Занима ме само опстанак и напредак Србије

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Скупштини Србије, у наставку посебне седнице посвећене Косову и Метохији, да никада није преговарао ни са ким о опстанку на власти, нити да ће о томе преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

Извор: РТС 2

"Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србије", поручио је председник Вучић, у наставку расправе на посебној седници о Извештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара.

Председник Вучић је тако одговорио на оптужбе посланика Роберта Козме из Зелено - левог клуба да је Српска напредна странка, поред све муке за Србе на Косову и Метохији, увела страховладу на северу Косова и Метохије и да увек са међународним представницима испреговара за себе останак на власти, а за грађане Косова и Метохије све већу неизвесност.

Одговарајући на оптужбе опозиције како није уцењена Србија, већ он лично, председник Вучић је рекао да су бесмислице да је било чиме уцењен.

"Да бисте некога уценили морате имати нешто чиме бисте га уценили. Поновићу, нити имам рачуне, нити било какво богатство у иностранству нити у земљи да бих било шта имао да изгубим", истакао је председник Вучић.

Истакао је да грађани треба да разумеју да није увек питање онога шта на неком папиру о Косову и Метохији стоји већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.

Неретко као ној набијамо главу у песак, рекао је председник Вучић.

"Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо независно Косово. Је л је то ваша политика?

Околности нам не иду на руку, нисам за замрзнути конфликт, напротив", рекао је председник Вучић.

Рекао је да раније нисмо пратили шта се дешава и како је снажила хрватска војска, па нисмо разумели како се догодила 1995. година, па како су се од 1997. године наоружавали Албанци на Косову и Метохији, потцењујући све.

Председник Вучић је рекао да је скупштина у четвртак личила, нажалост, више на кафану него на парламент и да верује да је то било пре грешком опозиције, иако је више личило да имају злу намеру.

"Надам се да ћемо имати довољно мудрости да извучемо поуке из тога и научимо кад је време и колико да чекамо и шта је то што можемо да урадимо", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, јуче у парламенту је морао да слуша разне бесмислице и у чињеничном смислу је демантовао 24 лажи, колико је избројао.

То су биле директне и чињеничне лажи које сам морао да демантујем, додао је председник Вучић.

Истакао је да је био поносан на санкције које су биле уведене против њега 1999. године, јер је био крив што је бранио земљу, а нападао агресора.

"Срећан што сам био против оних који су извршили агресију на нашу земљу", нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zanima me samo opstanak i napredak Srbije
Извор: Танјуг

Упозорио је да опозиција врши криминализацију нашег народа на северу Косова и Метохије и да причама о страховлади на северу Косова и Метохије ради против интереса Србије и српског народа на северу Косова и Метохије, радећи управо оно што раде и стране службе.

Председник Вучић је рекао да опозиција није рекла ни реч против онога што ради Аљбин Курти и Албанци на Косову и Метохији, али да јесу против своје државе и њега лично.

"Молим да размислите шта је тема и о чему ми данас разговарамо и какав сте резултат направили својим јучерашњим наступом, а који је ужасан и још ужаснији за ваше политичке партије, и какве су ваше поруке грађанима и чему сте допринели.

Живите у балону лажи и илузија", поручио је председник Вучић посланицима опозиције.

Србија не жели у НАТО, чува своју војну неутралност

Председник Вучић истакао је да Србија није у атлантским интеграцијама и да не жели у НАТО, већ љубоморно чува своју војну неутралност.

На посебној седници Скупштине Србије на којој се расправља о Косову и Метохији, одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића, председник Вучић је указао да је Србија на путу ка Европској унији, а да се не налази на путу ка атлантским интеграцијама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zanima me samo opstanak i napredak Srbije
Извор: Танјуг

"Србија се налази на европском путу, а што се атлантских интеграција тиче, Србија не жели у НАТО. Србија жели да чува љубоморно своју војну неутралност и да јача. Постоји разлика између евроинтеграција и атлантских интеграција", нагласио је председник Вучић.

Стране инвестиције лек за српску привреду, и руске инвестиције добродошле

Председник Вучић изјавио је да су стране директне инвестиције много значајне за српску привреду и да нам се од тога исплаћују и веће плате и веће пензије додајући да, уколико има заинтересованих инвеститора из Русије, добродошли су у Србију.

Одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, председник Вучић је рекао да је током прошле године у Србији забележен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто.

"Разумљиви су и разлози", рекао је председник Вучић коментаришући низак ниво руских инвестиција додајући да када се држава води, мора се израчунати све.

Председник Вучић је указао и да је трговинска размена са Немачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда 10 милијарди.

"То је питање фабрика које овде раде. То је лек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије", рекао је председник Вучић.

"Немамо проблем да сарађујемо са Руском Федерацијом, ми смо отворени за то, као што плаћамо гас, дана не каснимо, све плаћамо у валути, ни од кога не зависимо. Ако су заинтересовани и имају инвеститоре, увек су добродошли, али нажалост сада имају других брига", рекао је председник Вучић и додао да, када је реч о односима Србије и Русије, не постоји ниједна друга европска земља од Србије која има боље односе са Руском Федерацијом, као и да се Србија понаша одговорно и фер.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zanima me samo opstanak i napredak Srbije
Извор: Танјуг

"Али, ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете", рекао је Вучић.

