Србија има велико поверење у правичност пријатељске Кине

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, са којом је разговарао о најновијој ескалацији насиља на Косову и Метохији.

Председник Вучић је детаљно упознао амбасадорку Чен Бо са хронологијом јучерашњих догађаја, који су још једном, наочиглед међународне заједнице, демонстрирали политику нетрпељивости и насиља против српске заједнице на Косову и Метохији.

Председник Вучић је додао да овакво понашање привремених институција у Приштини одржава константне тензије у целом региону и оценио као неприхватљиво стање сталног страха и забринутости у којем живи српска заједница на КиМ.

Амбасадорка Чен је рекла да је за званични Пекинг ситуација на КиМ веома забрињавајућа:

"Приметили смо да сте и Ви председниче и Влада Републике Србије много урадили на смиривању тензија. Кинеска страна подржава напоре Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета и противи се једностраним акцијама привремених институција у Приштини, које позива да испуне преузете обавезе", рекла је кинеска амбасадорка. Она је подсетила на изјаву кинеског Министарства спољних послова у којој се НАТО позива да искрено уважава суверенитет и територијални интегритет Србије.

Председник Вучић је истакао да Србија има велико поверење у правичност пријатељске Кине и поштовање за њену искрену посвећеност равноправности свих земаља у свету, без обзира на величину и бројност становника.