Поносан сам што смо сачували мир и стабилност

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је грађанима на огромној подршци и поверењу, и истакао да је поносан на то што смо успели да у тешким условима сачувамо мир и стабилност, не угрожавајући виталне националне и државне интересе.

Извор: РТС 1

"Што је било веома, веома тешко. Ништа нам на Косову и Метохији нити у региону није било добро остављено већ све најтеже и најлошије. А са тим морате да се борите и истовремено земљу да развијате и мислите како ће да изгледа у будућности", рекао је председник Вучић гостујући на РТС поводом годишњице његовог другог мандата на месту председника државе.

Истакао је да је други резултат на који је поносан драстично повећање животног стандарда грађана Србије.

Ипак, то грађани никада себи неће да признају, нагласио је председник Вучић.

"Али објективни подаци показују да ће ово бити запамћено као најбоље време у не само савременој већ уопште историји Србије, надам се да ће у будућности бити још много боље", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да смо успели у многим областима, од изградње инфраструктуре, путева и пруга, болница, клиничких центара, до чак и нових енергетских објеката.

Ово је време у коме се највише гради, истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ћемо после 40 година, ове године завршити изградњу новог блока Б3 у Костолцу, који ће значајно помоћи наредне зиме да превазиђемо тешкоће са којима смо се суочавали током претходне и ове зиме.

"Имамо и највеће девизне резерве, које су прешле 21 милијарду евра, с обзиром да смо купили више од једне милијарде евра више девиза него што смо продали девиза. Наше девизне резерве су на историјском максимуму", нагласио је председник Вучић.

Напоменуо је да је рат у Украјини пореметио глобални систем вредности и политичких правила у свету, али и нас довео у тешку ситуацију због специфичности нашег односа са Русијом и додатно нам отежао ситуацију у региону, јер су сви други покушали то да искористе против Србије.

За реформу у енергетском сектору потребна подршка целе државе

Председник Вучић је изјавио да је за реформу у енергетском сектору, која се спроводи, потребна подршка целе државе.

"Ми смо успели да урадимо много храбрих ствари и направили смо кључне реформе и 2014. године, али и данас их радимо. И ово што радимо у енергетском сектору је много тешко, зато је потребна подршка државе", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је, говорећи о ЕПС-у, рекао да се разговара са Ристадом из Норвешке, додајући да се годину дана ради на томе да се покаже да се политика више неће мешати ни на који начин.

"Имаћете Надзорни одбор који ће да има значајне дужности и функције, који више неће бити биран тако што ће влада да доноси одлуку, већ ће имати много већу самосталност”, истакао је председник Вучић.

На питање да ли ће држава и даље издвајати новац за ЕПС и Србијагас, те да је до сада издвојила више од две милијарде евра, председник Вучић је рекао да је и више од тог новца издвојено.

"Али шта смо могли да урадимо, која то држава није урадила?", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли је реструктурирање ЕПС могло да се деси раније, одговорио је да је све могло раније.

"Као да ме питате да ли смо могли раније да изградимо Национални стадион? Могли смо, као и клиничке центре, али морали смо да изведемо фискалну консолидацију”, навео је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео став Мисије ММФ-а о српским финансијама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

"Данас је ММФ саопштио да су српске јавне финансије стабилне, Србија је наставила да расте, упркос свим изазовима, а јавни дуг је у потпуности под контролом”, пренео је председник Вучић саопштења ММФ-а.

На констатацију новинара да је бивши министар Душан Вујовић рекао за њега да има “меко срце” и да брине о радницима, те да су се управо разишли код случаја трансформације ЕПС-а, председник Вучић је одговорио да има меко срце и према радницима и према синдикатима.

"Морате да водите рачуна, тамо раде неки људи који по киши, снегу, сваки дан излазе и морају да копају угаљ. Морам да поштујем те људе у Колубари, да видим како да им изађемо у сусрет, макар тим производним радницима, да нам не би једина функција у ЕПС остала трговина електричном енергијом", навео је председник Вучић.

Немам следеће изборе, због тога нико неће мењати Устав

Председник Вучић је изјавио да се никада није борио за следеће изборе, да нема проблем са тим што неће моћи да се кандидује опет за председника и нагласио да зна своје лимите, колико има енергије, и колико може да се бори.

"Ја немам следеће изборе, једноставно их немам. За четири године не могу да се кандидујем, немам проблем са тим и нико због тога неће мењати Устав", рекао је председник Вучић гостујући на РТС-у.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је нагласио да зна своје лимите.

"Знам колико могу да имам енергије, знам колико имам жеље, колико могу да се борим", рекао је председник Вучић и потврдио констатацију новинара да највише има страсти када говори о економији и животном стандарду грађана.

Додао је да су побеђивали и када су смањивали плате и пензије, јер су људи знали да се рак не лечи аспирином.

