Борићу се да масовне убице добију максималне казне

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је породицама убијених у масакру у Младеновцу и Смедереву, које је данас обишао, обећао да ће за починиоца, као и за оне који су му помогли и наоружавали га, тражити најтеже могуће казне.

Извор: РТС 1

Председник Вучић је за РТС рекао да је прво обишао кућу у којој живе родитељи Милана и Кристине Панић, Зорица и Саша Панић.

"Они су у неколико минута изгубили и сину и кћерку, од 21 и 18 година. Кристина није дочекала матуру, Милан је био полицајац, диван дечак, младић, мрава није згазио. Наш народ каже - "Кад видите слику, лепи као јабуке. Више неће ући у кућу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је једино што је могао да им каже то да ће као грађанин Србије и председник Републике Србије за оног ко је то учинио и за оне које су га наоружавали као и за оне у породици који су то помагали на различите начине, тражити најтеже могуће казне.

"То сам обећао људима", поручио је председник Вучић.

Био сам у ОШ "Владислав Рибникар", немам потребу никоме да се правдам

Председник Вучић изјавио је да је посетио Основну школу "Владислав Рибникар" у којој је 3. маја убијено деветоро ученика и радник обезбеђења и објаснио да то није објавио јер нема потребу да се неком правда.

Према његовим речима, у школи су током његове посете били директорка, још неколико наставника и жена домар, као и људи из обезбеђења.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је породицама убијених у масакру у Младеновцу и Смедереву, које је данас обишао, обећао да ће за починиоца, као и за оне који су му помогли и наоружавали га, тражити најтеже могуће казне.
Извор: Принтскрин

"Уписао сам се у књигу жалости, обишао место злочина, ужасно је, језива трагедија. Али немам потребу да се правдам никоме ко мисли да има монопол на бол и тугу и да објашњавам некоме да сам нормалан човек и да имам троје деце и да сам ноћима плакао и борио се како да донесем мере и нешто променим", рекао је председник Вучић за РТС.

Тражићу максималне казне за одговорне за тешке злочине

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се као грађанин и председник борити својим ауторитетом и свом својом снагом да одговорни за недавна масовна убиства буду кажњени максималним казнама.

Председник Вучић је за РТС рекао да је данас посетио породице жртава масовног убиства у Дубони и Малом Орашју и да је разговарао са родитељима који су изгубили сина и ћерку.

''Једино што сам могао да кажем је да ћу као грађанин и као председник, за оног који је то учинио и оне који су га наоружавали и који су помагали, тражити најтежу могућу казну'', рекао је председник Вучић и додао да је након тога посетио и породице осталих жртава масовног убиства.

Председник Вучић је навео да су људи са којима је разговарао тражили ''најстроже казне''.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic boricu se da masovne ubice dobiju maksimalne kazne
Извор: Принтскрин

''Ја ћу се политички борити, и у Европи у свету, пошто не постоји друга казна, да онај ко је томе допринео мора да добије најтеже могуће казне. Kао председник борићу се свим својим ауторитетом и свом својом снагом да добију максималне казне. Без директног мешања у било шта, али извините, ако то не учинимо овога пута, онда ћемо сами бити криви ако се то буде понављало за 10, 15 или 20 година'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да је посетио ОШ ''Владислав Рибникар'', да је посетио место злочина који се догодио 3. маја и да се уписао у књигу жалости.

''Упутио сам појединачна саучешћа. Сваког дана разговарам како да координишемо хиљаде служби. Људи морају да знају да ће правда бити задовољена. Шта кажу родитељи, тако ћемо и учинити'', истакао је председник Вучић и додао да ће учинити оно што родитељи и стручњаци буду предложили као мере.

Додао је да деца морају да иду у школу и наставе да живе.

''Шта ми кажу родитељи и стручњаци, урадићемо. Морамо да гледамо како ћемо даље'', рекао је председник Вучић.

Истакао је да је важно да се кренуло са акцијом одузимања оружја, додајући да је до сада прикупљено више од 37.200 цеви и минско-експлозивних средстава.

