Доносио сам одлуке које су увек биле у интересу грађана Србије

Најновије
Извор: Принскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на посебној седници Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, да је дошао у парламент да би искрено и отворено поделио са свима шта нам као народу предстоји и са чим се суочавамо.

Извор: РТС 1

Председник Вучић је рекао да су Срби са Косова и Метохије били на различите начине нападани од приштинског режима у претходном периоду.

"Хвала свима што смо у могућности да представимо извештај и говоримо о свим кључним проблемима. Није сврха да се пребаци одговорност на овај дом, нити на наш народ, нити на било кога", истакао је председник Вучић и поручио да од одговорности никада није бежао већ као председник доносио најтеже одлуке, као и да су оне биле увек у највећем интересу српског народа и грађана Србије.

Сврха је да изађем пред вас и да искрено и отворено поделим шта нам као народу предстоји и са чим се суочавамо, навео је председник Вучић.

Поручио је да ће се, као што је и до сада чинио, са још више снаге и срца борити, посебно, како је рекао, кад је видео како су га дочекали они који су одговорни за то што се данас збива.

"Желим да кажем грађанима шта се догађа и какве су последице наших поступака и за шта се боримо и о чему разговарамо.

Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско - немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем", рекао је председник Вучић и додао да ће говорити о оним најтежим тачкама, а не оним лепшим.

Хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, нема Влада нити Скупштина шта да крију од грађана, навео је председник Вучић.

Не могу речи све из плана, изнећу оно што је најгоре по Србију

Председник Вучић је изјавио да на данашњој седници Народне скупштине неће изнети све из немачко-француског предлога за КиМ , јер то још не може, али да ће изнети све што је у њему најгоре по Србију, како би људи били свесни са чиме се све земља суочава.

Председник Вучић је истакао да данас најважније о чему се мора разговарати - важније чак од самог плана - јесу околности, тренутак, политички моментум, политички оквир у којем се све дешава, јер присуствујемо некој врсти Трећег светског рата.

"Неки људи се праве луди, као да не знају у ком тренутку живе. Данас присуствујемо некој врсти Трећег светског рата, који ће бити шири и обимнији него што је данас, овај сукоб биће само тежи и већи. Запамтите то, слично нешто сам и недавно рекао", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

Према његовим речима, када се то има у виду јасно је да мали не могу да имају "право на дах, уздах, живот" за доношење одлука.

"Ми смо једна од ретких земаља која самостално доноси одлуке, више од већих, развијенијих и богатијих земаља. Поносан сам на то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на почетку рекао и да је много питања о Косову, да се не зна где је почетак и крај, колико је то све, а колико ништа и да ли је то мит који је постао стварност.

Председник Вучић је подсетио и да је егзодус Срба са КиМ почео 1981. године, након што су Тито и комунистички функционери почели да се мешају.

"Косово је постало мета политичког поткусуривања", рекао је председник Вучић.

Приштина не жели ЗСО, већ само да изазове ратни сукоб

Приштина не жели да формира Заједницу српских општина на КиМ иако је то предвиђено Бриселским споразумом још 2013. године, већ само да изазову ратни сукоб и Србију сукобе са НАТО-ом и целим светом, а себе представе као жртву и балканског Зеленског, рекао је председник Вучић у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ.

Председник Вучић је рекао да је приштински режим почео да малтретира Србе на КиМ само са циљем да их унизи и изазове сукоб.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

По успостављању барикада, њихова једина намера је, пошто не намеравају да проведу у дело ЗСО - да изазову ратни сукоб, да Србију сукобе са НАТО и целим светом, а да себе представе као жртву и балканског Зеленског и нас као агресора, као некога ко је угрозио, - гле лицемерја "територијални интегритет суверене и независне државе Косово", истакао је председник Вучић.

Додао је да је цела игра била у томе и тада су зато почела хапшења Срба.

Председник Вучић је рекао да је Приштина након повлачења Срба из косовских институција заказала изборе у децембру у четири српске општине на северу КиМ и онда, иако су обећали да ће их одложити, само 12,5 сати пре озваничење те одлуке, коју су већ знали, послали специјалце да заузму просторије општинских изборних комисија на северу КиМ.

Моћни раде шта им је воља, слаби трпе оно што морају

Председник Вучић је рекао цитирајући античког историчара Тукидида да је "право је питање само једнаких у сили, док моћни раде шта им је воља, а слаби трпе оно што морају".

Говорећи за говорницом Народне Скупштине, у којој је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са

Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године, председник Вучић је упоредио проблеме са којима се Србија суочава у дијалогу са међународном заједницом, са онима из времена када је древна Атина и упутила ултиматум становницима острва Милос.

"Подсетићу о чему је Тукидид писао, добар је пример. То је Мелијски дијалог између тада моћног Делског савеза који је предводила Атина и становника малог Мела, малог острва Милос пред којим је био ултиматум или како сада, користе тај еуфенизам "прихватање стања или реалности на терену", истакао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

Како је рекао, Мељањи су настојали да буду неутрални, али Атињањи, знајући историјске везе Милоса и Спарте нису хтели то да допусте.

"У овом сјајном дијалогу, Атињањи свесни да своје ставове не морају да заснивају на било чему осим права јачег изговарају бесмртни цитат и свој главни аргумент: "Право је питање само једнаких у сили, док моћни раде шта им је воља, а слаби трпе оно што морају", цитирао је председник Вучић.

Како је подсетио, Мељани одбијају ултиматум, а Атина - као што је обећала - напада, побеђује и мучки убија све мушкарце, а жене и децу шаљу у ропство. Атина је касније изгубила у Пелопонеском рату, али Милос се никад није оправио.

"Миљани се никада више нису опоравили. Суровост према Миљанима није се испречила да Атина буде слављена као пример демократија. Чак и на нашој скупштини имамо медаљоне који славе лидере Атине Перикла и Демостена", рекао је председник Вучић.

Додао је да неки мали не могу да имају или не могу да им дозволе онолико слободе колико би мали желели да имају простора и за дах, и за уздах, и за живот, и за доношење сопствених одлука.

"Ми смо једна од ретких земаља које слободно доносе своје одлуке. У мери која није омеђена бруталнијим притисцима по сопствени опстанак. Много више од већих и развијенијих земаља", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, "то је та наша вечна дилема: приклонити се јачем, или се увек по сваку цену" супротстављати.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

То данас можете да видите и супротстављених ставова који постоје у нашем јавном мњењу и из две петиције које су потписиване и које су искључиве. Једна је "не било каквом разговору и неприхватање било чега", а друга је "прихватање и свега и свачега", јер наводно, "оно што је пораз Србије у ствари је победа Србије", закључио је председник Вучић.

Срби су барикадама покушали да се чује њихов глас

Председник Вучић је изјавио да су се Срби, када су подигли барикаде на северу КиМ крајем прошле године, трудили и водили их дисциплиновано и организовано, да су покушали да се чује њихов глас.

Председник Вучић је на скупштинској седници рекао да их је тада чуо само један мали део западног света и то за нијансу више "они преко океана него из Европе".

Како је рекао, Србија у томе није учествовала, била је уз свој народ, али Срба су се постидели неки из опозиције због барикада.

"Ја нисам јер сам знао да су устали јер им је доста свега. У свим депешама, актима од Брисела, Берлина, стајало је да Србија диже барикаде и да мора да одговара, што је приштински режим користио желећи сукобе и желећи да покаже да је Србија зло са којим мора да се заврши, а Срби протерају за сва времена", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, најтежи састанци су му били у Рашки, јер су Срби били одлучни да се не склањају са барикада.

