Много година уназад покушавамо да сачувамо мир и стабилност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.

Извор: РТС 1

Председник Вучић рекао је, на конференцији за медије, да су јуче насилно зауставили брата и сестру и да су Кристијана ударали ногама по телу и оборили на земљу, држали га у клечећем ставу, док су Дару оборили и вукли по земљи.

"Када је дошла њихова мајка Марија, са којом сам јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина на коленима држе на земљи, ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала. Ти тзв. полицајци, лажни, рекли су да су све заустављали са кацигама и капама, па је ваљда требало да се иживљавају над њима. Замислите, деца од 15 и 17 година имала су капе и возила квад, па су мислили да су то опасни терористи, па су решили да се обрачунају са децом као у филмовима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да та деца имају и мањег брата и да је то био велики шок за њега.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

"Много година уназад покушавамо да сачувамо мир и стабилност и да економски напредујемо, наша је земља заиста дала све да то тако и буде, да чувамо мир, да земља најбрже напредује у својој историји, то су чињенице. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран партнер западним силама и налазимо се на европском путу, отворено говорим, никада нас нису на такав начин посматрали. Уколико не бисмо служили по сваком њиховом захтеву беспоговорно и безусловно, како то воле да кажу, увек бисмо ми били кривци, па макар никакве кривице немали", рекао је председник Вучић.

Говорићу о ономе што је преостало да учинимо, јер излаза више немамо, додао је председник Вучић.

Ниједан Албанац није убијен, нити рањен, а за Србе ни истрага

Председник Вучић указао је да ниједан Албанац од почетка године није ни убијен, нити рањен, нити теже повређен, док нема ни истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а ухапшени Радош Петровић и Обреновић су испребијани и даље у притвору.

Председник Вучић указао је и на друге случајеве.

"Браћа Стефан и Милош Стојановић упуцани су у Готовуши од стране припадника КБС Азема Куртаја. Претпоставили бисте када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, да тај неће скоро изаћи из затвора, а не притвора, тај човек је у тобоже кућном притвору, у ствари је у нечему што није чак ни прави кућни притвор, де факто на слободи", рекао је председник Вучић.

Такође је навео да је Миљан Делевић упуцан на бистричком мосту 23. јануара, наводећи да је метак тада окрзнуо и Душана.

"Нико никада није одговарао, нико се не налази ни у кућном, нити у било каквом другом притвору", истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, тзв. Косовска полиција је пуцала на Милана Јовановића из Звечана код нелегалног пункта на бистричком мосту кад је носио шерпе и лонце.

"Подсетићу вас да је КПС у првом тренутку рекао да се то није десило и да је то српска измишљотина. Нико из света, ни Еулекс ни они који су за то задужени, нису реаговали. Ћутали су као заливени, пустили да то прође", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

Даље је навео да, када су докази јасно показани, онда су рекли: "Извините, мало смо пуцали".

"Онда су рекли да су отворили истрагу, па су њих тројица били у кућном притвору, један у тобож правом притвору. Нећете веровати, нико није крив, нико више није у притвору", указао је председник Вучић.

Навео је да је Куртијева полиција са два метка у леђа упуцала 29. маја Драгишу Гаљка кога је посетио у болници у Београду. Гаљак је, како је рекао председник Вучић, два метка добио у леђа.

"Је л' ви можете да верујете да уопште нема истраге по том питању? Не постоји ниједна територија у свету, полиција која такво дело не гони по службеној дужности. Је л' можете да верујете да су ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић истог тог 29. маја оптужени за кривично дело тероризма, хулиганизам, да људи ништа нису урадили", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су му представници НАТО-а рекли да знају да ти људи ништа нису урадили, али су их предали косовској полицији, јер, како су рекли, морали су то да учине по њиховим захтевима.

Тражимо да се повуку специјалне снаге и ослободе невини Срби на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да Србија све време тражи да се повуку специјалне снаге са севера Косова и Метохије и лажни градоначелници из општина које им ни по чему не припадају а да се људи не малтретирају и не упуцавају, као и да буду пуштени сви невини Срби.

