Србија не сме да стане, мора да иде напред

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је до сада, у акцији прикупљања легалног и нелегалног оружја, прикупљен 9.401 комад наоружања, више од 400.000 комада муниције и 884 експлозивних средстава, од чега 711 бомби и зоља.

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком рекао је да је то много више оружја него што је прикупљено 2015. године, 2016. године, 2017. године и 2020. године.

"Верујемо да ће ово бити најуспешнија акција, дугорочна и нећемо стати на њој. Хвала на поверењу грађанима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је приликом предаје оружја било и инцидената, у смислу заосталих метака у цеви, али да није било последица.

"Зато је важно да када видите 10.000 цеви знате да је то корак напред ка безбедности деце. Не испаљује пиштољ метак већ човек, али ако нема пиштољ, зло у глави не може да нашкоди. Поносан сам на то што смо учинили, молим грађане да наставе, нико неће имати последице, а онда ћемо ићи у складу са мерама које смо донели", рекао је председник Вучић.

Испунићемо све захтеве родитеље из ОШ "Владислав Рибникар"

Председник Вучић је изјавио да ће сви захтеви родитеља из Основној школи "Владислав Рибникар" бити испуњени.

"Јуче је председница Владе имала састанак са представником Савета родитеља из ОШ "Владислав Рибникар" и свих њихових седам захтева смо у потпуности спремни да испунимо", рекао је председник Вучић.

Рекао је да су њихови захтеви разумни и рационални.

"Сматрамо да су захтеви у овако тешким тренуцима били неопходни да се све ствари разјасне и да се види како убудуће можемо да помажемо наше деце", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће бити ангажовани најбољи светски стручњаци који ће, заједно са домаћим стручњацима, радити на пружању помоћи деци и родитељима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је већ уплаћен новац за додатне трошкове Институту за ментално здравље у Београду.

"Очекујемо 56 плус 100. То је 156 психолога. Морам да захвалим психолозима. Њих 250 се пријавило и желе да помогну свима који су угрожени", рекао је председник Вучић и додао да верује да ће држава имати могућности да их свих 250 ангажује.

Истакао је да је посебно задовољан слањем полицајаца у школе и навео да су и деца и родитељи задовољни.

Председник Вучић је навео да ће присуство полицајаца у школама драстично смањити стопу вршњачког насиља, али и насиља над наставницима.

Забринут сам због КиМ, Курти провоцира сукобе, пренео сам Лајчаку

Председник Вучић је изјавио да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији, посебно на северу покрајине и истакао да је Лајчаку, током састанка, пренео да његова забринутост проистиче из потребе Аљбина Куртија да изазива инциденте и провоцира сукобе.

"И да је невероватна страст којом (Курти) жели да избије некакав рат, сукоб у којем би он био велики албански херој", рекао је председник Вучић.

Додао је да је ово последње што је Курти урадио са експропријацијом земљишта супротно чак и са прописима Приштине.

"Све то што раде, то је толико лоше да немам речи", нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

Додао је да је забринут и то што Приштина мисли да може насилно да заузима одређене просторије.

Председник Вучић нагласио је да је нарочито забринут јер се у Квинти праве невешти и наивни, јер им је, како је навео, понекад три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, "а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже".

"Толико о принципима", констатовао је председник Вучић.

Не идем у Рејкјавик, тамо ћемо бити уздржани у гласању

Председник Вучић је изјавио да ће Србија на скупу Савета Европе у Рејкјавику бити представљена на најнижем нивоу, односно да он неће ићи, као и да ће Србија бити уздржана приликом гласања о Декларацији о заштити територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије.

"Бићемо уздржани, нећемо спречити њено усвајање и они неће моћи да кажу да је одлука прихваћена једногласно. Ја сам спреман да трпим све њихове увреде због тога што сам спреман да штитим Повељу УН, држао се принципа који имају везе са Србијом и повељом УН. Спремни смо да подржимо територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, али нисмо спремни да се одрекнемо тако лако нашег територијалног интегритета, као што би неки други у наше име желели и чезну да урадимо то исто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је Србија поднела амандман на ту Декларацију у коме је "између зареза" тражила да се убаци поштовање територијалног интегритета као и свих земаља чланица СЕ, али да је на инсистирање, пре свега Немачке у претходних 48 сати, то одбијено.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"После одлуке у којој нам јасно стављају до знања да су спремни да газе интегритет Србије и повељу УН донели смо ову одлуку. Схватили смо да територијални интегритет постоји за оне земље чији територијални интегритет признају они а не УН, тако да ће њихова жеља бити да се штити територијални интегритет тамо где њима одговара, а тамо где им не одговара тим горе по територијални интегритет те земље. Када су одлуке УН у складу са њиховим жељама то је у реду, а ако УН прописују нешто другачије што није у складу са њиховим жељама, тим горе по повељу УН", рекао је председник Вучић.

