Сретење је најважнији датум у српској историји, црвено слово Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.

Извор: ТВ Пинк

На Сретењској академији "Кнежев запис" у Крагујевцу, на церемонији обележавања Дана државности у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, председник Вучић истакао је да Срби, данас, 40 дана после Божића, славе Сретење, најбитнији датум не у верском, већ и у политичком, културном, историјском календару Србије.

"За нас је то црвено слово, много тога смо започели, урадили баш на Сретење. Народна мудрост каже да је мудрост да не радиш шта хоћеш, већ да не радиш шта нећеш. У том духу Меша Селимовић поручује да је свако слободан својом одлуком, храброшћу и непристајањем. Лична храброст Карађорђевих устаника из 1804. године није била ништа мања од храбрости Спартанаца који су са Леонидом пали бранећи законе Спарте", поручио је председник Вучић.

Подсетио је да је на данашњи дан пре 219 година одржан збор на коме је било присутно око 300 људи, на којем је за вожда изабран Ђорђе Петровић, чија је прва заповед била "сваки свога убите субашу".

Председник Вучић подсетио је на величанствену победу на Иванковцу која је значила почетак ратне епопеје у којој се ређају херојске победе попут Мишара, Делиграда. Устаници ослобађају Кладово, Неготин, Алексинац, Ражањ, Крушевац, Београд.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.
Извор: Танјуг

"Иако је у почетку имао карактер буне против Дахија, од 1805. године он постаје јавно декларисани рат за независност од Отоманског царства. Чланови Правитељствујушчег Совјета Сербског, прве владе, били су најмудрији људи тог времена попут Проте Матеје Ненадовића, Доситеја Обрадовића, Петра Ненадовића, Луке Лазаревића", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да се велики Јохан Волфганг Гете увек дивио нашем језику сматрајући га као једним од најбогатијих, браћа Грим такође, Џорџ Бернард Шо сматрао је наше писмо савршеним.

Председник Вучић рекао је да је Стојан Новаковић, председник владе, дипломата, филолог, историчар књижевности, председник Српске краљевске академије на следећи начин описивао Великог Ђорђа:

"Ђорђе није био ни међу кнезовима ни богаташима, нити су му какви лични интереси имали да га склањају на мирољубиву политику. Карађорђу је по његовим војничким навикама лакше било но било коме другом да поведе напред оне које више нису хтели да трпе и подносе".

Председник Вучић истакао је да је непосредни сведок самог устанка, наш Хомер Филип Вишњић хируршки прецизно поетски сажео карактер нових Обилића, Прометеја наше слободе и родитеља повраћене државности када је рекао "Ту кнезови нису ради касти, нити су Турци изјелице, али је рада сиротиња раја која глоба давати не може, ни трпети турскога зулума".

Председник Вучић истакао је да се ту јасно истиче и социјални аспект онога што је на почетку била само побуна, а што је умешношћу наших предака прерасло у борбу за културну и политичку еменципацију и трајно обнављање државности.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.
Извор: Танјуг

"Наши славни преци били су свесни да, осим умећа на бојном пољу, државу морају да красе дипломатски таленти и политичка умешност. Изградили су Велику школу, она није била ни средња ни висока школа, већ је била замишљена као расадник будућих високих државних службеника који ће градити институције наше земље. У њој су се изучавали историја, географија, рачуница, стилистика, немачки језик, државно право, кривично право и међународно право", нагласио је председник Вучић.

Додао је да су професори били Доситеј Обрадовић, Симо Милутиновић Сарајлија, Иван Југовић, а ђаци Вук Караџић, Алекса Карађорђевић, Јеврем Ненадовић, Сима Ненадовић, Ђорђе Протић.

Нагласио је да је тек 140 година касније Француска, на иницијативу Шарла де Гола, основала сличну институцију и назвала је Национална школа за администрацију.

"Исправљајући неправду и ми у Србији почињемо са обновом школе и државног апарата и 2018. године оснивамо Националну академију за јавну управу као централну институцију система стручног усавршавања и поносан сам на тај образовни искорак који ће тек у будућности обезбедити континуирано унапређење квалитета услуга која грађанима пружа јавна управа", поручио је председник Вучић.