"Молио сам их јер су нам важнији њихови животи јер знам да ови из НАТО-а не би трпели. Молио сам их да се склоне јер сам желео да сачувам њихове животе. Знам колико су храбри, то су биле драматичне ноћи. Тада су градови прелазили буквално из руке у руку, као у филмовима. Мислим да сам урадио добар посао за њих да их сачувам од сукоба. Дајте да покушамо да сачувамо наше људе", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

Након тога, наставио је председник Вучић постаје јасно да нема лаког решења украјинског проблема, да на Западу то постаје све израженије, а он изложенији притисцима и жестоким нападима, нарочито на самиту у Тирани.

Тада је, истиче председник Вучић, одговорио "жестоко и српски", говорећи о свему што се збивало од 1999. до 2008. године.

Према његовим речима, тада је први пут Србија добила француско-немачку иницијативу, а 4. децембра нешто измењени папир који од 13. децембра "постаје неформални оквир за Србију у оквиру приступања ЕУ".

"Прошло је на брзину, прихватило га је и 5 чланица непризнавача (независности тзв. Косова). Ми смо на септембарски предлог послали наш предлог, све са чим јесмо и нисмо сагласни, све што је потребно да се уради другачије", рекао је председник Вучић.

Истиче да је важно да имамо добре односе са Албанцима, али да Срби не страдају.

"Онда 20. јануара у Београд долази петорка, представници најмоћнијих западних земаља који су нам рекли да се надају да разумем и да су они одлучни да реше проблеме, али да неће да дозволе нову ескалацију и проблеме на Балкану.

"У три реченице су саопштили да уколико се не прихвати рад на иницијативи и имплементацији, да ћемо се суочити са под један -заустављањем преговора са ЕУ, под два - са прекидом доласка инвестиција и повлачењем свих инвестиција и под три - са другим свеобухватним мерама које морају да покажу како пролазе они који се не усклађују са ЕУ", прецизирао је председник Вучић.

Прва тачка у политици према КиМ да се сачувају мир и стабилност

Председник Вучић је изјавио, у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ, да ће наша политика, којом ћемо се руководити по питању КиМ, бити под један да се по сваку цену и на сваки начин сачува мир и стабилност.

"Да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако животи и имовина људи не буду били угрожени, као што су били 2004. године када су наши велики хероји, разуме се херојски ћутали. Говорим о нашим властима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да мир и стабилност нису пука парола, јер то враћа и доноси живот Србији и омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа.

"Да нисмо имали Први и Други светски рат и ратове деведесетих година прошлог века, имали бисмо данас 16 или 17 милиона људи, као Холандија, а данас смо на 40 одсто од тога", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

На добацивање посланика опозиције у том тренутку, председник Вучић је на кратко прекинуо уводни говор и одговорио:

"Не, за разлику од вас који сте све то предали и 2004. и 2008. године - за мене предаја није опција. И немојте да добацујете".

Председник Вучић је рекао да ће тачка два бити "упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа и политичко организовање на КиМ за сваку врсту подршке Републике Србије, коју више нико и никада не може да спречи, да не размишља да ли ће неко да нам укине платни промет и забрани лекове, храну и новине".

Трећа тачка, истакао је председник Вучић, која је можда требало да буде и на првом месту, али, како је навео, тачке нису поређане по значају - јесте безбедност за Србе на КиМ, пошто би они први страдали, а не они који се бусају по кафанама.

"Безбедност за Србе је и део ове тачке мир и стабилност, део и тачке ЗСО, безбедност за Србе значи да нико не брине када неко пошаље дете у школу и да га нападне нико јер носи српско име и презиме и да можемо да се бавимо и другим питањима и бољим животом за наш народ на КиМ, што је тачка четири", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је појаснио да тачка четири значи и директан новац који дајемо за наш народ, и да све то стоји у извештају.

"За то ће бити потребно да наставимо са инсистирањем и у ономе што нам се не допада, али доносиће добро и за нас. Зато нисмо прекидали разговоре", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је тачка пет да треба да се разговара и преговара, чак и о најлошијим папирима јер, како је истакао, немамо право да поновимо грешке из прошлости.

"Наметнули су нам Рамбује, прихватили и гурнули Србију у провалију. Када је Косово требало да нам буде само демократско питање 2006. и 2007. године, Косово је постало независно. Онда смо тражили пребацивање преговора из УН и поставили чувено питање Међународном суду правде. Да - разговори, да - преговори о свим темама које се тичу свих кључних питања Срба и Албанаца до разговора о свему како ко да буде заступљен. Тек предстоје разговори о том питању", рекао је председник Вучић.

Као тачку шест, председник Вучић је означио очување виталних националних интереса - наставићемо да штитимо војну неутралност, самостално и независно одлучивање.

"Други део се односи да нам се нико не меша, да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву, ни у Брисел, да се одлуке само овде доносе. Трећи део јесте поштовање Устава Србије, добро и боље од оних што добацују знам шта ту пише и шта смем, а шта не смем", рекао је председник Вучић.

Седма тачка јесте, рекао је председник Вучић животно важан интерес - да останемо на европском путу.

Према његовим речима, лажу када кажу да је 43 одсто грађана Србије за ЕУ, већ је тачан много мањи проценат, али да га то неће натерати да каже да је то лоша политика за Србију.

"То значи много ствари за Србију - и плате и пензије. Данас очекујем податке и просечну плату за јануар која је била око 740 евра. Данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама НАТО. Није БиХ званично у НАТО већ је НАТО тамо, као и на нашем делу на КиМ, где ћемо да идемо у условима рата, сукоба. Шта да радимо са земљом, отпустимо људе као 2008. године сувише смо труда и рада уложили у то", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

Као тачку осам председник Вучић је означио раст Србије - здравство, енергетику, храну и истакао да је недостатак хране носилац инфлације и да на томе мора да се ради.

Како је појаснио само на депонијама Србија има рекордне количине гаса како у Србији тако и у Мађарској, акумулација је преко 5000 киловата сати.

"Војска мора да буде снажнија јер је она та која је сачувала наш народ на КиМ. Потребан нам је развој здравства да улажемо у иновативне лекове, улажемо у болнице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да је тачка девет инвестиције, за које је рекао да је Србија рекордер по њима.

"Ту су фабрике, нове софтверске компаније, демографски падамо, али имамо више становника него Бугарска. Били бисмо потпуно изоловани нико са нама не би разговарао, нико на нас не би гледао као на савезника због рата у Украјини и тога што Србија није уводила санкције Русији", рекао је председник Вучић.

Као тачку 10 председник Вучић је означио програм за развој Србије до 2025. године, јер, упркос кризама и рату у Украјини, плате ће до краја 2025. године прећи 1.000 евра, чиме Србија излази из реда сиромашних земаља.

"Стићи ћемо земље ЕУ. Источна Србија нам је празна, Београд који се попуњава миграцијама, а не децом коју рађају Београђани. У тешком смо тренутку, са једне стране морамо да помажемо Србима на КиМ, са друге избегнемо осуду и кажњавање и водимо рачуна о нашим националним интересима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на крају одговорио посланицима опозиције који су добацивали да му тиме дају прилику да покаже народу какви су.

"Да ли мислите да је то пристојно према грађанима или је пристојност што не бисте узели као средње име", питао је председник Вучић посланике опозиције.

По Србију најопаснија тачка четири, став два

Председник Вучић је рекао у Скупштини Србије, да је по Србију најопаснија тачка 4. став 2. европског предлога у којој се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у међународним институцијама".

За говорницом парламента, где је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године - председник Вучић је рекао да је за Србију спорна одредба предлога у којој се наводи "да ће се обе стране водити циљевима и принципима предоченим у повељи УН, нарочито оним које се односе на суверену једнакост свих држава и на поштовање њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, сматрајући Косово независном државом".