26. маја није контрамитинг, то је скуп ујединитељски, а не подела

Председник Вучић изјавио је да митинг заказан за 26. мај није никакав контрамитинг, како су поједини медији писали, будући да за тај датум није заказан ниједан други митинг.

"Скуп је организован ради важних одлука које се не тичу мржње, нећемо никога псовати нити злоупотребљавати трагедију, не организујемо спонтано скупове већ да кажемо шта је план за будућност. То је скуп ујединитељски, а не подела. Нисмо заказивали скупове ни за 12. или 14. када су они помињали да га хоће, већ много унапред када нема ниједног другог скупа, наравно да није контрамитинг. Претпостављамо да ће бити гужва, али нећемо заустављати саобраћај и то ће показати разлику", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је за њега важно да политика буде нешто што привлачи људе, а не нешто што их плаши.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"После ове велике трагедије, када би се многи сакривали у мишју рупу ми смо доносили велике и важне одлуке, а други како коме да откину главу. Вучићу одлази, то је главни њихов захтев. Немам ништа против тога, али код озбиљних и одговорних људи и то прави озбиљну разлику и у приступу и у погледу на будућност", рекао је председник Вучић.

На питање о натписима у медијима у региону, председник Вучић је рекао да је изненађен својом великом популарношћу у Загребу и Хрватској и додао да је то вероватно зато што он, као вест, прави "највећи број кликова".

"Фотошопови им служе да ме направе још грђим него што јесам. Они кажу, нису љубоморни јер се у Хрватској боље живи. То јесте тачно, али је та разлика много мања. Није спорно да је у Хрватској већи ниво стандарда, али сам поносан што се то смањује и људи у Србији то одлично разумеју", рекао је председник Вучић.

Курти за сутра планирао упад у Звечан, Лајчак забринут

Председник Вучић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за сутра планирао упад у Звечан и додао да је Лајчак забринут због ситуације на Косову и Метохији.

"Ушли смо у зачарани круг. Курти не жели да формира Заједницу српских општина. Курти је за сутра планирао упад у Звечан, јер је његов кандидат наводно победио. То је планирао за сутра, да ли ће да помери или не. Имају могућност до 28. да померају", рекао је председник Вучић на питање да ли улазимо у нови зачарани круг и нове тензије с обзиром на то да се ближи датум за проглашење коначних резултата избора, да је Европска унија понудила прелазно решење до тада како би се формирале институције са Србима и како би то био услов за Заједницу српских општина, али да је услов Београда за повратак Срба у институције формирање Заједнице српских општина и повлачење специјалаца.

Када је реч о томе шта је Лајчак рекао председнику Вучићу на састанку по питању ситуације на Косову и Метохији, председник Вучић је истакао да је Лајчак забринут и да је он разговарао са Србима са севера, са људима из НВО и Српске листе и других политичких партија.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"Сви су му рекли исто. Он је видео одлучност Срба да се супротставе Куртијевом терору и потпуној окупацији и забринут је. Да ли ће он то да тумачи на другачији начин, да не бих ја говорио, али оно што је његов утисак, он је, не као ја, али свакако забринут", рекао је председник Вучић.

Додао је да није случајно рекао да, када неко тако страсно жели сукобе и готово по сваку цену као Курти, "колико год да бежите, склањате се, повлачите се, покушавате да избегнете и да сачувате мир", како је могуће да поједине земље Квинте кажу да су то легитимни избори са три одсто.

"Сећате се шта су они говорили о изборима у Белорусији, о изборима где год да окренете, који су милијарду пута легитимнији, не хиљаду или милион пута. Шта их брига, то је оно "ово су наши", пошто су то наши и Албанци су наши, могу да раде шта хоће , па им је и три посто довољно. Што су урадили ово са Саветом Европе? Они нису у стању да прихвате амандман у којем се каже заштита територијалног интегритета и свих других чланица Савета Европе", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је до апсурда доведена повеља Уједињених нација и међународно правни поредак, а још би да, како је рекао, "држе лекције".

Председник Вучић је рекао да ће остати упамћено да се једна мала слободарска земља једина држала међународног јавног права и повеље Уједињених нација, "макар за историјске уџбенике" и да њен председник није хтео да учествује у њиховим фарсама и иде на Исланд.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"Нека они раде своје, а ми ћемо своје. Ми ћемо да чувамо мир, али и никоме нећемо дозволити да гази наш народ", закључио је председник Вучић.

У цркви се пале свеће, нисам хтео да правим представу од тога

Председник Вучић изјавио је да се није појавио у ОШ "Владислав Рибникар" јер је свећу запалио у цркви.

"Нисам водио камере, нисам сматрао да је то потребно. Чини ми се да је у цркви место где се пале свеће. Нисам сматрао да је потребно да од тога правим представу", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара због чега се није појавио у школи где се догодила масовна пуцњaва.

