Инсистирао сам на ЗСО, Курти није био спреман да то прихвати

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је састанак био тежак, да је инсистирао на формирању ЗСО и да је договорено да се разговори наставе.

Извор: РТС1

Председник Вучић изјавио је у Бриселу, после заједничког састанка са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политку Жозепом Борељом, специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да су имали тежак састанак и да верује да ће бити још много састанака у наредном периоду.

Председник Вучић је рекао да 18. марта треба поново да се виде у Северној Македонији, када ће Жозеп Борељ бити у посети региону.

"До тада са Лајчаком треба да разговарамо о стварима за имплементацију. Важно је и што ће у саопштењу Европске уније ако тако то буде, то је њихова изјава, бити речи о неопходности спровођења свих претходних договора. Ја сам инсистирао на Заједници српских општина, као и европски представници. Курти није био спреман да то прихвати сада, да ли ће у будућности, видећемо", рекао је председник Вучић.

Председник Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је састанак био тежак, да је инстистирао на формирању ЗСО и да је договорено да се разговори наставе.
Извор: Принтскрин

Рекао је и да се нада да је могуће да постигнемо некакве компромисе, али да се плаши да можемо да останемо заглављени у нечему што је одавно потписано и требало је да буде испуњено.

"У сваком случају од свих оних великих прича и у јавности у Приштини и у Београду - ништа посебно, важно је и добро да смо разговарали. Верујем да ћемо моћи да превазиђемо унилатералне потезе који би угрожавали безбедност људи на терену, надам се и верујем да ћемо моћи да радимо на ономе што смо ми назвали имплементацијом и, пре свега, имплементацијом претходно постигнутих договора", рекао је председник Вучић.

Извештај о преговорима разматраће Европски савет 23. и 24. марта

Председник Вучић изјавио је да ће о данашњем састанку у Бриселу бити састављен извештај који ће се разматрати на заседању Европског савета 23. и 24 марта.

"На основу тог извештаја, они ће се односити према нашим европским интеграцијама, и једних и других", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Србија спремна да призна независност такозваног "Косова", председник Вучић је одговорио да је Србија члан Уједињених нација, а да тзв. "Косово" није.

"Ми увек подржавамо међународни правни поредак, Повељу Уједињених нација и Устав Србије", поручио је председник Вучић.

На питање да ли је Заједница српских општина део мапе пута преговора, председник Вучић је рекао да још увек немамо мапу пута.

"Немамо је. Ми морамо да седимо и радимо на мапи пута. Како смо кренули да радимо тако смо тог тренутка стали на том питању. Све време се причало о имплементацији, па да видимо шта ко хоће и како хоће да имплементира", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је састанак био тежак, да је инсистирао на формирању ЗСО и да је договорено да се разговори наставе.
Извор: Принтскрин

Додао је да се то не може десити за један дан, да је то озбиљан, дуг, тежак и напоран процес.

"Зато ћу да откажем део својих политичких обавеза и путовања да бих могао да разговарам са Лајчаком, да бих могао да се спремим за 18. (март), да се спремим да Србија не буде проказана 23. и 24. (марта)", нагласио је председник Вучић.

На питање да ли су разговарали о признавању докумената, председник Вучић је рекао да о томе сада нису разговарали.

"Али ја сам спреман да о томе разговарам чим се заврши Заједница српских општина и немам проблем да о томе разговарам када су у питању регионална представљања, питања докумената о којима смо већ разговарали, сада имамо много мање проблема него раније и нека друга питања која су од животног значаја. То је веома важно", истакао је председник Вучић.

На почетку било које мапе пута увек мора бити ЗСО

Председник Вучић изјавио је да је у Бриселу договорено да се наставе разговори, и нагласио да на почетку мапе пута без обзира да ли је реч о примени Бриселског споразума или новог француско-немачког (предлога) увек мора да стоји имплементација Заједнице српских општина.

"Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То је имплементација. А на почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни - Заједница српских општина", рекао је председник Вучић.

На питање шта је до сада договорено, председник је одговорио: "Како нешто да буде договорено када на првом месту имате ЗСО. Када договорите ЗСО онда идете даље ...".

"Како год окренете ЗСО је на првом месту, плашим се да је ту зачкољица, па ћемо да видимо даље", рекао је председник Вучић.

На питање да ли то значи да се не враћа са потписаним предлогом и шта мисли шта ће поједини из Београда сада рећи, председник Вучић је рекао да ће увек говорити нешто.

"Говорили су да сам дошао да потпишем. Ма пустите глупости, али хвала на питању, пошто сам видео да се води кампања против Заједнице српских општина, и о томе ћу посебно говорити сутра и изнети детаље да виде људи шта је потписано 2013. године и 2015. године", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ту постоје 22 потписана принципа који су за нас од пресудног значаја.

"Ако то неко не разуме, онда не разуме реалност. Ако би некоме пало на памет да укине платни промет, питам како ћемо исплатити плате лекарима, професорима, учитељима", питао је председник Вучић.

У оквиру тих потписаних принципа о Заједници српских општина постоји функција која се тиче здравства, школства, просторног планирања, детаљних урбанистичких планова, много значајних за нас, подсетио је председник Вучић.

"Зато сам управо пажљиво слушао Куртија, разумео сам зашто је то за њега неприхватљиво, али то су обавезе које морају бити испуњене и верујем да ће бити испуњене. Не заборавите да је Европски савет 23. или 24. (марта), и они желе да имају извештај до тада да ли је било шта постигнуто, и онда ће се у складу са тиме односити према нашим европским интеграцијама", рекао је председник Вучић.

Американци и Европљани помогли Приштини, а не Марк Велер

Председник Вучић оценио је вечерас да су Американци и Европљани помогли Приштини да победи Вука Јеремића и Бориса Тадића пред Међународним судом правде, а не професор Марк Велер кога су довели у Брисел.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на новинарско питање да ли је Марк Велер који је био у приштинском тиму у предмету пред Међународним судом правде поводом питања независности тзв. Косова доведен у Брисел, како се Приштина хвали, да би и њега поразио као тада Јеремића и Тадића.

"Они имају одличан тим, они су се хвалили како су победили Јеремића и Тадића, али нису они победили него они који су им помагали у свему томе, а то су Американци и Европљани", рекао је председник Вучић.

На питање шта каже Аљбин Курти због чега је ЗСО проблем, председник Вучић је рекао да њему ништа не каже.

"То ће вам он објашњавати, то је добро питање за Куртија. Изнео је објашњење о томе да је спреман да говори о разним правима мањина, али не посебно српској. Нисам баш сасвим схватио, али сам га саслушао пажљиво", рекао је председник Вучић и најавио да ће о свему детаљније говорити сутра.

Остале вести