"У том плану у самој преамбули, можда једина добра ствар у којој се каже полазећи од историјских чињеница, не доводећи у питање различито гледиште страна на фундаментална питања, укључујући и статусно питање", где нам по први пут омогућавају да другачије гледамо на статусна питања Косова у односу на оно што они називају Косовом и Приштином, међутим све касније где јуре и де факто дерогира чак и ову одредбу у преамбули на коју бисмо ми можда могли да се позивамо", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

Истиче да је по Србију много опаснија тачка 4. и то став два, чак више него став један, где пише "Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној заједници"

"Противили се не противили, Савету Европе у тренутку када они одлуче имаће већину, противили се не противили - за НАТО имаће већину. Противили се не противили се за ЕУ - то је њихова одлука", рекао је председник Вучић.

Додаје да је "очигледно да су део плана пустили неки из међународне заједнице који су то желели", јер план који је он добио није објављен.

"Али мале су разлике. Неко други који је желео да то изађе у јавност, и наравно са Приштинске стране како би изазвали хистерију и како би испали добри момци, а Срби криви за све као неко ко је све унапред одбијао", рекао је председник Вучић и додао да је, међутим, 90 одсто онога што се појавило у медијима - тачно.

Како је истакао, план предлаже нека добра решења, посебно она која се баве економским, научним питањима, и која регулишу статус диплома.

Капитулација и предаја нису опција, увек ћу да изаберем Србију

Председник Вучић поручио је, у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ, да уколико дође до питања тзв. Косово у УН или не, да је за њега Устав свето писмо, да капитулација и предаја нису опција и да ће увек да изабере Србију.

"Ако дође до тога, а видећемо хоће ли или не, Косово у УН или не, а за разлику од вас за мене као председника Србије Устав је свето писмо, капитулација и предаја нису опција и знам шта ћу да учиним", поручио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Танјуг

"Између свог останка на власти у мандату који ми је Уставом загарантован - који не можете да скратите, смањите и промените, знам шта ми је чинити, јер не постоји избор Вучић или Србија. Вучић је увек на страни Србије и изабраћу Србију, а Вучић није важан. Живела Србија, предаја није опција", поручио је председник Вучић на крају уводног обраћања.

Наставићу да чувам будућност Србије

Председник Вучић поручио је, у Скупштини Србије на посебној седници о КиМ, да добро зна шта је његов посао - да чува децу и будућност Србије и да ће то и даље наставити да ради.

Председник Вучић је рекао да увек води рачуна и зна шта је интерес и нашег народа на КиМ и целе Србије.

"Знам шта је мој посао и за разлику од других који су беспотребно, а некада су морали, уводили Србију у сукобе, моје је да чувам децу ове земље, мајке, сестре, ћерке ове земље и то ћу да радим. Мој посао је да чувам будућност ове земље", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је претходно рекао да док је водио разговоре о КиМ није се никад жалио колико су тешки, већ да је покушавао да објасни шта је то што нам се збива, али и да саопшти о којим стварима не може још да говори.

"Од најмање пет посланичких група сам добио одговор да не могу да дођу на разговоре о КиМ већ су тражили да им се обратим у Скупштини и зато сам прихватио да дођем. Жао ми је што нисте хтели да добијете информацију више о проблемима са којима се Србија суочава", навео је председник Вучић.

Додао је да ће свакако о плану за КиМ одлучивати Скупштина.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Принтскрин

"Присуствовао сам циркуској представи са транспарентима, рећи ћу народу да на једном пише "издајник", не знам да ли су тиме мислили на себе или на кога док су га држали. Држали су транспаренте и са ликом Оливера Ивановића на којем је писало одговараћете. Ја сам помагао и њему и његовој породици", навео је председник Вучић.

Казао је да га у парламенту оптужују они који су када су били на власти пустили из затвора 1.800 терориста на челу са браћом Мазреку.

"То ми ви кажете. Курти је, само успут, био тамо. То ми ви кажете који сте ћутали као заливени 2004. године када су убијали народ и спаљивали цркве и манастире. Ви који сте ишли на преговоре са Албанцима и као резултат тих преговора било је проглашење независности КиМ, а тада сте, једни отишли у Румунију да се сакријете, а други се сакрили иза митинга и предузели ништа. То ми ви говорите, ви причате о капитулацији, причате човеку који се против тога све време борио и дошао на тај митинг да би показао да је против ваше и свачије капитулације. И који се увек борио за српски народ на КиМ и и који је увек био уз свој народ на КиМ, као и данас. Али који добро води рачуна и зна шта је интерес и нашег народа на КиМ и целе наше Србије", навео је председник Вучић.

Нисам дошао по бланко подршку, дошао сам због грађана

Председник Вучић рекао је у Скупштини Србије, на посебној седници о КиМ, да није дошао по "бланко подршку”, како је то оценио шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић.

Извор: РТС 2

"Уопште нисам дошао по подршку. То сте измислили. Није ми потребна подршка, потребна је Србији ако је могуће да се направи јединство по неком питању. Да ли мислите да сам толико наиван да сам мислио да ћете ви да гласате за извештај о преговорима са Приштином, тако да ме таква подршка није занимала. Мене занима само подршка народа”, рекао је председник Вучић у Скупштини Србије.

Председник Вучић је истакао да је дошао у парламент због грађана Србије, да им каже шта се збива у нашој земљи и да знају какви су изазови пред нама.

Председник Вучић је рекао да је очекивао да ће опозиција казати како ће се позивати на то да не сме да каже шта је у плану, додајући да је управо дошао да каже где су проблеми.

"Има ту добрих ствари на које сада нисам указао. Можете да дођете да видите. Немам права да објавим. Ако ми кажу да смем да га објавим, објавићу, а није питање шта добијамо, већ шта губимо, зато сам и прочитао шта су најтеже тачке”, рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Принтскрин

На констатације опозиције да се сакрио, председник Вучић их је подсетио да то кажу председнику Србије који је четири пута долазио у Скупштину да говори о Косову и Метохији и који ће вечерас бити ту до касно у ноћ.

"Добро ми иде то сакривање. Никада не бежим и не склањам се”, поручио је председник Вучић и рекао да већ десет година слуша лажи од појединих људи и медија који говоре глупости.

Одбацио је и наводе опозиције да у Скупштину долази као победник, упитавши их где су видели победничку атмосферу и да је рекао да је диван споразум.

"Чули сте само моју забринутост и посвећеност да се борим за мир”, рекао је председник Вучић.

На поједине коментаре Лазовића о "апанажама”, председник Вучић је рекао да заправо “они добијају апанаже од посланика Самоопредељења и Рокфелер групе, а у питању су стотине милиона евра”.

Рекао је и да му није у реду да тзв. Косово постане чланица Савета Европе, али да се то не може спречити, јер имају већину, те је позвао опозицију да уколико зна на који начин се то може спречити, да каже.

"Суштина је да Косово њих не занима већ једино како да се смени Вучић. Мандат ми је још четири године, можда краће уколико

Србија буде притиснута, али то свакако не зависи од вас. Код вас постоји патолошки однос јер 11 година убедљиво губите на изборима”, рекао је председник Вучић.

Циркус посланика опозиције нанео огромну штету Србији

Председник Вучић изјавио је, након инцидента у Народној Скупштини на посебној седници о Косову и Метохији, да су опозициони посланици циркусом који су направили у парламенту нанели огромну штету Србији.

Одбранићемо Косово и Метохију и Србију од вас, поручио је председник Вучић посланицима опозиције који су претходно устали скандирајући "Предаја" и "Оставка" и из посланичких клупа спречили говор председника Вучића, након чега је дошло до кошкања са посланицима и обезбеђењем.

Прекинули су председника Вучића док се обраћао представницима Срба са Косова и Метохије и одговарао на позив лидера Двери Бошка Обрадовића да скупштина одбаци француско-немачки предлог за Косово и Метохију и на његове оптужбе председника Вучића и власти за наводну издају.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Donosio sam odluke koje su uvek bile u interesu građana Srbije
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да су грађани могли да виде хулиганско понашање и истакао да су ти који се представљају као патриоте и државни елементи у ствари увек били антидржавни елементи.