Ја поштујем Русију, служим само Србији

Председник Вучић изјавио је да он, за разлику од појединих представника опозиције поштује Русију и не служи јој, као и да служи само Србији.

Одговарајући на излагање Ивана Костића из покрета Двери, који га је питао зашто је прекинуо институционалну сарадњу са Русијом, председник Вучић је подсетио да је он био једини који се на Генералној скупштини Уједињених нација, одржаној у септембру састао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

"Шта је то што ми тачно замерате? Не знате или сте само заборавили тај сусрет. Је л' мислите да треба да излажемо Србију притиску па то да радимо сваки дан? Шта смо то урадили против руских интереса, што седимо и трпимо, не мешамо им се у интересе. Сваки дан гледам приче о српским добровољцима. Јесам ли им некада замерио што вам помажу, а ја никада нисам позвао Наваљног нити иког другог", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, оно што је суштина јесте да су геополитичке околности горе, а не боље за Србију, односно да су најлошије у последњих 10, 15 година.

Говорећи о повлачењу страних инвестиција из Русије, председник Вучић је рекао да је то суштински катастрофално, иако мање од очекиваног, односно да се Русија добро снашла.

"Највећа грешка Запада је што су најавили тенкове, посебно немачке, то су страшни тенкови, али тада су они ујединили руски народ. То је највећа политичка грешка Запада јер су у једном дану ујединили Русе", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, када водите земљу морате на реалан начин да сагледавате ствари и запитао посланика не мисли ли стварно да треба да се вратимо у 1906. годину или 1917. годину када је Србија изгубила две трећине мушког становништва.

"Је л' то треба да нам буде циљ? Због чега бисмо издржавали било шта? Сви ми смо далеко себичнији него тада, не желимо деце као тада, ни да радимо као тада, немамо раднике који раде на путевима, сви желе велике плате и да раде у канцеларијама по два, три сата. Хајде да пробамо да сачувамо мир и децу и градимо будућност", рекао је председник Вучић.

Позвао је опозицију да реалније сагледава ситуацију и рекао да је изложен нападима и притисцима на сваком месту где се појави због неувођења санкција Русији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zanima me samo opstanak i napredak Srbije
Извор: Танјуг

"И никоме нисам тражио хвала, јер тиме нисам бранио Русију већ српску слободу на свој став. Шта ви хоћете да преговарамо или не преговарамо о Косову и Метохији. Само ми реците да урадимо све то, шта бисмо добили. Повлачење инвестиција је нешто што не бих пожелео никоме, Руси су се добро снашли, али да ли санкције имају утицаја - свакако и то велики. Тај ко вам прича другачије обмањује вас", рекао је председник Вучић.

Рекао је да "моли Бог" да мир завлада што пре, као и да је приметио да је реч мир забрањена свуда.

"Само би нас мир спасио, овако ми награбусисмо јер нико неће нас да трпи не само због санкција већ и зато да се Путин не позива на Косово и Метохију. Да ли би се у будућности позивао то је друга ствар. Са њим имам коректан однос, али не треба да се играмо са тим и багателишемо потенцијалне претње које долазе са запада. Овде није питање љубави, већ опстанка наше држава. Да мало мање учествујемо у ријалитију и гледамо нашу земљу имали бисмо више успеха", рекао је председник Вучић.

Поновио је да су јучерашња дешавања у скупштини била срамна и лоша за Србију, а за опозицију ужасна.

"Није то решење, сада сте у институцијама, говорите аргументовано, то је политика. Курти и Хрвати и њихови медији су се обрадовали и сви су на вашој страни", рекао је председник Вучић.

Трка за КиМ почела много пре деведесетих, лоше позиције на старту

Председник Вучић рекао је да је можда било грешака у преговорима о Косову и Метохији у протеклом периоду, али да "трка" за покрајину није почела ни 2012. године ни 2000. године ни деведесетих, већ много раније.

Извор: РТС 2

На критике Александра Јовановића Ћуте из посланичке групе "Заједно-Морамо" да се 20 година лоше преговара о Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да је посланик можда у праву, али да треба имати у виду почетне позиције у трци и да су противници били 20 метара пред циљем, а ми 80 метара удаљени.

"Паметни људи у Србији то разумеју и могу да цене шта је реално и шта није. Постоје ствари којима сте ограничени и које не можете да промените", рекао је председник Вучић током расправе и додао да је Косово и Метохија тешка прича.

На критике Јовановића да је мало природних ресурса, као што су вода или рудна богатства, бакар, нафта остало Србији, а већи део дат странцима, као и да неће проћи много времена да поново дође неки Рио Тинто, председник Вучић је рекао да се не плаши његове вике, али да је Србија јединствена по томе што је слушајући пропаганду и стране обавештајне агенције угрозила себе и одустала од литијума који би подигао цело Подриње.

Председник Вучић је подсетио и да је уговор са Русима потписан 2007. године, а са Кока-Колом за воду 2006. године и да га Јовановић лажно напада при чему је сам хтео да гради мини хидроелектрану, и за то приложио доказе.

"То сте радили на име Илић Драгише, ви сте слали мејлове. Нисте добили бизнис, а други јесу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да СНС није намеравала да организује контрамитинг и да је јучерашње понашање опозиције више личило на то.