Председник Вучић је рекао да људе у Србији не могу уништити причама о Косову, јер људи нису идиоти, и не могу им просипати празне приче.

Народ на крају, рекао је председник Вучић, иако каже пљунућу тог Вучића, каже и морам да будем фер, боље се живи, имамо боље путеве, више путујем.

Србија је слободна, независна земља која води своју политику

Председник Вучић је рекао да је Србија на европском путу, да традиционално има добре односе и са Кином и Русијом и другим земљама, али да је слободна земља која води своју политику.

"Ми смо слободна и независна земља. О нама не одлучују амбасадори по кафанама. Ко ће да буде у Влади, а ко неће", рекао је председник Вучић гостујући на РТС.

Додао је да су безброј пута многи говорили да "Вучић уводи санкције Русији" и додао да се то "чуло и по амбасадама".

"Многи су то говорили и у опозицији. Они су 3. априла ћурак окренули наопако и рекли су мораш да уведеш санкције Русији. И дошао је 6. април, али следеће године, а ми нисмо увели санкције Русији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

Нагласио је да су интензивирани притисци на Србију, а да очекује да ће бити још јачи, посебно уочи јуна и поводом санкција Русији, али поводом КиМ.

Истакао је да и у његовом окружењу постоје људи који "воле да кажу да је потребно увести санкције Русији" и додао да је министар Раде Баста један од њих.

"Баста воли. Не због тога што се разуме у то. Него што воли да га неки воле. Али не у народу. Ти за које мисли да су најмоћнији на свету. Немам ја ништа против тога. Док Ана Брнабић хоће да га трпи. Нек га трпи то је њена ствар", рекао је председник Вучић.

Додао је да и у СНС-у постоје људи који би увели санкције Русији.

"Странка је нешто друго. Као министар мораш да поштујеш одлуке владе, а као мој саветник можеш мени да кажеш шта хоћеш.

Али не можеш да изађеш јавно са тим ставом", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

Додао је да је кинески БДП у последњих 30 година порастао са 500 милијарди долара, на 19 билиона долара и да је напредак те земље тешко заустављив.

"За само 30 година, за готово 40 пута увећан БДП. Фасцинантан је раст те земље", рекао је председник Вучић.

Каже да Пекинг неће одустати од политике једне Кине, и нагласио да, са друге стране, САД желе да зауставе формирање мултиполарног света.

"Кина предузима све мере да цео азијски континент стави под свој утицај. Америка препознаје Кину као свог највећег супарника. Америка не сме да пусти да Украјина изгуби, а Кина не сме да дозволи да Русија изгуби", навео је председник Вучић и додао да више неће бити једнополарног света.

Како је оценио, свет ће у будућности бити биполарни или мултиполарни, а да би Србији више одговарао да буде мултиполарни, али да Србија не жели да се сврстава уз НАТО или ОДКБ земље.

Смешне приче да сам уз помоћ Путина и Русије срушио Мила Ђукановића

Председник Вучић је изјавио, поводом резултата избора у Црној Гори, да су за њега смешне приче да је он уз помоћ "Путина и Русије срушио Мила Ђукановића".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

"То ми је толико јадно и помало смешно да не бих ни говорио о томе", рекао је председник Вучић гостујући на РТС.

Казао је да се ту, ипак, ради о нечему другом.

"Шта год да се догоди, ако неко за кога је познато да имам добре односе са њим на изборима, кажу Вучић пуко и пропао, а ако неко негде случајно победи, за кога нису сигурни да је апсолутно против мене, кажу зликовац Вучић, помогао му Путин да неко негде победи. Зашто се то ради, нема то везе са Вучићем, већ зато што једина Србија коју они желе да виде је неуспешна Србија и никада неће бити довољно мала или да је по мери, већ ће увек бити превелика и преснажна уколико је и мало успешна", рекао је председник Вучић.

Навео је да је то за њега неразумно, безразложно и са времена на време и хистерично понашање према Србији, какво је било из дела дојучерашње власти, а данас опозиције у Црној Гори, односно из Ђукановићевог режима.

"За мене је било потпуно несхватљиво. Киша пада - Србија је крива, сунце сија - Србија је крива, за све је Србија крива, и српски свет. Никада у животу ту синтагму нисам изговорио", рекао је председник Вучић.

На питање шта мисли о тој синтагми - српски свет, рекао је да не мисли ништа, осим да је неки злоупотребљавају.

"Она је баук, само што не почиње као Марксов манифест - Баук комунизма кружи Европом, већ баук српског света кружи Европом и регионом, који су сами измислили", истакао је председник Вучић.

Навео је да је суштина у томе да Срби не смеју да питају за Србе никада и нигде.