"Дали су 35 наших светиња, и све смо их обновили, које су срушили са албанским сепаратистима", поручио је председник Вучић и оценио да би ти посланици, када се неко не слаже са њима, одмах да туку.

"Нису се надали томе да нећемо да признамо Косово и Метохију у Уједињеним нацијама, рекао сам да нећемо дати да "Косово" уђе у Уједињене нације. Томе се они једино надају, да признамо, јер их једино занима. Ми смо показали да смо спремни да саслушамо, а они да нису спремни да саслушају", навео је председник Вучић и додао да "на срећу такве кукавице не воде Србију".

Председник Вучић је рекао да је за њега Косово и Метохија срце Србије, док је за посланике опозиције, пословник срце Србије.
Рекао је да је толика вика и дрека зато што нису у стању да чују одговор.

"Лепо је викати и ударати у врећу, а чим би неко да им узврати и одговори и смести их тамо где им је место, креће вика и дрека", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се лепо видела хистерија када нема аргумената.

"Ви сте Косово дали, а ми бранимо Косово од таквих као што сте ви. Ви сте Косово дали, а ми га враћамо и дајемо га нашем народу и нашој држави, срам вас било", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио да је највећи аплауз посланика опозиције био када је Бошко Орбадовић међу потписницима Светосавског прогласа против ултиматума за Косово и Метохију прочитао име Војислава Коштунице.

"Ево је одлука, 07.12.2001. године Аљбин Курти се ослобађа даљег кривичног гоњења, то су јунаци, је л' о издаји причате, ви о издаји неком причате, а ово је листа од 1.800 њих које су пустили ови јунаци, тако су бранили српске интересе", рекао је председник Вучић док су га прекидали опозициони посланици.

Председник Вучић је замолио посланике да се врате на своја места и да се врате важним питањима, и додао да је очигледно да то раде јер немају никакве аргументе.

Председник Вучић је рекао да је 27 држава повукло признање захваљујући политици коју води садашња власт.
Обрадовић је претходно рекао да се налазимо у драматичном и сложеном тренутку јер је пред Србију постављен нови западни ултиматум и уцена да морамо да признамо Косово и Метохију ако жели даље у Европску унију.

Председник Вучић је након избијања инцидента позвао посланике владајуће већине да буду мирни и пусте посланике опозиције "да покажу своје лице".

"Неће они дозволити да се одржи седница, јер знају да немају аргумненте", рекао је председник Вучић, а затим поручио опозицији "да не урла".

"Сви у селу знају каква сте кукавица. Вас, Милоша Јовановића, неко да се плаши. Одбранићемо и Косово и Србију од вас. Већину народних посланика молим да седну. Знам какве су то кукавице зато и седим мирно", рекао је председник Вучић.

Додао је да нико ништа није донео за потпис у Скупштину, као и да је опозиција дошла на седницу да обмањује народ.
"Ко вам је дао налог да тако рушите Србију. Они су дошли телефонима да снимају", рекао је председник Вучић.

Додао је да га неће спречити да говори, као и да је опозиција дошла да уместо српских земаља брани пословник ДС-а.

"Пословник и циркус који сте направили. Дајте им пословник и нек се јаве, ја ћу да прекинем да говорим. Дајте им пословник", рекао је председник Вучић.

Опозицији: Кажите како да сачувамо Србију од уласка Косова у СЕ

Председник Вучић поручио је посланицима опозиције да, уместо што критикују, кажу који је то "механизам" да се Србија сачува од чланства тзв. Косова у Савету Европе.

То је рекао одговарајући на реплику Лазовића из посланичке групе "Зелено-леви клуб" који је рекао да је проблем то што, како тврди, председник Вучић нема одговоре на суштинска, конкретна питања.

На то је председник Вучић одговорио да Лазовић ниједну реч није рекао о томе како да се Србија сачува од уласка тзв. Косова у Савет Европе нити ће било ко о томе нешто да каже јер, како је рекао, не постоји решење за то, нити смо у могућности да о томе говоримо, нити можемо то да решавамо.

Навео је да нема никакав проблем са тиме да покаже француско-немачки план о решавању косовско-метохијског питања, али и додао да је о томе рекао готово све, да је то кратак план и да је све најтеже свакако рекао.

"Не идем пред вас да га ви усвајате или не јер ми не усвајамо овај план. Да неко хоће да га усваја, дошао бих пред вас са планом и рекао: "Усвојите га или не". Уопште није то тема ове скупштине, ја сам добровољно пожелео да вам кажем са каквим се све проблемима суочавамо, а не зато што било шта тражим од вас по том питању", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је 23. јануара најавио позив представницима посланичких група на консултације како би их упознао са детаљима и додао да се већ сутрадан јавио шеф прве посланичке групе који је рекао да се неће одазвати позиву, уз образложење да се "Вучић не консултује ни са ким и да му је само потребно да се створи такав утисак због суочавања са непопуларним одлукама".

Навео је да су представници посланичких група, између осталог, говорили и да неће да иду код председника Вучића на канабе и тајне састанке, већ су тражили да се о решавању најважнијег државног питања разговара у скупштини.

"Дакле, нису ни хтели да добију информацију. Само су хтели место за самопромоцију, рекламирање и ни за шта више. Ништа озбиљно", рекао је председник Вучић.

Додао је да се јавила само једна политичка странка која је јавно рекла да ће да дође на консултације.

"Спреман сам са тим људима, шта год мислио о њиховом раду, а ништа добро не мислим, увек да седнем и да им покажем све, све што хоће да виде, све што хоће да чују. Само погледајте какво је ово лицемерје, да сам држао консултације, вероватно не би било потребе за седницом парламента, али њима је било потребно сликање и рекламирање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да садашња власт никада није водила тајне преговоре за разлику од свих ранијих.

"Увек смо долазили пред парламент и објашњавали. Када смо имали најтежу ситуацију на Косову и Метохији, лично сам ишао на Косово и Метохију, да најтежи план објашњавам, остао са људима целу ноћ у Косовској Митровици, трпео критике, нападе и није ми то никада био проблем зато што ништа не кријем од нашег народа", рекао је председник Вучић.

Истакао је да људи препознају оне који се боре за њихове интересе и Србију.

"А вама бих само посаветовао да се у наредних неколико сати сетите који је то механизам како треба да сачувамо Србију од уласка тзв. Косова у чланство Савета Европе и да ме обавестите. Одмах прихватамо ту иницијативу, одмах идемо да извршимо све што нам предложите, а ја сам сигуран да ћете тај план мало детаљније да нам изнесете него што се у претходној реплици то учинили", закључио је председник Вучић одговарајући на реплику Лазовићу.

Хвала СВМ на подршци и коректном приступу

Председник Вучић је захвалио шефу посланичке групе Савез војвођанских Мађара Балинту Пастору на подршци извештају о преговарачком процесу, док су посланици опозиционих парламентарних странака гласним звиждањем и негодовањем прекидали његово излагање.

Председник Вучић је за говорницом парламента, где је на дневном реду само једна тачка - Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2022. године - истакао да су Пастор и СВМ одлично разумели шта је рађено у претходном периоду и додао да ће он и Влада Србије наставити у том правцу.

"Хвала вам што сте данас и поред трагедије Елвире Ковач дошли и хвала вам на коректном приступу и иступу и што сте разумели шта Србија ради", рекао је председник Вучић.

Пастор је данас рекао да ће та посланичка група подржати извештај о преговарачком процесу.

Нико ништа није потписао нити ће да потпише, обмањују грађане

Извор: РТС 2

Председник Вучић рекао је да је опозиција изненађена тиме што је рекао да неће дозволити да тзв. Косово уђе у Уједињене нације и истакао да, када им понестаје аргумената, онда би да некога туку.

"Разлика између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима Пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити", истакао је председник Вучић после инцидента који се догодио у парламенту и додао да се извињава због насиља које су, како је рекао, извеле "кукавице".