Показао је и фотографију Јовановића који се попео на клупу у скупштинској сали, и иронично приметио да је прљао ђоновима клупу да би направио бољу слику у телефону.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zanima me samo opstanak i napredak Srbije
Извор: Принтскрин

На примедбе о положају пољопривредника, председник Вучић је рекао да ће и они и рудари бити заштићени.

"Гледамо да заштитимо сељаке и зато је буџет за пољопривреду три пута већи него 2012. године. Тачно да се трудимо и боримо да дамо више новца и за млеко, да подигнемо премије, а имамо проблема са великим ланцима. Ви бисте да оставите земљу без рудника струје, угља", поручио је председник Вучић.

Приметио је и да су они који су против литијума, како је рекао, нафте 21. века, паметнији и од (канцелара Савезне Републике Немачке) Олафа Шолца и од (председника Француске Републике Емануела) Макрона.

"Мене није плаћао Рио Тинто, мене интересује Србија и шта је добит Србије. Показаћу вам шта смо изгубили као земља", рекао је председник Вучић.

Водим се интересима државе и у складу са тим доносим одлуке

Председник Вучић данас је, поводом обраћања посланика посланичке групе "Уједињени" Борка Стефановића, који је говорио о потреби увођења санкција против Русије, изјавио да ће се руководити интересима државе и у складу са тим доносити одлуку.

Председник Вучић је одговорио да је Стефановић у праву када каже да плаћамо цену због неувођења санкција и да нема проблем то да каже.

"Да, у праву сте, знам боље него Ви, нисам спреман да говорим колика је цена зато што сматрам да је цена политике коју водите добра док год можете да је измерите. Кошта, не мало, али док нас не кошта виталних интереса, ми морамо да чувамо нашу политику која мора да буде слободарска, ако то не будемо могли, ја ћу да кажем, не можемо и нећу се крити иза било кога", одговорио је председник Вучић.

Председник Вучић је одбацио критике Борка Стефановића које су се односиле на економију, рекавши да је стање у јавним финансијама данас неупоредиво боље него пре 10 година.

"Они вам кажу биће јавни дуг 35 милијарди, можда, али на 70 милијарди БДП то је мање него што смо наследили", рекао је председник Вучић и додао да није исто када је јавни дуг 15 милијарди на 25 милијарди БДП-а.

Председник Вучић је навео да је прилив страних инвестиција 2012. година била једна милијарда, а да су прошле године биле преко 4 милијарде евра.

Председник Вучић је додао да Србија има стабилан курс, званично запослених је 2,3 милиона људи, при чему по попису имамо 500.000 људи мање него тада.

"Имамо најнижу стопу незапослених у историји", рекао је председник Вучић и додао да је минимална зарада 2012. године била 15.000 динара, а да је данас 40.000 динара.

Председник Вучић је рекао да је нето просечна зарада била у јануару 740 евра, али је напоменуо да то тек треба да буде објављено у фебруару, и подсетио да је 2009. године била 338 евра.

Председник Вучић је, говорећи о бруто девизним резервама и злату, рекао да смо дошли, када је реч о злату са 15,3 на 38,5 тона, док су ненаплативи кредити били око 18 одсто, а сада су на три одсто.

Сигурна рука вас води у будућност

Председник Вучић изјавио је данас, одговарајући на излагања посланика, да не морају да брину колико дуго је он у политици јер их "сигурна рука води у будућност".

Председник Вучић је тако, на посебној седници Скупштине Србије, посвећеној КиМ одговорио посланику из коалиције "Зелено - леви клуб" Ђорђу Павићевићу, који је рекао да се Вучић скоро 30 година институционално бави политиком због чега не мора да спочитава опозицији "ко је шта радио у животу".

Председник Вучић је рекао и да Павићевић све време свог излагања није ни поменуо КиМ, чак ни име изговорио.

"Али зато су ваљда сви славни када изговоре моје име. Изговорио га је девет пута за скоро четири минута излагања. Честитам спасили сте КиМ виртуозним вештинама, али ми није јасно да ли сте ме хвалили или не", закључио је председник Вучић.

Нови напад на Србе на КиМ, Албанци уболи младића ножем у раме у Витини

Председник Вучић изјавио је да се данас догодио нови напад на Србе на КиМ, у селу Могила у општини Витина, где су двојица Албанаца убола ножем у раме младића од 20 година Ђузић Бобана.

"Сада се то догодило, мржња коју Куртијев режим и њихови медији промовишу против Срба, и на ово ће плашим се наши западни партнери да реагују да се обе стране умире", рекао је председник Вучић и показао посланицима слику младића са два убода ножем у пределу рамена.

Председник Вучић је поручио да морамо да тражимо мир због тих људи, Срба на КиМ и истакао да све што неретко радимо само њима отежавамо.

"Јер не бринемо за њих већ бринемо о својим политичким поенима овде", рекао је председник Вучић.

Седница се свела на утркивање у снази и нивоу увреда према мени

Председник Вучић изјавио је да се трудио да слуша посланике очекујући да ће нешто од њих моћи да се чује, али да се све свело на "утркивање" у нивоу и снази увреда која су изговорене против њега.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на излагање Срђана Миливојевића из Демократске странке.

"Србију волим највише на свету. Не постоји ништа што волим као Србију. Могу то да упоредим само са љубављу према својој деци и ни према коме и ни према чему другом".

Председник Вучић је истакао да је ситуација у Србији у историји наше земље објективно најбоља.