Истакао је да је свакоме упутио саучешће и да је са изјавом саучешћа изашао исте секунде.

"Нисам само разумео суштину и смисао питања", одговорио је председник Вучић.

Говорећи о улози опозиције у друштву, председник Вучић рекао је да опозиција треба да критикује власт, да предлаже решења и да нуди алтернативу.

"Ја не мислим да је било ко терориста, осим онога који је у Младеновцу то извео на онакав начин. Никада од мене то нисте чули, немојте да карикирате такве ствари и немојте да измишљате", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Милован Бркић један од идеолога опозиције, те да је реч о човеку који је један од најцитиранијих идеолога у опозиционим круговима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"Он је буквално постао њихов идеолог", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је још гори организатор опозиционог скупа Срђан Миливојевић који је, како је рекао, претио да ће у шахту завршити деца његових противника.

"Ја немам проблем са тим и са њима сам разговарао и разговараћу увек, кад год буду хтели да разговарају", рекао је председник Вучић, али је истакао да опозиција не жели да разговара, него мисли да је насиље у политици нешто што је дозвољено.

"Насиље је у политици када малтретирате грађане и не дате им да путују. Слобода кретања је Уставом загарантована", рекао је председник Вучић.

Поручио је да Министарство унутрашњих послова није могао да изда дозволу за блокаду моста Газела јер би тиме погазио Устав.

Говорећи о скупу који је најавио за 26. мај у Београду, председник Вучић је рекао да не види у чему је проблем.

"За разлику од оних који говоре да нешто треба да стане, ја мислим да Србија не сме да стане, да мора да иде напред, да мора да ради, да Србија мора да се бори, да се гради, да Србија мора да решава проблеме и да иде убрзано напред, а никад и никако да стане", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће на скупу бити послата порука да може да се разговара о свему.

"Само немојте да нас терате да прихватимо да сте у праву када желите да Србија стане или да се врати у прошлост из које смо се једва избавили", рекао је председник Вучић.

О тексту Њујорк тајмса: Схватио сам поруку и од кога долази

Председник Вучић изјавио је, коментаришући текст "Њујорк тајмса" у којем се он и држава повезују са кланом Вељка Беливука, да је одлично схватио поруку и од кога она долази.

Председник Вучић нагласио је да не може такав текст у "Њујорк тајмсу" да буде објављен "тек тако", већ се зна "ко о томе одлучује".

На констатацију да је аутор текста рекао да нема доказе о умешаности председника Вучића, али да је текст ипак објављен, председник Вучић рекао је да то нико не зна боље од њега.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"Не може то нико да зна боље од мене. Да ли сте ви свесни о чему говорите? Председник је разговарао и састајао се са њима, куповао млин за месо и шта већ. Шта радите, какве су то бесмислене бајке и приче?", упитао је председник Вучић.

Нагласио је да је текст "Њујорк тајмса" рађен из Србије и да је аутор имао своје друге разлоге и потребе који се тичу Русије, Косова и Метохије.

"Нисам нарочито фасциниран ни њиховим истраживањем, још мање сам фасциниран страхом који ми утерали у кости и да водим рачуна како ћу да се понашам по питању и Косова и Метохије и Русије у будућности. Они раде свој посао, ми свој посао.

Одлично сам разумео поруку, схватио сам од кога долази, не можете то у "Њујорк тајмсу" да објавите тек онако, зна се ко о томе одлучује, коме смета", закључио је председник Вучић.

Не разумем одакле некоме право да блокира живот људима, неће бити кордона

Председник Вучић изјавио је, коментаришући најављену блокаду моста "Газела", да не разуме одакле некоме право да блокира живот свим грађанима и истакао да полиција неће постављати кордоне, док год животи људи не буду угрожени.

Председник Вучић је, на питање кога ће опозиција блокирати на "Газели" и да ли ће то полиција дозволити, констатовао да изгледа да "неки људи мисле да имају право" да блокирају живот свим грађанима.

"Радите то. Из политичких разлога, као председник Србије, против сам тога јер тиме малтретирате грађане. А као политички противник њихов, веома сам задовољан тим потезом. Само то радите, сваки дан", поручио је председник Вучић.

Додао је да полиција неће "помоћи демонстрантима" постављањем кордона.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ne sme da stane mora da ide napred
Извор: Танјуг

"Неће, док животи грађана не буду угрожени. Ви малтретирајте људе колико год хоћете, да народ види да уживате у малтретирању грађана. Ми не волимо, као Француска и Немачка, да бијемо демонстранте", рекао је председник Вучић.

Навео је да се држава труди да не примењује силу, јер брине о својим грађанима.

"Трудимо се да не примењујемо силу. Ми смо демократију дословно схватили, као и бригу о нашим грађанима, за разлику од оних који би понекад да нам држе лекцију о демократији", рекао је председник Вучић.

Остале вести