Оценио је да они себе називају државотворним странкама, а понашају се антидржавно.

"Кад им понестане аргумената онда би да туку некога, јер од све аргументације остаје суштинска ствар, а то је што су изненађени када сам недвосмислено рекао да нећу да дозволим да Косово уђе у Уједињене нације", рекао је председник Вучић и истакао да лаж да победи истину не може.

"Они су се надали капитулацији Србије, али тога нема, пропало им је све", рекао је председник Вучић и осврнуо се на петицију за одбрану Косова и Метохије и њене потписнике.

Додао је да има и других петиција, али да има и оних између, који желе уређену Србију и неће да се повуку пред хулиганима и батинашима.

"Овде на папиру нису имена свих њих који су дошли да туку посланике. Они су написали да се Аљбин Курти ослобађа казне затвора, а потписник је Војислав Коштуница, велики јунак, овде је 1.800 њих које је тај јунак аболирао, као и овај који је лупао ногама по клупи", рекао је председник Вучић.

Навео је да су лагали и о његовим цитатима и истргли их из контекста, иако никада није рекао да признаје лажну државу Косово.

"Обрадовићу, немојте да псујете, јер сте обична кукавица, у вашем селу три пута више за мене су гласали него за вас. Вас и Јовановића. Ви што сте опљачкали Србију, Колубару, ви ћете некоме да говорите нешто о издаји и Србији, не знате ни где је Србија", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да нико ништа не потписује, нити је потписао, и неће да потпише, додајући да обмањују грађане.

"Али то је ваша политика", рекао је председник Вучић и упитао ко им је дозволио да тако руше Србију.

"У моје време није спаљено 35 црква и манастира, протерано 4.100 људи, него су неки други ћутали и нису предузимали ништа. Данас, када смо вратили Косово и Метохију у политичку арену, ви мислите да сте осрамотили парламент, а осрамотили сте себе, показали да сте насилници и дивљаци", рекао је председник Вучић, додајући да он неће нигде да побегне.

Председник Вучић је рекао да ће чувати народ и Устав, и да они којима до тога није стало, не треба да му држе придике и да су то неодговорни људи.

"Пустите их нека дивљају. Не дате да говорим, то је проблем. То је суштина? Не дате да вам одговорим. Срамота вас је од лажи које сте износили од бесмисла? Они би да бране, уместо српских земаља, српски пословник, јер је то за њих најважније. Ја немам проблем са тим. Ја ћу да прекинем, па им дајте да се јаве по пословнику, јер је за мене Србија важнија од пословника", рекао је председник Вучић.

Резултат преговора у време ДСС независно Косово

Председник Вучић је, током данашње полемике са шефом посланичке групе коалиције НАДА Милошем Јовановићем, рекао да је резултат преговора о Косову и Метохији у време власти ДСС-а било тзв. независно Косово.

Извор: РТС 2

"Не могу и нећу да патетишем и говорим о кнежевој вечери. Видеће народ ко је вера, а ко невера, ко чува Косово и Метохију, а ко га је продао у претходној деценији. Биће прилике", рекао је председник Вучић.

У полемици с Јовановићем, председник Вучић је рекао да његова реч значи за разлику од њихове и поновио да зна када је тренутак да се добије време за нашу земљу, те да неће да жртвује Србију као они.

"Знам шта је мој посао и шта ћу да урадим. Сви су то разумели осим вас, зато што вас Косово и Метохија никада није занимало.

Једино што вас је занимало је платформа за себе и да обмањујете", навео је председник Вучић.

Упитао их је по чему су то већи Срби од било кога и да ли је то по парама из Колубаре која је служила да се из ње прелије новац у странке, или по томе што су пустили браћу Мазреку и албанске терористе из затвора, или по преговорима из 2007. године после којих је тзв. Косово прогласило независност.

"Сада бисте да бијете српске посланике. Много сте јаки. То вам је политика, да лупате у клупе и изазивате насиље. Ударио вас је адреналин, па да будемо велики", прокоментарисао је председник Вучић и поручио им да ће ући у историју по срамоти коју су данас направили у парламенту.

Председник Вучић је одговорио Јовановићу да није само у питању Коштуница, већ је управо председник Новог ДСС-а ишао на преговоре 2007. године у Бечу са Марком Јакшићем и да је резултат био тзв. независно Косово.

"То је резултат државотворне политике", рекао је председник Вучић и упитао Јовановића по чијем налогу су пуштени албански терористи и ко је на црвеном тепиху примао Хавијера Солану.

"Није то само Коштуница радио него и ви са њим и са Слободаном Самарџићем који је познат по томе што је пљачкао и то као велики родољуб", рекао је председник Вучић.

Додао је да су људи могли данас да виде да када неко нема политику прибегава насиљу.

"Направили сте циркуску представу, урадили све против Србије, показали да вам је пословник важнији од Косова и Метохије и хвала вам што смо народу показали ко сте и шта сте. Ја знам какви сте, имао сам заблуде, срећом више их немам, сад знам колико сте антидржавно оријентисани и да вам је циљ да Србија буде уништена", поручио је председник Вучић.

Србија неће пасти ни данас нити икада, опозиција покушала да разори државу

Председник Вучић изјавио је да је опозиција у парламенту покушала да разори своју државу и поручио да Србија неће пасти ни данас ни било када и да је његов посао да штити државу од оних који су хтели да је уништите.

Извор: РТС 2

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање Војислава Михаиловића из НАДА - Нови ДСС - ПОКС коалиције зашто посланици опозиције не могу да добију време да изнесу свој став и да су раније српски радикали добијали малтене више времена у парламенту од посланика владајуће већине, док то, како каже, данас није случај.

Председник Вучић је затим одговарајући Михаиловићу рекао да је садашње опозиција раније донела тај пословник и да се зна ко одређује има ли неко право на реплику.

"Данас мислите да имате право да радите шта хоћете, зато што је таква одлука донета да Србија мора да се сруши. Србија неће пасти ни данас ни било када. Имали смо и реплике и дуплике, суштина је у томе да је опште познато колико је опозиција имала тада право, то је било светско чудо, али председници нису долазили у скупштину. Шта сте (Михаиловићу) радили овде, шта сте хтели да урадите овде, да бијете некога, да објасните нешто", рекао је председник Вучић и запитао Михаиловића да ли зна шта је резултат те политике данас у парламенту.

Председник Вучић је истакао, позивајући се на вест коју је објавило Косово онлајн, то што је председник Новог ДСС за Косово и Метохију Борис Јанићијевић поднео данас оставку на место председника те странке због, како је сам образложио, данашњег циркуса у Народној Скупштини Србије.

"Сада добро размислите да ли сте паметно урадили или нисте, покушали сте да наружите Србију, да разорите своју земљу, а разорили сте себе и само наставите тај посао, честитам вам на томе. Хвала што сте дошли овде (испред његове клупе у парламенту), разумео сам шта бисте ви радили, али то не можете да урадите, а ја ћу увек да седим мирно, ма колико дивљали, скидали кравате и били бесни", рекао је председник Вучић и додао да је његов посао да штити државу од оних који су, како је рекао, малопре хтели да је униште.

"Нећу вам дати да је уништите, као ни Куртија који је исто ово изводио, па сте од њега научили и направили и реплику, дуплику свега што је он радио у парламенту у Приштини", истакао је председник Вучић.

Пре дискусије председника Вучића и Михаиловића, Бранимир Јовановић (СДПС) је поручио да ће СДПС наставити да пружа подршку председнику Вучићу.

Време је да се понашамо одговорно

Председник Вучић поручио је шефу посланичког клуба "Ми морамо заједно" да је интерес Србије да буде у ЕУ, али да је она војно неутрална и да ће то дуго бити.

Председник Вучић је то рекао Зеленовићу током скупштинске расправе о предлогу за Косово и Метохију, током које је Зеленовић рекао да та политичка странка има два циља - стварање заједничке одбране региона и стварање регионалне економске заједнице.

