Заједно градимо бољу будућност и најбоље могуће односе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је градилиште у Костинброду у близини Софије на којем данас почињу радови на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске на бугарској територији.

Извор: Танјуг

Председник Вучић је градилиште обишао заједно са председником Бугарске Руменом Радевим и приметио да ће тај гас моћи да иде у оба правца, као и да је Србији важније да увози гас од Бугарске, него да га извози Бугарској.

Председник Вучић је рекао да је чуо од више експерата да може да се користи још додатних 10 одсто гаса који се тренутно не користи.

Председник Вучић је навео да што се тиче гаса из Азербејџана, разговарао је са председником Илханом Алијевим који, према његовим речима, инсистира на дугорочним уговорима.

"Али, морамо да знамо цене и механизме како бисмо могли да их упоредимо и да се евентуално прикључимо", рекао је председник Вучић на шта му је речено да Србији могу да се понуде одређени тендери како би заједно две државе могле да траже цене које су повољније.

Председник Вучић је изјавио да се нада да ће градња гасног интерконектора између Србије и Бугарске да се заврши до октобра и да гас потече до краја године.

Председник Вучић је на свечаности поводом почетка радова на изградњи гасног интерконектора на бугарској територији рекао да Србија гради 108 километара.

"Веома сам срећан што сам данас овде, много ми је драго што сам имао прилику да разговарам са председником Радевим о свим важним питањима, наставићемо у Софији и срећан сам да пријатељи какви су Србија и Бугарска могу да раде велике и важне заједничке ствари као што је овај интерконектор", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Председник Вучић је захвалио председнику Бугарске на пријатељству које показује према Србији и поручио да ће Бугарска у Србији имати оданог пријатеља, доброг пријатеља и сигурног пријатеља, и у тешким, а не само у лаким и добрим временима.

"Хоћу да се захвалим вама из ЕУ на великој подршци. Добили смо у гранту 49 милиона евра и још 25 милиона евра финансира ЕИБ. Бугарска добија 218 милиона евра. Ми то не можемо ни да сањамо да ћемо добити за енергетску инфраструктуру, али биће ваљда једном и за нас Србе. Ми умемо да поштујемо када неко даје новац пореских обвезника", рекао је председник Вучић.

Очекује да ћемо, како је рекао, и једни и други са обе стране границе да завршимо посао до октобра и да пре краја године потече гас кроз интерконектор.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

"Да не диверсификујемо само већ и да осигурамо енергетску будућност за наше земље и цео регион", рекао је председник Вучић.

Интерконектор ће омогућити више гаса и диверсификацију

Извор: Танјуг

Председник Вучић је изјавио приликом обележавања почетка радова на интерконектору са Бугарском да је тај пројекат веома важан за Србију, јер ће омогућити да се диверсификују гасни извори и увози више гаса.

"Ми трошимо све више гаса, Србија се реиндустријализује за разлику од других европских земаља, биће нам потребно више гаса. Гас је двосмеран и моћи ћемо да увозимо 0,15 кубних метара гаса годишње", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Према његовим речима, то је важан пројекат, јер ће Србија моћи да снабдева и друге на Западном Балкану и буде транзитна земља.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

"Нама је потребна ова интерконекција са Бугарском, да бисмо доводили и из других извора гас. Моћи ћемо да увозимо још више гаса", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је Бугарска врло поуздана земља и да ниједног дана није било проблема у снабдевању гасом.

"Нити смо крили који гас увозимо и данас је ово велика инвестиција вредна око 93 милиона евра, 49 милиона нам је поклон, 25 милиона добијамо од Европске инвестиционе банке и из буџета око 19 милиона. Овај пројекат значи доста за БДП, али нам омогућава да имамо више енергетских извора и повезује нас са светом, Грчком, Европом", рекао је председник Вучић.

Било би добро да се постигне јединство, али не верујем да ће се то десити

Председник Вучић је изјавио да би било добро да се постигне што веће могуће јединство на седници Народне скупштине на којој ће се разговарати о Косову и Метохији, али да не верује у то.

Председник Вучић је, у Костинброду у близини Софије где су данас почели радови на изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија, одговарајући на питање новинара да ли се може очекивати слога на седници која сутра почиње рекао да не верује, јер живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни.