Сретењски устав ставио Србију у ред најдревнијих истинских демократија

Председник Вучић рекао је да је Сретењски устав дао Србији за право да себе трајно истиче у ред најдревнијих истинских демократија не само на Балкану већ и у Европи.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.
Извор: Танјуг

"На Сретење 1835. године усвојен је први модерни устав, Други српски устанак дао нам је за право да пишемо своје законе, иако Кнежевина пре Берлинског конгреса де јуре није била суверени субјект међународног права", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Димитрије Давидовић написао Сретењски устав узимајући за полазиште уставе Француске и Белгије, и нагласио да је отишао и корак даље.

"Устав јасно предвиђа да је сваки Србин једнак пред законима српским како у одбрани тако и у казни. На свим судовима од најмањих до највећих", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија земља слободних сељака чије је право на имовину потврђено највећим правним актима.

"Давидовић чини част нашој отаџбини када у Уставу записује речи: Како роб ступи на српску земљу онога часа постаје слободним", истиче председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да "вековима и пре Милоша српском народу није мањкало храбрости".

"Али поставило се питање зашто је српска револуција била успешна и зашто се окончала обнављањем државности. Неки ће рећи зато што су нам у прилог ишле међународне околности, јер као што знате када ми Срби нешто постигнемо никада то није зато што смо ми били умешни, успешни, већ зато што се нешто друго догодило", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, "када су нам неки други стварно криви за нешто никада ти други нису криви, увек смо ми криви".

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.
Извор: Танјуг

"Немојте да вас подсетим чак и када су нам бомбардовали земљу и убијали децу ми смо увек тражили у свом комшилуку кривца, а тек онда кривца у ономе који је бацао бомбе на нашу земљу. Тако нам је било лакше. Трећи, а вероватно су они у праву, рећи ће вам да је наш успех везан за Милошев политички гениј и чињеницу да његов таленат није имао премца међу савременицима", истакао је председник Вучић.

Држава се овде рађала и од тада Србија никада није умирала

Председник Вучић изјавио је, указујући да је у Крагујевцу рађана држава Србија, да без државе као народ били би у позицији и оних народа већих од нас који живе по туђим територијама и законима и који су препуштени на милост и немилост туђих интереса.

"Без државе и зато говорим држава је рађана овде и од тада држава Србија никада није умирала, без принципа на којима почива, без институција и механизама на којима су изграђени економија, просвета, здравство, слобода не би била реч за коју живимо и коју живимо, него сан за који умиремо без наде да ће се икада остварити", рекао је председник Вучић обраћајући се на Сретењској академији "Кнежев запис" поводом обележавања Дана државности.

Како је навео, данас суочени са последицама рата у којем не учествујемо на истоку Европе и са притисцима у вези Косова и Метохије, свој спас можемо да нађемо у чињеници да смо у последњих 10 година успели баш оно што су наши преци хтели - да створимо јаку државу, самосталну, демократску, суверену која је у стању да расте, развија се, јача и да се истовремено бори и чува своје националне интересе.

"Створили смо државу која има право на реч, поштовање и која то право црпи из поштовања принципа на којима би требао читав демократски свет да почива, да почива, али и да их поштива. Не одузимајући никоме слободу да сам одлучује и да се бори за своје, ми можемо да захтевамо да се поштује и наша слобода да будемо суверени, сами одлучујемо и боримо се за своје. Без државе, само као народ, то не бисмо успели", нагласио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.
Извор: Танјуг

Наводећи да народи стварају државе, а да државе чувају народе и омогућавају им да постоје и буду субјекти, а не пуки објекти сваке политике, председник Вучић истиче да су због тих чињеница, због државе Србије данас, та 1835. година, тај Устав и овај празник толико важни.

Како је рекао, они нам показују начин, они нас уче да се не играмо ни са државом, ни са судбином, поготову не са историјом.