"Ухапсили сте Милана Миленковића Лунета и кажете да је озлоглашени вођа криминалаца са севера Косова, ухапсили сте Милована Божовића 1.4.2023. Оптужних аката још нема а сумњиче се за тежак злочин, да је био испред општинске изборне комисије када су они дивљали и желели да уђу код оне зграде за шта су хапсили још неке људе па их пустили у кућни притвор. А шта су урадили? Па ништа. Бацили су петарду", рекао је председник Вучић.

Говорећи о томе како изгледа западни модел лажи о Србији, председник Вучић подсетио је на воз где смо били криви јер је на њему, како је рекао, писала одвратна реч Србија и биле су фреске Белог анђела осликане на једном вагону.

Тај воз, додао је, није дошао ни 30 километара од административне линије а писано је као да смо са тенковима ушли на Косово.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

"А када су кренуле барикаде, а кренуле су због хапшења, провокација и шиканирања нашег народа, главна вест им је била да је неко бацио шок бомбу пред Еулекс. То није ништа, а ви упуцавате људе и убијате Бога у њима а ником ништа, а као петарда је озбиљан проблем", истакао је председник Вучић.

Додао је да онда кажу да раде мониторинг и запитао да ли су тако радили и у Македонији када је била оружана побуна Албанаца.

Навео је да је Запад тада радио амнестије побуњеника, а Србе данас не могу да извуку из притвора месецима.

"Луне и Божовић су изгледа велики криминалци јер су били са својима испред општине. Они су криминалци јер су Срби. Против Србије се води рат на Западу и у Београду и ради се додатна криминализација Срба", рекао је председник Вучић.

Навео је да се вође Срба са севера покрајине увек означавају као криминалци, лопови, нарко дилери и тако се прави погодно тле да би могло да се ради ово што се ради.

Запитао је шта се налази у оптужном акту против ухапшених и навео да не пише ништа, једино да су били у Звечану а сви часни људи су, истакао је, тада били тамо.

Једино припадници КФОР-а и НАТО команда били коректни

Председник Вучић рекао је да су НАТО команда и припадници КФОР-а једини коректно радили посао на Косову и Метохији, за разлику од Еулекса.

"Ми њихове лажи да спречимо, нећемо. Ни западне, ни албанске. Јер они раде заједнички посао. Једини за кога могу да кажем да није био некоректан су НАТО команда и КФОР-ови војници", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће у наредном периоду бити донете одлуке о даљим корацима када је Косово и Метохија у питању и да се око тога Србија неће конслутовати ни са ким.

"Што се наших одлука тиче, доносићемо их сами, нећемо се консултовати ни са ким, једино ћемо поштовати оно што сам обећао команданту Ристући (командант КФОР-а генерал-мајор Анђело Микеле Ристућа) који је био коректан човек, што сам обећао и Јенсу Столтенбергу (генерални секретар НАТО). Према било коме другом никаквих обавеза немамо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је и да никада наши органи нису прелазили административну линију и да је то рекао команданту КФОР-а.

"Никада је нисмо прешли и то зна и КФОР и командант КФОР-а", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Србија урадила све што је било могуће и дала све од себе да се ситуација на Косову и Метохији стабилизује.

"Све смо дали од себе. И буквално су нас газили покушавајући да нас праве идиотима. А само погледајте овај Еулексов извештај о мониторингу. Овом оловком бих гађао свакога ко је тражио да они дођу, а зна се који стручњаци су то урадили", истакао је председник Вучић.

Додао је да је ситуација у Србији најсложенија у савременој историји и да је Србија изложена великом притиску дела међународне заједнице.

"Пред нама ће бити много одлука у наредним данима, дугорочних, стратешких. То неће бити неважне одлуке које се тичу малог броја људи. Гледаћемо да чувамо мир али им нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање живота припадника српског народа само зато што су Срби", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је ситуација компликована и оценио да је најсложенија у савременој историји у последње 24 године.