Председник Вучић је приметио и да није природно да се не разумеју када су кључни национални задаци пред њима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

"Многи мисле да када је Србији тешко да је то некима прилика да се дочепа политичких поена и власти. Немам проблем са тим, нећу као председник никоме да се правдам, други председници када су одлазили рекли би шта имају и одлазили, ја сам једини који је остајао на расправи и спреман сам да будем два, три дана колико траје расправа, 10, 15 сати и да не излазим, али не идем никоме да се правдам, јер сам урадио све поштено и борио се и борићу се за своју земљу док будем могао и док будем председник, наравно у складу са својим уставним мандатом", рекао је председник Вучић.

Указао је на то да је слога никад потребнија, јер се налазимо у времену које је најтеже вероватно од Другог светског рата за Европу и свет, а за нас од деведесетих, у којем се, како каже, не зна шта ће бити сутра и да ли ће се ратни сукоб проширити и на друге земље света.

"Налазимо се у времену где не можете да говорите само о папирима, већ и околностима и приликама под којима нешто радите, под којима морате да се борите и чувате мир истовремено да чувате своје националне виталне интересе и државне", рекао је председник Вучић.

Лалић говорио истину, службе ће се бавити изјавом

Председник Вучић је рекао поводом сведочења окривљеног сарадника у случају Беливук, Срђана Лалића, да ће се тужилаштво и службе бавити његовом изјавом која се тиче планова за рушење власти у Србији и умешаности људи из српских служби, као и из црногорског АНБ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Лалић је на суђењу изјавио да су Вељко Беливук и Марко Миљковић, као и Радоје Звицер и људи из безбедносних служби, пре свега дела црногорске службе АНБ, планирали да сруше власт у Србији, пре свега да убију председника Александра Вучића, који је, како је казао, био главна мета.

"Ово је први пут јавно да смо чули, али смо знали о умешаности појединаца из различитих регионалних служби", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у Софији.

Председник Вучић је подсетио да Лалић као окривљени сарадник не сме да лаже због себе.

"Он не сме да лаже, то људи треба да знају. Он је окривљени сарадник. То је једини разлог. Сви остали смеју да лажу, а он је једини који не сме да лаже. Ако слаже он губи могућност сарадње и договора који је постигао са тужилаштвом, а он је постигао договор да одлежи 18 година, а овако би морао да лежи још 45, 50 можда и 60 година. Дакле, он себе спасава говорећи истину, а друга је ствар што то руши све лажи и све неистине које су неки изговарали у протеклим годинама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да то говори каква се кампања и криминализација власти проводила све време и колико је ту неистина било.

"Али што се мене тиче, ја сам знао и тог дана када је припремано, знао сам да је снајпер за мене. Није то била тајна нека и надлежне службе су обавиле свој посао за разлику од оних који то нису урадили 2003. године", навео је председник Вучић.

Резерве гаса велике, пун Банатски двор и 180-200 милиона кубних метара у Мађарској

Председник Вучић је рекао да ће Србија зимску грејну сезону завршити са великим резервама природног гаса, попуњеним подземним складиштем гаса Банатски двор, капацитета 286 милиона метара кубних и са додатних 180-200 милиона кубних метара гаса који се чува у Мађарској.

"Нама ће остати попуњен, када се заврши комплетна зимска сезона, Банатски двор са 286 милиона кубних метара гаса. И остаће нам између 180-200 милиона које смо оставили у нашим складиштима у Мађарској", рекао је председник Вучић новинарима у Костинброду.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Председник Вучић је истакао, да су то велике и веома важне резерве које ће Србија чувати за наредну зимску сезону и додао да ће, и поред тога, бити потребно појачати капацитете јер се очекују нове нестабилности на тржишту, због ратних сукоба и поскупљења гаса.

"Ако постоји једна област где смо направили озбиљан помак онда то јесте гас и трансмисиони систем, дакле гасоводи. Ми нисмо имали ништа. Имали смо преко Берегова до Панчева. То је све што смо имали. Дакле, људи то требају да знају. Централна Србија није имала гасовод. Данас када погледате Црна Гора нема гасовод. Неке земље га немају или га имају на много малој територији", рекао је председник Вучић.

Истиче да Србија сада има централни гасовод дужине 402 километара и да је у развој инфраструктуре уложено доста буџетских средстава.