''Само на једном месту, од једног човека, хвала му бескрајно на одговорности, преузели смо тротилску кутију од 20 килограма ТНТ-а, тротилски метак, 22 комада од 5,1 килограма. Пешадијске нагазне мине - осам комада, тромблонске мине, три комада, потом ручне бомбе - 13 комада, шест комада флаша са барутом, око 12 килограма, затим спорогорећи штап од два метра, и ДТK каписле, око девет комада. Пушкомитраљез, пап пушка, то је све један човек предао'', рекао је председник Вучић.

На питање одакле некоме толико оружја, Вучић је рекао да је то највероватније са неког ратишта.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic boricu se da masovne ubice dobiju maksimalne kazne
Извор: Принтскрин

''Држава је то сада преузела. Уз то што им честитам на одговорности, и кажем им хвала, позивам и друге да предају оружје до 8. јуна. Јер, после тога датума, они које будемо ухватили добиће 15 година робије, само да то имају у виду'', упозорио је председник Вучић.

Ескобар да обнови градиво и прочита шта пише у Бриселском споразуму

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је вечерас специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару, поводом његове изјаве да САД чекају предлог Приштине за ЗСО, ''да обнови градиво'' и прочита шта пише у Бриселском споразуму.

"Да прочита шта пише у Бриселском споразуму и његовим анексима, у принципима. Никакве ингеренције и компетенције нису на приштинским властима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је за РТС, на констатацију да је јутрос на згради општине у северном делу Kосовске Митровице постављена нова застава тзв. Kосова, да је најављено полагање заклетве албанских градоначелника на северу KиМ у четвртак, а да из Приштине кажу да нема ЗСО док се Срби не врате не у институције, док Борељ издваја Србију за не усклађивање са санкцијама Русији, рекао ''да је Борељ у праву''.

"Борељ је у праву. Србија је једина није увела санкције Русији", рекао је председник Вучић и истакао да Србија једина води своју политику самостално и независно.

"Док можемо да водимо самосталну и независну политику, то ћемо да чинимо. Kад не будемо могли, о томе ћу обавестити грађане, али успевамо већ годину и три месеца да чувамо наше ставове које смо формулисали", рекао је председник Вучић.

Што се тиче ситуације на KиМ, навео је да је она изузетно тешка, али да смо захваљујући, како је навео, "трпељивости, мудрости, памети и бојкоту свега што су албанске институције на северу, успели да сачувамо мир и стабилност''.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic boricu se da masovne ubice dobiju maksimalne kazne
Извор: Принтскрин

"То њих додатно иритира. Ми смо успели да сачувамо мир и стабилност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио Србима са KиМ на "одговорности, озбиљности и огромној подршци" и додао да мисли да ће процентуално броју становника највећи број људи доћи са KиМ на велики скуп у петак, 26. маја.

"Желим да захвалим онима који су пешице кренули ка Београду, то нису људи који су обавезујући страначки симпатизери, то су људи који воле своју Србију и знају колико смо се заједно борили за наш народ на KИМ и то ћемо наставити да радимо", рекао је председник Вучић.

Поводом изјаве председник скупштине привремених приштинских институција Глаука Kоњуфце да нема ЗСО без повратка Срба у институције, председник Вучић је додао да Приштина нема право да предлаже било какве предлоге.

"Нити нас то интересује нити нас занима, нити ћемо да учествујемо у тим глупостима којима могу очи да нам замажу. Ово одговарам америчком посреднику, само вас молим прочитајте то што пише", рекао је председник Вучић, још једном се осврћући на изјаву Ескобара о ЗСО.

Kако је нагласио, постоји управљачки тим, који је надлежан за израду статута за ЗСО и који чине Срби.

"Немојте да се правите да сте заборавили, а ако јесте, подсећам вас да обновите градиво. Ако не обнављате градиво по питању Повеље УН и Резолуције 1244 обновите градиво по овом питању, молим да то учините"; поручио је председник Вучић.

Што се тиче евентуалних претњи, притисака, текстова у Њујорк тајмсу и сведочења у Сенату, председник Вучић је поручио: "Kапа доле, много сте јаки и храбри".

Председник Вучић је истакао да, ''ма колико био мали, он је представник поноситог и достојанственог народа''.

