитимо своју земљу и народ.

Извор: РТС 1

"Плашим се да ситуација на КиМ полако, али сигурно, измиче контроли. Не знам шта ће све бити, али када вас доведу дотле да више немате избора и ставе у ћошак из којег немате куд - тада морате да се браните свом снагом. По британској доктрини, као пацов у углу са све четири ноге и тада наносите највећу штету непријатељу", рекао је председник Вучић за РТС.

Ми ћемо да се боримо да штитимо своју земљу, јер ми другу земљу немамо, поручио је председник Вучић.

Истакао је да је КиМ по Повељи и резолуцији СБ УН део Србије.

И ми тога нећемо да се одрекнемо и неће бити предаје и било какве капитулације као у неким другим деловима света или деведесетих година што смо могли да видимо, рекао је председник Вучић.

Гледаћемо да заштитимо и сачувамо наш народ, поручио је Вучић.

На питање да ли је на измаку његово стрпљење, с обзиром на лицемерје у међународној заједници која веома жустро брани територијални интегритет Украјине, председник Вучић рекао је да није у питању његово лично стрпљење, а које не сме да буде на измаку, али да је стрпљење свих слободарских нација и нашег народа на измаку.

И данас у УН најагресивнији по питању заштите територијалног интегритета Украјине су они који су рушили територијални интегритет Србије, што је парадоксално и понекад и смешно, али да је тако, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је важно шта ће се поручити у генералној дебати.

"Оно што ћемо ми да кажемо је да ћемо ми за разлику од њих да се држимо принципа и поштовања међународног јавног права, мала смо земља и немамо за шта друго да се ухватимо, немамо ни нуклеарне бојеве главе нити невидљиве авионе и друго. Али, имамо жељу да живимо на својим огњиштима и да будемо свој на своме", навео је председник Вучић.

Како је рекао, у складу са тим разговараће са кинеским пријатељима.

"И по први пут значајније најавити посебно разговоре или замолити да то буде посебна тема и са председником Кине око КиМ. Свакако да ћу о томе највише да говорим. Данас су ухапшена још тројица Срба Елезовић, Миловић и Костић, а објашњење да је малтретирао неког на неком гробљу пре 24 година је толико смешно и застрашујуће, да речи немам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да из међународне заједнице, што је еуфемизам за Запад, неће стићи осуде, већ ће као и увек обе стране бити криве."Али, Курти је показао да ће да остварује своје претње - Срби ће да пате и плате, а сада ударио на север и на Прилужје и Племетину и то се неће зауставити. У складу са тим доносићемо мере и чекамо промену председавајућег СБ УН, Бразил је од 1. октобра и тада ћемо у зависности од тога, када ће бити седница заказана за Унмик, доносити и своју одлуку када ћемо тражити хитну седницу СБ по овом питању. И једној и другој ћу лично да присуствујем, ако то буде могуће", рекао је председник Вучић.

Ако баш не одреде да буде седница за УНМИК када сам са председником Кине, додао је председник Вучић.

Навео је да је дуго разговарао са премијером Шпаније Санчезом и пренео му до детаља позицију Србије и како видим европски пут и шта је то што се збива у процесу дијалога, али и по многим другим питањима.

Чини ми се да готово да нема европских лидера са којима се нисам састао, а састао сам се и са многим афричким, азијским лидерима, као и лидерима јужноамеричких земаља, од Парагваја до централноамеричких земаља и држава Латинске Америке, како би унапредили сарадњу.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујорку да се плаши да ситуација на КиМ полако измиче контроли, али да ћемо се борити да заштитимо своју земљу и народ.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић рекао је да ће се поново видети са председником Суринама, али да је веома важан предстојећи састанак са председником Јужне Кореје.

Једва чекам да изађем у сусрет опозицији и проверим вољу народа

Председник Вучић рекао је да једва чека да изађе у сусрет опозицији и да на изборима провери вољу народа.

"Као и увек у праву су. Као и када су говорили о Јовањици, па онда морали да признају да су три године лагали, и као када су говорили да мој сат вреди 500.000 евра, па вреди само 500 пута мање. Тако су у праву и за ово", рекао је председник Вучић за РТС на питање да прокоментарише оцену опозиције да је уплашен и да не жели да распише ванредне изборе у овом тренутку.