"Да ли је довољно добра? Није. Да ли сам задовољан и срећан? Нисам. Да ли је некада у историји било боље? Не, није, никада", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је у свим областима друштвеног живота ситуација неупоредиво боља.

"Нисмо имали отворене музеје, ми смо их урадили и платили, као и позоришта, више него икада. Отварамо три стадиона у Лесковцу, Зајечару и Лозници у наредна два месеца, градићемо их још. Да не причам о нашој војсци, опремљености полиције, о томе шта смо све урадили, колико болница, клиничких центара, колико их још градимо", рекао је председник Вучић.

Миливојевић је, између осталог, председника питао зашто је дошао у Народну скупштину.

На то је председник Вучић одговорио да је на седницу дошао зато што су га посланици звали.

"Зато што сте ме ви звали, зато што сте доносили заједничка саопштења у којима сте рекли да тражите седницу скупштине да дођем. Је л' мислите да за мене има нешто лепо овде? Да сам чуо неку лепу реч о себи? Да је лепо трпети псовке и увреде да си убица, криминалац, мајмун, лудак, овакав, онакав?", рекао је председник Вучић.

"Говорите да сам узео карту у Карлобагу за воз. Нисам био тамо никада, али нисам могао да узмем карту за воз нигде у Србији јер нам нисте сачували ниједну пругу и ниједан воз пристојан. То смо морали да градимо испочетка, и пруге и возове да бисмо их урадили више него у претходних 50 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је показао фотографију њега и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и истакао да се са Куртијем никада није сликао, нити руковао у животу.

"Ово је уствари слика Куртија и (грчког министра спољних послова Никоса) Дендијаса, само што је уместо Дендијаса, човек који је малопре говорио, ставио моју слику и обмањивао јавност да каже: "Погледајте како се Вучић грли са Куртијем." Погледајте са каквим болесним лажовима имамо посла", рекао је председник Вучић.

Навео је да је ова седница прилика да образложи све, како је рекао, бљувотине, лажи и бесмислице које су неки посланици изговорили.

"Дивно је када кажете Андреј и Данило пронађени у шахту као Гадафи. Дирајте мене, није проблем да ја завршим као Гадафи. Разумем вашу жељу и патологију, много о вама говори, али вас питам што то радите породицама? Шта су вам они згрешили? Како уопште можете да се радујете нечему што се догодило Гадафију, како то можете да замислите за било кога?", рекао је председник Вучић.

Рационално да решавамо проблеме, опозиција за један дан уништила имиџ Србији

Председник Вучић поручио је да треба да будемо рационални у решавању проблема, јер бисмо у супротном награбусили и држава би нам нестала, како је рекао, брзином муње.

Извор: РТС 2

"Остаје нам да видимо како и на који начин да се уозбиљимо и, поновићу речи Ноама Чомског, рационално приступамо решавању проблема, јер ако то не будемо урадили - награбусили смо. Немојте да вам говорим на шта би нам држава личила, могли су људи да виде и јуче и данас, брзином муње би буквално нестала", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се то догађало много пута у новијој историји са државама и много богатијим од наше, у Африци, Азији, али и Европи, и да треба видети како су прошле због неодговорног државног руководство изабраног посредством страних обавештајних агенција.

Председник Вучић је рекао да се, са друге стране, посланици опозиције понашају као деца у обданишту и да би и он био вероватно већи патриота да је три пута викнуо "Косово је срце Србије".

"Кога год да сам слушао од њих, само још ништа нисам чуо паметно - шта ћемо са Косовом. Глуме и да су велики Европејци, а нисам чуо да је неко рекао су нам потребни разговор и компромис", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су ти посланици јуче за један дан уништили имиџ Србији.

"Шта вам се десило, да ли сте поносни што је то била главна и најружнија вест у региону. Сви су се спрдали са нама, будалама и лудацима, како нас доживљавају. Само зато што сте хтели парче славе", рекао је председник Вучић.

Нећемо дозволити улаз Косова у УН, верујем да можемо то да спречимо

Председник Вучић поручио је данас у парламенту да Србија треба да одржи баланс, сачува виталне интересе нашег народа на КиМ и не дозволи улаз Косова у УН, као и да то сматра победом наше земље.

"Да не дозволимо улаз Косова у УН, верујем да то можемо, а свакако нећемо ми бити ти који ће то дозволити неком другом. За оне следеће нисам сигуран. А, можда нас и Бог погледа, па неки бољи и одговорнији дођу. Како ствари стоје, плашим се да би могло да буде много пута горе", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је познавао све претходне лидере и да зна шта су радили.

"Гледам и ово данас и плашим се да смо од много оних који нису били добри имали много боље, него што их имамо данас, а претендују на власт", закључио је председник Вучић.

Куртијеви захтеви више спрдња са међународном заједницом него са нама

Председник Вучић је изјавио да је шест захтева које је поставио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за формирање Заједнице српских општина спрдња и то више са међународном заједницом него са Београдом.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на критике и питања које му је поставила посланица Демократске странке Ксенија Марковић.

Председник Вучић је подсетио да су међу Куртијевим условима то да ЗСО мора да буде у складу са уставом и законима тзв. Косова, да не може да буде једнонационална, односно само српска, да мора да се промени назив, да буде део коначног споразума и да Вучић повуче писмо упућено чланицама УН да не прихвате чланство Косова, које је он упутио.