"Уложили смо много пара, милијарду и по скоро, дакле много новца смо потрошили на то, али то је било важно за наш бруто домаћи производ и раст наше привреде. Али као што видите много нам је помогло да имамо струју ове зиме, зато што и преко Солуна иде гас и преко ТЕ-ТО Панчево и ТЕ-ТО Нови Сад. Успели смо да покажемо људима да никаквих проблема немамо", нагласио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Председник Вучић је указао да је цена гаса и електричне енергије међу најнижим у Европи.

"Цена нам је међу најнижима у Европи или је друга најнижа. И за гас и за електричну енергију", закључује председник Вучић.

Заједница српских општина озбиљно питање, ништа није добро, али ни горе

Председник Вучић је изјавио да је питање Заједнице српских општина озбиљно и да ће о томе тек причати истичући да када је реч о косовском питању ништа није добро, али ништа није ни много горе од онога што је било.

Председник Вучић је, одговарајући на питања новинара рекао да је било за очекивати да буде горе данас с обзиром да је прошло 15 година од када је Запад који доминира светом признао самопроглашену независност Косова.

На питање да ли се због Заједнице српских општина притисак сели из Београда у Приштину, председник Вучић каже да је притисак на свима.

"Не могу да причам где је притисак, где је лопта, да ли је на овој или оној половини. ЗСО је сувише озбиљно питање и о томе ћу да говорим сутра пуно, јер видим да људи не знају да ми имамо основни споразум, да имамо четири споразума везана за ЗСО, међу којима и имплементациони споразум, споразум о управљачком тиму", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Председник Вучић додаје да људи то не знају, јер је код нас Косово тема када треба да се нападне власт и то у Србији.

"Они су много мали када треба да се појаве пред америчким амбасадором или пред европским амбасадорима и ћуте као заливени и кажу помозите нам да се Вучић не кандидује, то је једино њихово питање за њих, а када овако дође суштинско питање онда се тиме не баве", рекао је председник Вучић.

Поновио је да ће сутра на седници Скупштине говорити о ЗСО и указао да ће бити проблема и за Београд и за Приштину.

"Ништа није лако и ништа неће бити лако", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић наглашава да ништа није потписао већ је само обавестио народ о томе шта се дешава.

Како каже, није његова кривица што је састављен немачко - француски план за решење косовског питања и ако нечија кривица постоји, онда је то рат у Украјини јер Запад жели да све проблеме реши.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

"Шта ја да радим, да лажем народ, да кажем да је све дивно, идеално, нема никаквог смисла, идем да говорим истину, никога не обмањујем, немам за шта да се правдам јер смо ми нешто што је било завршено 2008. године, а печатирано 2009. године повлачењем из УН, постављањем на Јарињу и Брњаку пунктове, успели да вратимо у готово немогућим условима поново у жижу јавности, па више не говоре о међусобном признању", рекао је председник Вучић.

На питање да ли има временских рокова за спровођење немачко - француског плана, председник Вучић каже да нема.

"Нема временских рокова, сви би хтели да буду сутра, али не може", закључио је председник Вучић.

Очекују нас преговори са Азарбејџаном о цени гаса и дужини уговора

Председник Вучић је изјавио да би Србији одговарало да одмах постигне договор са Азарбејџаном о увозу одређене количине гаса из те земље, али да је проблем цена и то што они траже да се потпишу дугорочни уговори на десет и више година.

После церемоније обележавања почетка радова на изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија у Костинброду, а на питања новинара да ли је могуће да са Азајберџаном изградимо неко гасно постројење и да ли би тај гас ишао том конекцијом, председник Вучић је одговорио да будући гасовод може да се користи за то, али да претходно морамо да разговарамо са Азарбејџаном, који тражи дугорочне уговоре, као и са Русима, те да сагледамо геополитичку ситуацију.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Нагласио је да нам будући интерконектор све то омогућава, а да преговори са Азарбејџаном неће бити лаки.

"Ти људи хоће да зараде и да се обезбеде за неких 10 до 15 година. Нико од њих неће уговоре на годину, две или три, сви хоће на 10,15 или 20 година. Тако да и ми морамо да размишљамо. Наша индустрија расте, наша потрошња расте, биће све више потрошње гаса, све мање ће бити потрошње угља и фосилних горива. Видели сте да је гас проглашен за зелену енергију од ЕУ, тако да ће бити много веће потрошње гаса", поручио је председник Вучић.