Додао је да му опозиција ни овог пута неће рећи "извини"."Ја једва чекам да им изађем у сусрет, па да их неко пита каква је то политика коју нуде осим мржње. А народ како год се изјасни ја ћу да подржим", закључио је председник Вучић.

Седница Савета за националну безбедност у наредних седам дана

Председник Вучић изјавио је да ће Србија искористити сва дипломатска средства да на миран начин покуша да заштити Србе на Косову и Метохији, и најавио да ће седница Савета за националну безбедности бити одржана у наредних седам дана.

"У нашој јавности постоје једни који кажу: Прихватите све, капитулирајте, одавно је то изгубљено. Други су исти такви, само ће рећи све супротно: Улази у рат, улази у рат. Али они би да у рат улази неко други и да неко други пролива крв. Гледаћемо да искористимо сва дипломатска средства да на миран начин покушамо да заштитимо Србе", рекао је председник Вучић.

Додао је да је, поводом ситуације на Косову и Метохији, одржао консултације са министром одбране, министром унутрашњих послова и начелником Генералштаба Војске Србије, те да ће седница Савета за националну безбедности бити одржана у наредних седам дана.

"Свако ко мисли да се неко уплашио претње Куртија и Свечље и свих осталих - нисмо фасцинирани ни њиховом храброшћу, ни њиховом моћи, али смо довољно разумни и паметни да знамо којим путем треба да идемо. До неког момента", навео је председник Србије.

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаја Свечље да ће бити ухапшен уколико покуша да уђе на Косово без одобрења Приштине, председник Вучић рекао је да њега више интересује реакција Запада по том питању.

"Ћутали су на то да ће Срби да пате и плате. Више ме брине то што ћуте на хапшење Срба доле. Свечља је, заједно са Куртијем, већ покушавао да унизи мог сина, али у томе није успео. Страшан је грех кад неко хоће да оде у своју светињу на литургију или да разговора са својим народом. То је прави разлог за хапшење некога и довољно говори о њиховој демократској природи и онима којих их подржавају. На крају ћемо да видимо ко ће кога да ухапси. Наш народ неправилно језички каже ко се задњи смеје, најслађе се смеје. Мени до осмеха у овом тренутку није, али видећемо ко ће задњи да се смеје", поручио је председник Вучић.

Санкције Москви биле главна тема, али Србија има своју политику

Председник Вучић рекао је да је на радном ручку који је у Њујорку организовао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ главна тема било питање увођења санкција Русији, али да је он рекао да Србија има своје ставове и своју политику.

"То је била главна тема, сви су ми држали придике. Прво су ми пријатељи из Европе очитали лекцију по том питању, мушки сам поднео. Рекао сам да имамо своје ставове и своју политику", рекао је председник Вучић на питање да ли су на јучерашњем неформалном ручку помињане санкције и да ли је на састанцима које је још имао било притисака на Србију да их уведе Москви.

Председник Вучић рекао је да су на ручку затим сви из окружења, како је додао, да би им се додворили, рекли да не напредују брзо, иако су увели 100 одсто политике ЕУ, "за разлику од једне земље".

"Некима није ни потребно да имају своје владе, јер им све пошаљу из Брисела, али су се сви хвалили тиме што су урадили, за разлику од једне земље, а неће да изговоре реч Србија. Рекао сам слободно изговорите", пренео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да није била у питању само Приштина, што и није земља, већ ентитет, него и две земље које су рекле да су испуниле све "за разлику од једне земље".

"Мислите Србије. Да се јасно зна ко је овде слободарски орјентисан, ко има своју владу, стварно своју владу и своју политику", рекао је председник Вучић и додао да је упитао и што њих неће да пусте у ЕУ, ако већ неће Србију.

Председник Вучић оценио је да је био добар састанак и да Борељ добро све разуме, али да му они који, како каже, стварно одлучују из Берлина, Париза и понекад из Вашингтона, не дају да буде искрен до краја.

Остале вести