"Не смеју да буду заинтересовани за то како живи 32 одсто становника ЦГ који се слободно изјашњавају као Срби. Замислите да нико из Албаније не сме да пита каква су права 24 одсто Албанаца у Северној Македонији, не да питају, већ да имају иста права као Македонци. А која то права Срби другде у региону имају, је л не смем да питам Словенце зашто Срби не смеју да буду ни национална мањина у Словенији а сви други смеју, иако смо највећа етничка група после Словенаца у Словенији", запитао је председник Вучић.

Додао је да не сме да пита јер је Србин и тиме се онда враћа у прошлост.

"Хрвати смеју да нас питају за 0,46 одсто Хрвата у Србији, а имају сада и свог министра у Србији, и треба да нас питају, али ми нисмо смели ни да питамо када нас је било 12,74 одсто у Хрватској, јер је тада била наводно велико српска хегемонија.

Увек је тако, зашта год да питамо, ми не смемо да питамо ништа", навео је председник Вучић.

Истакао је и да су сада Бошњаци у Новом Пазару, Сјеници и Тутину најзадовољнији својом земљом Србијом.

"И данас их пет пута више купује станове у Београду него у Сарајеву, а некада је било 20 према један за Сарајево", додао је председник Вучић.

Каже да онда неко из БиХ дође и каже како је Србија фашистичка земља и да није одговорио.

Председник Вучић је запитао да ли неко стварно мисли да ће неко да отцепи три општине од Србије.

"Како ће да траже да отцепе три општине, када знају да имају 64 општине у Републици Српској и још четири општине где су Срби већина у Федерацији БиХ, а ми не тражимо ништа од тога. Да ли стварно неко мисли да је то могуће. Спустите лопту сви заједно да живимо нормално и да не размишљамо о томе већ да гледамо како ћемо да се повезујемо и радимо једни са другима.

На то што неко каже да се Вучић шепури њиховим парама, председник Вучић је истакао да четири пута више држава троши на те општине него што зарађују Нови Пазар, Сјеница и Тутин.

"Нигде не постоји таква диспропорција у Србији. Зато ће у Сјеници бити школа од 12 милиона евра са затвореним базеном и слично", додао је председник Вучић.

Црна Гора ће увек имати пружену руку Србије, Милатовић добродошао

Председник Вучић је изјавио да ће Црна Гора увек имати пружену руку Србије и да је новоизабрани председник Јаков Милатовић увек добродошао у Србију.

На питање да ли се чуо са Милатовићем, председник Вучић је рекао:

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

"И да јесам, ако се нисмо договорили не бих о томе говорио, а што се тога тиче, Црна Гора увек има пружену руку Србије. Ми никоме не морамо да се правдамо када ту своју жељу исказујемо. Црна Гора ће имати нашу пружену руку, господин Милатовић такође. Увек је добродошао у Србију".

Приметио је и да је Милатовић прво изјавио да ће ићи у Брисел, па у Београд, а потом је рекао, прво Брисел, па Словенија.

"Како год...", прокоментарисао је председник Вучић.

"Што се тиче Србије и Црне Горе, све што пожеле да радимо заједно, ми смо спремни да радимо заједно. Да ли имам нека очекивања - немам. Да ли имам надања? Можда", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли је огромна ствар то што Црна Гора после пада Мила Ђукановића више неће бити антисрпска, председник Вучић је одговорио да се нада да неће.

Говорећи о региону, председник Вучић је рекао да је приметио да данас има више рационалног приступа, баш као и у Београду према Загребу.

"Надам се да ће се то наставити", рекао је председник Вучић.

Србија за сада успева да чува војну неутралност

Председник Вучић је рекао да Србија за сада успева да чува своју војну неутралност и да не жели да се сврстава ни уз НАТО ни уз друге земље.

Председник Вучић је за РТС рекао да више никада неће бити једнополарног света и да он може бити биполарни - Америка и Кина са својим савезницима и мултиполарни, што би Србији више одговарало да би могла да чува своју неутралност и независност.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

На питање да ли Србија може да постане нека врста неутралног хаба и искористи предности обе стране, председник Вучић је рекао да Србија за сада успева да чува независност и војну неутралност.

“Хоћемо ли успети, да вам се заклињем нити могу нити је то реално, нити је озбиљно нити одговорно. То јесте наша политика, налазимо се на европском путу, хоћемо да идемо ка Европи а знамо колико су тешки услови посебно за Косово, али ми не можемо без Европе да проводимо ни да урадимо много тога", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија нема много избора, а ни бољи пут, иако је, како је рекао, њему много теже када иде у Брисел због КиМ.

На питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила у смислу да она највише личи на извињење Србији, када је изјавио саучешће жртвама ратова 90-тих, и да ли се на тај начин даје превише том гесту, председник Вучић је рекао да је његова изјава била веома добра, а да не испуњава све наше захтеве и жеље.