На питање посланице Марковић који је одговор владе и председника Србије на те захтеве, председник Вучић је рекао "не може".

"Да ли то значи да неће да формирају, можда неће, али ово је спрдња са међународном заједницом више него са нама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да је Заједница српских општина дефинисана првим и основним споразумом те да о садржини Заједнице постоје четири споразума.

Према његовим речима, након састанка са дипломатском петорком ништа није представљао као ултиматуме, већ као тешку ситуацију.

"Демантовали су ме они који нису били на том састанку, а не они који су присуствовали", рекао је председник Вучић одговарајући на критике да су га представници међународне заједнице демантовали за ултиматуме.

Када је реч о последицама које би Србија могла да трпи због неприхватања предложене европске платформе, председник Вучић је нагласио да није никада рекао санкције.

"Рекао сам прекид европских интеграција, дотока инвестиција и повлачење страних инвестиција и остале свеобухватне мере против Србије", подсетио је председник Вучић.

На питање које је поставила Марковић шта је смисао ове седнице, председник Вучић је рекао да се и он пита шта је сврха те да је мислио да посланици хоће да добију неке одговоре.

"Баш из ваше странке су рекли да нећете консултације, него Скупштину и ја дођем у Скупштину и ви мене питате шта је сврха. Не питајте ме шта је сврха јер нисам дошао зато што сам сам себе позвао, већ јер сте ме ви позвали", навео је председник Вучић.

На питање Марковић у вези савезника Србије, председник Вучић каже да је рекао да за рат и сукобе нам требају савезници, а да у међународној политици има само интереса.

"Трудимо се да имамо више оних са којима разговарамо и да немамо оних са којима не можемо да разговарамо", додаје председник Вучић.

Председник Вучић је приметио да се на данашњем заседању могло чути оно што говори и Аљбин Курти, а што оцењује као једну од најопаснијих ствари.

"Могли смо да чујемо оно што говори и Курти, а то је да је Српска листа та која исељава Србе са КиМ", рекао је председник Вучић.

Повлачењем барикада спасени животи

Председник Вучић је изјавио да су Срби са КиМ морали да повуку барикаде приликом последњег протеста и да су тиме сачувани животи, јер би НАТО снаге кренуле на њих.

Извор: РТС 2

Одговарајући на питање посланика Славише Ристића из "Уједињених" зашто су барикаде на КиМ повучене иако нису испуњени захтеви Срба, председник Вучић је рекао да није био одушевљен тиме што нису испуњени сви захтеви Срба са КиМ, али да је он морао да сагледа ширу слику и сачува животе људи.

"Што се тиче барикада нисмо имали никакав основ да их задржимо и један дан више, били бисмо проказани у целом свету. Нисам био задовољан, знам да су људи желели борбу, али извукли би дебљи крај са НАТО", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да није био проблем у Албанцима, да је један од посредника звао Петра Петковића и рекао му "имате 24 сата, онда ће вас напасти Курти".

"Уплашили су и Марка и Петра", испричао је председник Вучић, додајући да је то добро јер значи да су одговорни људи и брину за народ.

"Позвао сам тог посредника и питао га шта радите ово кад знате да Курти нема снаге и да пошаље све своје јединице и то знамо и ти и ја. Јер нису то само барикаде, већ мало компликованије. Он ми је рекао - није Курти, него НАТО", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је причао сам са свима и да сви знају колико су се борили, али да је његово да сагледа ширу слику.

"Да видимо да ли можемо да убедимо некога да су оправдане барикаде или не. Нисмо могли никога да убедимо, зато што нико није хтео да чује вапај српског народа", истакао је председник Вучић.

Додао је да смо сачували животе, јер смо знали да НАТО мора да крене на барикаде, а људи из КФОР-а су много одговорнији и знају да би било крви.

Председник Вучић је подсетио и да је својевремено донео одлуку о смањењу плата и пензија да бисмо могли да кренемо напред.

"Никоме се то није свидело, али је уз подршку ММФ то донело напредак Србији и зато имамо 10 година највећег напретка Србије. Не руководим се следећим изборима, јер видите да је свако повећање плата и пензија дошло после избора, а не пре. Ако не можете да победите на изборима немојте да идете на њих", поручио је председник Вучић.

Рекао је и да није захтевао уклањање барикада и нагласио да не поставља ултиматум српском народу.

"Никада нисам поставио ултиматум српском народу. И да не урадите оно што тражим од вас никакве последице неће бити. Тако смо се договорили са РС. Питајте Додика, Цвијановић, Србе у Црној Гори, КиМ", рекао је председник Вучић.

На констатацију Ристића да Албанци не поштују споразум о таблицама, председник Вучић је рекао да је свестан тога, али да он не може ништа да уради тим поводом, али да бар имамо нека права на папиру.

"Ми смо постигли споразум о таблицама, нисам био одушевљен тиме, али сам рекао да је то мала тактичка победа, сачували смо мир, а онда су Албанци поново почели да га крше. Погледајте Шолеа и Стана, и они су упозорили Албанце да крше споразум, и један и други упозорили су пре неки дан Куртија да крши споразум, шта је ту кривица Србије и моја кривица", рекао је председник Вучић.

Додао је да је схватио да Албанци неће да спроведу ниједан споразум и запитао: "И шта сада?".