Према речима председника Вучића, интерес Србије је да буде у ЕУ, а да када се ради о војној неутралности, то је нешто што је Србија изгласала.

"Ако хоћете да поднесете народну иницијативу немам проблем. Са Кфором разговарамо у сваком тренутку, то је оно што је наш интерес, а не улазак у НАТО. Морамо да сарађујемо и од непријатеља и полупријатеља правимо пријатеље.

Кажете да је питање Босне и Херцеговине тешко питање. То је први пут да чујем да питање Босне и Херцеговине и Косова и Метохије треба да се решава заједно. Спреман сам да разговарам о свим идејама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да једна тачка у иницијативи говори како да се дође до компромиса и већих инвестиција, као и да је тражио да му се прецизно каже шта је то, као и прича о ороченом чланству.

"Не можемо против целог света и време је да се понашамо одговорно. Не могу да разговарам са онима који су дошли да унизе Народну скупштину и да се физички разрачувнавају. То је била срамота. Србији да то урадите на данашњи дан. Дизали сте пословник, а сви сте добили реч", рекао је председник Вучић алудирајући на ранији инцидент у Скупштини.

Када се ради о позиву на консултације, председник Вучић је рекао да га није послао писмено посланичким групама јер се шест група изјаснило да неће доћи, као и да је спреман да прими Зеленовића, ако жели да чује још детаља.

Председник Вучић је рекао да ће свет у наредном периоду са све више проблема да се суочава - биће све мање хране, ратни сукоб биће већих размера.

Истакао је да ће, док год буде могао, да се придржава слободарске политике државе.

"Када будемо проценили да су витални интереси угрожени, нећу да жртвујем Србију", рекао је председник Вучић и додао да не верује да ће Србија скоро ући у ЕУ.

"У ЕУ нико неће нове чланове, пошто неће да приме Укарајину, која инсистира на томе, неће ни нас", рекао је председник Вучић.

Србија мора да разговара, а и да сачува војну неутралност

Србија мора да иде у преговоре и разговоре о Косову и Метохији иначе ће да буде згажена, упозорио је председник Вучић и истакао да се мора водити одговорна политика и да се сачува војна неутралност.

Председник Вучић је то рекао поводом излагања шефа посланичке групе "Морамо-Заједно" Небојше Зеленовића који сматра да је војно неутрална позиција Србије неодржива, као и став о неувођењу санкција Русији.

Председник Вучић је истакао да је важно да Србија чува војну неутралност, јер постоји нешто што је у души народа и што му се не може одузети, јер би се тиме одузело биће српског народа и грађана.

Председник Вучић је такође оценио да је важно да се избегава замрзнути конфлик и иде ка компромису.

Поводом навода Зеленовића да од 30 држава чланица НАТО четири није признало тзв. Косово и да су забрињавајући трендови да би и они могли да се усагласе са већином од 26 земаља, председник Вучић је подсетио да је и сам јутрос рекао да постоји идеја да Косово приме у НАТО.

"Таква опасност на жалост постоји, рекао сам то", рекао је председник Вучић али је додао и да, иако те земље знају шта су урадиле Србији, неће да слушају више о територијалном интегритету Србије.

Председник Вучић је указао на њихово лицемерје, јер штите територијални интегритет Украјине, а срушили су Србије, и додао да највише замерају баш на тој паралели, јер је она перфектно прецизна и тачна.

"Воз је кренуо и нико неће да вас слуша, то сам покушао јутрос да објасним", навео је председник Вучић и додао да је потребан један окидач да би се ушло у сукоб.

Председник Вучић је истакао да зато Србија мора да разговара и да сачува свој приступ и да у Европи разумеју да неће да изазива сукобе.

"Не обрадује се нико разговору са Блинкеном, али морамо то да радимо, то је важно и одговорно. Мислим да водимо добру политику, поштујем наше разлике и верујем да ћемо за два или три месеца имати другачију расправу", навео је председник Вучић и додао да је данас схватио све о српској политици.

Рекао је и да ће се тражити најбоље решење за Србију, иако је ситуација све тежа, додајући да је Србија без већих последица издржала 350 дана, што значи да је водила политику са ставом које ће се држати и даље.

Моја тема је напредак Србије, ваша сам ја, у томе се разликујемо

Председник Вучић поручио је у расправи о Косову и Метохији председнику ДС Зорану Лутовцу, који му је рекао да га презире, да он њега поштује и закључио да се разликују по садржају политике коју воде.

"Ви мене презирите ја ћу вас да поштујем. Ваша политика није мржња, већ лични презир према мени, а са тим опет имате проблем ви, а не ја. Разликујемо се по садржају политике, јер моја тема јесте напредак Србије, а ваша сам ја. И у томе се разликујемо", рекао је председник Вучић који је приметио да је Лутовац током обраћања најмање говорио о Косову и Метохији.

Лутовац је претходно замерио председнику Вучићу што је говорио о француско-немачком документу, а не о извештају о преговорима са Приштином, што је тачка дневног реда, а председник Вучић је одговорио да би му Лутовац замерио и да је говорио о извештају, а не о тзв. европском предлогу.

"Видите како је то нефер. Спремили су тактику. Да нисам говорио о предлогу рекли би зашто ниси, а кад јесам, зашто јеси. Тај диктатор о којем говорите је четврти пут у скупштини, учествује у расправи и слуша увреде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је у полемици са Лутовцем рекао да су управо они тражили да дође у парламент.

"Само немојте да ми кажете да сам потценио парламент пошто ви ниједном нисте довели председника Србије да одговара посланицима о Косову и Метохији. Кажете требало је да дођем да положим рачун. Па ево, цео дан полажем рачун, али нисам вам ја слуга. Ви бисте да ударате, а да вам нико не узврати", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио да је посланицима опозиције важнији Пословник од Косова и да само о томе причају, те да им је питање Косова и Метохије успутна тема.

"Нисам кршио Пословник, био сам и миран и пристојан. Данас и прошли пут, ниједну увредљиву реч нисам употребио", рекао је Вучић, а на коментар Лутовца да би и његов кактус на тераси имао подршку да има институције и медије, председник Вучић је одговорио да је боље за тај део опозиције да он остане кактус да им не би повећао цензус на пет одсто.

"Добро је да што више размишљате о том цвећу, јер су Србији потребни људи који неће да имају "ad hominem" приступ политици већ људи који имају политику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да ће се борити колико може да сачува Србију и од њих и од свих других који хоће да нападају.

"Једни кажу да сам издајник, други да сам европејац, али зна народ ко је поштен и ко се против лопова борио, а тек ће да чују за то. Са све подацима. То чувам за финале", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио да се опозиција више бави његовим ликом него питањем Косова и Метохије.

У наредних седам, осам дана одлука о повећању премија за млеко

Председник Вучић изјавио је данас да ће одлука о повећању премија за млеко и субвенција по грлу бити донета у наредних седам, осам дана.

Председник Вучић је то рекао на посебној седници Скупштине Србије о Косову и Метохији, а одговарајући на критике шефа посланичке групе Народне странке Милана Алексића који је подсетио на проблем млекара, а који су у знак протеста просипали млеко.

Председник Вучић је истакао да је у време власти коју је чинила и Народна странка млеко просипано много више и казао да о том проблему разговара са премијерком Аном Брнабић и министрима пољопривреде и финансија.

"Разговарам са Аном Брнабић, министрима пољопривреде и финансија да повећамо субвенције по грлу и премије за млеко и борићемо се за то. Очекујте у наредних седам, осам дана ту одлуку", најавио је председник Вучић.

Поштоваћу Устав и борити се за преговоре и разговоре докле год могу

Председник Вучић поручио је да ће поштовати Устав, да ће се борити за преговоре и разговоре докле год може, али и да неће да изолује Србију.