“Али, да ли је била заиста фер и добра, и да ли је била покушај да боље разумемо ми Америку, и Америка нас, немам никаквих илузија и никакве сумње по том питању. Колико пута смо фалсификовали баш Хилове изјаве, баш би ме било брига за било шта да му се додворавам, и мени не могу да заповедају. А ја вас питам што смо то радили, да ли ми желимо најгоре односе са Америком, због чега?

Човек и када да добру изјаву ми је окренемо да буде другачије, не разумем тај порив код нас да желимо да имамо најгоре могуће односе са највећом силом света, а при томе ми ни једне секунде не пада на памет да им се за било шта додворавам”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када би се од четири стуба спољне политике Србије рекло да је најјачи онај амерички да би то била грешка, и да су сва четири стуба доста снажна.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosan sam što smo sačuvali mir i stabilnost
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је додао и да се мора знати да су се у овом тренутку издвојиле две највеће силе, које су војно и економски доминантне а то су Америка и Кина и да бројеви говоре најбоље.

"Америка и Кина, то је политички и економски судар будућности, ма колико ми волели да се то завршава само у оквирима плодотворне сарадње и свега другог. Конкуренција и ту ће борба бити највећа”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су Европа и Русија веома важни, а за Србију, Европа можда и најважнија али ипак, како је рекао, доста “слабији играчи”.

Просечна пензија биће до краја године 387 евра

Председник Вучић је изјавио да просечна пензија у Србији сада износи 323 евра, а да ће до краја године бити повећана до просечних 387 евра.

Председник Вучић је рекао гостујући на РТС да сада постоји трострука индексација за раст пензија: инфлација, раст зарада и индексација швајцарском формулом.

"Можете да имате и ванредну индексацију коју ћемо да убацимо ове године од пет одсто, али када све то направимо, плус између 12 и 14 одсто раста, колико смо предвидели пензије ове године, и у новембру и децембру просечна пензија ће бити 387 евра. Погледајте тај фантастично велики раст пензија у Србији", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ће у 2024. бити нешто мањи раст пензија и да ће она те године износити између 424 и 434 евра просечне пензије.

"Крајем 2025. долазимо до оне бројке коју смо рекли, да ће бити најмање 450 евра, а надам се да ће, ако дође до краја рата у Украјини, бити много боље, јер ће бити страховити раст", рекао је председник Вучић.

Рекордан број захтева за радним и боравишним дозволама

Председник Вучић је изјавио да је због рата у Украјини у Србију дошло много младих и најобразованијих Руса, те да је у марту забележен рекорд - поднето је 10.000 захтева за боравишним и 5.000 захтева за радним дозволама.

Председник Вучић је рекао да су ти млади људи у Србију и у Београд донели нове технологије, да су то најобразованији Руси и да ће захваљујући њима ускоро роботи разносити ствари по граду, а и Србија добити шансу да прва у Европи добије терен за тестирање аутономних возила.

"Нови податак у великој несрећи два народа, руског и украјинског, имамо нешто у чему можемо да помогнемо и њима и себи.

Дошли су млади људи углавном из Русије. Рекорд смо остварили у марту, имамо захтеве за готово 10.000 боравишних дозвола за те младе људе", рекао је председник Вучић гостујућ на РТС.

Председник Вучић је додао да су у Београду Руси значајан део становништва.

"Ти људи су задовољни пријемом који имају. Први пут имамо и 5.000 захтева за радним дозволама, а то су 80 одсто људи из Русије", рекао је председник Вучић и додао да број људи расте како се најави нови талас регрутације у Русији.

Како каже дошли су људи, фантастично стручни људи.

"Имаћемо руски Јандекс за месец, два ћемо имати роботе који ће разносити ствари по Београду на води и шире. Разносиће разна чуда, имаћемо међу првима у Европи, бићемо први који ће имати терен на којем ћемо пробати аутономна возила, то има Америка и Кина и ми можемо бити први", рекао је председник Вучић.

Косово ће до краја мог мандата бити у Србији, после питајте неке друге

Председник Вучић је вечерас, одговарајући на питање хоће ли за четири године, односно до краја мандата Косово бити ближе Србији, рекао да ће Косово бити у Србији.

"Мислим да ће Косово бити у Србији и то је оно што сам рекао и у Народној скупштини. После мене, питајте неког другог. А да су ми га оставили баш у Србији, не у овом формално-правном смислу, већ са каквим последицама политике у свих претходних 20 година, сами дајте одговор на то питање, али да мислим да ће бити у Србији. Мислим да ћемо много да пропатимо, посебно наш народ на КиМ”, рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је навео да су данас представници приштинских власти хапсили председника рукометног тима зато што су у Штрпцу у српском систему.

"Зашто то раде сваки дан? Шта је њихова тактика? Њихова тактика је да никада не спроведу у дело ЗСО, не желе да је спроведу у дело и проналазиће безброј разлога и свакодневно провоцирати Србе, желећи да Срби нешто изазову", рекао је председник Вучић.

