Очекујем добар и успешан дан за Србију у Катару

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Катару имао низ билатералних сусрета, као и да је разговарао са катарским емиром о сарадњи и инвестицијама.

Извор: Танјуг

Како је навео, са њим је разговарао о скоријој посети Србији, инвестицијама, снабдевању храном, енергетици, а као посебну тему, рекао је, издвојио је Ер Србију.

"Оно што је најважније обавио сам значајан састанак са владаром Катара ел Танијем и то је први билатерални састанак који је он имао са неким овде. Виђали смо се на скуповима али то је било у пролазу. Ми смо први имали састанак са шефом Катара. Овде је конференција за 46 најсиромашнијих земаља од којих је 33 из Африке, девет из Азије, са Кариба у Пацифику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су на конференцији у Катару присутни и пољски председник Анжеј Дуда, представници Словеније и други са којима је разговарао о региону и приликама, Украјини.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Катару имао низ билатералних сусрета, као и да је разговарао са катарским емиром о сарадњи и инвестицијама.
Извор: Принтскрин

"Разговарао сам и са премијерком Бангладеша, надам се да ћу и са много људи из Африке и Азије. Ми смо на европском путу, али због нашег угледа и специфичне ситуације због Косова и Метохије ово је значајан скуп", рекао је председник Вучић.

Катар да буде стратешки партнер Ер Србији

Председник Вучић рекао је да је првог човека Катара, током данашњег разговора, замолио да види да ли постоји интерес те земље да њихова компанија буде стратешки партнер Ер Србије у будућности.

Председник Вучић рекао је да би било страшно важно да се то партнерство деси, најавио даље разговоре на ту тему током узвратне посете, али и пре тога процене стручњака.

Председник Вучић оценио је да је национална авио компанија ствар престижа, а не само новца, те да је Ер Србија успела да оствари добре резултате и да отвара нове линије.

"Ер Србија припада Србији, сада је профитна а гледамо у будућност. Данас је добро стање, хоће ли увек бити, зависи не само од нас, него и од прилика на тржишту. А видимо да велике светске компаније драстично падају", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је Ер Србија једина авио компанија у региону која нешто озбиљно ради, те да Србија има и аеродром који је после улагања један од најмодернијих.

Председник Вучић рекао је да су теме разговора биле и скора узвратна посета, снабдевање храном, енергетика.

Навео је да Србија и на плану грађевинских инвестиција има пуно локација у више региона које може да понуди и да је реч о великим инвестицијама за које постоји интересовање катарске стране, а као поље сарадње навео је и инвестиције у наводњавање.

Није реално да Немачка повуче признање тзв. Косова

Председник Вучић изјавио је да није реално да Немачка повуче признање тзв. Косова и оценио да ће се Србија свакако суочавати са не лаким притисцима.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Катару имао низ билатералних сусрета, као и да је разговарао са катарским емиром о сарадњи и инвестицијама.
Извор: Принтскрин

На питање новинара да прокоментарише захтев посланика Алтернативе за Немачку у Бундестагу који траже од Берлина да повуче признање тзв. Косова, председник Вучић рекао је да то није реално, јер политику води влада Олафа Шолца, али је за њега, како је рекао, важно да постоје многи рационални ставови у Европи.

"Али ми ћемо се свакако суочавати са не лаким притисцима, али и по том питању је било безброј неистина и лажи претходних дана, јер многи су били страшно нервозни, љути, надајући се да ћу ја нешто да потпишем и надајући се да ће моћи да кажу да је Србија изгубила, јер они никада нису били ни забринути за Србију већ су забринути за своје фотеље и могу ли да се дочепају тих фотеља и пуне касе за коју нису заслужни", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, најбоље му је када му говоре о томе да је данас ситуација другачија и да је 27 земаља повукло признање тзв. Косова, а у њихово време ниједна земља то није учинила.

"Сад ви слушате те људе који вам соле памет и држе предавања позивајући се на аргументе које смо ми створили, направили и спровели у дело и ви станете и питате се ко је овде луд, о чему се овде ради", прокоментарисао је председник Вучић.

Јесте, имам говорну ману, држим се међународног права

Председник Вучић изјавио је да се држи међународног права и потписаних споразума и да нема неког ко би могао да утиче на њега да промени "мисаони ток" у будућности.

На питање да прокоментарише изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, да "Вучић само прича о Заједници српских општина", председник Вучић одговорио је:

"Ја имам говорну ману, у праву је Курти, држим се међународног права, држим се Повеље УН и држим се потписаних споразума. Нема логопеда, мада он нема везе са тим, или неког ко би могао да утиче на мој мисаони ток, који би могао нешто слично да промени у будућности".

Оружје није продато ни Украјини ни Русији

Председник Вучић рекао је да Србија није продала ни комад оружја ни муниције ни Украјини ни Русији и најавио нова улага у одбрамбену индустрију преко Југоимпорт СДПР-а.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Катару имао низ билатералних сусрета, као и да је разговарао са катарским емиром о сарадњи и инвестицијама.
Извор: Принтскрин

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић рекао је да Србија није послала ниједан комад оружја никоме од страна у том сукобу.

"Нисмо продали ниједан комад оружја, оруђа ни муниције, ни Русији ни Украјини. Имамо дозвољене кориснике "енд јузере" и само њима извозимо", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на оптужбе да се извози преко Турске, председник Вучић рекао је да су послови са муницијом која иде у ту земљу додатно заштићени обавезом да се она не може даље проследити без сагласности Србије.

"Чисти смо као суза. А хоћемо да зарађујемо. Поносан сам што ћемо да зарађујемо више", рекао је председник Вучић и истакао да се Србија држи међународних закона, али да ће наменска индустрија да се развија.

Најавио је да ће бити уложено око 100 милиона што је одобрено преко СДПР-а и подељено по фабрикама одбрамбене индустрије за повећање капацитета и нове линије.

Председник Вучић поручио је да ће Србија наставити да прави оружје и да ће га бити још и више.

Говорећи о оптужбама да оружје доспева сукобљеним странама, председник Вучић поручио је да у Србији постоје људи лажови који денунцирају своју земљу лажима.

"Тобож мени штета, а штете својој земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да у фабрикама одбрамбене индустрије ради око 20.000 људи у Србији, а да и пуно више људи зависи од пословања тог сектора.

Запитао се да ли они који протурају лажи желе да се продаје само кад нема ратова и да се укину радна места грађанима Србије.

Остале вести