Председник Вучић је тако одговорио на излагање председнице Српске странке Заветници Милице Ђурђевић Стаменковски, која је рекла да је председник Вучић пред нас поставио дилему - Устав или ултиматум.

"Што се тиче Устава и ултиматума, увек ће бити Устав, али ћу да се борим за преговоре и разговоре док год могу и нећу да изолујем Србију докле год могу, јер нећу да се јуначим преко туђих леђа и плећа зато што бих могао да живим пристојно да други пате. Ја нећу да нам народ пати и нећу да будем добровољни давалац туђе крви, као што ви чезнете за тим. У томе је разлика између мене и вас", рекао је председник Вучић.

"Где је да изађе и каже да ли је шопинг важнији од КиМ? Има нас којима није важнији, ми данас овде бранимо државу и не можете квалификације анитисрпски и антидржавни елементи да припишете нама, ни у ком случају", рекла је Стаменковски.

На то је председник Вучић одговорио да Стаменковски износи неистине и да Брнабић није у шопингу.
"Кажете шта ће нам жена која има два пасоша - хрватски и српски. Ана Брнабић има један једини, пасош Србије, за разлику од вашег Милоша Јовановића који има француски. Како вас није срамота да такве лажи износите?", упитао је председник Вучић.

Истакао је да, када је говорио о француско-немачком плану о решавању косовског питања, ништа није слагао.

"Пет пута им кажем да ћу увек изабрати Устав, да знам шта ми је дужност и да ћу поштовати Устав, а они кажу, погледајте како је то покварено смишљено, то су смишљали данима како са једне стране имамо Устав, а са друге стране ултиматум. Џаба што им ја 10 пута кажем да ћу поштовати Устав, њих то не интересује. Они ће да наставе и да измишљају да сте рекли управо супротно", навео је председник Вучић.
"Што се спрдате са својом земљом? Вама не одговара да су плате и пензије веће, не одговара вам да градимо путеве и пруге пошто сте их много изградили, и ви и ваши ови из антидржавног сектора...Кажете да сада причамо о повлачењу (инвестиција), ја не причам о повлачењу већ помињем повлачење као њихову претњу, а не да се то догодило и ништа нисам слагао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Стаменковиски све измислила и показала своје право лице.

"Кажете продају нам рог за свећу. Не, ја сам глуп, па ћете ви да ми објасните овде шта да ми продају. Ја не знам и не разумем се у акте, па ћете да ми објасните како и шта раде. Ко коме продаје видећемо по резултату, и ко шта ради. Ја се трудим да никоме не продајем рог за свећу већ продајем истину јер говорим истину и странцима и домаћима, а странцима се не улизујем, ни овима на Истоку, а ни овима на Западу", истакао је председник Вучић.

Стаменковски је на крају обраћања показала мајицу са натписом "Нема предаје".

Председник Вучић је на то одговорио: "Тих мајица "Нема предаје" одштампала је наша странка не ваша, и то 50.000. Тек толико да имате у виду и хвала вам што их носите".

Нисам за Косово у УН и никада нећу признати независно Косово

Председник Вучић истакао је да није за Косово у Уједињеним нацијама и да никада неће признати независно Косово.

"Нисам за Косово у УН и никада нећу признати независно Косово и нећу учинити ништа у њихову корист", нагласио је председник Вучић и то поновио још неколико пута на седници Скупштине на којој се разговара о Косову и Метохији, а одговарајући на оптужбе посланика Мирослава Алексића да то ниједном није рекао експлицитно.

Посланичка група Народне странке након излагања Мирослава Алексића напустила је салу и није саслушала одговор председника Србије, а председник Вучић је рекао да беже јер цео дан лажу, а нису у стању да слушају о свом лоповлуку.

Како је рекао председник Вучић, поновио је за оне из антидржавне коалиције више пута да никада неће признати независно Косово и то зато што му је управо Алексић рекао да то не сме да каже.

"Није вас срамота да лажете цео дан, када је крај тим лажима, нема краја лажима", рекао је председник Вучић и приметио да се "антидржавни елемент" не радује томе што јасно и прецизно каже да никада неће признати независно Косово и да није за Косово у УН, иако су претходно причали да би се томе радовали.

Истакао је да је Алексић 20 минута говорио најстрашније увреде и неистине и у том смислу рекао да не може да верује да су га повезали са Милорадом Улемеком Легијом јер има шољу из које пије чај, а на којој је одштампана фотографија вука.

На критике зашто у Скупштини седе чланови Српске листе, као и Радоњић који је био оптужен за убиство Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да Српска листа представља народ на Косову и Метохији, а да Алексићеви нису добили малтене ниједан глас, као и да је Радоњића оптужио албански суд, који је након тога оптужницу и повукао.

"Довољна му је и повучена албанска оптужница да прогласи човека убицом", истакао је председник Вучић.
На критике о Телекому и СББ-у, председник Вучић је одговорио да би хтели да униште Телеком, али да је Вучић лош јер то не дозвољава.

"То је судски доказан лажов и то за оно што је лагао за Јовањицу, зато је данас не спомиње", приметио је председник Вучић за Алексића и додао да је тако када се политика заснива на лажима.

"Када причате о уценама, причају јер су они били уцењени. Србија их никада није интересовала", рекао је председник Вучић.

На критику Алексића да је престао да прича о пријатељима у свету и о томе да је Србија лидер, већ да је мала и да је у тешкој ситуацији због Косова и Метохије, председник Вучић је рекао да је Србија у овом тренутку економски лидер Западног Балкана.

"Слагали су и за Славка Симића да је дао кворум за косовске снаге безбедности. Како вас није стид да тако нешто лажете, никога није било од Српске листе тада. Хајде што за мене лажете, али зашто тим дивним људима стављате белег на чело, па побегнете јер вам је тешко да чујете одговор", навео је председник Вучић.

Када је реч о томе да су отпризнавања Косова добијена на основу одговара Међународног суда правде, како тврди Алексић, председник Вучић је рекао да не верује да им је требало седам година да се сете тог одговора и указао да се албански медији захваљују Вуку Јеремићу.

Председник Вучић је испричао да је Алексић све те лажи данас изговорио јер је знао да постоје сазнања о "његовој крађи са супругом и тастом" и то тако што су преко невладине организације за унапређење ресурса, од 2008. до 2012. године, узели 685.000 евра државног новца.

"Себи су пребацили паре. Ово нисмо знали раније, али сада ће институције да раде. Полиција мора свуда да уђе и код њега и код мене, па шта нађу. Ми се и данас боримо да сачувамо све што можемо", рекао је председник Вучић.

Наводећи да је Алексић критиковао да су дати Бор и Мајданпек, председник Вучић је рекао да има разних људи који верују у зону сумрака, али да не верује да је дошао озбиљан политичар и казао тако.

"Нашли смо стратешког инвеститора, данас нам је највећи извозник. Шта хоћете, да разорите земљу, да отерате све инвеститоре, а већа плата је сада у Бору, него у Новом Саду. Годину дана сам потрошио да нађем решење за Бор", рекао је председник Вучић.

Додао је да су уништили земљу везано за пројекат Јадар за годину, две, три, пет, јер је то била компаративна прилика за будућност за Србију.

На критику да је Вељко Беливук његов пријатељ и да га је ухапсио када је почео да му смета, председник Вучић је испричао да је окривљени-сарадник, који не сме да лаже, показао да је хтео "њега мафијаша" да убије, а не "Алексића поштењачину".

"Купили су снајпер, дали пет милиона евра и он каже да ја са њим (Беливуком) сарађујем. Јесте, хтео сам да ме убије, тако сам чезнуо за тим да ме упуцају", нагласио је иронично председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Алексић нема о чему другом да прича осим да се свака прича своди на лажи о Вучићу, а да беже из сале јер би сви волели да им дође кактус у Скупштину.