"Наш народ је под жестоким ударом убица, лажова и превараната. Довољно добро знам колико смо мали у односу на НАТО земље, довољно добро знам да наша политика мора да буде развој и економски напредак али сам довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен", рекао је председник Вучић.

Додао је да је тренутно дијалог Београда и Приштине постао бесмислен.

"Што се тиче дијалога потпуно је бесмислен и кад буду научили некога да разговара, а не да нам соли памет и не да нас сваки дан суочава са новом провокацијом и новим триковима и новим стањем на терену које би смо ми морали да прихватимо. Када то буду научили онда ћемо да разговарамо", рекао је председник Вучић.

Еулексу упућен предлог да полиграфски испита припаднике МУП-а

Председник Вучић рекао је да је српска полиција упутила Еулексу предлог да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р.З., Б.С. и М.Ш. у административном појасу према Косову и Метохији, далеко у дубини територије централне Србије.

"Ми њима нудимо, 'ајде ви стручњаци из Еулекса иако вам то није мандат, дођите у Београд, понесите вашу машину, поведите вашег стручњака. Ми вам дајемо људе који су их ухапсили. Ако прођу полиграфско тестирање да су ухапсили та лица, питајте их где су их ухапсили. Нећемо им дати податке о нашем кретању, али да ли су их ухапсили и на којој територији - испитајте их полиграфски и обавестите светску јавност да ли лажемо или не", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да не може да утиче ни на писање приштинских медија, али ни на ставове Приштине и дела међународне заједнице.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

"Ми њихове лажи да спречимо, нећемо. Ни Западне ни албанске. Јер они раде заједнички посао. Једини за кога могу да кажем да није био некоректан су НАТО команда и КФОР-ови војници", рекао је председник Вучић.

Додао је да ни један Албанац није повређен и да су у инцидентима на Косову и Метохији Срби повређивани и упуцавани и оценио да то не интересује међународну заједницу.

"Увек се прича о деескалацији и о две стране. Било је речи о томе шта ради Приштина, јер има одговорних земаља. Посебно бих желео да се захвалим нашим мађарским пријатељима и то је негде подразумевајуће, јер су нам истински и искрени пријатељи. Али желим да се захвалим и једној земљи која показује више фер однос у оквиру Квинте него раније. То је Италија. И заиста им хвала, јер ми се чини да разумеју каква је ситуација. А о осталим земљама боље да не говорим", навео је председник Вучић.

Поручујем грађанима Србије да верују свом руководству

Србија ће сама доносити одлуке, неће се консултовати ни са ким и нема обавезе ни према коме, изјавио је председник Вучић, коментаришући ситуацију на Косову и Метохији.

Педседник Вучић поручио је грађанима Србије да верују свом руководству.

"Разговараћемо када и други буду спремни да разговарају. До тада - нећемо", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је свестан да смо ми (Србија) у односу на НАТО земље мали, али да је истовремено и довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен.

"Гледаћемо да чувамо мир и нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање живота припадника нашег народа само зато што су Срби", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, онима који говоре о броју исељених људи, мора да каже да је већи пад броја људи у централној Србији, него на Косову и Метохији.

Председник Вучић рекао је да је Србија суочена са најсложенијом ситуацијом у последње 24 године и да је наш народ, како је рекао, под ударом убица и превараната.

Према његовим речима, пред нама ће бити много одлука у наредним данима - дугорочних, стратешких.

"То нису одлуке које су јефтине и неважне, које се тичу двоје, троје, петоро или десеторо људи. Све смо урадили, све смо дали од себе и буквално су нас згазили покушавајући да нас праве идиотима", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић замолио је грађане да се сви посветимо раду.

"Молим грађане да се посветимо раду, да гурамо земљу. Ми у овој економској борби имамо 30 кила тежак тег на леђима и политички и економски - а то је ситуација на Косову и Метохији, као што знате. И опет не само да се тркамо, већ и у тој економској трци све оне који тај тег немају, успешно побеђујемо. Молим људе да радимо, да би све могли да издржимо и да земља може да напредује. Мислим да је све ово што сам рекао потпуно разумно, рационално, е сад, господо са Запада, изволите", рекао је председник Вучић.

