Потписаћемо уговор са УАЕ о куповини дронова самоубица

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Абу Дабију да ћемо у року од 48 сати потписати први уговор са УАЕ о куповини њихових дронова "самоубица", који ће веома брзо стићи у Србију.

Извор: TВ Пинк

"То су дронови самоубице и биће на територији Србије, а и ми ћемо надамо се већ у наредних пет или шест месеци моћи да имамо прве српске дронове самоубице у Војсци Србије", рекао је председник Вучић новинарима на Међународном сајму наоружања и војне опреме "IDEX 2023" у Абу Дабију.

Председник Вучић је истакао да "војска није играчка" и да је то компликован процес и да су те процедуре дуге за пријем новог наоружања у Војску Србије.

Председник Вучић је рекао да морамо даље да радимо на свему другом, јер је изазован период пред нама.

"На основу овога што сам могао да видим по изјавама Путина јасно је да ће он веома жестоко наставити борбу у Украјини што ће, као и иначе екскалација сукоба, додатно отежати позицију Србије у политичком, војном и сваком другом смислу. То је као што смо очекивали и очекујем да то видимо већ за дан, два или три, велике промене на ратишту и значајне промене у даљем политичком деловању ка Србији, и са западне стране, и од стране других међународних фактора", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је имао важне додатне разговоре са нашим компанијама одбрамбене индустрије, које морају да се реформишу, да уведу право корпоративно управљање и послују по тржишним принципима, као и да не смеју да продају своје производе испод цене коштања.

Вучић је навео да су Емирати задовољни нашим развојним пројектима које смо им представили, а то су наши хаубички меци и нови калибри који туку на преко 70 км.

"Желимо да достигнемо оно што би личило на амерички Хајмарс, да пробамо то да достигнемо кроз развој за годину дана, што значи да буде за две године у нашем наоружању", истакао је Вучић.

Председник Србије је додао да треба све више да се ослањамо на наше материјале, као и да радимо композитне материјале.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Абу Дабију да ћемо у року од 48 сати потписати први уговор са УАЕ о куповини њихових дронова "самоубица", који ће веома брзо стићи у Србију.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да је шеик Мухамед Бин Зајед ал Нахјан, председник УАЕ, посетио данас штанд Србије у оквиру 16. Међународног сајма војног наоружања и опреме "IDEX 2023" у Абу Дабију и да смо му представили све што је изложено на српском штанду.

Председник Вучић је истакао да је то била велика част за нашу земљу и да је приказан понос наше одбрамбене индустрије.

"Успели смо да доведемо и део приватника који су представили своје наоружање и развојне пројекте који су сада у Техничко опитном центру Србије", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је свеопшта трка за оруђем и опремом, за бржим, успешнијим и бољим оруђем, као и трка за дроновима и оруђем које уништава дронове.

Имам још неколико економских састанака, све што произведемо прода се

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће током посете Уједињеним Арапским Емиратима вечерас имати састанке са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата, телефонски разговор са шпанским премијером Педром Санчезом и још неколико економских састанака.

Председник Вучић је новинарима у Абу Дабију рекао да је огромна част што је шеик Мухамед бин Зајед посетио штанд Србије на Сајму наоружања, као и да су се многи пели по спратовима како би видели који то штанд шеик посећује.

"Са њим сам разговарао и пре 10 година на овом истом месту, када је све било 10 пута мање и другачије. Уједињени Арапски Емирати су напредовали за 10 година, као и ми", рекао је председник Вучић.

Говорећи о наоружању, председник Вучић је рекао да је тренутно, због ситуације у Украјини све другачије, али да се нада да ће и то ускоро да се унормали, па ће и набавка наоружања бити нормалнија.

"Све земље око нас су НАТО земље, Босна и Херцеговина није, али је НАТО тамо, као и на делу наше територије, на Косову и Метохији. Ми сами морамо да се боримо за све и увеземо оно што је дозвољено", рекао је председник Вучић.

Рекао је да су огромне промене које Србија прави, као и да све што произведе наша наменска индустрија, то се и прода.

"Морамо да видимо да ли "Петолетка" у Трстенику то може да изнесе, то је велика ствар, уложићемо у нове линије код њих. "Слобода" све може да прода гранате, мине, бомбе. Ракета за град била је 2,2 а сада је 70 одсто увећана. То иде као алва, продаја муниције", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ако Руси дневно потроше 35.000 муниције, Украјинци око 16.000, па то пута 365 дана ко то да произведе.

"Све што производимо сви купују, не знам како то до сада није завршило на украјинском ратишту", рекао је председник Вучић.

Шеик бин Зајед разговара са свима, успео што је мало ко

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Сајам наоружања у Абу Дабију невероватан, јер су на њега дошли сви, како западњаци, тако и Руси и Кинези, а за председника Уједињених Арапских Емирата шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана рекао је да је један од лидера који разговара са свима и који је успео све што је мало ко успео.

"Ми смо мали и сиромашни и не можемо да се поредимо са њима, ма колико водили независну и самосталну спољну политику. Он је велики у финансијском и у сваком другом смислу", рекао је председник Вучић одговарајући на питање Тан‌југа о чему је разговарао са шеиком бин Заједом који је посетио штанд Србије, осим о војној сарадњи.

Рекао је да су разговарали и о другим питањима и указао да на јесен прети несташица лекова, као и погоршана ситуација са енергетиком.