"Нема кактуса, ја сам народни председник и нећу дозволити да униште Србију", истакао је председник Вучић.

Не одустајемо од преговора, не прекидамо са Западом, не уводимо санкције Русији

Председник Вучић је одговорајући на данашњем скупштинском заседању шефу посланичког клуба НАДА-Нови ДСС-ПОКС Милошу Јовановићу рекао да ће бити тешких ситуација с којима ће Србија морати да се суочава, али да неће одустати од преговора, нити прекидати односе са Западом и не уводимо санкције Русији.

"Нећемо то урадити као што сте рекли да хоћемо и као што бисте ви урадили, баш као што сте слали људе у Хаг и ћутали када су Албанци проглашавали независност Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да сада није иста ситуација пре свега због рата у Украјини, због чега, како је рекао, западне силе покушају да што пре реше проблем на Косову и Метохији.

"Морамо да направимо договор са Албанцима и боримо се до краја за наш народ, али ни по коју цену нисам за то да лажна држава Косово буде независна и члан УН рекао је председник Вучић.
Јовановић је поручио да му не верује из више разлога, али највише због тога што је рекао да "КМ таблице остају, а данас нестају" и јер је "сто аутомобила сваког дана на Јарињу".

Вучић је на то реплицирао да је тако нешто одлучено још Споразумом о слободи кретања из 2011. године.

"Отада се мучимо да некако задржимо Србима КМ таблице", рекао је председник Вучић и додао да никада никог није обмануо и ништа није сакрио, већ да је управо говорио да се француско-немачким споразумом планира и имплицитно признање Косова.

"Али због тога никако не треба да одустанемо од преговора и да изгубимо инвестиције и 400.000 радних места и свега другог", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је данашње насиље у скупштини, а у којем су учествовали и чланови коалиције НАДА, државни удар.

"Исто тако је било и када сте слали људе у Хаг и када сте ћутали што су паљене цркве на Косову и Метохији 2004. године и када сте изгубили државну заједницу Србије и Црне Горе, јер нисте водили никакву кампању да то спречите. Или када сте пустили 1.800 албанских затвореника, попут браће Мазреку и Куртија. Мислио сам да сте то урадили под неким великим притиском, али сте после сами рекли да сте тако хтели да отоплите односе са Западом, а не да бисте нешто помогли Србији", рекао је председник Вучић.

На опаску Јовановића да је "Срба и државе Србије све мање на Косову и Метохији", председник Вучић је упитао: "а када је то растао број Срба?".

"Па, вама је у једном дану избегло 10.000 и баш вас брига. Па никада мање Срба ни у Београду, јер што су богатији људи то мање деце. И ја сам за то крив? Нема шта нисте у стању да измислите, али не пролази вам, јер знају људи ко покушава да пронађе решење. И не бих био миран да сам на вашем месту због свега што сте учинили, јер обично они који су највише осуђивали испостави се да су највише обмањивали. Све вас смо већ видели, а за мене ћемо тек да видимо. Једино што знам је да ћу се борити за свој народ на Косову и Метохији, како то ви никада нисте", закључио је председник Вучић.

Стрпали сте јунака Лазаревића у џак и послали у Хаг

Председник Вучић је у полемици са шефом посланичког клуба НАДА-Нови ДСС-ПОКС Милошем Јовановићем поручио да су у његово време "ухапшени јунаци попут Владимира Лазаревића".

"У време када су на власти били Милош Јовановић и Војислав Коштуница стрпан је у џак и послат у Хаг велики српски јунак Владимир Лазаревић", рекао је председник Вучић, након што је Јовановић навео да ће прихватањем француско-немачког споразума доћи до стварања велике Албаније, јер "одлуку две независне државе неће нико моћи да спречи."

"То значи и да неће да буде Републике Српске, јер је политка према Босни и Херцеговини унитаризација, односно нестанак Републике Српске, па ако се ово реши на овакав начин, неће је бити, а онда може и да буде свашта у Србији", нагласио је Јовановић.

Председник Вучић је рекао да добро зна да западне силе све време то раде са Републиком Српском, као и за унитарну Босну и Херцеговину.

"Али ми смо, с друге стране, петоструко помогли Републику рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замерио Јовановићу и да је то што ради "политика неодговорности".

"Хајде мало будите фер и реците да ли сте задали неки ударац Куртију?", рекао је председник Вучић.

Данашњим хаосом смо нанели штету себи, Курти покренуо талас демонстрација

Председник Вучић обавестио је посланике Скупштине Србије да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покренуо талас демонстрација у Приштини и да ће извести студенте на улицу да крену у офанзиву како би натерали Београд да одустане од Заједнице српских општина.

Председник Вучић је на седници Скупштине на којој се говори о Извештају о Косову и Метохији истакао да никада неће разумети зашто су данас посланици изазвали хаос у парламенту, јер су, како је рекао, тиме само Србији нанели штету.

"Аљбин Курти је покренуо талас демонстрација, извешће студенте не би ли кренуо у офанзиву према Београду да одустанемо од Заједнице српских општина и свега другог. Не знам зашто сте ово радили данас, никада нећу разумети зашто сте ово урадили, ово дивљаштво нам је само нанело штету", рекао је председник Вучић обраћајући се посланицима.

Како је рекао, требало је Србију представити као земљу одговорних људи, која зна шта ради, а невероватна глупост је урађена.

Истакао је да зна да је била у питању "организована зла намера".

"Очекивали су и немојте да сумњате, знам и ко је организовао, упад великог броја људи да разоре земљу и зато су направили хаос данас", рекао је председник Вучић и додао да је изненађен количином хистерије на данашњој седници.

Невероватно је како себи можемо да дамо аутогол, рекао је председник Вучић и истакао да се то десило у тренутку када смо ишли напред и били у прилици да постигнемо гол.

Додао је да ће са Албанцима морати да се разговара, као и да се мора покушати да се смире односи са Албанцима.

"Надам се да ћемо успети да заборавимо ову срамоту и овај образ који смо данас сви заједно укаљали и да се вратимо на пут да решавамо проблеме наше земље", рекао је председник Вучић.

Сви наши неуспеси су резултат наших зађевица, неслагања...

Председник Вучић је обраћајући се на крају данашњег заседања поручио да су сви неуспеси Србије резултат наших зађевица, неслагања...

Извор: РТС 2

"Много ми је жао што сте ово данас урадили. Себи сте наштетили, за то ми је мање жао, али мислим да је Србија данас претрпела ударац због онога што сте урадили", рекао је председник Вучић говорећи о данашњем инциденту у парламенту.

Рекао је и да се нада се да ће то бити брзо заборављено.

"Ми сви заједно, колико год различито мислили, мораћемо што је могуће више јединствено да се боримо за нашу отаџбину којој неће бити лако у наредном периоду", рекао је председник Вучић обраћајући се посланицима.

Истакао је да би катастрофално било за Србију да улази у било какве сукобе и додао да зато брине због онога што се спрема у Приштини.

"Зато вас не разумем. Од сутра им почињу студентски протести против Заједнице српских општина. Срби ће бити угроженији и наравно да о томе морамо да водимо рачуна", рекао је председник Вучић.

Осврћући се на расправу о француско - немачком предлогу, председник Вучић је рекао да први пут нема помињања међусобног признања и додао је да данас у Скупштини Србије нико то није желео да примети.

"Мала, безначајна промена за коју се неко борио да помери амерички став. Они су једини од међународне заједнице хтели понешто да чују од порука Срба са барикада, ови други ништа", додао је председник Вучић.

Када је реч о издаји за коју су га данас оптуживали, рекао је да му је владика бачки Иринеј рекао да већ 10, 11 година слуша како ће Вучић да изда и прође 11 година и он још није издао.

"Али сви и даље говоре о томе", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да је стално слушао како је уцењен Вучић, а не Србија, али, поручио је, њега немају чиме да уцене.

Остале вести