"Нећу да погнем главу пред таквим претњама, погнућу само пред нашим народом, ако погрешим нешто или из поштовања и одавања части", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће штитити Србију као и право Срба на слободу на KиМ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic boricu se da masovne ubice dobiju maksimalne kazne
Извор: Принтскрин

Скуп "Србија наде" није хир, избори су реална опција

Председник Вучић изјавио је данас да скуп "Србија наде" који треба да буде одржан у петак није "никакав хир" или "мерење популарности".

"Ово је покушај да се покаже да нешто што је неко направио и и урадио, не само да нема никаквог смисла, већ да неће моћи да прође", рекао је Вучић за РТС.

На питање хоће ли ускоро бити избора, он је рекао да су они "реална" опција.

"Када имате кризне ситуације, и када неко оспорава легитимитет на овај или онај начин, то је најбољи начин", рекао је председник Вучић.

Говорећи о протестима у организацији дела опозиције, под називом "Србија без насиља", председник Вучић је рекао да су људи били "уплашени, потом и кивни и гневни", и да је, како је рекао, то логично.

"Зато је и на првом, другом, делимично и трећем, протесту који је постојао, био велики број људи који су желели нешто да промене, како би они и њихова деца били сигурнији, али и да допринесу неким одлукама које ће свакако на другачији начин да нашу стварност у будућности креирају. Међутим, онима који прате политичку активност, већ је за време дана жалости било јасно да ће политичари и странке бившег режима и опозиције, покушати да искористе, заказујући скуп на теми на којој се то не ради", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да говори "као председник Републике", а не као лидер странке, јер то, како је рекао, ускоро неће бити.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic boricu se da masovne ubice dobiju maksimalne kazne
Извор: Принтскрин

"И то је једна ствар о којом желим да разговарам са народом, са грађанима, ја нећу држати страначки говор, нећу чак ни помињати политичке противнике. Мислим да се обратим Србији, са једним дугорочним планом. Обратићу им се као председник свих грађана и показати како и на који начин мислим да можемо да изађемо из свега овога", рекао је председник Вучић и запитао да ли је негде у свету ико искористио масовну пуцњаву као повод за демонстрације.

Председник Вучић је оценио да од стране оних који су тобоже против насиља, није било предлога мера, већ су све мере биле, како је рекао, политичке.

"Све су то политичке одлуке. На крају смо дошли до тога: "Вучићу, поднеси оставку". И до прелазне владе. Са мном није проблем, рекао сам шта треба да прикупите и идемо на референдум. Што се прелазне владе тиче, о томе председник Републике у складу са уставом доноси одлуку", рекао је председник Вучић.

Истакао је да неће дати мандат ономе ко "по налогу некога споља обликује прелазне или непрелазне Владе".

Председник Вучић је додао да ће Србијом владати они који добију поверење народа, и истакао да, како је рекао, то што неко мисли да има подршку неке стране амбасаде, или мисли да има подршку дела јавности, то није довољно.

Говорећи о предстојећем скупу "Србија наде", председник Вучић је рекао да је обавезно показати пијетет према жртвама злочина.

"Треба и да покажемо да нисмо они који говоре: "У-та-та, видите колико нас је", или "Има нас још много", већ да покушамо да наставимо да решавамо проблеме. Нико није прихватио дијалог по том питању", рекао је председник Вучић.

До зиме покушаћемо да подигнемо резерве гаса на 600 милиона кубних метара

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија има 540 милиона кубних метара гаса у резерви, а да ће до зиме покушати да подигне резерве гаса на 600 милиона кубних метара.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic boricu se da masovne ubice dobiju maksimalne kazne
Извор: Принтскрин

"Ми у овом тренутку имамо 540 милиона кубних метара гаса у резерви. То нећемо да трошимо. Гледаћемо да подигнемо до зиме, ако будемо могли, до 600 милиона кубних метара да будемо сигурни. То нам омогућава и додатну сигурност због ТЕ-ТО Панчево и ТЕ-ТО Нови САД и за електричну енергију", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је додао да ће сутра ујутру имати све резултате за нафту и нафтне деривате како би обезбедио да Србија има за 90 дана резерви за зиму.

"Тако да грађани Србије могу по том питању буду спокојни, Њихова држава води рачуна", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је на тај начин прокоментарисао изјаву катарског министра енергетике да "само једна ствар може да спаси катастрофалног сценарија Европу и човечанство, а то је још једна топла зима".

Остале вести