"Иначе, видео сам ја да имамо ми те Винетуе у нашим медијима, који су одмах оптужили Србе, и то Србе са Косова и Метохије, да су учествовали и да су то у ствари урадили. И за све су им увек Срби са Косова и Метохије криви. Јер су увек добровољно учествовали у криминализацији свог народа, зарад интереса страних служби", додао је председник Вучић.

"Србија је некад била шака зоби, знамо данас колико смо слаби и колико нисмо јаки, али ако ништа више - нисмо шака зоби, да нас свака врана позоба како је замислила", рекао је председник Вучић.

Захтевам од Владе одговорнији и марљивији приступ поводом поплава

Председник Вучић рекао је да од Владе Републике Србије захтева одговорнији и марљивији приступ поводом поплава, као и да сви треба да иду на терен, од председнице Владе до других и да моли да се изађе са већим наплатама за људе који су претрпели штету.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

"2014. године смо готово у 70 општина имали поплаве, 63 општине сам обишао тада. И то није да одете да будете 10 минута на том месту и да напустите место. Идите разговарајте са народом. Разговарајте са људима, направите тимове, нема шта Благојевићу да радиш у Београду, да седиш, иди да разговараш са људима. Сви на терен, од председнице Владе Републике Србије до свих других, то је мој захтев, није моја молба", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је његова молба, уколико је могуће, да се изађе са већим наплатама за људе који су претрпели штету и да је то пре свега молба за Министарство финансија, да се издвоји новац да се штете санирају, да народ види да смо са њима.

"Мени није проблем, ја ћу да обиђем неколико општина, али то морате ви да радите, то је ваш посао, бићу заузет са Косовом и Метохијом наредних дана. Сутра ми је Виктор Орбан (председник Владе Мађарске) овде, прекосутра долази кубански председник (Мигел Дијаз-Канел), у уторак он стиже и среду је овде", додао је председник Вучић.

Разговор са Куртијем бесмислен док не пусти ухапшене Србе

Председник Вучић рекао је да су "ствари доведене готово до краја" када је у питању ситуација на Косову и Метохији, да је разговарао са "очајним" Србима са Косова и Метохије и да они желе да сачувају мир, али не знају како.

"Људи би да сачувају мир али не знају како, али сам сасвим сигуран да ће они и у наредном периоду водити активне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји, на Видовдан се све види - како се каже, и тада ће Срби, сигуран сам предузимати своје кораке за своју слободу у складу са међународним јавно правним нормама", рекао је председник Вучић.

Што се нас тиче, рекао је председник Вучић, више никога нећемо обавештавати ништа сем о подизању и спуштању борбене готовости и обавеза које имамо према НАТО-у и које ћемо да испунимо у складу са Резолуцијом 1244.

"Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира, оне који желе да Срби буду мало тиши, а не тако гласни, када буду исељени. То се неће догодити. Немам ништа више да кажем, нека размишљају, то је све што имам да им кажем или нека тврде да је блеф, реалност, овако или онако, потпуно ми је свеједно", рекао је председник Вучић.

Што се тиче предстојећег разговора са премијером привремених приштинских институција, председник Вучић рекао је да сматра да је сваки разговор бесмислен док ухапшени Срби не буду пуштени као и повучене, како је рекао, бесмислене мере.

"Што се тиче нашег политичког понашања, мислим да је бесмислен сваки разговор и не пада ми на памет да разговарам о било чему све док ухапшени Срби не буду пуштени и не повуку ове бесмислене норме о којима ћуте сви у свету. Има да их пуштате, и Србе да пуштате и да ове бесмислене одредбе да не пуштате камионе са робом повучете. Је л' мислите да изгладњујете људе на северу - неће вам проћи, јер ће ти камиони проћи, у неком тренутку, сад, за месец, два, три, камиони ће проћи", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је то кршење ЦЕФТА и свих споразума и да је бесмислено да се о било чему разговара док су у општинама лажни градоначелници и док се полицијске снаге Косова не повуку са севера и из зграда општина.