Споменуо је хапшења бројних Срба, као и обијање српских кућа, наглашавајући да ниједан амбасадор то није осудио.

"У последњих седам дана три Србина су им побегла са лисицама на прелазима Јариње и Брњаку. Они хапсе момке најспособније да се супроставе њиховом деловању на северу Косова, хоће да оставе север Косова без оних који су способни да им се на било који начин супроставе, да би могли да упадну и силом завладају на тај начин", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да ће на локалним изборима на северу Косова учествовати Тачијева и Куртијева странка.

"Наравно да неће да изађу Срби на изборе. Да гласају за Куртија? Не разумем...”, рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли ће Срби изаћи на те изборе.

"Замислите ви ту демократију у којој долазе да нам соле памет, па кажу, у Србији нема довољне демократије. Мало им је Нова С, Данас, Н1, Блиц. Мало је, морате да им дате више јер ви сте криви што не излазе на изборе, а овде су Срби криви иако они нису испунили основни услов а то је ЗСО”, рекао је председник Вучић.

Просечна плата крајем 2023. биће око 840 евра, а 2026. око 1.125 евра

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће просечна плата до краја године износити између 837 и 840 евра, а да ће почетком 2026. износити 1.124 евра.

"То је никад бржи и снажнији напредак", истакао је председник Вучић гостујући на РТС.

Подсетио је да је у децембру 2022. просечна плата износила 718 евра.

Председник Вучић је рекао да ће у Србији 2024. просечна плата бити 930 евра, 2025. 1.025 евра и почетком 2026. - 1.124 евра.

"Београд ће тада, крајем 2025. године, имати просечну плату од 1.455", рекао је председник Вучић.

Истакао је да јавни дуг неће до краја године бити изнад 55 одсто БДП-а.

Председник Вучић је говорећи о инфлацији навео да је међугодишња инфлација била прошле године око 11,5 одсто, да су пензије повећане за 20,8 одсто.

"Kоја земља у Европи је увећала више пензије од стопе инфлације", запитао је председник Вучић.

Ако опозиција тражи, београдски избори можда и на јесен или зиму

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће избори бити када буде то тражила опозиција и да ће се тек видети, када до њих дође, да ли ће се на изборе изаћи као Народни покрет или као политичка странка, као и да би београдски избори могли да буду можда и на јесен или зиму.

На питање када ће бити ванредних избора, председник Вучић је гостујући на РТС рекао:

"Па када буду хтели, ови из опозиције".

На питање водитеља да из СНС најављују да ће бити у новембру, председник Вучић је одговорио да не зна за то.

"Немам појма. Имају Скупштину у мају, таман када ме се ратосиљају, онда доносе одлуку када ће избори", истакао је председник Вучић.

Упитан шта је обећао Драгану Ђиласу када ће бити београдски избори, председник Вучић је рекао да није обећао ништа, осим што је рекао да ће бити када их буде тражио Ђилас и сви други.

На коментар водитеља да их Ђилас већ тражи, Вучић је додао:

"Ако сад тражи, нема проблема, добиће".

Председник Вучић је рекао да не може сада да каже тачно када ће бити београдски избори, јер треба сести и разговарати о томе.

"Морамо да седнемо да разговарамо, када је то логично да буде. Не можете да држите изборе у јулу - на јесен или зиму, када хоће он и било ко други. То је фер, морате да поштујете своје политичке противнике. Свом жестином ћу да помогнем, видећемо у том тренутку да ли ће се изаћи на изборе као Покрет или као политичке странке, али свакако ћу увек бити део те странке и помоћи колико могу", рекао је председник Вучић.

Свима сам рекао шта можемо да прихватимо из предлога, шта не

Председник Вучић је рекао да ће Србија спровести неке делове француско-немачког предлога, а да неке неће и да је то раније јасно рекао свим западним политичарима.

"И јасно сам рекао које не. Свима. И Макрону и Шолцу и Блинкену у лице. И шта да ми кажу? Кад виде некога ко је одлучан и гледа их у очи директно им кажем то десет пута. Шта да ми кажу", рекао је председник Вучић гостујући на РТС одговарајући на питање о француско-немачком плану.

Истиче да су нас до француско-немачког предлога довели много раније.

"Не заборавите да када смо потписивали споразум о асоцијацији и придруживању па све до добијања кандидатуре за ЕУ и Поглавља 35, знало се да мора да дође тзв. правно обавезујући споразум за нормализацију са Приштином. Немци су коментарисали да је то признање, Американци да је признање, а сада су и једни и други одустали од тога. Што су добре вести, али нема више добрих вести", рекао је председник Вучић.

Додао је да у француско-немачком плану постоји једна добра ствар, о којој, како оцењује, албанско руководство са КиМ не размишља, а то да је да живимо у миру једни поред других.