"Они нас држе постојаним и чврстим до циља, путем којим хоћемо да идемо - слободе и независности и врло је јасно да то можемо само ако је држава довољно јака и способна да остане слободна и на јасном путу и ка јасном циљу", истакао је председник Вучић.

Поручио је и да не постоји важнији задатак за нас него да се према ономе што је створено нашом вољом, односимо одговорно, да је чувамо и јачамо и не дозволимо да ико угрози суштину нашег постојања и нашег опстанка.

За то, како је рекао, немамо други гарант од државе Србије.

"Немамо други гарант за све нас у централној Србији, ни за наш народ на Косову и Метохији, ни за наше људе у Републици Српској, ни за Србе у Црној Гори, ни за оне који живе у многим другим државама, од саме државе Србије, демократске, суверене и слободне", рекао је председник Вучић.

Указује да не може за њих права да обезбеди никаква "козачка скупштина", празне пароле, никакав лажни, а гласни патриотизам и никакви дивљи позиви на нови круг рата и смрти.

Поручио је да Срби немају права да се пред сенима предака не присете колику су жртву поднели на олтар отаџбине и колико морају да воде рачуна чувајући своју земљу.

Стварање државе јесте авантура, али створена не трпи авантуризам

Председник Вучић истакао је да стварање државе јесте авантура, највећа која постоји, али када је држава створена никакав авантуризам више не трпи.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Сретење најважнији датум у нашој историји.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да су уместо авантуризма потребне јасне одлуке базиране на принципима, озбиљности и одговорности, као и државна политика која зна да штити националне интересе не угрожавајући притом ни опстанак, ни будућност државе, ни народа који чува и штити.

"Сигурност, мир, стандард, напредак, нису само неки лепо упаковани производи на пијаци политичких или страначких понуда. Напротив, то су реални задаци, реалне политике у реалној и озбиљној држави. То су постаменти на којима почивају могућности и способност да стварамо и имамо будућност и да у њој будемо слободни, независни, суверени", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић упозорио је све, себе, али и све друге, да са тим не смемо да се играмо, јер држава не трпи авантуризам.

Истиче да морамо да наставимо путем који су утемељили наши преци, као што су и велики Ђорђе и велики Милош којима смо, како је напоменуо, споменике заједничке уклањали на ободима Калемегдана.

Председник Вучић рекао је да ћемо те споменике морати да вратимо како би нас опомињали колико је крви, али и памети и знања уложено у српску државност.

"Јер то ћемо морати да чувамо јер држава не трпи авантуризам. Наше је да бринемо о држави, учинимо је успешнијом, бољом, само тако ћемо имати и сутрашњицу и само тако ћемо дати значај ономе што је урађено у Крагујевцу лета Господњег 1835. године. Добро је да имамо Крагујевац, Шумадију, круг људи који су увек знали и умели да чувају своју државу, своју Србију", закључио је председник Вучић.

Сретењске награде добијају они који су их заслужили радом и животом

Председник Вучић изјавио је да сретењске награде, ордење и одликовања, добијају они који су то заслужили својим радом и животом и да је увек на професионалан, одговоран и објективан начин доносио одлуку ко ће их добити.

Председник Вучић рекао је, на питање новинара да прокоментарише речи уредника "Данаса" Драгољуба Петровића који у својој колумни каже да одликовања данас добијају само они који су Вучића јавно подржали, да увек измишљају такве ствари када не знају више како да га нападају и запитао да ли ће онда и против Станислава Хочевара који ће данас добити орден покушати нешто да пронађу у том смислу.

"Докон поп и јариће крсти, кад не знају како да нападају измишљају. Трудио сам се да доделом одликовања и ордења покажем шта је држава и доделим онима који су то завредили и својим радом и трудом и животом заслужили и уверен сам да смо увек то чинили на професионалан, озбиљан и објективан начин, некада има оних који су ми идеолошки блиски, а некада на потпуно другој страни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је и да никада није, нити ће, док је председник, по том основу доносити одлуку ко ће да добије орден и одликовање.