"Мислим да ћу технички да се појавим, обавестићу све 24 сата раније, али суштински од тог посла нема ништа. Али немојте да нас терате да у томе учествујемо, о чему да причам и седим са човеком који пребија људе, јер се супротстављају његовом режиму. Да ли знате да људе који су ухапшени у Штрпцу држе у притвору већ годину дана, годину дана у притвору да ли сте чули негде за то? Никога нису ни убили, ни ранили", рекао је председник Вучић.

Непостојећи дијалог са Куртијем, одлучићу о томе да ли идем у Брисел

Председник Вучић изјавио је да ће одлучити да ли ће ићи на састанак у Брисел поводом ситуације на Косову и Метохији, као и да ће то бити тактичка одлука, пошто дијалог са Аљбином Куртијем не постоји, као и да се у том дијалогу тражи само да наша страна нешто попусти, али да нема више шта.

На питање новинара како коментарише то што је високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ позвао на кризни састанак у Брисел и да ли ће отићи на тај састанак, председник Вучић рекао је:

"Бесмислен је такав разговор, пошто нема никаквог смисла јер се сваки кризни дијалог односи на - 'ајде Вучићу негде нешто попусти и уради. Немам где да попуштам даље, урадио бих то по милионити пут, али немам где, немам шта више да попустим и тачка. Бесмислен је тај разговор, а да ли ћу да се појавим или не, да ли да им дам ту прилику или не - о томе ћу да одлучим, то ће да буде наша тактичка одлука", навео је председник Вучић.

Како је рекао, дијалог са Куртијем је непостојећи дијалог.

"Тај човек жели рат по сваку цену и сваки дан размишља како ће нову провокацију да направи. И има заштиту. Лажу када кажу да нема заштиту", нагласио је председник Вучић.

Додао је и да не разуме на кога мисли међународна заједница када позива обе стране на смиривање ситуације.

"Када позивају обе стране, које бре две стране - срам вас било више? Који Албанац је повређен, рањен или малтретиран негде и упуцан? Ови што су тобож брали печурке или стварно, нико их није пипнуо, једу и пију као у ресторану, а нашима, убију Бога у њима. Кад их питате зашто, кажу - може нам се. Али (кажу) имамо мониторинг. Доста бре више са тим, ја сам председник нашим људима на Косову и Метохији, једнако као и свим другим грађанима и као председник не дам више да их праве будалама и да их шиканирају и убијају, као што то раде, немам право на то", нагласио је председник Вучић.

Такође, поручио је међународној заједници:

"Лепо ви то решите са својим чедом, помилујте га мало по глави или лупите по дупету, ваша беба, ваше чедо, радите шта год хоћете, а мене обавестите кад сте завршили свој посао".

На питање новинарке да ли то што је рекао данас у вези са Еулексом значи да Србија можда треба да редукује или суспендује сарадњу са Еулексом, председник Вучић рекао је:

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

"Ми немамо проблем сарадње, све што траже ми ћемо да им испоручимо, ако траже податке од нас, испоручићемо, ево дођите у Београд и полиграфски испитајте наше припаднике, дођите то и урадите. Али, не знају они где је лево, имају само задатак да штите лажну косовску државност, баш их брига за пребијене и измучене Србе и баш их брига зашто су ухапшени", навео је председник Вучић.

Да је нама то неко тражио, били бисмо уз братску Црну Гору

Председник Вучић поручио је, поводом понуде црногорског премијера Дритана Абазовића, после сусрета са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да је Црна Гора, уз укључивање европских и америчких званичника, спремна да буде домаћин следеће рунде дијалога Београда и Приштине, као и изјаве председника Црне Горе Јакова Милатовића да његова земља снажно подржава дијалог Београда и Приштине и да је вољна да помогне уколико се негде помоћ од ње тражи, рекао да би, у случају да Србији то неко тражи, одговор био да је Србија уз братску Црну Гору.