"Рекли сте да су Америка, Француска и Немачка предложиле да Косово буде независно, ма немогуће. А у ваше време прогласили су независно Косово и признали га и ви сте сада изненађени. Тада нисте били изненађени, а сада сте страшно изненађени", констатовао је председник Вучић.

Додао је да је шеф Ристићеве посланичке групе рекао пре неки дан да проблем регистарских таблица треба да решимо тако да све таблице могу да пређу свуда без налепница.

"Да кажем народу да прихвати РКС табле и то је легитимно. Да ли ви разговарате између себе или само знате да је Вучић за све крив?", упитао је председник Вучић.

Додао је да је иста прича са санкцијама Русији, јер из исте посланичке групе једни му замерају што није увео санкције, а други што не служи Русији.

"Мој посао није да слушам шта мисле људи, већ да доносим одлуке које су дугорочно добре за људе", поручио је председник Вучић.

Нагласио је да људи посматрају ствари као да се ништа није променило за задњих 25 година, као да 1999. године нисмо потписали Кумановски споразум и као да Приштина 2008. године није прогласила независност.

"Неће ништа да се деси, никакво чудо. 25 година касније није исто. Дали смо новац за сваку цркву и манастир, дали новац за кухиње. Две и по године тражим да направимо брзу магистралу од Краљева до Митровице и не дају нам. Обезбедили смо паре, али не дају да Србија то ради", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Србија спонзорисала рукометну екипу Зубиног Потока, а да је на то ИХФ запретио да ће, ако се то настави, избацити све српске екипе из европских такмичења.

Истакао је да је наш интерес на КиМ да дођемо до компромисног решења.

"Нас је све мање, али и њих је све мање, чак је и процентуално горе по њих. Ни у Београду није добро, јер немамо деце, него се људи досељавају. Молим вас да пробамо да будемо објективнији и да не лажемо наш народ", поручио је председник Вучић.

Лично сам са Јапанцима и Мађарима спречио да Косово уђе у Унеско

Председник Вучић је на питање Милице Ђурђевић Стаменковски из Српске странке Заветници да ли парламент намерава да усвоји јасну стратегију у преговорима, рекао да не сме да се понаша неодговорно и да не подиже црвене линије како коме падне на памет.

"Иако сте ми небројено пута говорили да не смем да јавно кажем да нисам за признање независног Косова и да не подржавам његово чланство у УН, када сам то урадио ви сте сада причу проширили на друге институције", рекао је председник Вучић на захтев Милице Ђурђевић Стаменковски да се изјасни о томе да ли је за улазак тзв. Косова у Интерпол или Унеско.

С тим у вези, председник Вучић је нагласио да је личним разговорима са Абе Шинзом и Мађарима спречио да тзв. Косово уђе у Унеско.

Додао је да му је доста придика оних из "антидржавног покрета", нарочито након јучерашњег инцидента.

"Нисам сам ја јуче долазио на подијум да се обрачунавам, већ сте ви доносили крпе и исписивали највеће увреде, ваљда да помогнете Куртију, због чега сте велике звезде постали у Приштини и вероватно сте тамо подигли тај међународни углед о коме причате и то само тамо где мрзе Србе и нигде више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је одговарајући Милици Ђурђевић Стаменковски на то да она сматра да Италија не спада у велику петорку, истакао да је та земља Србији веома битна.

"Нама је Италија битна из више разлога, поред осталог и јер је чланица Групе Г7 и примера ради има већи БДП од Русије", нагласио је председник Вучић.

Не сањајте опасне снове

Председник Вучић упозорио је у Скупштини Србије посланика и председника Партије за демократско деловање Шаипа Камберија да не сања опасне снове и да ниједног тренутка на помишља да Албанци у Прешевској долини могу да ураде оно што су урадили после 2000. године.

Камбери је у говору рекао да Срби имају проблем са прихватањем реалности, а председник Вучић му је на то рекао да је он мегафон Аљбина Куртија.

"Оно што он говори то је политика Аљбина Куртија, а не неког другог", рекао је председник Вучић који је оценио да је Камберијев говор био јефтин трик којим је покушао да изједначи права Срба на КиМ са Албанцима у Централној Србији.

"То је толико лош трик, то не може да се пореди и не личи, нити су то две државе, нити имају исти правни статус, нити имају исту позицију у преговарачком процесу, односно једна уопште не постоји у преговарачком процесу", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио Камберију да престане да сања те "пусте снове" о изједначавању позиције, баш као што је то, нагласио је, безброј пута рекао његовом шефу, али и Европљанима који су ту били присутни.

Додао је да је лоше када неко овде говори Србима да не сањају снове који су нереални и зато га је замолио да то не чини са Албанцима и да им саопшти шта је реалност, а не да маштају о нечему што не могу да добију и никада неће добити.

"И никаквих илузија по том питању немојте да имате. А моја врата су увек отворена за сваку врсту разговора, ви сте грађани Србије, имате много права, нема напада на вашу децу када славите Бајрам. Поносан сам на то што тамо где ми имамо власт понашамо се много другачије према вама него тамо где ваш ментор има власт према српском народу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је затим прочитао текст у којем је Шаип Камбери затражио од органа Албаније и тзв. Косова да буду више присутне у тој, како је написао, албанској земљи која је под окупацијом геноцидаша.

Председник Вучић је након читања писма рекао да нема проблем да свако изговори шта жели.