"Све друго што се тиче Србије и њене државотворности није добро. И то морамо добро да разумемо. Такав је распоред снага. А то нема никакве везе са нама. Нико ме није питао ни за једну реч. А недвосмислено сам им рекао шта је то што нећемо да испуњавамо", рекао је председник Вучић.

Додао је да не верује да ће Приштина испунити споразуме потписане у Бриселу 2013. и 2015. године, који се тичу формирања Заједнице српских општина (ЗСО), али да ће то уколико ураде бити велики успех за Београд и много ће се тога у том случају променити на КиМ.

"И моћи ћемо суштински да говоримо о правима Срба на КиМ која ће бити много боље заштићена", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да приштинске власти, али и западни политичари који су предложили европски план тај план доживљавају као план за "независно Косово".

"Они су нас тукли због тога. Они су убијали ову земљу због тога. Да би Косово било независно, али не јер су волели или не Милошевића", оценио је председник Вучић.

Подсетио је да је независност тзв. Косова проглашена 2008. године, а не за време владавине бившег председника СРЈ Слободана Милошевића.

Народни покрет да окупи људе који желе да помогну земљи

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је вечерас да још никога није звао у Народни покрет, чије се оснивање очекује, укључујући и СНС и додао да ће се о њему разговарати у Скупштини Србије.

На питање да ли је неког позвао осим СНС, председник Вучић је рекао да још никог није позвао. "Не нисам никога звао, нисам ни СНС, ми морамо о томе да разговарамо, о томе ћемо да разговарамо у скупштини", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће покушати да позове и велики број људи који нису страначки орјентисани, а желе да помогну својој земљи и разумеју да је Србија притиснута са свих страна.

“Kоме је земља важнија од тога хоће ли он бити министар у том тренутку или не, али да помогне својим ангажманом, својим трудом, да помогне тако што ће један камен да подигне у ту палату Србије, што ће једно зрно да дода у погачу Србије”, рекао је председник Вучић на РТС.

Председник Вучић је додао да ће позвати и интелектуалце и добре домаћине, додајући да мисли на све људе који разумеју позицију своје земље и који воле своју државу, а који су били у запећку, јер им никада неки општински одбор или месни одбор није дао прилику да се покажу.

“Да пробамо да направимо нови замах, нову енергију и да покушамо да изађемо из свих ових великих политичких проблема са којима се суочавамо да бисмо могли земљу да подижемо”, поручио је председник Вучић.

Чинимо све да задржимо људе на Kосову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је вечерас да би волео да може да врати људе на KиМ, а да људе који су остали, држава покушава да задржи на све могуће начине.

"Чувамо људе тако што плаћамо. Повећали смо ове социјалне надокнаде јер велики део људи живи од социјалних надокнада, са 11.000 на 20.000. То је велико побољшање животног стандарда за те људе. Плате су тамо за 50 одсто увећане у јавном сектору, тзв. косовски додатак. Све што можемо радимо, огроман новац дајемо, и то је оно што можемо да урадимо”, рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је рекао да се за безбедност људи одговара разговорима, дијалогом, борбом и у Бриселу и на сваком другом месту.

"Али можемо ли ми да одговарамо на други начин за безбедност људи осим оваквом политиком - притисцима, разговорима, дијалогом, борбом и у Бриселу и на сваком другом месту, то је оно што можемо да урадимо. Kо год мисли да требамо да идемо у сукоб са НАТО, ја ћу му рећи да тај није нормалан. А при томе ћу вам такође рећи да данас имамо војску буквално 10 пута јачу него што смо имали. Знате, ја сам одговоран човек сувише и озбиљан да бих се играо таквим стварима”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да би, у случају да Србија нема овако озбиљну војску, и други отимали комаде њене територије на све могуће начине и са свих могућих страна.

"Чак и то на Kосову би много раније завршавали да нису размишљали хоће ли Вучић, или неће ли Вучић, само то да имате у виду. Да ли чезнем за сукобом са НАТО - не. Даћу све од себе да га никада не буде, све да желим, а не желим га јер не мислим да нам треба свађа и сукоб са западним светом, то желе неодговорни људи, а све и да га желите имамо ли шансу да то добијемо? Немамо. Питање има ли Русија или нема, а ми, окружени са свих страна? Немојте да се играмо, хајде мало да престанемо да сањамо превелике снове, хајде да даље развијамо своју земљју, да нам даље јача војска, да сви знају да ће одговор да буде озбиљан уколико наша земља и наш народ буде нападнут”, рекао је председник Вучић.

Истовремено, додао је председник Вучић, треба да градимо и чувамо мир и да покушамо да из непријатељства дођемо до пријатељства и партнерства.

"Да нам то буде политика и да то сматрамо успехом, а не то што ћемо више пута некога да опсујемо, некога да ударимо или не знам шта да направимо, то није политика”, рекао је председник Србије.