Додао је да би нама, у сваком случају, одговарало да одмах постигнемо договор са Азарбејџаном о 0,5 до једне милијарде кубних метара гаса, јер су нам то недостајуће количине.

Истакао је да је за нас веома важан предлог председника Бугарске Румена Радева да заједно купујемо гас.

"Ако будемо ишли на извесне количине течног гаса ЛНГ, да идемо заједно, да иступамо регионално, јер када тражимо више онда ће и ти бродови радије да дођу овде, него тамо где је мања потражња, моћи ћемо да добијемо 10 до 15 одсто, а можда и 20 одсто, нижу цену", сматра председник Вучић.

Додаје да је када је постао председник Владе потрошња била 1,1 милијарди кубних метара гаса годишње, а данас трошимо 3,2 - 3,3 милијарде.

"Много је Србија напредовала у протеклих девет или 10 година и тако ће бити и убудуће. Морамо да рачунамо на те количине и зато је овај интерконектор важан за нас", поручио је председник Вучић.

Немам проблем да идем пред народ или парламент, одговорићу свакоме

Председник Вучић је изјавио да он не бежи нигде и да нема проблем са тим да иде пред свој народ и пред парламент и да одговори свакоме као што је било и на прошлој седници Скупштине о Косову и Метохији, када је, како је рекао, слушао најгоре увреде и гадости.

"Одговорићу свакоме, без правдања, јер се боримо за своју земљу више него што се садашња опозиција борила. Ако мислите да ћете да ми држите предавање, да ће то да буду ваши монолози на које немам одговор... Знате, врећа не узвраћа ударац, а часни и одговорни и озбиљни људи умеју да узврате политички ударац", рекао је председник Вучић новинарима у Софији одговарајући на питања о сутрашњој седници парламента на којој ће се разматрати извештај о КиМ и о ставовима које опозиција већ износи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

На питање о петицији која се најављује против европског предлога за КиМ, а коју би наводно требало да потпише и некадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница, председник Вучић је рекао да је то демократско право.

"Нико није обрадован тим планом у Србији, али када прочитате образложење те петиције запитате се што си пустио 2001. године око 1.800 терориста, међу којима и браћу Мазреку која су силовала Српкиње у Клечки. Што си ћутао и што си пустио да спаљују цркве и манастире на Косову и да прогоне и убијају људе 2004. године. Што си ти исти који то потписујеш 2008. године ћутао и организовао скуп "Косово за патике" у Београду. То је био сав труд, а ти други побегао за Румунију да се не изјашњаваш да би те странци одржали на власти", рекао је председник Вучић.

На питање о информацијама да СНС наводно спрема митинг подршке испред Народне скупштине, председник Вучић је рекао да је то лаж и да не може сваки дан да реагује на лажи.

"Ми кад будемо правили скуп чуће цела Србија и довешћу 150.000 људи, а не 2.000 као неки, па да после причам да је било 20.000. Не могу стално да одговарам на лажи, морате да се бавите озбиљним стварима важним за државу", рекао је председник Вучић.

Највећи проблем Босилеграда и Димитровграда незапосленост и путна мрежа

Председник Вучић је рекао да цени захтеве за решавање еколошких проблема грађана Димитровграда и Босилеграда, и додао да мисли да су проблеми тог региона пре свега инфраструктура, путна мрежа и незапосленост.

"Не мислим да је проблем у екологији. Ја иначе веома ценим њихове захтеве за решавање еколошких проблема са самим рудником. Мислим да је највећи проблем незапосленост и мислим да је то оно где заједнички морамо да радимо и још много тога да урадимо и у Димитровграду и у Босилеграду", рекао је председник Вучић новинарима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Zajedno gradimo bolju budućnost i najbolje moguće odnose
Извор: Танјуг

Председник Вучић је указао да је смањење броја становника такође један од највећих проблема који би требало решавати.

"Пада нам број становника и код нас и код вас (у Бугарској). Код вас више, иако сте у ЕУ. Ви сте у последњих 15 година изгубили милион и по становника, ми у последњих 11 око 480-490 хиљада. Једнаке проблеме имамо и са демографијом.

Додаје да ће ускоро посетити Босилеград и покушати да помогне у решавању проблема.

Остале вести