"Поносан сам на земљу, која вас хлебом храни, а у којој можете да изговорите такве гадости. То значи да смо демократска земља и да смо озбиљна земља. Само вас упозоравам да не мислите да вам је време да не чините онакве ствари какве сте радили иза 2000 године. Само вас молим. А причајте шта хоћете, Србија је демократска земља и то ће да истрпи. Не сањајте снове који би били опасни, увек за нас опасни, а нису добри ни за вас", истакао је председник Вучић.

Истакао је да жели компромис и разговоре, јер сматра да је то добро и лековито за односе Срба и Албанаца, као и да је Камбери у праву да ми Срби не разумемо увек реалност, али је не разумеју ни Албанци.

"Они ће увек, када говоре о прошлости, помињати породицу Богујевци, с правом, али неће поменути убијену породицу Шутаковић, отете 12. јуна '99. године. Не интересује га тај део реалности као ни нас да слушамо о страдању неких других народа. На жалост", рекао је председник Вучић.'

На констатацију Камберија да је рекао да би Курти требало да је и даље у српском затвору, председник Вучић је одговорио да то никада није рекао.

"Рекао сам да су неки други пустили Куртија 2001. године, а да нису имали правног основа за то, ови који ми држе придике о патриотизму. Њихов главни шеф овде каже да су пустили Курија, Мазрекуа и још 1.800 терориста да отопле односе са Западом, а није било притиска", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је запитао Камберија од кога жели да спасе свој народ.
"Ви сте ову државу, од које добијате хлеб, која вам даје паре, изградила породилиште, путеве и пругу назвали фашистичком. Што то не кажете у парламенту? Од те државе фашистичке геноцидаша тражите да вам стално даје паре и да се понаша другачије", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је на крају поручио Камберију да не брине, јер ће, каже, решити проблем у Бујановцу уз помоћ инвестиција, те додао да се гради брза пруга до Прешева.

"А моја врата су увек отворена за сваку врсту разговора, ви сте грађани Србије, имате много права, нема напада на вашу децу када славите Бајрам. Поносан сам на то што тамо где ми имамо власт понашамо се много другачије према вама него тамо где ваш ментор има власт према српском народу", поручио је председник Вучић.

Важно да преговарамо, а не да се бусамо у прса

Председник Вучић изјавио је да је лично обезбедио два гласа која су спречила да тзв. Косово буде примљено у Унеско.

Извор: РТС 2

"То сам решио у личном разговору са Абе Шинзом и са Мађарима и успео да имамо два гласа више. А не неко други, него ја лично", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да не може да се сложи с посланицима који су рекли да "Албанци једва чекају повратак Србије и њених институција на Косову".

"Напротив, рекао бих да је њихова острашћеност на највишем нивоу. Никада није била тако велика и плашим се куда то може да доведе. Зато је важно да преговарамо, а не да се бусамо у прса", поручио је председник Вучић.

Додао је да Албанци не желе на Косову не само нас, већ ни оне Србе који су одувек живели тамо и да им је једини циљ да протерају све Србе са КиМ.

"Толико су подигли ту мржњу према српском народу да у небеса дижу оне који су пуцали у дечака од 11 година само зато што је носио бадњак. Кад кажу да ће такви одговарати, знајте да су добили њихове најбоље адвокате, имају пуну подршку њихове квази државе и комплетног народа", навео је председник Вучић.

Одговарајући на питање посланика Дејана Булатовића да ли је проблем то што неко има двојно држављанство, председник Вучић је рекао да то није проблем, већ је проблем лицемерје неких посланика.

"Проблем је када вам неко држи патриотске придике и тврди да Ана Брнабић има хрватски пасош, а нема. Онда се испостави да то држављанство неке од држава чије планове одбијају и чију политику презиру имају управо њихови коалициони партнери. Само то. Проблем је лицемерје и лаж", рекао је председник Вучић.

Додао је да поново нисмо чули извињење премијерки Брнабић због лажи које су против ње изношене, пошто је, како каже, дозвољено да се против ње све каже, а њима не сме да се одговори.

Председник Вучић се осврнуо и на оптужбе да је злоупотребио институције јер је позвао да пита за дете у Пећинцима које је било исписано из вртића.

Само да вас подсетим, рекао је председник Вучић, о том детету се говорило на прошлој седници у септембру и тада су му, додао је, рекли да види шта раде његови локални шерифи и да види да ли то може да промени.

"Ја сам отишао и проверио. Рекао сам да никада не сме да се понови оно што се догађало после 5. Октобра када су шишали женску децу политичких противника. Рекао сам да је то срамота и да то више не сме да се понови", поручио је председник Вучић и додао да је "крив зато што је послушао своје политичке противнике и зато што је хтео да помогне неком детету".

Дођите у понедељак да видите и споразум и наш одговор

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да жели јавно да саопшти да прихвата ранији позив председника Вучића да у понедељак дође у Председништво и да оствари увид у текст француско-немачког споразума, а председник Вучић му је одговорио да ће му показати и наш нон-пејпер, односно шта је држава одговорила.

Извор: РТС 2

"Показаћу вам и нешто што је требало да тражите, а нико се није сетио. Показаћу вам да прочитате детаљно и темељно више страница озбиљног текста нашег нон-пејпера, шта је држава Србија одговорила", рекао је председник Вучић.