Боримо се за мир и стабилност, као и за свако дете

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је вечерас да би ситуацију у свету данас више поредио са оном пред Први светски рат, уз разлике које постоје, него са оном током Другог и пред Други светски рат, и нагласио да управо велики губици које је српски народ имао у 20. веку обавезују да се чувају мир и стабилност.

Председник Вучић је то рекао гостујући на РТС-у, а на констатацију новинара да ситуација у свету подсећа на ону пред Други светски рат, и на питање да ли Србија и српски народ могу овај пут да остану ван светских сукоба.

Председник Вучић је додао да је поносан на то што је Србија једна од ретких земаља која има своју политику и што сама доноси одлуке какве сматра да су за њу добре.

“Ми смо у 20. веку били земља и народ који је највише људи изгубио, неспорно, имали смо анексиону кризу и највеће демонстрације овде. Успели смо да избегнемо директан сукоб са Аустријанцима, где су сви родољуби Београда изашли на улице, било их је 230 000, у историји навеће демонстрације. Никада слично ништа није било. Цео град је изашао и сви људи су тражили пушке. Захваљујући мудрости и писму Стојана Новаковића смо успели да то избегнемо”, рекао је председник Вучић и подсетио на Балканске ратове, тешке преговоре, ултиматум Аустроуграске.

Подсетио је да је Србија тада изгубила у најмању руку трећину мушког становништва, а после тога да смо преживели геноцид и ратове деведесетих, закључно са агресијом када нас је напало, како је рекао, 19 јунака из НАТО-а.

Председник Вучић је нагласио да је због тих великих губитака у завршници изборне кампање прошле године говорио о томе колико је важан мир и стабилност, да Србија нема више деце за бацање.

“Морамо да повећамо број прворођене деце и другорођене и трећерођене, јер у супротном Србије неће бити”, упозорио је председник Вучић, и додао да је управо зато и поносан на то што је Србија једна од ретких земаља која има своју политику.

"Зато смо рекли, чувајте мир све што можете до последњег тренутка док нисте приморани да одговорите", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Србија на европском путу, да имамо пријатељске односе са Русијом и Kином.

“Ми смо слободна и независна земља. Нама не одлучују амбасадори у кафанама ко ће да буде министар, а ко неће”, рекао је председник Вучић и подсетио да су сви говорили како не сме да буде смењена Зорана Михајловић, а смењена је.

Нагласио је да је неко лагао све време и неко није веровао да је Србија слободна и независна земља.

“Србија је слободна и независна земља. Србија сама доноси одлуке какве она хоће и какве сматра да су за њу добре”, рекао је председник Вучић.

Да ли сте нас убеђивали да су Тачи и остали анђели, а сада им судите

Председник Вучић је оценио, у вези са суђењем у Хагу Хашиму Тачију и осталим вођама тзв. ОВК, да није његово да има очекивања од тог процеса.

"Није моје да очекујем било шта, али имам питање - да ли су нас убеђивали да су све то анђели небески и дивни људи, а сада им суде за ратне злочине. На чему сте правили ту тв државу коју тако свесрдно подржавате?“, упитао је председник Вучић гостујући на РТС-у.

На констатацију новинара да Аљбин Курти каже да је Косово најбитнија НАТО држава данас, председник Вучић је додао да је то говорио и немачки новинар Михаел Мартенс.

"Курти је овако иначе најважнији човек на свету, он и Зеленски, и трећи важан човек на свету не постоји”, рекао је председник Вучић.

На констатацију да је Михаел Мартенс рекао да је суђење Тачију, и суђење НАТО-у, председник Вучић је нагласио да је Мартенс додао за крај нешто што је реалистичније, а то је да можда неће бити тако, али ће свакако бити непријатно за оне који су стварали ту државу.

То је за њега држава, јер је он Немац, рекао је председник Вучић и додао да је то најпознатији новинар ФАЗ, човек који познаје српску културу, није на нашој страни, а изузетно је паметан, говори шест, седам језика.

На наводе новинара РТС-а да је Мартенс писао о адвокатском дрим тиму, који брани Тачија, и да су они плаћени украденим парама 16 милиона евра, председник Вучић је кратко рекао:"Нећу да говорим каквим парама је плаћен, али свакако је плаћен милионима".

Економија треба да буде највећа снага Србије

Председник Вучић је изјавио да економија треба да буде највећа снага Србије и нагласио да земља иде на нешто где нико не може да је стигне, развој софтвера, ИКТ сектора...

"Наша највећа снага треба да буде српска економја", рекао је председник Вучић за РТС и нагласио да није све у платама и пензијама већ да мора да буде 10 параметара да би се видела будућност једне земље, као што су стопа јавног дуга, стопа запослености, незапослености...