Надлежни органи да обаве посао поводом навода о РТС-у

Председник Вучић изјавио је да се не би изјашњавао о РТС-у и наводној афери о којој се ових дана говори у јавности и истакао да тим поводом надлежни органи треба да обаве свој посао.

Председник Вучић рекао је, на питање Танјуга како коментарише што је председник Управног одбора РТС-а Бранко Кланшчек поднео кривичну пријаву против директора РТС-а Драгана Бујошевића и уреднице забавног програма Оливере Ковачевић, да се ни на који начин не би изјашњавао о том питању.

"Молим медије да не буду и тужиоци и судије. Слобода изражавања мора да постоји, кривичну пријаву може свако да поднесе, а то не значи ништа. Против мене је поднето око 2.000 пријава. Надлежни органи треба да обаве посао, решење није у хајци која се води нити глорификацији оних који то не заслужују", рекао је председник Вучић.

Гренел ће бити одликован због доприноса напретку Србије

Председник Вучић изјавио је да ће Ричард Гренел бити одликован због свог доприноса напретку Србије, због тога што је увек био спреман да саслуша оно што су интереси Србије и због тога што се залагао да америчке инвестиције дођу у Србију.

Председник Вучић рекао је, на питање новинара Н1 да ли Влада Србије плаћа Ричарда Гренела за лобирање, колике и које су његове заслуге за орден који ће данас примити, да мисли да га не плаћа, али да не зна, јер није у Влади.

"Али знам да сте обмањивали јавност када сте говорили да сам плаћао Блера, Шредера, Гузенбауера, Клинтонове итд. Обмањивали сте јавност безброј пута, тако да верујем да и овога пута то радите. Ово нема везе са одлуком Владе, ово има везе са мојом одлуком", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је Гренел један од људи који се трудио да има балансиран приступ, што је за нашу земљу од изузетног значаја за Косово и Метохију.

"Да ли он мисли другачије од онога што мисли америчка администрација, не сасвим, али увек је био спреман да чује и саслуша српску страну и један од људи чије су идеје биле да америчке инвестиције дођу у нашу земљу, да дођу њихови инвестициони фондови", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се Гренел на сваком месту залагао за мир и за то да се чује глас Србије.

"За мене је то било више него довољно. Али никако ми није јасно како су вама са Н1 увек паре у првом плану. Мени нису, мени је нечији допринос напретку Србије био у првом плану", поручио је председник Вучић.

Видећемо да ли ће и један радник јавних предузећа из Крагујевца добити отказ јер није дошао на скуп

Председник Вучић изјавио је, одговарајући на тврдње појединих медија да су радници јавних предузећа у Крагујевцу били натерани да дођу на скуп у том граду, да је на данашњи скуп дошло мање од петине људи који раде у тим предузећима и поручио да ће се видети да ли ће и један радник добити отказ, јер није дошао на скуп.

Наравно, неће нико добити отказ, додао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише те наводе опозиционих медија.

"Али направили су једну интересантну грешку, поменули су посебно једно предузеће, а то је крагујевачки водовод и нећете веровати, једино предузеће у Крагујевцу на чијем челу није нико из Српске напредне странке, е баш промашисте, хтели сте да дате пример и промашисте на примеру", рекао је председник Вучић.

Навео је да на скупу у Крагујевцу није била ни петина радника јавних предузећа и додао да ће се видети колико ће хиљада радника да добије сутра отказ.

"Нека дође ко хоће, хвала овим дивним људима који су дошли, то су добри људи и домаћини који желе добро Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да нема ништа против људи из опозиционих партија на скуповима и да их, иако авантуризам не сматра добрим за Србију, никада неће потцењивати и вређати.

У томе је велика разлика између нас и њих, додао је председник Вучић.

Лајкове нажалост добијају они који некоме прете, а не они који јачају државу

Председник Вучић поручио је да су нажалост на друштвеним мрежама популарни они који прете Албанцима или некоме другоме, а не они који јачају државу.