"Причате о писмима, ја бирам тренутке када пишем писма и кад с ким разговарам зато што ја имам односе са тим људима. Нико Си Ђинпинга није толико пута видео ни на разгледници колико сам га ја пута видео и разговарао. Са Владимиром Путином сам се 20 пута видео уживо, сад ћете да ми објашњавате кад треба да их зовем", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је сада писао нека друга писма представницима и премијерима земаља ЕУ које нису признале Косово, а која су Аљбина Куртија “заболела”.

"Куртијев шести услов је тај да Вучић повуче своја писма. Видите колико су моја писма била добра кад је њему један од шест услова тај", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је Обрадовићу поручио да у понедељак може да поведе и партнере.

"Ако хоће – хоће, ако неће – неће, упознаћете их са свим тим. Даћу вам ја и друге податке уколико не будете желели са тим да излазите у јавност. Све што сам могао да кажем и покажем народу показао сам од тачака споразума до бриге због онога што нам следи", рекао је председник Вучић и додао: "У сваком случају наше је да се боримо, а врата издајника, како сте написали, диктатора, тиранина за вас су увек отворена и увек је спреман да чује све ваше примедбе и све ваше савете и да вам укаже на то шта се дешава и шта можемо да урадимо".

Изостанак разговора, међутим, нагласио је, нешто је што Србија не може, нема право и не сме допустити.

Србија је ваша домовина

Председник Вучић поручио је вечерас Србима са КиМ да је Србија њихова домовина, а посланицима опозиције да је увек спреман да разговара са њима о КиМ.

Извор: РТС 2

Председник Вучић им је рекао да је, када год има времена, спреман да их прими да би са њима видео шта је то што могу заједно да ураде.

"Ја сам спреман и сигуран да нисте имали, надам се да нисте имали злу намеру, иако сам јуче веровао да јесте, и спреман сам да разговарам са свима. Спреман сам да вас пред сваке важне разговоре Петар Петковић упозна са тим о чему разговарамо", поручио је председник Вучић у завршном обраћању на седници Скупштине Србије.

Председник Вучић је нагласио да је највећа бесмислица коју, како је рекао, слуша већ 11 година да се Српска напредна странка препоручила Западу да их доведу на власт да би дали Косово.

"Не, народ је желео да дођемо на власт, народ је гласао на изборима. Многи мисле да ако су добри са страним амбасадорима да ће бити министри, па се чуде како нису министри. Па не одлучују амбасадори о томе, већ страначко руководство, Србија није банана држава. Можда нисмо савезници, али смо поштовани у свету", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће у наредном периоду бити тешки разговори, пре свега о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) која ће имати значајна овлашћења и која ће уливати поверење нашем народу и грађанима као и да ће се у сарадњи са њима о свему одлучивати.

"Сигуран сам да ће бити много притисака, посебно с албанске стране, да не буде ЗСО као што је договорена Бриселским споразумом, говориће нам да то није реалност", указао је председник Вучић.

Додао је да ће се разговарати и о царинском печату о чему је разговарано још 2011. године.

"Морамо да схватимо шта жели Запад, сада им је јасније да ће Русију бити теже победити, јер је почела да ратује боље него раније. Свакако ће се то продужити, плашим се да ће бити још већи рат и последице ће бити веће за све, па и за нас", нагласио је председник Вучић.

Рекао је и да Србија није увела санкције Русији на његову иницијативу коју је изнео на Савету за националну безбедност, као и да је то урадио држећи се међународног права.

Рекао је да је знао да морамо да осудимо упад у Украјину - "знао сам да морамо да поштујемо територијални интегритет Украјине, јер без тога не би могли да бранимо нас ни Косово".

"Али сам био против санкција због наших лоших искустава са санкцијама и због тога да би имали неког у Савету безбедности УН јер не знамо шта би још некоме могло да падне на памет, као што је Британцима са резолуцијом 2015", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да цена коју Србија плаћа за неувођење санкција није мала, а да је кривица његова.
Како је рекао, мислио је да је важно да сачувамо самосталност у одлучивању.

Председник Вучић је рекао да не воли да говори о црвеним линијама јер тада, како сматра, нема преговора већ се ствара конфликт када и једни и други само о томе причају.

"Тада долази до сукоба, а не зато што нисмо довољно тврди и чврсти. Нама је важно да разговарамо, преговарамо и да са Албанцима остваримо боље односе у будућности. Нама је важно да економија напредује и да имамо већу стопа раста", рекао је председник Вучић и додао да у последње три године кумулативно имамо највећу стопу раста.

Поручио је да морамо да будемо спремни и не на лака времена, да боље напредујемо у економији, да напредујемо у животном стандарду, да покушамо да боље разумемо једни друге, а како је рекао, он прихвата део своје кривице због тога и додаје да му није проблем да каже када је за нешто крив.

"Морамо да разумемо да огроман број људи не мисли да је КиМ Србија и да наша позиција није лака, јер позиција нашег народа на КиМ није лака. И сви они који су представљали лаком да би се дочепали власти - лагали су", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да он и његова странка добијају толико гласова на КиМ, иако су Срби тамо против Бриселског споразума и псовали су га због њега, зато што људи виде да се заједно са њима бори и да ћемо, како је рекао, увек бити заједно и када нам иде и када не.

"Гарантујемо вам само једно - бићемо заједно. Србија ће да чува мир и понаша се одговорно, озбиљно, бавиће се растом БДП и Србија ће да расте", поручио је председник Вучић.

Остале вести