Председник Вучић је рекао да сви воде ратове и хоће неког да победе, али да Србија мора да се снађе.
"Ми ћемо опет да се снађемо. Ја ћу бити "драма квин", али у Србији ништа неће да фали", рекао је председник Вучић.
Поводом критика да за 60 милиона није било тендера, он је рекао да нико није узео ни динара и упитао да ли је требало да се чека три месеца уместо да се лече људи.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic najavio je danas u Abu Dabiju da cemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova "samoubica", koji ce veoma brzo stici u Srbiju.
Извор: Принтскрин

"Замислите да нас неко нападне и расписујем тендер за пушке, пиштоље и метке. Ми ћемо да се сналазимо и боримо за нашу земљу и морамо да будемо све јачи", поручио је председник Вучић.

Шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата, посетио је претходно штанд Србије у оквиру шеснаестог по реду Међународног сајма војног наоружања и опреме "IDEX 2023" у Абу Дабију где га је дочекао председник Вучић, и представио шта је све изложено на српском штанду.

Од производње 30 одсто остаје у Србији, наша војска приоритет

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да 30 одсто од целокупне производње наменске индустрије мора да остане у Србији.

"Тридесет одсто од свега произведеног мора да остане у Србији и ја морам да ставим потпис да се део тога прода, ако се добије повољна цена и уколико нам лако и убрзано иде производња", рекао је председник Вучић новинарима у Абу Дабију.

Председник Вучић је нагласио да "ми морамо да будемо заштићени и да наша војска има приоритет, наша земља има приоритет".

"Са 20 одсто подигли смо на 30 и за то иде писана наредба", рекао је председник Вучић.

Говорећи о утицају украјинског сукоба на одбрамбену индустрију председник Вучић је нагласио да према ономе што смо видели "морамо да радимо ракетне артиљерије додатно, иако је она скупа".

"Све Огњева и модуларних и дигиталних морамо да радимо још и то ће да иде 8+8 или 8+12 у зависности од њихових могућности. Ми кад доведемо Нору, ми сад радимо на Мановим шасијама и успели смо да добијемо део Камазових шасија и то брже радимо, јер су много јефтиније, 200.000 евра нам је јефтинија Нора кад је Камазова шасија. Манова је нешто боља али је 200.000 скупља", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је саопштио да Нори треба четири минута да се "укопи и да испали три до четири хаубичка пројектила".

"Радимо Александар који ће то подићи на шест пројектила у минуту. Наш је циљ да два минута буде укопавање и на томе морамо да радимо у будућности. Два минута укопавање и 12 хаубичких пројектила од 155мм и бежи", навео је председник Вучић.

Како је рекао развојни пројекти о којима се разговарало јесу да се иде са пројектилима и до 200 мм да би могло,"да се са 40км подигне на 70км домет, пошто је то важно".

Додао је и да што се тиче производње дронова, поред развоја подједнако је важна и произведена количина.

"Ако не правите фабрику, то што сте ви развили ми ћемо да производимо и није важно колико ћемо да уложимо. Јер ми када кажемо нама треба 1000 комада, ако је цена 50.000, то је цена 50 милиона на годишњем новоу. За нас је 1000 комада ситно јер ми морамо да вежбамо, да 300-400 комада бацимо на Пасуљанским ливадама на Пештеру да се војници извежбају да науче како да погоде тешке циљеве", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас у Абу Дабију да ћемо у року од 48 сати потписати први уговор са УАЕ о куповини њихових дронова "самоубица", који ће веома брзо стићи у Србију.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је говорио и о тенковима и рекао "да данас нема западног модерног тенка који кошта испод осам милиона, а да иду и до 14 милиона", као и да Србија има и модернизује тенкове за милион и два.

"Срећа да их имамо и много их имамо", рекао је председник Вучић и нагласио да постоји проблем са бројем посада.

Такође је најавио да ће до краја године бити модернизовано још 40 тенкова.

Плате у одбрамбеној индустрији Србије ће значајно расти

Председник Вучић рекао је данас на Сајму наоружања у Абу Дабију, да ће у српској одбрамбеној индустрији значајно расти плате, јер је "тржиште невероватно, сви хоће да ратују и спремају се за рат".

"Све што произведемо можемо да продамо. А да то није морално кажите људима у Крагујевцу, Чачку, Лучанима, Обреновцу, Баричу, кажите да ће да остану без посла после 50 година, јер ми нећемо да учествујемо у продаји оружја. Ја то нећу да им кажем", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарска питања.

Председник Вучић је истакао да ће Србија, док је он председник, да развија своју индустрију, да се штити и да продаје оружје.

"Нисмо започели ниједан рат, да ратујемо нећемо, сем ако нисмо нападнути, ако хоћете можемо да помогнемо, а интересује нас наша војска, а онда, колико ћемо да радимо. Тако се рационално понаша", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да ништа више из Србије неће да се извози осим онога сто је вишак, као што је муниција.

Вучић је навео да ће до краја године бити 40 модернизованих тенкова, али је напоменуо и да је уско грло Технички ремонтни завод "Чачак" који не може све да постигне.

"Завод је од огромног значаја за Војску Србије, јер све тенкове тамо модернизујемо, као и борбена оклопна возила. Они сад добијају паре, али неће моћи да испоруче за 300 милиона до краја 2024. године тешко оруђе, то је 200 комада тешке технике", прецизирао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се сада иде на велике серије производње Пасарса, и да се иде на интеграцију са Мистралом и додаје да је у том смислу све решено са Французима.

Председник Вучић је напоменуо да Србија сада не може да добије "панцире" због рата у Украјини, али се размишља како да се доради постојећи С1.

Остале вести