Србија данас, како је нагласио, има 51,5 одсто економије Западног Балкана, а како рачунају у Еуростату у ЕУ српска економија чини 47,3 одсто економије западног Балкана.

"Идемо свакако на све снажнију економију, на нешто где нико не може да нас стигне. Није то да ли имате туризам или не, већ фабрике, софтвери су важни, ИКТ индустрија, ....", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да му је председница Владе Ана Брнабић пред долазак у емисију проследила важне информације да Србија у марту бележи рекордан број захтева за радним и боравишним дозволама.

Због рата у Украјини у Србијиу је дошло много младих и најобразованијих Руса и у марту је забележен рекорд - поднето је 9.840 затева за боравишним и 5.000 захтева за радним дозволама, рекао је председник Вучић и навео да су ти млади људи у Србију и у Београд донели нове технологије.

Део пруге Београд - Будимпешта до Суботице биће завршен и пре 2025. године

Председник Вучић је рекао да је грант за пругу Београд - Ниш највећи европски грант до сада, а да је почело и постављање шина на прузи Нови Сад - Суботица, те да ће део пруге Београд - Будимпешта, што се тиче “српског дела” до Суботице, бити завршен и пре 2025. године.

"Данас (четвртак) су кренули да постављају шине на прузи Нови Сад - Суботица, а код Мађара иде нешто спорије него код нас, и имам уверавања да ће они то да убрзају, а са наше стране иде одлично. Ми ћемо свакако завршити до Суботице до 2025. године и пре тога", рекао је председник Вучић за РТС.

"Ми сада крећемо да радимо Сталаћ - Ђунис, пројектовали смо пругу Ваљево - Врбница, Ваљево - црногорска граница, сада треба да видимо како то да радимо. Ту треба 110-120 км да буде просечна брзина, 160 км на час Сталаћ - Ђунис, на другим деловима ће бити 200 и 160 комбиновано. До Ниша ћемо стизати за сат и 40 минута”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да се за неколико дана отвара стадион у Лесковцу, затим стадион у Лозници и за неколико дана и стадион у Зајечару.

"И задовољавају све УЕФА критеријуме, апсолутно све. Са нама ће на једно отварање тих стадиона доћи председник УЕФА Чеферин, толико је важно. Он је "бог" у УЕФА-и радује се отварању стадиона, зна шта значи фудбалска инфраструктура као што је и Мађарска градила”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се стадиони граде тамо где је потребно да се средине развију, а не по томе где су клубови.

"Да ли треба неко да мафијашки бира по томе где су нам клубови јаки. Зидамо тамо где треба да развијамо те средине, а клубови ће сами да се појаве. Играће сви могући ту, играће и наша репрезентација. Где да играју Звезда и Партизан када крену да раде своје данашње ужасне стадионе", упитао је председник Вучић.

"Чуо сам предлог за који мислим иначе да је паметан, да Звезда размишља о томе да игра пола у Лесковцу, пола у Лозници, јер има две највеће базе навијача управо на западу Србије да би привукла додатно Републику Српску, и на југу Србије где је убедљиво највећа база навијача Црвене звезде процентуално. Да ли ће, не знам, то је њихова одлука”, рекао је председник Вучић.

На питање зашто је Национални стадион ван центра Београда, председник Вучић је рекао да Национални стадион на најбољем могућем месту, јер тамо град има простора да се шири.

"Врло озбиљно ће се урадити та инфраструктура, ту ћемо да поставимо и Сајам за ЕXПО 2027. Са африканцима разговарамо да нас подрже, имамо и Американце, Аргентинце, Шпанце као конкурента, не знам кога још. Малаге се плашимо, али ове остале... ако то победимо оде Београд у небеса”, рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће све учинити да и следеће године Србија што се тиче кошарке има два представника у Евролиги, председник Вучић је рекао да мисли да је Србија заслужила да има два представника у последњих осам.

"Мислим да је Звезда несрећно изгубила много утакмица и мислим да има једног од најзанимљивијих играча, играче који су фантастични за публику то је да уживате. Ја сам некада волео тако да гледам НБА утакмице због неких играча”, рекао је председник Вучић.

На питање да ли има шансе да аргентински кошаркаш Кампацо остане у Србији, председник Вучић је рекао да је то питање за руководство Црвене Звезде и да би као навијач то волео.

“Наравно желим и Партизану сву срећу, желим да оду и на фајнал фоур и да достојно презентују нашу Србију као што су то чинили и ове године”, рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише спекулације о великим променама у фудбалском клубу Партизан и кошаркашком клубу Црвена Звезда, председник Вучић је рекао да мисли да кошаркашки клуб Црвена Звезда има најуспешније сезоне у последних седам, осам година и апсолутну доминацију, али да не зна да ли Небојша Човић остаје у Звезди и да то није питање за њега, већ да је то одлука клуба.

Остале вести