Разговор је основа за решавање проблема у свим областима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Удружења произвођача млека Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије.

Представници Удружења произвођача млека Мачванског округа које је предводио Горан Васић и Удружења одгајивача говеда централне Србије које представља Милија Паламаревић су детаљније информисали о потешкоћама са којима се суочавају, изразивши, пре свега, незадовољство стањем на тржишту млека, а на састанку су дали и одређене предлоге у циљу решавања текућих проблема.

Председник Вучић је захвалио пољопривредницима на отворености и спремности да разговарају, истакавши да је разговор основа за решавање проблема у свим областима, па тако и у пољопривреди, која је погођена бројним неприликама не само у нашој земљи, већ и широм Европе.

Говорећи о првим мерама које ће држава увести у циљу олакшавања пословања пољопривредника, председник је истакао да ће прелевмани за тврде сиреве бити повећани на 300 динара по килограму, као и да ће бити уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара.

Председник Вучић је додао и да ће субвенције по грлу за приплодне млечне краве бити подигнуте са 30.000 на 40.000 динара и да ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току.

„Укупан износ повећања је 2,3 милијарде динара, а за ову меру ће у 2023. години бити укупно исплаћено 14,3 милијарде динара“, истакао је председник и додао да ће та мера важити за сва грла млечних крава.

Посебна тема састанка биле су премије за млеко, за које је председник казао да ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу, при чему ће укупно увећање износити 3 милијарде динара, док ће укупан износ за премије за млеко у овој години бити 15 милијарди динара.

На састанку је такође договорено ограничење маржи за које се ради анализа могућности, а усаглашавање финалних износа ограничења у складу са захтевима извршиће се након састанака са млекарима и трговинским ланцима.

Председник је посебно нагласио да ће се лично ангажовати на решавању ургентних проблема, поручивши да ће се и однос државе према пољопривредницима променити у смислу чешћих контаката и разговора о свим питањима од значаја за што јачи развој ове привредне гране.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Удружења произвођача млека Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије.
Извор: Танјуг

Остале вести