"Није питање броја лајкова, јер их добијају чудаци већ је питање нивоа озбиљности и одговорности, зато понављам онај ко ће да запрети Албанцима или некоме добиће највише лајкова, док онај ко ће да води озбиљну и одговорну политику истовремено јачајући државу и нашу војску не може да добије ниједан лајк", рекао је председник Вучић.

Зато људи треба да запамте да држава не трпи авантуристе и авантуризам када је већ једном створена, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, на питање новинара да прокоментарише теорије завере којима се баве и телевизије са националном фреквенцијом, на пример да су земљотреси у Турској и Сирији изазвани системом ХАРП и шта би се тек догодило са Београдом на води у случају земљотреса, да нажалост живимо у време када различити чудаци и "творци многих истина" причају такве ствари и добијају за то лајкове на друштвеним мрежама - да је ЦИА организовала у Турској земљотресе јер није потпуно на страни Украјине и слично, да он пушта преко ХАРП-а кишу из Барајева и слично.

Како са тим људима уопште да причате, додао је председник Вучић.

Одлука о повећању специјалних јединица изузетно важна

Председник Вучић изјавио је да је одлука коју је донео, о повећању броја припадника специјалних војних јединица изузетно важна и значајна за даљи напредак и јачање Војске Србије.

Председник Вучић рекао је, на питање Танјуга да ли очекује довољан број људи у тим јединицама, да је Војска Србије од 2000. године систематски уништавана и да је било тешко вратити што је некада имала.

Како је рекао, он најбоље зна какво је стање Војске, јер је био министар одбране и зна све недостатке и проблеме од кадровске структуре, бројног стања.

Познато му је и све што Војска има, сваку гранату, мину, али и све што недостаје на земљи и противваздушној одбрани, до дронова.

"Имајући све то у виду донео сам одлуку која је важна за напредак и даље јачање Војске. То је велика одлука и није лако спровести је, јер подразумева огромна финансијска улагања, али ће подићи градове на истоку и западу земље, као и стандарде Жандармерије, јер не можемо да оставимо Жандармерију испод тог нивоа. Реч је о веома важној одлуци", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, када видите написе да "то Вучић прави своју преторијанску гарду" разумете да ти људи никада ништа нису разумели.

"Видите колико ти људи не воле своју државу и ништа не схватају, а ми нисмо полицију употребљавали када су блокирали ауто-пут, склонили смо људе, а све велике демократске земље узму па их изубијају на мртво име и то покажу целом свету да виде како се демократски понашају. А коме је пало на памет да војску користи на било који начин. Никада никоме. Тај очај и немање аргумената и покушај да рушите своју државу на сваки начин је тешка болест која нас је опхрвала одавно. У ери социјалних мрежа та болест постаје још већа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић цитирао је Ноама Чомског да нема рационалног приступа ниједном питању нити решавању проблема.

"Све су теорије завере. Ево Београд на води, колико ти људи мало знају и колике су незналице. Сећате се да су причали да не може вода из цеви да се избаци, а то су најсолидније грађевине, јер су темељи дубоко прављени и шипови посебно под великим надзором. Оно што је важно за Београд на води јесте да је добро грађен јер је постојала ревизиона комисија која је проверавала све услове и све је рађено као мало где у Србији", рекао је председник Вучић.

Навео је и да није проблем у инфраструктури, већ у људима који траже кривца у свом окружењу, па није крив пожар или поплава, већ неко кога могу да "ухвате за гушу".

"Није крив НАТО за убиство 16 новинара у РТС-у, већ онај који је тобож знао да ће да буде бомбардован. Земљотрес који се догодио, по јачини би све куће у Америци срушио, јер су монтажне куће прављене да преживе век или два у нормалним условима. Шта радимо ово себи. Сутра ће поплава да буде па ће бити криви они који је нису спречили. Каква су то лупетања. Баш нађоше Београд на води. Баш сте промашили и нашли најбољу градњу јер не опраштате нечији успех и велике резултате", рекао је председник Вучић.

Додао је да ћемо "са тим лудилом" морати да се боримо у наредном периоду.

"А ја сад одох до Барајева да пустим кишу преко Харпа", рекао је председник Вучић иронично.

Остале вести