"Замислите да Црној Гори неко отме део територије, а ми онда кажемо, ви и ваши партнери, ево ми ћемо да вас угостимо, имамо лепу вилу на Златибору", рекао је председник Вучић и додао:

"Ајде, маните се домаћинства, није нама до вашег мора, ни до планина. Нама неко то да тражи, ми бисмо рекли - ми смо уз братску Црну Гору и не дамо на територијални интегритет Црне Горе, а то што ви не поштујете територијални интегритет Србије, барем немојте тиме да се хвалите", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је и да ће одлучити да ли ће ићи на састанак у Брисел поводом ситуације на Косову и Метохији, као и да ће то бити тактичка одлука, пошто дијалог са Аљбином Куртијем не постоји, као и да се у том дијалогу тражи само да наша страна нешто попусти, али да нема више шта.

На питање новинара како коментарише то што је Жозеп Борељ позвао на кризни састанак у Брисел и да ли ће отићи на тај састанак, председник Вучић рекао је:

"Бесмислен је такав разговор, пошто нема никаквог смисла јер се сваки кризни дијалог односи на - ајде Вучићу негде нешто попусти и уради. Немам где да попуштам даље, урадио бих то по милионити пут, али немам где, немам шта више да попустим и тачка. Бесмислен је тај разговор, а да ли ћу да се појавим или не, да ли да им дам ту прилику или не - о томе ћу да одлучим, то ће да буде наша тактичка одлука", навео је председник Вучић.

Како је рекао, дијалог са Куртијем је непостојећи дијалог.

"Тај човек жели рат по сваку цену и сваки дан размишља како ће нову провокацију да направи. И има заштиту. Лажу када кажу да нема заштиту", нагласио је председник Вучић.

Србија на европском путу, Брикс је питање за будућност

Председник Вучић рекао је да је Србија на европском путу, а да је чланство у Бриксу, који постаје све популарнији, питање за будућност, односно за нове генерације.

"То постаје питање велико за будућност које ће се свакако и у овој земљи отворити. Србија се налази на европском путу, у време док сам ја председник, а то је још нешто мање од четири године, Србија ће бити на европском путу, овако или онако. Хоћемо ли постати чланица ЕУ у том тренутку очигледно је да не, зато што нас не желе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да стање владавине права није лошије него у неким земљама Европске уније, као ни економска ситуација, без обзира што су, како је рекао, неке уложиле по 60 милијарди, а у нашу земљу ни две милијарде евра (у грантовима).

Додао је да Брикс мора да реши своје противречности између две велике силе, а ако то успе да реши Брикс ће, како је рекао, имати велику будућност и ту нема никакве сумње.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се на Косову и Метохији догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.
Извор: Танјуг

"Што се Србије тиче, шта ће да ради за 15 или 20 година не могу да знам, али ако Бриксу приступе Индонезија, која је најавила подношење захтева, УАЕ, Саудијска Арабија, Египат, Етиопија, буде ли ту Нигерије, неке од земаља Латинске Америке, евентуално Бангладеш, Иран, онда се мапа света драматично мења", подвукао је председник Вучић.

То што, како је рекао, данас нама не изгледа тако, за 20 година ће изгледати потпуно другачије и у економском смислу.

"Они данас са 42,9 одсто светске популације имају око 30 одсто светског БДП-а", рекао је председник Вучић.

Како је навео, биће и питања вредности.

"Али, очигледно је велики број земаља које желе да се извуку из, неко би рекао плашта доминације запада, то ће бити питање за неке нове генерације Срба за 10 и 20 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да уколико се у року од годину дана Бриксу прикључе Емирати и Саудијска Арабија, драматичне промене су наступиле у свету, и психолошки и економски, сировински.

"То је питање за нове генерације. Што се нас тиче из много разлога смо на европском путу и то ћемо наставити", рекао је председник Вучић.

Остале вести